woreczka ryżu parabolicznego (ok. 25 g), - makrela wędzona bez ości i skóry (ok. 120 g), - ząbek czosnku, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 75 g), - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju (z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego). 2. Marchew obieramy, trzemy na tarce(...)Łączymy warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) z ugotowanym ryżem, rozdrobnioną makrelą i koncentratem pomidorowym. 4. Paprykarz doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, papryką słodką, wędzoną, ostrą, szczyptą soli i pieprzu. Paprykarz jest bogaty w: - kwasy omega-3 (pochodzące z makreli), które działają przeciwzapalnie, - likopen (pochodzący z koncentratu pomidorowego), który przeciwdziała procesom starzenia się, - substancje o działaniu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachWegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Użyłam do jego przygotowania mrożonego szpinaku firmy Bonduelle, którego listki są zbierane, kiedy są jeszcze młode, dzięki czemu(...)przejrzałe. Czas przygotowania: 30 min. Pieczenie: 55 min. Dla 4- 6 osób: ● 6 dużych jajek ● 2 białka jajek ● 500 g ziemniaków ● 400 g marchewki ● 1 duża czerwona papryka ● 100 g liści mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 150 g ricotty ● 100 g mozzarelli ● 2 cebulki dymki ● 300 ml gęstej śmietany 30%* ● 2 ząbki czosnku ● ½ pęczka koperku ● masło do smażenia ● sól
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadnia, bo kocham to co robię! I tego życzę Wam! Abyście robili to co kochacie! Podrzucam więc przepis na sałatkę i życzę udanego weekendowego odpoczynku! Sałatka z kaszą kuskus, papryką, ogórkiem i czarnymi oliwkami /4 porcje Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 czerwona papryka 1/3 czerwonej cebuli 1/2 ogórka zielonego 1/3 szklanki czarnych oliwek 1/2 szklanki kolorowych pomidorków koktajlowych(...)pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek. Kroimy w kostkę i przekładamy do miski z ostudzonym kuskusem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórka zielonego, dodajemy do miski z kuskusem i papryką. Oliwki kroimy
Moja smaczna kuchniaktórych producentem jest marka Hilcona. Składniki 1 opakowanie Gnocchi Hilcona 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka masła 1 średnia biała cebula, pokrojona w kostkę pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 2 ząbki czosnku sól -płaska łyżeczka 1 mały bakłażan pokrojony w kostkę 3 łyżki sosu marinara lub soku pomidorowego 4 mięsiste pomidory 1/4 łyżeczka zmielonego czerwonego pieprzu(...)goryczki z bakłażana. W tym celu kroimy bakłażana w kostkę i posypujemy solą. Gdy puści sok, odsączamy i wycieramy bakłażana papierowym ręcznikiem. Pomidory sparzamy i ściągamy z nich skórkę. Papryki i obrany czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cebulkę i chwilkę smażymy. Teraz kolej na bakłażana, którego przesmażamy aż zacznie się rumienić. Dodajemy paprykę i pomidory
Kasia i jej kobiecy światwołowiną. Świetny pomysł na danie jednogarnkowe. 500 mięsa mielonego wołowego 1 cebula Sól Pieprz 3 jajka 4 łyżki bułki tartej Mąka pszenna do obtoczenia 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 7 pieczarek 4 ziemniaki 2 szklanki wody Świeża natka pietruszki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki, paprykę(...)pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni. Do podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy posiekana świeżą natką pietruszki, słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw
VioletoweKucharzeniepomysł na rodzinny obiad. Zapiekankę robi się dość szybko, a z podanych składników wychodzą 4 duże porcje. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (u mnie penne) duża pierś z kurczaka papryka czerwona 2 średnie cebule średnia marchew puszka pomidorów pół szklanki bulionu słodka i ostra papryka, bazylia, oregano, sól i pieprz Beszamel: 1,5szk. mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)masła sol, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę, paprykę i marchew kroimy w paseczki. Kurczaka w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy kurczaka. Po chwili dorzucamy paprykę i marchew. Całość smażymy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i zmiksowane pomidory. Wszystko dusimy kilka minut i przyprawiamy. Makaron mieszamy z przygotowanym
e-PrzepisyKulinarnekaszą, posypane szczypiorem lub natką. Danie podałam z kaszą, choć zamiennie takie warzywa pasują do ryżu i makaronów. Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 mniejsza cukinia 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 średnia cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku kilka talarków papryczki chili sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, papryka słodka szczypior lub natka do podania dania(...)łyżki masła Przygotowanie: Warzywa umyj. Cukinię przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki, półksiężyce. Paprykę, pomidora, cebulę i czosnek pokrój w kostkę, umyte lub obrane pieczarki (jak kto woli) pokrój w talarki. Na maśle podsmaż cukinię z cebulą i czosnkiem, gdy lekko zmiękną (uwaga, by czosnek się nie przypalił) dodaj paprykę, pomidora, pieczarki i chili, duś do miękkości
