stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia cukinia250g mięso mielonego4 pieczarki1/2 dużej cebuli1(...)ząbek czosnku (u mnie duży!)1 ogórek konserwowy1 papryka konserwowa4 plastry mozarellisól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, suszona pietruszka, zioła prowansalskiePrzygotowanie:Przekrawamy cukinię na pół i łyżką wydrążamy jej środek. (Ostrożnie, bo ja podeszłam do niej zbyt brutalnie i trochę się złamała ;p). Środek siekamy i przekładamy do miseczki.Smażymy ją na suchej patelni
Kitchens Alphabetcodzienny obiad.Makaron z Boczkiem - Składniki:300 g makaronu200 g boczku cebula2 ząbki czosnkupapryka konserwowa (ok. 100 g)pomidory w puszcekostka bulionowa warzywna rozpuszczona w szklance wrzącej wodyprzyprawy: słodka papryka, chili, pieprzok. 50 g startego żółtego seraolej do smażeniaMakaron z Boczkiem - Sposób przygotowania:Boczek, cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek(...)chwilę smażymy po czym wrzucamy boczek - smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory, bulion i wszystko razem dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawiamy. Ugotowany al dente makaron mieszamy razem z sosem, wykładamy na talerze i posypujemy tartym serem.Moje posty
Słodka Stronawarzywach, grzybach itd. Wszystko zależy od fantazji pani (lub pana) domu oraz inwencji twórczej. ;) Poniżej przedstawiam moją wersje szaszłyków z ulubionymi dodatkami.Szaszłyki - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawy: papryka słodka, kolendra, majeranek, rozmaryn, chili, czosnek w proszku (lub czosnek świeży - drobno pokrojony), pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla)olej (ok. 2 łyżki)papryki: czerwona, żółta, zielonaok(...)grubą kostkę, kiełbasę (lub boczek) na nieduże kawałki. Pieczarką odkrawamy nóżki. Cebulę przekrawamy na pół, a następnie na ćwiartki. Jeżeli nie lubimy zbyt surowych warzyw możemy wcześniej paprykę oraz cebulę obgotować we wrzątku - dzięki temu warzywa szybciej obsmażą się na grillu i będą smaczniejsze.Na patyczki nabijamy w dowolnej kolejności wszystkie składniki (proponuje nabijać warzywa na przemian
Słodka Stronazapraszam >TAM<Składniki sosu:3 łyżki masła,5 większych pomidorów,2 marchewki,1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,2 listki laurowe,2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,ostra mielona papryka - do smaku,mąka do obtoczenia pulpetów.Marchew obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i pieprzu. Pomidory sparzyć(...)przez sito lub blenderem. Ugotowaną marchewkę wyjąć i pokroić w kostkę. Z wywaru usunąć liście laurowe i pieprz i przelać go do pomidorów, dodać marchewkę, sól i słodką paprykę - wszystko razem zagotować.Pulpeciki obtoczyć w mące i wkładać kolejno do gotującego się na wolnym ogniu sosu. Gotować przez kilka minut. Przyprawić ostrą papryką
Codzienna kuchnia niecodziennaGryzie, zmodyfikowałam ją nieco na własne potrzeby. Jej wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu, a to sobie bardzo cenię. Doskonale zrównoważone smaki skarmelizowanej cebuli, czosnku, soczystej, słodkiej papryki, neutralnego ziemniaka i słonego sera, a do tego bajeczna kompozycja kolorów- od razu poprawiają nastrój jedzącemu. Składniki 2-3 porcje:4 ziemiaki1 cebula1 żółta papryka1 czerwona papryka1/2 główki(...)cukinia3 łyżki oliwy z oliwekczarny pieprz125g sera fetaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy ziemniaki w 2,5cm kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki, usuwamy zewnętrzne, suche łupiny. Pozbawiamy papryki ogonków i pestek, a następnie kroimy w około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem
Smakowity Blog KulinarnySzybkie, sycące, pikantne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z mielonej wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki:1 łyżka oliwy1 biała cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka kuminu (kminu(...)rzymskiego)500g mielonej wołowiny1 puszka 400g obranych pomidorów1 czerwona papryka pokrojona w kostkę1 biała papryka, pokrojona w kostkę2-3 papryczki chilli, peri peri lub jalapeno1 puszka 400g czerwonej fasoli w zalewie, odsączonej i przepłukanej3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka cukrusól, pieprz Przygotowanie:Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną
Smakowity Blog Kulinarnycytryny i świeżość natki pietruszki.Gwarancja niezapomnianego doznania smakowego.Zapraszam!Składniki:300 g kaszki kuskus;2 czubate łyżki masła;2 łyżki oliwy;2 średnie cebule;Pęczek szczypiorku;1 duża czerwona papryka;2 czerwone papryczki chili;150 g świeżego szpinaku;1 łyżka soku z cytryny;2 łyżki posiekanej natki pietruszki;1,5 łyżki garam masala;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Kaszkę kuskus przygotować zgodnie(...)przepisem na opakowaniu.Cebulę, obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek drobno posiekać.Paprykę umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Papryczki chili umyć, pokroić w cienkie paski.Szpinak umyć, posiekać.Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać szczypiorek, paprykę, papryczki chili i szpinak. Przyprawić garam masala. Całość dusić, aż warzywa będą miękkie
