WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 3 nieduże cukinie, 15 dag mięsa mielonego, 5 większych pieczarek, 1/2 średniej papryki czerwonej, 15 dag tartego sera żółtego, 5 łyżek pomidorów krojonych z puszki, curry, sól, papryka słodka, bazylia, łyżka oleju. Przygotowanie: Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną(...)Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni dodaję wydrążony środek z cukinii i pieczarki. Smażę na średnim ogniu często mieszając do momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaję 2/3 tartego sera żółtego, mieszam i trzymam na ogniu
JejKuchniaIdealna na obiad sałatka z cukinii Składniki: 3 kg najlepiej małej cukinii 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 białe / zielone papryki 3-4 papryczek pepperoni 4 cebule 5 łyżeczek gorczycy 250 ml octu 10 % 250 g cukru 100 -150 g soli Wykonanie: cukinie dokładnie myjemy, odcinamy zbędne końce i szatkujemy w plastry. Zasypujemy solą i odstawiamy(...)godziny aż puści soki. Po tym czasie płuczemy cukinię pod zimną wodą aby spłukać sól i odciskamy z zbędnej wody. Paprykę i cebulę szatkujemy na wiórki, papryczkę kroimy bardzo drobno. Warzywa łączymy ze sobą dodając gorczycę, ocet, cukier. Wszystkie składniki z sałatką dokładnie mieszamy i wsadzamy do słoików zalewając pozostałą zalewą jaka została. Słoiki pasteryzujemy przez
W Moim Magicznym DomuSkładniki: - 400g makaronu Spaghetti - 350g mięsa mielonego wieprzowego - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 2 duże papryki - jedna puszka pomidorów krojonych - 350g pieczarek - 110g koncentratu pomidorowego - olej do smażenia + przyprawy - oregano - bazylia - papryka ostra - papryka słodka - sól czosnkowa - sól - pieprz Wykonanie: 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2.Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na dużej patelni, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę(...)delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół. Na drugiej patelce podsmażamy grzyby pokrojone w paski oraz paprykę w kostkę, gdy zmiękną dodajemy do reszty. Dusimy pod przykryciem całość jeszcze kilka minutek
Dziś Ja gotujeBardzo lekka, bardzo prosta i idealna na lato sałatka z fasolki szparagowej i papryki wręcz prosi się żeby podać ją do grillowanych mięs. Składniki: fasolka szparagowa - dowolna ilość 1 czerwona papryka 1 mała cebula dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku łyżka posiekanej natki pietruszki olej pieprz sól sok z połowy cytryny duży ząbek czosnku Wykonanie: Fasolkę ugotować tak żeby(...)była jeszcze jędrna w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę pokroić na małe paseczki, skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 5-7 minut. Do fasolki dodać paprykę, szczypiorek oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, pieprz, sól oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać
Pysznie & Pięknierobić je tylko z jogurtem, albo dodać do niego trochę majonezu, czy roztartego twarożku. Panuje w tej kwestii zupełna swoboda 😉 WARZYWA: (u mnie surowe) seler naciowy ogórek gruntowy papryka żółta i czerwona Umyć, pokroić dowolnie, ułożyć na półmisku. DIP SEROWY: 100 g dowolnego sera pleśniowego 3 łyżki śmietany ukwaszonej 18% 1 łyżka majonezu pieprz Ser pokruszyć, zblendować wraz(...)tarce na oczkach, czosnek przepuścić przez praskę, dodać jogurt, majonez, drobno posiekane listki mięty i posiekany koperek. Doprawić do smaku. DIP POMIDOROWO-PAPRYKOWY: 1 mięsisty pomidor kawałek czerwonej papryki 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka pikantnego ketchupu posiekany koperek szczypta papryki słodkiej i ostrej sól Pomidor obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne i posiekać
Walijskie PichcenieGenovese, plantatora z Bedfordshire. W skali Scovilla, służącej do oznaczania ostrości potraw osiąga wynik 1,4 miliona, podczas gdy papryczka jalapeno ma w tej skali tylko 3,500. To papryka bardzo wyjątkowa - ma opóźnione działanie, co usypia czujność i daje złudne ''poczucie bezpieczeństwa''. Na początku wyczuwamy cudowny, ostry smak. Jednak po 10 sekundach budzi się demon ostrości. Zupa(...)ostra nie jest. Ten wyjątkowo smak diabelskiej papryki świetnie łagodzi mleko kokosowe, słodkie mango i makaron ryżowy. Całość tworzy na prawdę wyjątkowo fantastyczny smak. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 30 min Ingredients 500 ml buliony drobiowego 200 g filetów z kurczaka
Wędrówki po kuchnikolorze. Oczywiście kukurydza świeża w kolbach, sama w smaku, nawet z solą, jest nieco nudna. Postanowiłam przygotować więc proste masełko ziołowe. Masełko zmieszałam z posiekanym czosnkiem, wędzona słodką papryką w proszku, suszonym oregano. Takim pysznym i aromatycznym dodatkiem posmarowałam ugotowaną kolbę kukurydzy, posypałam jeszcze czarnuszką. Bardzo dobry dodatek, polecam z całego serca! Idealny na grilla! Kukurydza gotowana(...)ziołowym masełkiem / 1 porcja Składniki: 1 kolba świeżej kukurydzy 2 łyzki masła solonego 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki plud do posypania 1/3 łyżeczki suszonego oregano 1 ząbek czosnku 2 łyżki czarnuszki do posypania Przygotowanie: Z kukurydzy usuwamy liście. Kukurydzę dzielimy na trzy kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 10 minut. Masło przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy i siekamy, przekładamy
Moja smaczna kuchnialodówkę :-) W zapiekance znajdziecie gnocchi z suszonymi pomidorami (kupiłam takie w Biedronce, pyszne polecam), nie chciało mi się robić, miałam troszkę fasolki szparagowej, trochę mielonego mięsa, cukinię i czerwoną paprykę. W lodówce zawsze mam startą mozzarellę, w szafce znalazłam kukurydzę z chili i miałam jeszcze pomidorki. Tak też wyszła pyszna zapiekanka :-) Polecam, miłego piątku życzę :-) Składniki: 1 opakowanie gnocchi(...)mnie z suszonymi pomidorami) 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 300-400 g mięsa mielonego z indyka fasolka szparagowa 1 mała puszka kukurydzy z chili pomidorki koktajlowe sól pieprz suszone pomidorowy z bazylią i chili oliwa 1. Gnocchi ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Fasolkę umyłam, obcięłam końcówki również ugotowałam. Cukinię i paprykę pokroiłam. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
kruche babeczkidworze straszny upał, ale robić coś trzeba :) dzisiaj ciąg dalszy przetworów. Tym razem propozycja na pyszny sos lekko słodki z nutką ostrości. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, cukini i cebuli. Nadaje się do mięs, makaronów lub pizzy. Prosty i łatwy w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 1 duża cukinia 5 cebul 2 kg dojrzałych pomidorów 1 większa papryczka chili(...)papryki czerwone 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka suszonej bazylii 3/4 szklanki cukru lub do smaku 2 łyżki pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku 3,4 łyżki soli Wszystkie warzywa myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy.Pomidory, paprykę, cukinię, cebulę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka, następnie dodajemy przyprawy i na małym ogniu gotujemy co jakiś czas
Sama słodycz i szczypta chiliPlacek po węgiersku Składniki : Gulasz : łopatka b/k - 500 g papryka żółta - 0,5 szt papryka czerwona - 0,5 szt sól pieprz papryka ostra liście laurowe - 2 szt ziele angielskie cebula - 1 szt mąka do zaprawy Ciasto ziemniaczane: ziemniaki obrane - 1,20 kg cebula - 1 szt jajko - 1 szt sól pieprz wegeta mąka - 2,5 łyżki Dodatkowo : tłuszcz do smażenia Przygotowanie(...)pokroić w pół plastry, przesmażyć, dodać do mięsa. Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą, tyle, aby zakryć mięso, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania sosu. Doprawić przyprawami do smaku. Ciasto ziemniaczane: Ziemniaki
Kuchnia Danusiszklanki, oliwa z oliwek 5 łyżek, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 1,5 szklanki, sól 1 płaska łyżka, nadzienie: pieczarki 350 g, oliwki czarne 1 mały słoik, papryka czerwona 1 szt, cebula czerwona pół szt, kukurydza konserwowa pół puszki, suszone pomidory 1 mały słoik, pierś z kurczaka 3 szt+olej do smażenia+sól,pieprz,papryka słodka, ser mozzarella(...)czasie możemy przygotować pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy. Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i słodką papryką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdą z nich wałkujemy na wielkość blaszki. Ciasta przekładamy na wysmarowane olejem blaszki. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę
kulinarne odsłony patiSkładniki: 3 małe cukinie 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) bazylia sól pieprz tłuszcz do smażenia 200 g żółtego startego sera Przygotowanie: Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posolić(...)Marchewkę pokroić w plasterki, paprykę w kostkę i cebulę w kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wlać passatę, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonej cukinii i piec na grillu lub w piekarniku
Malinowo w kuchnigulasz z kaszy gryczanej i batata (lub po prostu kaszotto) to danie które zaskoczyło mnie swoją kremowością i aromatycznym smakiem. Przypomina nieco curry, ale inaczej się je przyprawia. Wędzona papryka (najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki kokosowej, która ciekawie przełamuje strukturę, gulasz jest bardzo sycący – nawet mięsożercy będą zadowoleni. Podczas przygotowań najdłużej zajmuje upieczenie słodkiego ziemniaka(...)szklanki białego, wytrawnego wina 1 puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 – 1/2 łyżeczki koniecznie wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki do podania: świeża kolendra, kokosowy bekon listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka kaszy gryczanej (białej, niepalonej) 1 duży batat 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Poezja smakuczęściej goszczą w polskich kuchniach. Przygotowanie nie trwa długo, a z 3 batatów wyszła mi solidna porcja dla 3-4 osób. Świetny słodki smak batatów połączony z mieloną słodką papryką – trzeba spróbować. Składniki 3 bataty Oliwa z oliwek Sól Słodka papryka, mielona (przyprawa) Przygotowanie Bataty obieramy i kroimy w cienkie plasterki (około 2 mm grubości). Wrzucamy je do miski(...)dodajemy parę szczypt soli, łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawę – mieloną słodką paprykę. Oczywiście można użyć ostrej papryki lub innej przyprawy w proszku. Wszystkie plasterki dokładnie mieszamy, aż przyprawa dokładnie pokryje powierzchnię chipsów. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. W międzyczasie rozkładamy plasterki batatów na blasze i pieczemy przez około 30 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć/skrócić
Programista w kuchniCiekawa sałatka z kaszą jaglaną i jajkiem sadzonym, dopełniona pomidorkami koktajlowymi, sałatą, papryką, awokado oraz ziarnami słonecznika. Z dodatkowych składników warto zwrócić uwagę przede wszystkim na awokado, które zawiera m.in. kwas oleinowy obniżający poziom złego cholesterolu. Minusem jest jednak kaloryczność tego owocu, ponieważ 100 g awokado to aż 160 kcal. Muszę przyznać, że sałatka smakuje bardzo dobrze i całkiem nieźle(...)wszystkim niezdecydowanym wypróbować ten przepis. Jak widać dobry smak może iść w parze ze zdrowym odżywianiem. Składniki 100 g kaszy jaglanej (jeden woreczek) 200 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 1 garść liści sałaty (dowolnej, może być także mix sałat) 1 awokado 2 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 50 ml oliwy z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej
Programista w kuchni