Zasmakuj KuchniPyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 150 g sera(...)feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzeniedanie jest bezglutenowe i wegańskie. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy 2 cukinie 1 bakłażan 1 papryka czerwona 2 cebule białe lub czerwone 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego naturalnego 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 1 łyżka oleju(...)osolonej wodzie przez ok. 60 min. Cieciorkę odcedzamy i odstawiamy. W dużym garnku na oleju kokosowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa się zarumienią. Warzywa zalewamy jedną szklanką przegotowanej wody. Następnie dodajemy wcześniej ugotowaną cieciorkę, koncentrat pomidorowy i masło orzechowe. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy
kulinarnyJaWarzywa kolorowe z makaronem 🍜 zmieszane to smaczne i zdrowe ❤ 💪 danie. Młoda cebula, papryka, kapusta, rzodkiewka na oleju rzepakowym podsmażone z mini makaronem, kolorowym połączone. Garam masala, solą, pieprzem doprawione i szczypiorkiem, miętą oraz kiełkami złączone. Całość wyszła świeżo oryginalnie w smaku niebanalnie 🍴. Składniki: ok. 250 g makaronu Mini rurki Lubella, 3 młode cebule ze szczypiorkiem, po ½ świeżej(...)papryce: żółtej, zielonej, czerwonej, ½ pęczku rzodkiewki, 2 garście poszatkowanej młodej kapusty, mix świeżych kiełków, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki mięty pieprzowej, ½ łyżeczki przyprawy garam masala. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę białą kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy
Moniki Smakołykilubelloweinspiracje #lubella Składniki: 1,5 szkl makaronu suchego Lubella Mini rurki 5 warzyw woda do gotowania makaronu garść rodzynek 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju pół dużej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 500 g puree z dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki chudego serka kremowego Przygotowanie: Rodzynki wkładamy do małej miseczki(...)zalewamy 1/4 gorącej wody, odstawiamy. Paprykę i czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy paprykę i czosnek. Smażymy często mieszając, aż papryka zrobi się miękka. Dodajemy puree z dyni oraz zioła i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy rodzynki wraz z wodą w której się moczyły oraz serek i mieszamy do połączenia i ponownego zagotowania, zdejmujemy z gazu
słodkie i nie tylko historie kulinarneskładniki: ok. 500 g schabu lub karkówki 10 pieczarek,małych 10 pomidorków koktajlowych 1 mała cukinia 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1/2 papryki czerwonej 2 cebule czerwone wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do dużej szklanej miski. Pieczarki oczyszczamy. Wszystkie warzywa myjemy. Z papryki usuwamy pestki i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cukinię kroimy
Domowy Smak Jedzeniaserem żółtym 😊 Wegetarian i wegan, zapraszam na wersje bezmięsną, wystarczy tylko nie dodawać pulpecików, ponieważ wywar jest bez dodatku mięsa. Polecam :-) Składniki: cebula 1 szt, pieczarki 350 g, papryka czerwona 1,5 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, fasolka czerwona 1 puszka, papryczka chili 1-2 szt, czosnek 2 ząbki, koncentrat pomidorowy 5 łyżek, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie(...)ziarna, papryka słodka w proszku pół łyżeczki, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, mąka 1,5 łyżki, pulpety wołowe: mięso mielone wołowe 500 g, czosnek 2 ząbki, jajko 1 szt, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju
kulinarne odsłony patiprzepyszne i cudownie chrupią podczas jedzenia 😙 Na pewno na jednej nie poprzestaniecie! SKŁADNIKI: podłużne bułeczki pełnoziarniste (lub inne wg uznania) poszatkowana w paski kapusta czerwona pokrojona w paski papryka czerwona starta na tarce o dużych oczkach marchewka pokrojona w paski papryka czerwona liście szpinaku masło (użyłam roślinnego) do wyboru: majonez, musztarda, chrzan, serek śmietankowy lub smakowy) WYKONANIE: Bułki przekrój wzdłuż(...)będzie łatwiej nadziewać bułkę warzywami). Posmaruj je w środku (góra i dół) najpierw masłem, a następnie wybranym przez siebie składnikiem (ja użyłam majonezu). Kolejno kładź warzywa: kapustę czerwoną, paprykę czerwoną, marchewkę, paprykę żółtą i szpinak. Teraz odkrój pozostawione boki bułek i złóż bułki. Możesz przewiązać je dodatkowo sznureczkiem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonychciała, dlatego za pomocą prostych, hiszpańskich smaków mogę choć na chwilę przenieść się do tego słonecznego kraju. Krewetki z chorizo w maślanym sosie na bazie wina i wędzonej papryki zapewniły mi całkiem miły, piątkowy wieczór. W tym daniu zdecydowanie tak samo jak dobre krewetki, ważna jest świeżutka bagietka, którą można maczać w sosie – istny obłęd! Przystawka dla czterech osób(...)surowych krewetek (szarych) – świeżych lub mrożonych 200 g dobrej jakości chorizo 100 g masła 80 ml białego, wytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki sól, świeżo mielony pieprz mały pęczek natki kolendry lub pietruszki do podania: świeża bagietka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g surowych krewetek (szarych) - świeżych lub mrożonych
Poezja smaku