Gospodyni MiejskaSpaghetti bolognese...Długie nitki sprężystego makaronu.Intensywnie pomidorowy sos.Z dodatkiem mięsa mielonego.Wzbogacony o paprykę, pieczarki i suszone grzyby.O delikatnym aromacie czosnku, bazylii i oregano.Oprószone drobno startym parmezanem.Pyszna, włoska uczta.Polecam! Składniki:300 g makaronu spaghetti;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);2 łyżki koncentratu pomidorowego;250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;1 średnia, czerwona(...)papryka;250 g pieczarek;5 suszonych grzybów;100 ml gorącej wody;1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej;3 ząbki czosnku;2 łyżki oleju;1 łyżeczka oregano;1 łyżeczka bazylii;3 łyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę
Gospodyni MiejskaNoodle z sezamem i masłem orzechowym...Pszenny, błyskawiczny makaron chow mein.Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki.Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem.Oblepiony sosem na bazie masła orzechowego.Z dużą ilością ziaren sezamu.Pychota! Składniki:125 g makaronu chow mein;5 łyżek ziaren sezamu;5 łyżek sosu sojowego, jasnego;1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth - bez kawałków orzechów);2 ząbki czosnku(...)średnia, czerwona papryka;1 średnia marchewka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymkami;2 łyżki białego octu winnego;1/3 łyżeczki imbiru w proszku;1 łyżeczka sosu Tabasco;1 łyżeczka soli;2 łyżki jasnego, brązowego cukru;1/2 szklanki gorącej wody.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Ziarna sezamu uprażyć na złoty kolor na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Czosnek
Gospodyni Miejskamleka,- 2 dkg drożdży,- 1/2 łyżeczki soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- łyżka masła,- czarnuszka łyżka,- pieprz ziołowy łyżeczka,/Farsz:- pieczarki, 25 dkg,- cebula, 4,- pół papryki czerwonej,- pół papryki żółtej,- czosnek główka,- szpinak, pół opakowania świeżego, liściastego,- oliwa z oliwek 2-3 łyżki,- masło łyżka,- serek sałatkowy solankowy 1/2 opakowania,- ser żółty kilka plastrów,- Ziarenka "Piekło Niebo(...)wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto.Wykonanie farszu:na patelnię wlewamy olej, gdy się zagrzeje wrzucamy cebulę pokrojoną w półpiórka, następnie dodajemy pieczarki, paprykę i podsmażamy, na koniec dodajemy wypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny
Wypisz WymalujKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam Składniki:2 piersi z kurczaka1 cebulaplasterek masła2 łyżki oleju2 łyżki sosu sojowegokawałeczek chili1/2 średniej papryki czerwonej200 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu4 jajka2 łyżki posiekanej(...)kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć i odstawić. Ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą.Jajka ugotować na twardo. Paprykę czerwoną posiekać. Do miseczki wrzucić zawartość patelni, dodać makaron, drobno pokrojone jajka, paprykę, posiekaną kolendrę i sok z limonki.Wszystko wymieszać i doprawić solą.Sos mandarynowy:Wszystkie składniki przełożyć do rondelka. Gotować
Oryginalny smakmożna wyczarować cuda! Paleta barw, Mieszanka smaków... Tak, to właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama".SKŁADNIKI:- Tuńczyk w oleju, puszka,- Czerwony ryż, 100 g,- Por, 1 spory,- Papryka Czerwona, 1- Papryka Żółta, 1- Pomidor, 3-4,- Jajka, 3- Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/- Włoski ser sałatkowy, - Kukurydza, puszka,- Ziarenka "Piekło(...)układ odpornościowy. Wspomagają oczyszczanie organizmu.Papryka - Opóźnia proces starzenia się skóry i jest bogata w witaminy (głównie witamina C i beta-karoten) oraz w sole mineralne. Spożywanie papryki pomaga m.in obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia.Tuńczyk - zawiera duże ilości witaminy D i A, (korzyść dla stanu kości inarządu wzroku). Mięso tuńczyka jest wyjątkowo bogate
Wypisz WymalujJeżeli lubisz paprykę, to ta właśnie uduszona na patelni z cebulą jest właśnie dla Ciebie.Na gorąco i na zimno.Jako dodatek do mięs i nabiału, albo po prostu do pieczywa.Cebulka dodatkowo podkreśla smak papryki i daje słodki akcent.- trzy papryki- 2 średnie czerwone cebulę- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- sól- olej do smażeniaPaprykę kroimy na pół i czyścimy z gniazda nasiennego
Pasje JolkiDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki:1 cebula1 duży filet z dorsza2 bakłażany3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka masłasólpieprzSos:1 puszka pomidorów (400g)1 mała cebula1/2 średniej czerwonej papryki100g śmietanki(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 30 minut.Sos:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy. Dodajemy pomidory razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion, wino i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem), aż papryka zmięknie i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
Oryginalny smakPyszne ogóreczki z papryką i cebulką. Składniki: 4 kg ogórków 8 papryk ( różnokolorowe) 0,5 kg cebuli 1 duży selerZalewa pierwsza: 9 szklanek wody 1 szklanka soliZalewa druga: 6 szklanek wody 4 szklanki cukru 4 szklanki octu 10%Przyprawy:ziele angielskieliśc laurowygorczycapieprz ziarnistyPaprykę kroimy w paski, cebulę w talarki, seler(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórki większe kroimy na pół - mniejsze zostawiamy w całości.Przygotowujemy pierwszą zalewę. Wodę mieszamy z solą i zalewamy nią połączone ze sobą ogórki, paprykę, cebule oraz seler. Zostawiamy na 3 godz. Po tym czasie odlewamy solankę a warzywa przekładamy do słoików., wkładając przyprawy.Przygotowujemy drugą zalewę, wszystkie składniki łączymy ze sobą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia