papryka - 32566 przepisów (strona:221/2172)

Pizza na cienkim spodzie 137

można pominąć* 1 łyżka oliwysos pomidorowy do posmarowania ciasta* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 4 łyżeczki wody* 2-3 łyżeczki oliwy* 2 łyżeczki oregano* 2-3 ząbki czosnku* sól, pieprz, papryka ostrasos pomidorowy do pizzy po upieczeniu* 1/2 słoiczka 200 ml koncentratu pomidorowego* 60-70 ml wody* 3 ząbki czosnku* 2-3 łyżeczki cukru* bazylia, oregano* sól, pieprz, papryka ostra(...)przed pieczeniem.(wystarcza na prostokątną pizzę 36/32 cm.)Przygotować sos do posmarowania pizzy.W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, oliwę, przeciśnięty czosnek i oregano. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą (niekoniecznie).Przygotować sos pomidorowy na wierzch pizzy.W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, przeciśnięty czosnek, bazylię, oregano i cukier. Następnie doprawić do smaku solą pieprzem i papryką ostrą. Na koniec

Mix smaku
Zapiekanka kebab 304

składniki* 40 dag chudej łopatki wieprzowej* 2 woreczki ryżu* 4 ogórki konserwowe* 1 mała papryka czerwona* 1 mała papryka żółta* 2 nieduże cebulki* 1/2 opakowania przyprawy gyros-kebab* majonez* ketchup pikantny* 40 dag sera żółtego* olejSposób wykonaniaUgotować ryż według przepisu na opakowaniu.Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą gyros-kebab i podsmażyć na oleju, cebulkę pokroić w piórka(...)dodać do mięsa pod koniec smażenia, aby się delikatnie tez podsmażyła.Paprykę pokroić w paski, a ogórki w półplasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, rozsmarować na nim warstwę majonezu, a na nim warstwę ketchupu, wyłożyć 1/3 startego sera, a następnie wyłożyć mięso z cebulką. Na mięsie rozsmarować cienką warstwę majonezu, a na nim warstwę

Mix smaku
Potrawka meksykańska 171

składniki* 70 dag łopatki wieprzowej* 1 puszka czerwonej fasoli* 1 puszka kukurydzy* 3 czerwone papryki (mogą być w różnych kolorach)* 1 puszka pomidorów krojonych* 1 papryczka ostra np. pepperoni* 1 średnia cebulka* 1 kostka bulionowa mięsna* przyprawy (sól, pieprz cayenne, papryka słodka)Sposób wykonaniaMięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.Przełożyć do garnka.Cebulkę drobno pokroić(...)podsmażyć na tym samym oleju,przełożyć do garnka, podlać 1 szklanką wody, dodać kostkę bulionową i dusić ok. 30 min.W tym czasie papryki oczyścić z nasion i pokroić w paseczki, a pepperoni w drobniutkie paseczki.Dodać do mięsa, dolać jeszcze ok 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia.Dodać pomidory odsączone z zalewy i dusić dalej ok 15 min.Doda

Mix smaku
Moje spagetti 147

składniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy* 1 kostka bulionowa* sól* pieprz cayenne* bazylia suszona * czosnek granulowany* cebulka granulowana* 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć(...)wszystko razem jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie podlać wodą, ok. 1/2 szklanki, dodać kostkę bulionową, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na delikatnym ogniu ok. 20 minW tym czasie oczyścić paprykę z nasion i pokroić w paseczki, a ostrą papryczkę w drobne paseczki, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona i zmiksować.Do mięsa dodać pokrojoną paprykę, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Mix smaku
Kurczak w cieście francuskim 187

francuskim.  Podane niżej składniki są na 1 porcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch.  Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych  (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte(...)wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso z kurczaka pokroiłam. Na rozgrzanym oleju usmażyłam starte na tarce jarzynowej pieczarki, posoliłam, dodałam drobno pokrojony czosnek. Gdy woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą

mojewypiekiinietylko
Sałatka drobiowa z liczi 170

Składniki:  - 2 pojedyncze piersi drobiowe- ziemniaki sałatkowe (ok. 1kg)- puszka liczi w syropie- 1 czerwona cebula- 1-2 ząbki czosnku- świeży koperek- szczypiorek- limonka- sól i pieprz- olej sezamowy- papryki różnego koloruMarynata (ciemny sos sojowy, olej arachidowy, papryka wędzona, pieprz, sok z cytryny)  Piersi drobiowe wcześniej zamarynowałam i włożyłam do lodówki. Po ok. 2 godzinach zawinęłam w folię aluminiową(...)upiekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez 20 minut. Papryki umyłam, odcięłam górę, pozbawiłam gniazd nasiennych, skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika na 10 minut, aby się podpiekły. Ziemniaki ugotowałam „w mundurkach”. Gorące obrałam, pokroiłam na ćwiartki, dodałam olej sezamowy, sól, drobno pokrojony czosnek, koperek, sok z limonki – wymieszałam i odstawiłam, aby smaki się przegryzły. Mięso

mojewypiekiinietylko
KREMOWA GRECJA W PIEKARNIKU 134

Szukacie przepisu na szybki, smaczny i bardzo aromatyczny obiad? Zapiekane papryki z Serkiem Tapas i oliwkami Wam to zapewnią i przeniosą do słonecznej Grecji. W domu zapachnie tak, że nie będziecie chcieli otwierać okien, by nie stracić tego zniewalającego aromatu. W mgnieniu oka przenosimy się do świata aromatów, smaków i kolorów. Budzą się w nas Greckie korzenie... Lekko i apetycznie(...)drogo - czy to nie brzmi jak kulinarny ideał? Pora chyba dać się uwieść. Nas zapach z piekarnika zniewolił. Serca podbite, umysł zawładnięty, wszyscy najedzeni i zadowoleni.Składniki:- 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone)- 1/2 opakowania makaronu ryżowego nitki lub wstążki- olej lub oliwa- Serek TAPAS ARLA APETINA- suszone warzywa - domowa mieszanka- czosnek 4-5 główek- oliwki czarne i zielone

Wypisz Wymaluj
Leczo czyli warzywa z wolnowaru 220

udadzą się w wolnowarze. Paprykowo cebulowe leczo było kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt.  Polecam!składniki700 g papryki, mieszanej1 cukinia'3 pomidory2 czerwone cebule4 białe cebule5 dużych ząbków czosnku100 g chorizo1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej1 łyżeczka papryki słodkiej3 łyżki keczupuparę gałązek tymiankupuszka czerwonej fasoliprzygotowanieNagrzać(...)misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi.Skropić wnętrze oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem )Warzywa umyć. Paprykę pozbawić pestek, pokroić w paski, pomidory  i cukinię pokroić w sporą kostkę, cebule obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz

Stare Gary
R... Ryba po grecku! 399

pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się po kuchni, tym bardziej, jeśli wynikają z tego takie dobre rezultaty :)Składniki (wszystko zależy od osób oraz formy)2 duże marchewki1/2 pora1 duża papryka czerwona 1 duża cebula1 szklanka wody1 łyżeczka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar(...)łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól, pieprz, przyprawa Maggi, pietruszka, bazyliaPrzygotowanie:Jeśli ryby są mrożone, wyciągamy je. Następnie przekładamy na talerz, papierem odsączamy zbędną wodę.Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez ok. 20minut. Nie dość, że papryka pokaże swój wspaniały smak, to łatwiej będzie ściągnąć z niej skórkę.W garnku

Kitchens Alphabet
Sałatka: warzywa z grilla i… 186

smaczna i nadająca się zarówno na przyjęcie jak i na grilla…Warzywa z grilla – skłądniki:2-3 papryki1 cukinia i/lub bakłażan2 cebuleok. 200 g pieczarekzioła prowansalskiesól, pieprz, papryka, oliwa Wszystkie warzywa myję i kroję w dużą kostkę (pieczarki, papryka) lub plasterki (cukini). Wrzucam wszystko do naczynia żaroodpornego, doprawiam solą, pieprzem, papryką i dużą ilością ziół prowansalskich.Polewam oliwą

