papryka - 32566 przepisów (strona:232/2172)

Gazpacho 136

Składniki: 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 4 pomidory malinowe 2 ogóreki gruntowe 1 zielona papryka 0,5 cebuli 1 duża bułka 0,5 l przegotowanej zimnej wody 2 łyżki octu octu winnego bagietka do podania  sól pieprz ziołowy Sposób wykonania: Obrać i wyciskąć czosnek.Wymieszać z wyjętą wewnętrzną częścią bułki (bez skórki) i 5 łyżkami oliwy(...)wrzątkiem i obrać ze skórki. Gniazdo nasienne wyjąć i i włożyć do blendera. Pozostałą część pomidora pokroić w kostkę. Pozostałe pomidory podzielić na kawałki i włożyć do blendera. Zieloną paprykę wyczyścić z nasion.1/3 papryki pokroić w kostkę, pozostała część włożyć do blendera. Ogórki gruntowe obrać ze skórki. 1/3 ogórka pokroić w kostkę, pozostałą część włożyć do blendera. Cebulę obrać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Faszerowana papryka z serem feta 165

Składniki: 2 czerwone papryki 10 dag mięsa mielonego wołowego 10 dag pieczarek 1 pomidor 1 puszka czerwonej fasoli pół opakowania sera feta pieprz Sposób wykonania: Odkroić szypułkę i wyciągnąć pestki z papryki. Usmażyć mięso mielone na patelni. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora. Smażyć do miękkości. Dodać pieprz(...)smaku. Następnie podsmażyć z mięsem mielonym. Przerzucić wszystko do miski, dodać ser feta pokrojony na małe kawałki oraz czerwoną fasolę. Składniki wymieszać. Paprykę należy  faszerować wcześniej przygotowanym nadzieniem Gotować w małym garnku (paprykę postawić pionowo, tak aby podczas gotowanie do środka nie dostała sie woda

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sałatka z pieczoną papryką 172

wiem jak Wy ale ja staram się maksymalnie korzystać z dobrodziejstw lata i rozsmakowuję się w dostępnych świeżych warzywach i owocach. Tym razem przyrządziłam sałatkę, której bazę stanowi pieczona papryka i fasola. Jest pyszna, pełna witamin i letnich smaków i do tego te chrupiące czosnkowe grzanki, mówię Wam istna bajka.  Składniki: 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) kilka(...)łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki   Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku  sól, pieprz  Paprykę kroimy w ćwiartki i pieczemy w 180 st. C ok 15-20 minut, aż skórka zrobi się czarna. Upieczoną obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przygotowujemy grzanki, chleb kroimy

Cynamonowe szczęście
Klops paprykowy z cukinią 174

papryki i mielonego mięsa gulaszowego można upiec wspaniałego klopsa, w tej pieczeni ważne są przyprawy, wystarczy za każdym razem zmieniać składniki i już będzie inny, dodatek młodziutkiej cukinii w środku sprawi, że będzie wyglądał atrakcyjnie, doskonały zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 kg mięsa mielonego gulaszowego lub z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 papryka 1 czerstwa bułka(...)jajka 1 pęczek natki pietruszki 1 cienka  młoda cukinia 50 g startego ostrego sera-parmezan lub cheddar 1 łyżka sosu piri piri lub ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz

Wanilia i Kardamon
Szakszuka z cukinią i chorizo 102

dodatkiem cukinii i chorizo smakują w ogóle wyśmienicie.  Składniki (na 2 porcje): 3-4 pomidory malinowe 1 cebula  200 gram kiełbasy chorizo  1 biała papryka  1 mała cukinia  1 łyżka oliwy z oliwek  sól, pieprz, papryka słodka i papryka wędzona, kumin  4-5 jaj  Na oliwie z oliwek smażę cebulę oraz kiełbasę(...)chorizo do zarumienienia. Dodaję posiekaną drobno paprykę oraz cukinię. Smażę produkty kilka minut. Pomidory obieram ze skórki, niedbale siekam i dodaję do pozostałych składników. Duszę całość kilka chwil. Wbijam jaja i gotuję w sosie pomidorowym do ścięcia białek, około 2-3 minuty. Ściągam z ognia i podaję od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MOCNO SEROWA 440

śląskie, mała cebula, opakowanie sera pleśniowego (u mnie z ziołami prowansalskimi), 25 dag tartego sera żółtego, 200 g śmietany, jajko, łyżka oleju, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta gałki muszkatołowej, papryka słodka, curry, szczypta pieprzu cayenne, suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej papryki, curry i pieprzu cayenne. Ser żółty mieszam(...)jajkiem, śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, gałką i słodką papryką. 5 ziemniaków kroję w plastry, 2 w półplasterki. Ser pleśniowy przekrawam na pół, następnie kroję w plastry. Układam warstwy zapiekanki: na spodzie 5 pokrojonych w plastry ziemniaków, 1/2 sera pleśniowego, 1/2 sera żółtego, kiełbasa, pozostały ser pleśniowy i żółty. Na wierzchu układam dwa ziemniaki pokrojone w półplasterki. Całość

JejKuchnia
Marynowana letnia salsa z pomidorów, papryki i brzoskwiń 158

Salsa to gęsty soso-podobny twór, którego pochodzenie udokumentowano już w czasach Inków, Azteków i Majów. Bazą salsy są zawsze pomidory , słodkie i ostre papryki i wybrane przyprawy. Salsa to świetny dodatek szczególnie w pełni lata, kiedy stragany uginają się pod ciężarem dorodnych owoców i warzyw a grille dymią na potęgę – ta salsa, słodko pikantna, mocna w smaku i aromatyczna(...)widoczne fragmenty poszczególnych składników i nie skończyć z warzywną papką. Wszystkie posiekane składniki przekładamy do miski. Mieszamy w małym garnuszku ocet z wodą, dodajemy cukier, sól, kumin i suszoną paprykę. Zagotowujemy, mieszamy do rozpuszczenia cukru, zdejmujemy z ognia i studzimy. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą octową zalewą zalewamy warzywa w misce, mieszamy i odstawiamy na blat na około 2 godziny

Karo in the Kitchen
PILAW WARZYWNY Z KASZĄ 159

przychodzi taki dzień,że nie mamy ochoty na mięso :).Co wtedy ugotować?Może coś z warzywami?Polecam serdecznie to danie,nam zasmakowało bardzo :). SKŁADNIKI 200g kaszy gryczanej(suchej) 2 papryki cukinia 2 marchewki cebula 2 pomidory oliwa z oliwek sól,pieprz,oregano,tymianek,papryka słodka,kurkuma WYKONANIE Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Marchew i cukinię kroimy w półtalarki.Cebulę(...)paprykę w kostkę,pomidory na drobne ćwiartki lub według upodobania.Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy marchew,dodajemy cebulkę jeszcze trochę przesmażamy,następnie podlewamy trochę wodą,dodajemy cukinię i paprykę,przyprawy i dusimy aż warzywa zmiękną.Następnie dodajemy pokrojone pomidory,dusimy chwilę i mieszamy z ugotowaną kaszą.Gotowe!!! SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Sałatka z fasolką szparagową + film 198

Sałatka z fasolką szparagowa to prosta, szybka, smaczna i kolorowa przekąska z dodatkiem wędliny, cebuli i papryki na bazie majonezu i musztardy. Jest to bardzo oryginalne i sycące danie idealne na różnego rodzaju domowe przyjęcia, na śniadanie lub kolację. Nie wymaga specjalnych umiejętności, może ją bez większych problemów przygotować nawet kulinarny laik, szczególnie polecam ją miłośnikom fasolki szparagowej.   składniki(...)porcje 500 g fasolki szparagowej 200 g wędliny 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta lub zielona papryka 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a następnie każdą fasolkę przekrawamy na trzy, cztery części. Do garnka z lekko osolonym wrzątkiem wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 15 minut

Smakowite Dania
Zapiekanka z bakłażana i pomidorów 133

100g tego warzywa zawiera jedynie 20kcal. Można przygotować z niego zapiekankę, pastę kanapkową czy nafaszerować je mięsnym lub warzywnymi dodatkami i upiec. Sezon na niego trwa podobnie jak na paprykę i pomidory od końca lipca do września. Warto więc przyrządzić go teraz kiedy jest najsmaczniejszy. Ja na jeden z ostatnich obiadów przygotowałam go właśnie w połączeniu z papryką i pomidorami(...)się kupić od zaufanego masarza. Jeśli nie jecie mięsa, po prostu omińcie ten składnik. Spróbujcie bo na prawdę warto! Składniki: 1 duży bakłażan 1 cebula 1 żółta lub czerwona papryka 400g pomidorów suszona i świeża bazylia sól i pierz 2 jajka oliwa Przygotowanie: Cebulkę drobno siekamy. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry a następnie w kostkę. Pomidory obieramy i siekamy

Życie ze smakiem
Sos pomidorowy słodko-kwaśny 169

pysznego sosu, idealnego do kanapek, pizzy czy placków ziemniaczanych. Oryginalny w smaku, za każdym razem wychodzi inaczej dzięki użytym przyprawom.  Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku chili (na czubek łyżeczki) 2 łyżki musztardy 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu(...)skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub piórka. Wymieszać z pomidorami, posolić i gotować na małym ogniu 1 godzinę. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa i paprykę oraz pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej. Gotować ok. 30 min. Na koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Zagotować, gorący nakładać do słoików i odwracać

Cukiernia Pychotki
CUKINIA ZAPIEKANA Z SOCZEWICĄ, FETĄ i PAPRYKĄ 188

Danie ekspresowe, smaczne i pożywne. Dziś jedna z z tych moich wariacji – w wersji wege, bez glutenu (to modne) z farszem z soczewicy i sera feta posypana kolorową papryką. Składniki na 4 porcje : 4 średnie lub 2 większe cukinie 200g zielonej soczewicy (podobno jest to brązowa soczewica, ale ja zawsze mówię na nią zielona) 200g półtłustego sera feta(...)dałam pół na pół sera feta light i z ziołami) 1 cebulka dymka razem z zieloną częścią 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz do smaku 150g kolorowej papryki (u mnie czerwona, zielona i żółta po 50g) Cukinię umyć, ściąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne tworząc łódeczki gotowe do faszerowania. Soczewicę namoczyć w wodzie (wystarczy przez godzinę), następnie

Dietolog
Pierś indyka w marynacie miodowo-musztardowej 164

recipeIngredient":["1 pier\u015b z indyka\r","300g m\u0142odych ziemniak\u00f3w\r","1 \u0142y\u017cki musztardy sto\u0142owej\r","2 \u0142y\u017cki miodu\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki papryki s\u0142odkiej w\u0119dzonej\r","s\u00f3l, pieprz cytrynowy\r","olej"],"name":"Pier\u015b indyka w marynacie miodowo-musztardowej","cookTime":"PT1H","prepTime":"PT10M","totalTime":"PT1H10M","recipeInstructions":["Piekarnik nagrzewamy(...)odstawiamy na 30 minut.\r","Ziemniaki dok\u0142adnie szorujemy i kroimy w \u0142\u00f3deczki. Wrzucamy je do miski, dodajemy ok. \u0142y\u017ck\u0119 oleju, doprawiamy sol\u0105, pieprzem i papryk\u0105. Dok\u0142adnie mieszamy do momentu pokrycia wszystkich ziemniak\u00f3w przyprawami.\r","Na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 foli\u0105 aluminiow\u0105 k\u0142adziemy indyka zostawiaj\u0105c miejsce

Mostek w kuchni
Placki ziemniaczane z papryką i kiełbasą 131

Bardzo treściwe, pachnące czosnkiem i papryką. Składniki: 1 kg ziemniaków Pół czerwonej papryki Pół papryki żółtej 3/4 kiełbasy głogowskiej 5 łyżek mąki 3 ząbki czosnku cebula 1 jajko łyżeczka majeranku sól pieprz - po około łyżeczce Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę oraz kiełbasę

Lena Gotuje
Sałatka z fasolki szparagowej do słoików 284

Pyszny sposób na fasolkę z papryką w ostrym sosie chilli i ketchupie-polecam zimą do ryżu i nie tylko,przepis robiony w mojej rodzinie od wielu lat -ciągle do niego wracamy,spróbujcie sami! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 1 kg papryki 1 szkl.oleju 4 cebule ok łyżeczki papryki ostrej(do smaku) małe opakowanie ketchupu ostrego(nie całe) sos chilli ostry(...)małej butelce(nie cały) sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę obgotowujemy na pół miękko Paprykę pokroić w paski ,cebulę w półplasterki i podsmażyć w szklance oleju,dodajemy fasolkę i po trochę ketchupu i sosu chilli (dodajemy tyle ,żeby nam odpowiadało smakiem,ja daje nie cały ketchup i niecały sos,bo lubię pikantną fasolkę ale nie za mocno,więc dodawajcie po trochę

Swojskie jedzonko