ryżem. Tak, tej ostrości mi właśnie brakowało! Składniki: 1 szklanka ryżu brązowego 1 puszka fasolki zielonej (u mnie mix: żółta + zielona) 1/2 opakowania mrożonki brokułowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej papryki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia(...)sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a woda odparuje, dodajemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy: szczypta soli i pieprzu
Kitchens Alphabetpojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę. i smażyć jeszcze chwilę. Nie można smażyć zbyt długo ponieważ robią się twarde i łamliwe. Oczyszczone warzywa (bakłażan, cukinię i papryki) kroje na spore kawałki. Przesypuję na blachę, skrapiam oliwą, sole i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Papryki powinny się zrumienić, natomiast bakłażan i cukinia powinny
Magiczna kuchnia Dariiprzepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry! Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików):- 300 g mięsa z piersi kurczaka- warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku- 1 jajko - 3-5 łyżek bułki tartej - 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki czosnku w proszku(...)koncentratu i ketchupu- ok. 60 g startego żółtego sera- puszka pomidorów krojonych - olej do smażeniaPrzygotowanie:Mięso posiekać na bardzo drobne kawałeczki (nie mielić), dodać startą marchewkę, pokrojoną drobno paprykę, por oraz posiekany ząbek czosnku. Doprawić, wymieszać dokładnie z jajkiem, bułką tartą i serem. Uformować kotleciki. Usmażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, podlać odrobiną wody, dodać
Kuchnia Ellieinnym wypadku będziecie narażeni na burczenie w brzuchu, podczas gdy z piekarnika wydobywać się będą torturujące Was zapachy. Przeżyłam to, wiem co piszę :)Składniki:1kg łopatki wieprzowej3 czerwone papryki pokrojone w grubą kostkę (3x2cm)1 duża czerwona cebula lub 2 średnie pokrojone w grubą kostkę (1,5x1,5cm)1 świeża papryczka chilli pokrojona cienko w plasterki2 czubate łyżeczki słodkiej papryki2(...)minut (7 minut na stronę). Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka.Na pozostałym tłuszczu i średnim ogniu podsmażyć przez około 10 minut cebulę, papryczkę chilli i przyprawy (słodką paprykę, majeranek, oregano, kmin rzymski).Przez ten czas dodać do garnka z mięsem czerwoną paprykę, a kiedy cebula z przyprawami się usmaży, również zawartość patelni. Dolać do garnka dwie łyżki octu
W kuchni wieczoremmożna pominąć* 1 łyżka oliwysos pomidorowy do posmarowania ciasta* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 4 łyżeczki wody* 2-3 łyżeczki oliwy* 2 łyżeczki oregano* 2-3 ząbki czosnku* sól, pieprz, papryka ostrasos pomidorowy do pizzy po upieczeniu* 1/2 słoiczka 200 ml koncentratu pomidorowego* 60-70 ml wody* 3 ząbki czosnku* 2-3 łyżeczki cukru* bazylia, oregano* sól, pieprz, papryka ostra(...)przed pieczeniem.(wystarcza na prostokątną pizzę 36/32 cm.)Przygotować sos do posmarowania pizzy.W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, oliwę, przeciśnięty czosnek i oregano. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą (niekoniecznie).Przygotować sos pomidorowy na wierzch pizzy.W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, przeciśnięty czosnek, bazylię, oregano i cukier. Następnie doprawić do smaku solą pieprzem i papryką ostrą. Na koniec
Mix smakuskładniki* 40 dag chudej łopatki wieprzowej* 2 woreczki ryżu* 4 ogórki konserwowe* 1 mała papryka czerwona* 1 mała papryka żółta* 2 nieduże cebulki* 1/2 opakowania przyprawy gyros-kebab* majonez* ketchup pikantny* 40 dag sera żółtego* olejSposób wykonaniaUgotować ryż według przepisu na opakowaniu.Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą gyros-kebab i podsmażyć na oleju, cebulkę pokroić w piórka(...)dodać do mięsa pod koniec smażenia, aby się delikatnie tez podsmażyła.Paprykę pokroić w paski, a ogórki w półplasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, rozsmarować na nim warstwę majonezu, a na nim warstwę ketchupu, wyłożyć 1/3 startego sera, a następnie wyłożyć mięso z cebulką. Na mięsie rozsmarować cienką warstwę majonezu, a na nim warstwę
Mix smakuskładniki* 70 dag łopatki wieprzowej* 1 puszka czerwonej fasoli* 1 puszka kukurydzy* 3 czerwone papryki (mogą być w różnych kolorach)* 1 puszka pomidorów krojonych* 1 papryczka ostra np. pepperoni* 1 średnia cebulka* 1 kostka bulionowa mięsna* przyprawy (sól, pieprz cayenne, papryka słodka)Sposób wykonaniaMięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.Przełożyć do garnka.Cebulkę drobno pokroić(...)podsmażyć na tym samym oleju,przełożyć do garnka, podlać 1 szklanką wody, dodać kostkę bulionową i dusić ok. 30 min.W tym czasie papryki oczyścić z nasion i pokroić w paseczki, a pepperoni w drobniutkie paseczki.Dodać do mięsa, dolać jeszcze ok 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia.Dodać pomidory odsączone z zalewy i dusić dalej ok 15 min.Doda
Mix smakuskładniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy* 1 kostka bulionowa* sól* pieprz cayenne* bazylia suszona * czosnek granulowany* cebulka granulowana* 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć(...)wszystko razem jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie podlać wodą, ok. 1/2 szklanki, dodać kostkę bulionową, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na delikatnym ogniu ok. 20 minW tym czasie oczyścić paprykę z nasion i pokroić w paseczki, a ostrą papryczkę w drobne paseczki, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona i zmiksować.Do mięsa dodać pokrojoną paprykę, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Mix smakufrancuskim. Podane niżej składniki są na 1 porcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte(...)wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso z kurczaka pokroiłam. Na rozgrzanym oleju usmażyłam starte na tarce jarzynowej pieczarki, posoliłam, dodałam drobno pokrojony czosnek. Gdy woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe- ziemniaki sałatkowe (ok. 1kg)- puszka liczi w syropie- 1 czerwona cebula- 1-2 ząbki czosnku- świeży koperek- szczypiorek- limonka- sól i pieprz- olej sezamowy- papryki różnego koloruMarynata (ciemny sos sojowy, olej arachidowy, papryka wędzona, pieprz, sok z cytryny) Piersi drobiowe wcześniej zamarynowałam i włożyłam do lodówki. Po ok. 2 godzinach zawinęłam w folię aluminiową(...)upiekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez 20 minut. Papryki umyłam, odcięłam górę, pozbawiłam gniazd nasiennych, skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika na 10 minut, aby się podpiekły. Ziemniaki ugotowałam „w mundurkach”. Gorące obrałam, pokroiłam na ćwiartki, dodałam olej sezamowy, sól, drobno pokrojony czosnek, koperek, sok z limonki – wymieszałam i odstawiłam, aby smaki się przegryzły. Mięso
mojewypiekiinietylkoSzukacie przepisu na szybki, smaczny i bardzo aromatyczny obiad? Zapiekane papryki z Serkiem Tapas i oliwkami Wam to zapewnią i przeniosą do słonecznej Grecji. W domu zapachnie tak, że nie będziecie chcieli otwierać okien, by nie stracić tego zniewalającego aromatu. W mgnieniu oka przenosimy się do świata aromatów, smaków i kolorów. Budzą się w nas Greckie korzenie... Lekko i apetycznie(...)drogo - czy to nie brzmi jak kulinarny ideał? Pora chyba dać się uwieść. Nas zapach z piekarnika zniewolił. Serca podbite, umysł zawładnięty, wszyscy najedzeni i zadowoleni.Składniki:- 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone)- 1/2 opakowania makaronu ryżowego nitki lub wstążki- olej lub oliwa- Serek TAPAS ARLA APETINA- suszone warzywa - domowa mieszanka- czosnek 4-5 główek- oliwki czarne i zielone
Wypisz Wymalujudadzą się w wolnowarze. Paprykowo cebulowe leczo było kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt. Polecam!składniki700 g papryki, mieszanej1 cukinia'3 pomidory2 czerwone cebule4 białe cebule5 dużych ząbków czosnku100 g chorizo1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej1 łyżeczka papryki słodkiej3 łyżki keczupuparę gałązek tymiankupuszka czerwonej fasoliprzygotowanieNagrzać(...)misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi.Skropić wnętrze oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem )Warzywa umyć. Paprykę pozbawić pestek, pokroić w paski, pomidory i cukinię pokroić w sporą kostkę, cebule obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz
Stare Garypracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się po kuchni, tym bardziej, jeśli wynikają z tego takie dobre rezultaty :)Składniki (wszystko zależy od osób oraz formy)2 duże marchewki1/2 pora1 duża papryka czerwona 1 duża cebula1 szklanka wody1 łyżeczka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar(...)łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól, pieprz, przyprawa Maggi, pietruszka, bazyliaPrzygotowanie:Jeśli ryby są mrożone, wyciągamy je. Następnie przekładamy na talerz, papierem odsączamy zbędną wodę.Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez ok. 20minut. Nie dość, że papryka pokaże swój wspaniały smak, to łatwiej będzie ściągnąć z niej skórkę.W garnku
Kitchens Alphabetsmaczna i nadająca się zarówno na przyjęcie jak i na grilla…Warzywa z grilla – skłądniki:2-3 papryki1 cukinia i/lub bakłażan2 cebuleok. 200 g pieczarekzioła prowansalskiesól, pieprz, papryka, oliwa Wszystkie warzywa myję i kroję w dużą kostkę (pieczarki, papryka) lub plasterki (cukini). Wrzucam wszystko do naczynia żaroodpornego, doprawiam solą, pieprzem, papryką i dużą ilością ziół prowansalskich.Polewam oliwą
UgotujmyTo.plmarchewki4 cebule4 papryki1 papryczka chili (opcjonalnie)2-3 ząbki czosnku150 ml wina czerwonego (opcjonalnie)ok. litra bulionu (najlepiej wołowego)mała puszka (142g) koncentratu pomidorowegosól, pieprz, liście laurowe, owoce jałowca, papryka, rozmarynmąka do oprószenia mięsaoliwa do smażenia1 łyżka masła (opcjonalnie) Mięso myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki, po czym oprószam pieprzem i papryką i obtaczam w mące. Smażę(...)już w miarę miękkie dodaję obrane i pokrojone marchewki oraz obraną, pokrojoną i podsmażoną cebulę.Duszę następne 30-40 min. po czym dodaję koncentrat i pokrojoną w dużą kostkę paprykę i dalej duszę aż wszystkie składniki będą miękkie.W razie konieczności podlewam w trakcie duszenia resztki bulionu pamiętając, że potrawa ma być gęsta… Smacznego Post Gulasz wołowy
UgotujmyTo.pl