UgotujmyTo.pl
Gulasz wołowy 176

marchewki4 cebule4 papryki1 papryczka chili (opcjonalnie)2-3 ząbki czosnku150 ml wina czerwonego (opcjonalnie)ok. litra bulionu (najlepiej wołowego)mała puszka (142g) koncentratu pomidorowegosól, pieprz, liście laurowe, owoce jałowca, papryka, rozmarynmąka do oprószenia mięsaoliwa do smażenia1 łyżka masła (opcjonalnie) Mięso myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki, po czym oprószam pieprzem i papryką i obtaczam w mące. Smażę(...)już w miarę miękkie dodaję obrane i pokrojone marchewki oraz obraną, pokrojoną i podsmażoną cebulę.Duszę następne 30-40 min. po czym dodaję koncentrat i pokrojoną w dużą kostkę paprykę i dalej duszę aż wszystkie składniki będą miękkie.W razie konieczności podlewam w trakcie duszenia resztki bulionu pamiętając, że potrawa ma być gęsta… Smacznego  Post Gulasz wołowy

UgotujmyTo.pl
Dip paprykowy 143

jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowyDip paprykowySkładniki:1 ser feta 200g2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)1-2 łyżki soku z cytrynyokoło 6 łyżek oliwymielony pieprz1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć(...)pieczenia) aż skórka zbrązowieje. Wyjąć, przykryć folią i zostawić do przestudzenia. Po ostygnięciu, delikatnie palcami ściągnąć skórkę i używając noża przekroić na pół i oczyścić z nasion. 2. Oczyszczoną paprykę, rozdrobnioną fetę, sok z cytryny, pieprz i oliwę zmiksować kilka minut na gładki krem.Smacznego Post Dip paprykowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Paella z kurczakiem 8071

owocami morza nie przepada.Zapachy unosiły się aż do sąsiada , a Paella na stałe zagości w naszym menu!SKŁADNIKI :* bulion warzywny – 1 l* filet z kurczaka – 400 g* papryka – 2 szt* czosnek – 2 ząbki* pomidor – 1 szt* oliwa – 50 ml* słodka papryka – 1 szczypta* chili – 1 szczypta* szafran – 1 szczypta* białe wino(...)zielenina – 1 pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę.Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również.Czosnek kroimy w plasterki.Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę

Ostra na Słodko
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 234

pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.SKŁADNIKI:- marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula – 1 szt – por -1 szt – papryka czerwona – 1 szt – bulion – 1,5 l – liśc laurowy – 2 szt – ziele angielskie – 3 szt – słodka papryka – 2 łyżeczki – chilli(...)jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ZUPA:Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Zalewamy gorącym bulionem.Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.Gotujemy ok. 15 – 20 minut.Dodajemy koncentrat pomidorowy.Doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy jeszcze

Ostra na Słodko
Kurczak Tikka masala 360

zakochacie się w tym smaku!Polecam!   SKŁADNIKI:( 2 porcje )MIĘSO:* filet z kurczaka – 1 szt* czosnek – 1 ząbek* starty imbir – 1 łyżeczka* oliwa – 1 łyżeczka* papryka słodka – 1 szczypta* garam masala – 1 łyżeczka* chili – 1 szczypta SOS:* miękkie pomidory – 200 g* jogurt naturalny – 3 łyżki* cebula – 1 szt* czerwona papryka(...)masala – 1 szczypta* mielony imbir – 1 szczypta* czosnek – 1 ząbek* oliwa – 1 łyżka  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili.Zalewamy olejem , dokładnie mieszamy i obtaczamy pokrojonego na kawałki kurczaka.Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki – im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy. SOS:Na patelni

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania