papryka - 32566 przepisów (strona:230/2172)

Leczo 133

Never…na a! Smakuje nawet na zimno…czasami sądzimy, że nawet lepiej ;) Składniki 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 cebula 2 łyżki oleju 150 g pieczarek 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 "Na sam wpierw" rusza śląska, którą kroimy, jak lubimy. Smażymy(...)momentu aż puszczą wodę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w paski i wrzucamy do rondla. Podlewamy lekko wodą, tak na oko 100 ml powinno wystarczyć. Płyn zawsze można uzupełnić. Paprykę kroimy w paski, cukinie na większe kawałki, dodajemy do całości razem z mieloną papryką. Dusimy 10 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą lub ryżem. /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
CHILI Z MIĘSEM MIELONYM, RYŻEM I WARZYWAMI 138

mięsa mielonego, 150-200 g ryżu, łyżka oleju, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 1/2 puszki kukurydzy Bonduelle, 1/2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle, 1/2 większej papryki czerwonej, szklanka bulionu,  większa garść tartego sera żółtego, łyżeczka oregano, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Cebulę i czosnek(...)drobno siekam, podsmażam na oliwie. Dodaję mięso i przyprawy, mieszam. Smażę do momentu lekkiego zarumienienia się mięsa co jakiś czas mieszając. Paprykę kroję w średnią kostkę, fasolę i kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję warzywa, ryż i pomidory, wlewam bulion. Całość mieszam, zagotowuję. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut. Dodaję ser żółty, gotuję jeszcze przez chwilę

JejKuchnia
SZASZŁYKI DROBIOWE Z WARZYWAMI 231

ryżem. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki na około 12-14 szaszłyków: * 1 kg piersi z kurczaka * 1 mała cukinia * 6-7 pieczarek * 1 cebula * papryka czerwona * papryka żółta * papryka zielona * patyczki do szaszłyków * 7-8 łyżek oliwy z oliwek * 2-3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków Wykonanie: Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawą do szaszłyków. Pierś(...)kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z marynatą i odstawić na 3-4 godziny. Pieczarki pokroić na 4 części (na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół), papryki i cebulę pokroić w większą kostkę, a cukinię w plasterki. Na patyczki do szaszłyków nakłuwać na zmianę raz mięso raz warzywo. Tak przygotowane szaszłyki grillować na grillu, na patelni grillowej wysmarowanej lekko

Zrób to smacznie
Obiad jednogarnkowy. Gulasz z kurczaka w sosie na bazie pesto 285

Greckie Przysmaki, gdzie znajdziecie dużo dobrej jakości produktów. W szczególności polecam oliwę z oliwek i oliwki i pesto wykorzystane w przepisie Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1/4 zielonej papryki 1 cebula (u mnie czerwona) 1 i 1/3 łyżki słodkiej czerwonej papryki – u mnie od Greckie Przysmaki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu około 4-5 łyżek oleju (ilość zależy(...)Okres aktywności kodu rabatowego od 2017-06-20 17:00:00 do 2017-07-20 23:59:00 Przygotowanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone filety z kurczaka (w kostkę lub paseczki), mieszając podsmażamy. Doprawiamy słodką czerwoną papryką, mieszamy. Następnie dodajemy pomidorowe pesto ( użułam tego), doprawiamy pieprzem, solą ziołową, mieszamy

Słodkie okruszki
Naleśniki szpinakowe z cukinią, papryką i kurczakiem 217

szklanki mleka, 150g mrożonego szpinaku, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki żółte, oliwa, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażam. Odciskam nadmiar wody. Mleko miksuję z jajkiem, solą oraz szpinakiem. Stopniowo dodaję mąkę. Miksuję. 2. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę(...)cienkie naleśniki. 3. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram. Z papryk usuwam gniazda nasienne. Cebulę, cukinię i paprykę kroję w kostkę.  4. Na patelnię z oliwą dodaję kurczaka oraz cebulę. Smażę około 5 minut. Następnie dodaję cukinię oraz paprykę. Wszystko razem smażę około 8 minut. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz oregano

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki z farszem "pizzowym" 238

ramach eksperymentu  zrobiłam naleśniki z farszem a'la pizza. Wykorzystałam przepis na sos, którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt fotogenicznie, zwłaszcza że bardzo się spieszyłam ze zrobieniem zdjęć :P W każdym razie "pizzowe" naleśniki na pewno wejdą na stałe do naszego obiadowego(...)oleju  Sos: 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego kilka łyżek pikantnego keczupu 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie  Farsz: 1 duża cebula 1 średnia czerwona papryka ok. 500 g pieczarek 6 parówek przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie  8 plasterków żółtego sera   Naleśniki: w dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli

Simply Food
Domowy paprykarz 202

woreczka ryżu parabolicznego (ok. 25 g), - makrela wędzona bez ości i skóry (ok. 120 g), - ząbek czosnku, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 75 g), - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju (z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego). 2. Marchew obieramy, trzemy na tarce(...)Łączymy warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) z ugotowanym ryżem, rozdrobnioną makrelą i koncentratem pomidorowym. 4. Paprykarz doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, papryką słodką, wędzoną, ostrą, szczyptą soli i pieprzu. Paprykarz jest bogaty w: - kwasy omega-3 (pochodzące z makreli), które działają przeciwzapalnie, - likopen (pochodzący z koncentratu pomidorowego), który przeciwdziała procesom starzenia się, - substancje o działaniu

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
WEGETARIAŃSKI OMLET Z WARZYWAMI 470

Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Użyłam do jego przygotowania mrożonego szpinaku firmy Bonduelle, którego listki są zbierane, kiedy są jeszcze młode, dzięki czemu(...)przejrzałe. Czas przygotowania: 30 min. Pieczenie: 55 min.   Dla 4- 6 osób: ● 6 dużych jajek ● 2 białka jajek ● 500 g ziemniaków ● 400 g marchewki ● 1 duża czerwona papryka ● 100 g liści mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 150 g ricotty ● 100 g mozzarelli ● 2 cebulki dymki ● 300 ml gęstej śmietany 30%* ● 2 ząbki czosnku ● ½ pęczka koperku ● masło do smażenia ● sól

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z kaszą kuskus, papryką, ogórkiem i czarnymi oliwkami 266

dnia, bo kocham to co robię! I tego życzę Wam! Abyście robili to co kochacie! Podrzucam więc przepis na sałatkę i życzę udanego weekendowego odpoczynku! Sałatka z kaszą kuskus, papryką, ogórkiem i czarnymi oliwkami /4 porcje Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 czerwona papryka 1/3 czerwonej cebuli 1/2 ogórka zielonego 1/3 szklanki czarnych oliwek 1/2 szklanki kolorowych pomidorków koktajlowych(...)pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek. Kroimy w kostkę i przekładamy do miski z ostudzonym kuskusem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórka zielonego, dodajemy do miski z kuskusem i papryką. Oliwki kroimy

Moja smaczna kuchnia
Chłopski garnek z wołowymi pulpecikami 186

wołowiną. Świetny pomysł na danie jednogarnkowe. 500 mięsa mielonego wołowego 1 cebula Sól Pieprz 3 jajka 4 łyżki bułki tartej Mąka pszenna do obtoczenia 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 7 pieczarek 4 ziemniaki 2 szklanki wody Świeża natka pietruszki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki, paprykę(...)pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni. Do podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy posiekana świeżą natką pietruszki, słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem pod beszamelem 251

pomysł na rodzinny obiad. Zapiekankę robi się dość szybko, a z podanych składników wychodzą 4 duże porcje. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (u mnie penne) duża pierś z kurczaka papryka czerwona 2 średnie cebule średnia marchew puszka pomidorów pół szklanki bulionu słodka i ostra papryka, bazylia, oregano, sól i pieprz Beszamel: 1,5szk. mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)masła sol, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę, paprykę i marchew kroimy w paseczki. Kurczaka w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy kurczaka. Po chwili dorzucamy paprykę i marchew. Całość smażymy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i zmiksowane pomidory. Wszystko dusimy kilka minut i przyprawiamy. Makaron mieszamy z przygotowanym

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z grillowanym kurczakiem i pieczonymi ziemniakami 220

Pyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 150 g sera(...)feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą

VioletoweKucharzenie
Ciecierzyca z warzywami w sosie pomidorowo-paprykowym z masłem orzechowym i prażonymi pestkami słonecznika 191

danie jest bezglutenowe i wegańskie.  Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy 2 cukinie 1 bakłażan 1 papryka czerwona 2 cebule białe lub czerwone 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego naturalnego 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 1 łyżka oleju(...)osolonej wodzie przez ok. 60 min. Cieciorkę odcedzamy i odstawiamy. W dużym garnku na oleju kokosowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa się zarumienią.  Warzywa zalewamy jedną szklanką przegotowanej wody. Następnie dodajemy wcześniej ugotowaną cieciorkę, koncentrat pomidorowy i masło orzechowe. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy

kulinarnyJa
Makaron z warzywami – kolorowo i zdrowo 186

Warzywa kolorowe z makaronem 🍜 zmieszane to smaczne i zdrowe ❤ 💪 danie. Młoda cebula, papryka, kapusta, rzodkiewka na oleju rzepakowym podsmażone z mini makaronem, kolorowym połączone. Garam masala, solą, pieprzem doprawione i szczypiorkiem, miętą oraz kiełkami złączone. Całość wyszła świeżo oryginalnie w smaku niebanalnie 🍴.   Składniki: ok. 250 g makaronu Mini rurki Lubella, 3 młode cebule ze szczypiorkiem, po ½ świeżej(...)papryce: żółtej, zielonej, czerwonej, ½ pęczku rzodkiewki, 2 garście poszatkowanej młodej kapusty, mix świeżych kiełków, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki mięty pieprzowej, ½ łyżeczki przyprawy garam masala. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę białą kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy

Moniki Smakołyki
szaszłyki mięsno warzywne 182

składniki: ok. 500 g schabu lub karkówki 10 pieczarek,małych 10 pomidorków koktajlowych 1 mała cukinia 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1/2 papryki czerwonej 2 cebule czerwone wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do dużej szklanej miski. Pieczarki oczyszczamy. Wszystkie warzywa myjemy. Z papryki usuwamy pestki i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cukinię kroimy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania