Zawsze podziwiałam tą sałatkę, jednakże przygotowałam ją dopiero pierwszy raz. Po pierwsze pięknie prezentuje się na stole, po drugie przekładana warstwami jest pyszna. Zamiast ogórków konserwowych dodałam czerwoną paprykę, ponieważ tak bardziej nam smakuje. 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok. 420 g) 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 3 marchewki 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka(...)puszka kukurydzy (280 g) 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 duże ziemniaki Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą do kurczaka. Usmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno posiekać. Ziemniaki oraz marchewkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę zetrzeć na tarce
VioletoweKucharzenieWyszedł pyszny, sycący można go jeść łyżkami. Mięsożercy będą zachwyceni. Do tego pajda chleba i obiad mamy gotowy. 50 dkg wołowiny 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 5 plastrów papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 15 dkg pieczarek małych oregano świeże sól, pieprz 2 lisćie laurowe 2 ziela angielskie papryka wędzona 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej mąka pszenna 2 ząbki czosnku(...)minut. Dolewam bulion, dodaję liście, ziele, oregano i gotuję na wolnym ogniu aż wołowina będzie miękka. Pieczarki przesmażam na osobnej patelni. Dodaję pod koniec gotowania do wołowiny, razem z papryką i korniszonami pokrojonymi. Chwile jeszcze razem duszę, doprawiam solą, pieprzem, papryką, czubricą. Gulasz podaję z oregano
wesoła kuchniaDziś podzielę się swoim ulubionym przepisem na makaron z papryką.Sos jest kremowy,przepełniony ciepłym sosem na bazie śmietany kremówki , boczku i czerwonej papryki.Polecam. 1 czerwona papryka 1 pojemnik mały kremówki 30% Cieńkie plasterki boczku ( ile kto uważa dla smaku ) 1 po.spaghetti Sól i pieprz Gałka muszkatołowa Parmezan ****************************** Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.Makaron ugotować al'dente(...)wrzącej wodzie z solą.Boczek stopić na złoto,dorzucić pokrojoną paprykę,poddusić do miękkości,wlać śmietankę kremówkę, wymieszač.Posolić,popieprzyć,dodać szczyptę gałki muszkatołowej.Ugotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem,wymieszać i podawać.Posypać mocno parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZaletą zapiekanek jest to, że szybko się je przygotowuje. Najczęściej robię zapiekanki na bazie makaronu i jakiegoś mięsa. Tym razem wybrałam salami i dodałam również pieczarki, paprykę i kukurydzę, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym z ziołami i zapieczone z żółtym serem. Składniki: 300 g makaronu penne (rurki) ok. 150 g pikantnego salami pół puszki kukurydzy 250 g pieczarek(...)czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką) sól i pieprz, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti) 1,5 szklanki mleka 2/3 szklanki słodkiej śmietanki olej do smażenia 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki ok. 200 g sera żółtego Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pieczarki umyć, pokroić w plastry
Czerwień i błękitOstatnio w Lidlu dopadłam takie oto mini cukinie, kiedyś robiłam, pyszne. Tym razem nafaszerowałam je kaszą kuskus, papryką czerwoną i serem zagrodowym z chia . Do tego czerwona cebula, czosnek i wszystko zapieczone. Cukinie wyszły pyszne :-). Ja kupiłam sztuki, my zjedliśmy po 1,5 a młody wciął jedną całą. Miłego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście :-) Składniki: 4 mini cukinie(...)szklanki kaszy kuskus 1 szklanka wrzątku 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku ser zagrodowy z chia kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Kaszę kuskus przekładamy do rondelka i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na około 10 minut, żeby napęczniała. Cukinie myjemy, odcinamy górę, wydrążamy środek (super się to robi łyżką do nakładania lodów). 2. Paprykę
kruche babeczkiSkładniki: 1 kapusta pekińska, 1 wędzona pierś z kurczaka, puszka ananasa, słoik selera konserwowego, puszka kukurydzy, kawałek sera żółtego (ok.120g), 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Kapustę pekińską, pierś z kurczaka, ananas, ser żółty i papryki pokroić. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. Ja papryki wyłożyłam
W kuchni u Monikipracy, bo można go zjeść na zimno lub odgrzać w mikrofalówce. Możemy dodać kurczaka jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa:). 100g makaronu, u mnie razowy 2 czerwone papryki 1 cukinia 2 marchewki 2 cebule 150 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, majeranek olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Papryki, cebule i cukinie kroimy w nieduże kawałki. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dolewamy 1/3 szklanki wody, dusimy. Po 20 minutach dolewamy przecier, dodajemy przyprawy. Ponownie dusimy do miękkosci. 3. Makaron mieszamy z sosem
Szefowa kuchnitemperatury, wagę kuchenną, sitka, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, widelec, ewentualnie otwieracz do konserw. Przygotuj składniki: 100 g kaszy kuskus, 10 czarnych oliwek, 1 puszkę kukurydzy, 1 słoik papryki konserwowej, 1 puszkę groszku konserwowego, 1 cebulę, 5 plastrów szynki, 2 ogórki konserwowe, 1 puszkę mieszanki meksykańskiej, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Oliwki, kukurydzę, groszek, paprykę, mieszankę(...)meksykańską przełóż na sitka, aby odsączyć warzywa z zalewy. Oliwki i paprykę po odsączeniu pokrój w dość krótkie paseczki. Szynkę pokrój w kostkę. Ogórki obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Najczęściej wystarczy wsypać ja do miski odpornej na działanie wysokiej temperatury, lekko posolić, zalać taką ilością wrzątku, aby była ledwie przykryta gorącą wodą
