Jeżeli zastanawiacie się nad wielkanocnym menu, to może skorzystacie z mojego przepisu. Pyszna i prosta w przygotowaniu gotowana rolada z mięsa mielonego. Po przekrojeniu pięknie widać kolorowe papryki, marchewkę i zieleń natki pietruszki. Sos na bazie bulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół. 1,5 litra bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej natki(...)pietruszki 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 cebula 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki 2 marchewki 1 duże jajko 2 łyżki bułki tartej Chilli pieprz cayenne Galeo Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki świeżego koperku 50 g serka topionego śmietankowego W garnku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy
VioletoweKucharzenieWitajcie :) Kolejna propozycja na danie z fileta z kurczaka w formie placuszków - filet pokrojony w kostkę, do tego papryka również pokrojona w kostkę, kukurydza, starkowany ser w cieśnie a'la naleśnikowym ! Zainteresowani?? Zapraszam dalej :) Składniki: -1 filet z kurczaka -1 papryka -2-3 łyżki kukurydzy z puszki -3 łyżki starkowanego żółtego sera -sól -pieprz -przyprawa np. do gyrosa -oregano(...)dałam 2 łyżki przyprawy do gyrosa), 1 łyżeczka oregano, 1 łyżka oleju. Wszystko razem mieszamy w misce, najlepiej ręką ale łyżką też bez problemu dacie radę :). W kolejnym etapie paprykę myjemy, osuszamy i też kroimy w niewielką kostkę: W drugiej misce wbijamy 2 jajka, dodajemy odrobinę mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i roztrzepujemy trzepaczką. Do roztrzepanego jajka wrzucamy pokrojonego
Gotuj z Mąkąśrednie cebule 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówek) 2 łyżki masła klarowanego 1 słoiczek selera konserwowego (340 g) 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyzki sosu sojowego sól pieprz Do garnka wsypać opłukaną soczewicę, wlać 2,5 l wody i gotować do miękkości. Po tym czasie dodać odcedzony(...)sicie seler i gotować chwilę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać przecier, kurkumę, sól, pieprz, słodką paprykę, wędzoną paprykę i chwilę smażyć mieszając. Wszystko zalać jedną chochlą wody z zupy i wymieszać. Wlać do garnka z zupą i wymieszać. Dolać sos sojowy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Zagotować
O kuchni z uczuciemewentualnie doprawiamy do smaku. MAJONEZ CZOSNKOWY: Obieramy 3-4 duże ząbki czosnku i blanszujemy je przez chwilę we wrzątku, następnie rozgniatamy i mieszamy z gotowym majonezem. MAJONEZ Z CZERWONĄ PAPRYKĄ: 2 drobno pokrojone papryki czerwone wrzucamy na patelnię z 4-5 łyżkami oliwy, podgrzewamy, aż zaczną skwierczeć. Dodajemy gałązkę tymianku i estragonu, powoli gotujemy przez 10 minut, od czasu(...)czasu mieszamy (papryka ma zmięknąć , ale nie zbrązowieć). Zioła usuwamy, pozostałą paprykę blendujemy na gładką i kremową masę. Na koniec przecieramy przez perlonowe sito, studzimy, dodajemy do majonezu, ewentualnie doprawiamy do smaku. Taki paprykowy majonez świetnie pasuje do grillowanych ryb oraz mięs. Smacznego
Moja Książka Kucharskaugotowanych na twardo szklanka pieczarek w naturalnej zalewie 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2-3 pędy młodego czosnku łyżka gęstej, kwaśnej śmietany natka pietruszki, liście sałaty, paseczki z czerwonej papryki itp. do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Przygotowujemy farsz: żółtka ucieramy ze śmietaną, dodajemy odsączone, drobno posiekane pieczarki(...)szczypiorek, czosnek i przyprawy. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę i delikatnie doprawiamy do smaku. Nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na udekorowanym półmisku, posypujemy papryką pokrojoną w paseczki. 4) JAJKA FASZEROWANE RZEŻUCHĄ SKŁADNIKI: 5 jajek ugotowanych na twardo kopiasta łyżka majonezu łyżka musztardy duża parówka lub 10dag kiełbasy parówkowej sól, pieprz 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy marynowana papryka zielenina
Moja Książka KucharskaSAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI NA ZIMĘ Dzisiaj kolejny przepis z serii 'przetwory domowe na zimę' - sałatka słoikowa z ogórkami, papryką i cebulą. Świetna jako dodatek do obiadu lub przekąska. Polecam ! SKŁADNIKI: ok. 4kg ogórków gruntowych 1/2 kg czerwonej papryki 1/2kg marchwi 1/2kg cebuli 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 płaskie łyżki soli niejodowanej(...)PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki myjemy, obieramy - kroimy w plastry. Krok 2. Cebulę obieramy - kroimy w drobną kostkę. Krok 3. Marchewkę obieramy - ścieramy na tarce o grubych oczkach. Krok 4. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w paseczki. Krok 5. Wszystkie przygotowane warzywa łączymy razem, wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, solimy, dodajemy pieprz oraz posiekany drobniutko czosnek - mieszamy
Moja Książka KucharskaMOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA przedstawia przepis na SZASZŁYKI NA OSTRO NA GRILLA, czyli kawałki delikatnego mięsa z plasterkami chrupiącego bekonu, a pomiędzy miękka papryka. Szaszłyki polecam nie tylko na grilla, można je także usmażyć na patelni. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki(...)łyżka miodu sól pieprz mielone chilli 1 łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu zielenina do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki. Krok 2. Umyte mięso kroimy w grubą kostkę, boczek w plasterki. Krok 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, paprykę i plasterki bekonu (możemy również
Moja Książka Kucharskawędzonego boczku. Każdą roladkę obwiązałam nicią. Poniżej przepis na podstawowy paprykarz. Polecam obie wersje! Kurczak jest mięciutki, aromatczyny i rozpływa się w ustach! Składniki: 1 kurczak 2 cebule 1 papryka czerwona 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 200 ml bulionu 100 ml śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy/oleju sól, pieprz Wykonanie: kurczaka sprawić, pokroić(...)mniejszych części, osolić, natrzeć papryką i odstawić cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oleju, dodać kawałki kurczaka, zrumienić, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut, uzupełniając odparowany płyn wodą doprawić sos, dodać śmietanę z mąką i dusić jeszcze przez kilka minut. Podawać z kluseczkami lub ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tartego sera mozzarella - kwaśną śmietaną 12% Do przygotowania marynaty do mięsa: - 2 łyżki pikantnego ketchupu - 2 łyżki oleju - szczyptę soli i pieprzu Do przygotowania salsy warzywnej: - 1 dużą czerwoną paprykę - garść pomidorków koktajlowych - kilka zielonych oliwek - 2 łyżki oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i słodkiej papryki - po pół łyżeczki granulowanego czosnku i ostrej papryki(...)niewielką kosteczkę. 2. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, do której przekładamy pokrojonego kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. 3. Pomidorki i oliwki kroimy na pół, a paprykę w drobną kosteczkę. Warzywa przekładamy do drugiej miski i dodajemy resztę składników salsy warzywnej. 4. Zamarynowane mięso smażymy przez ok. 7-10 minut na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu
Bez Cebulifasolką szparagową – niebo w gębie. Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana (4 porcje) Składniki na marynatę: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek 4 x 200 g kawałków karkówki jagnięcej sól i pieprz Składniki na gulasz z bakłażana(...)pokrojone na 1,5 cm plastry 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki wędzonej papryki 1 małe czerwone chilli, bez pestek i drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 duże pomidory, z grubsza posiekane 1 łyżeczka soli 1 łyżka
karmelowyotwarciu wystarczy dodać podsmażoną wędlinę i serwować ze świeżą bagietką, ryżem lub innym dodatkami. Polecam! Leczo do słoików Składniki: 1,5 kg pomidorów 1 kg papryki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża lub 2 małe cukinie przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy(...)garnka i zagotowujemy, gotujemy, aż zaczną się rozpadać, przecieramy przez sitko, przecier odstawiamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Cukinię obieramy, wydrążamy miąższ i roimy w półplasterki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju w dużym rondlu, wlewamy przecier z pomidorów i dusimy razem około 60 minut. Dodajemy paprykę i cukinię, koncentrat pomidorowy, przyprawy
Smak mojej kuchnismakował całej rodzinie i napewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole :) Gorąco poleam! Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 cebule 300g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 2 puszki pomidorów krojonych pęczek natki pietruszki sól pieprz papryka słodka papryka ostra curry zioła prowansalskie olej Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Natrzeć obficie przyprawami i odstawić na pół(...)zrumienienia. Zdjąć mięso z patelni i ponownie rozgrząć niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, marchewki i pietruszkę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko zalać pomidorami z puszki i dodać podsmażone mięso. Dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku. Smacznego
kuchnia doskikuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) 2 szklanki wody olej łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie) czubata łyżka kwaśnej śmietany 12-18% (opcjonalnie) przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku pieprz tymianek ma j eranek sól Placki Ziemniaczane: 5 duż ych ziemniak ów (1kg po obraniu) 2 duże cebule 2 jajk a dość czubata łyżka(...)łyżeczka soli pieprz Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę
Słodka Stronakuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) 2 szklanki wody olej łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie) czubata łyżka kwaśnej śmietany 12-18% (opcjonalnie) przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku pieprz tymianek ma j eranek sól Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju(...)łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty, a wręcz brązowy kolor. Czosnek bardzo drobno siekamy , dodajemy do mięsa i całość zalewamy
Słodka Strona