blog.moje-pasje.infoPróbowałam wyobrazić sobie smak żuru robionego bez wędzonki i kiełbasy i o dziwo nie miałam z tym problemu. Od razu wiedziałam, że spróbuję wędzony posmak uzyskać używając wędzonej papryki :) Efekt był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej, letniej wody 2 ząbki czosnku skórka z chleba razowego(...)łyżce oleju. Zalewamy wodą, zagotowujemy i pyrkoczemy ok 2 godzin. Gdy warzywa są miękkie a wywar już sporo odparował, wyjmujemy warzywa. żurek: 3 spore ziemniaki łyżka majeranku łyżeczka wędzonej papryki szalotka Szalotkę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Wsypujemy paprykę i smażymy chwilę by zaczęła mocno pachnieć. Do wywaru warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki, gotujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórypublikowanie receptur na pyszności! mam nadzieję, ze mi to wybaczycie. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na pyszne wegetariańskie curry. Bazą do niego jest sos z bakłażanem i papryką. Sos w duecie z pieczonymi ziemniakami tymi zwykłymi i tymi słodkimi daje rewelacyjny efekt! Przepis pochodzi z najnowszej książki Grzegorza Łapanowskiego pt. "Wzór na smak", na której to premierze miałam(...)tymczasem przepis, z moimi zmianami. Główna zmianą było zastąpienie batatami dyni piżmowej, o tej porze roku już nie dostępnej u mnie w sklepie :( Curry z bakłażanem i papryka oraz pieczonymi ziemniakami mała dynia piżmowa lub tak jak w moim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia 2 czerwone papryki 3 łyżki czerwonej
Dzieje kuchennej WiewióryKrem z dyni Dania Zupy Kuchnia Kuchnie świata Porcje 6 osób Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 45 minut Składniki 2 kg dynia 1 szt papryka chilli 5 szt ząbek czosnku 4 szt marchewka 1 szt por 200 ml mleczko kokosowe 250-300 ml bulion warzywny lub drobiowy 1-1,5 cm imbir 1-2 łyżeczka(...)papryka ostra 1-2 łyżeczka papryka słodka 2-3 łyżka oliwa sól pieprz Sposób przygotowania Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki i jeżeli tego wymaga odkrawamy skórę. Pokrojoną dynie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dorzucamy marchewkę, ząbki czosnku, chilli i polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku temp. 180 stopni 20-25 minut. Pora kroimy w plastry
lysygotuje.plSmacznego:) Składniki: opakowanie 200 g mix sałat Active Fit&Easy lub ulubionej innej 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych - ma być smacznie, zdrowo i KOLOROWO 1 żółtka papryka 1 zielone jabłko (lub ulubione inne) 150 g fety sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myję(...)spożycia, więc od razu wykładam ją do miski. Dodaję do niej pokrojone na pół pomidorki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Jabłko kroję w większą kostkę, wyrzucam gniazdo nasienne. Paprykę także kroję w większą kostkę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 200C i piekę paprykę i jabłko razem przez 20 min. na środkowej półce piekarnika
Zasmakuj Kuchnibyłam jego smaku. Ryż znajdziecie w sklepie biogo . Ryż ma słodkawy orzechowy posmak, podczas gotowania woda robi się czerwona. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Ja dodałam do niego podsmażoną paprykę, cukinię, kulki mozzarelli i dużo natki pietruszki. Tak lekko, ale smacznie :-). Miłego dnia, u Was też tak pada ??? Składniki na 3 porcje: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia(...)ryżu czerwonego pełnoziarnistego natka pietruszki 1 opakowanie kulek mozzarelli papryka czerwona mielona słodka garść słonecznika łuskanego kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Ryż gotujemy podobnie jak kaszę jaglaną. Na szklankę ryżu, dwie szklanki wody. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Będzie miękki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy
kruche babeczkipropozycja na danie, które często gości na ogrodowych przyjęciach, ale będzie wykonane w prosty sposób w domowej kuchni: Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami . Składniki: szaszłyki: - filet z kurczaka - papryka czerwona - kilka średnich pieczarek - cebula - przyprawa do szaszłyków - olej rzepakowy ziemniaczki: - ziemniaki - włoskie zioła (rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon) - mielona słodka papryka - sól himalajska, pieprz (świeżo zmielone) - ząbek czosnku dodatki(...)pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka Rolnik (m.in.: marchew, seler, cebula, soczewica) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka kroję w kostkę, oczyszczone pieczarki przekrawam na pół, paprykę tnę w dużą kostkę, a cebulę w duże piórka. Wszystkie składniki przekładam do miski. Dodaję łyżeczkę oleju oraz przyprawę do szaszłyków. Wszystko dokładnie mieszam i nadziewam na zmianę na patyczki
Kuchnia co dniarobi się ją szybko. Można ją jeść i na ciepło i na zimno. 80 dkg piersi z indyka 20 dkg boczku wędzonego 4 kaszanki 1 cebula sól, pieprz papryka wędzona i papryka słodka olej Filet z indyka nacinam w jeden płat i rozbijam delikatnie mięso. Robię to zawsze przez folię żeby mięso nie pryskało. Posypuję, solą, pieprzem, papryką słodką(...)około 1 cm z każdego brzegu. Roladę zwijam. Żeby sobie to ułatwić dobrze jest mięso rozbić na foli spożywczej i na niej potem zwijać. Roladę związuję sznurkiem. Smaruję papryką z wierzchu. Boczek i kaszanka już są słone dlatego nie przesadzajmy z solą. Roladę wkładam do woreczka do pieczenia i związuję go. Wkładam do brytfanny i nagrzanego piekarnika temp 230 stopni
wesoła kuchnia