Obco brzmiące słowo ajvar, kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym ( w słoiku ) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 spory udziec z indyka Papryka słodka Papryka ostra Sól Niewielka ilość oleju(...)łyżki ) Ajvar ( ok. 400 g ) Bulion około 300 ml Wykonanie: Udziec nacieramy solą i sporą ilością papryk. Pozostawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę. Do wysokiej patelni wlewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy indyka z każdej strony. Podlewamy bulionem i dodajemy ajvar. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ( sprawdzamy widelcem ). Podczas duszenia od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę
Smaki EwyZnudziły Ci się kanapki i jajecznica na śniadanie? Frittata ze szpinakiem, pomidorami, serem mozzarella i czerwoną papryką to świetny pomysł na śniadanie. To proste danie w sam raz dla osób, które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu śniadania, a przy tym zdrowe, smaczne i sycące. Frittata przypomina pizze jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie(...)minut. Wykorzystaj ten pomysł na śniadanie i pokombinuj z dowolnymi składnikami, które akurat masz w lodówce. Składniki Ilość porcji: 2 6 jaj 40 g czerwonej cebuli 70 g czerwonej papryki 70 g szpinaku 70 g pomidorów 70 g serca mozarella 1 ząbek czosnku Oliwa z oliwek Szczypiorek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie W małej misce rozbij jajka, dopraw solą
ale Pyszniemrożonych, pokrojonych) 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (białej części) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki papryka ostra sól , pieprz Opcjonalnie: 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu) Zasmażka: 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą(...)zupy. Wszystko razem gotować do miękkości warzyw. Na końcu przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość podgotować kolejne kilka minut. (*) Flaki ugotowałam w garnku Fissler z kolekcji Profi Collection . Jestem z niego bardzo zadowolona! Garnek
Di gotujerozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella(...)orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami
Moja smaczna kuchniadzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszną sałatkę z zupkami chińskimi. Składniki : 2 piersi z kurczka 4 zupki chińskie o smaku kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej kawałek pora 1 mała papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 4 ,5 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do gyrosa Wykonanie : Piersi myjemy, kroimy w kostkę, nacieramy(...)przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i podsmażamy aż zmięknie. Zupki kruszymy i zalewamy wodą aby napęczniały. Por, kapustę i paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy, w pół plasterki por, w kostkę paprykę, kapustę drobno szatkujemy . Do miski przekładamy zimny napęczniały makaron, usmażonego kurczaka,pokrojonego pora,pokrojoną kapustę i paprykę, kukurydzę odcedzamy
Sama słodycz i szczypta chilikawą, może trochę mnie obudzi :-). Taka ostatnio zapiekankę wyczarowałam, taki mój przepis, żeby było kolorowo, bo moje starsze dziecko je oczami, ale smacznie też musi być. Bataty, cukinia i papryka, do tego tuńczyk i mozzarella. Staram się, żeby było jak najwięcej warzyw. Mniam :-))). Forma 26 cm. Miłego dnia :-))) Składniki: 2 bataty 1 cukinia 1 papryka 1 puszka tuńczyka w sosie(...)własnym starta mozzarella sól pieprz oliwa extra virgin lub olej kokosowy Bataty, cukinie i paprykę kroję cienkie w plasterki. Naczynie do tarty smaruję dookoła i po bokach olejem kokosowym lub jak kto woli oliwą. Skraplam też warzywa po ułożeniu. Dookoła na przemian układam plasterek batata i plasterek cukinii. Paprykę układam na środku. Oprószam solą i pieprzem. Całość wkładam do piekarnika
kruche babeczkiniskiej temperaturze, co sprawia, że wszystkie soki pozostają w środku mięsa. 2 kg schabu w kawałku ok 300 g wędzonego boczku najlepiej w plasterkach goździki całe sól pieprz ziołowy papryka słodka mielona NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 mała cebula 1 jajko 4 łyżki sosu z pieczonej papryki ajvar 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płatków owsianych sól(...)pieprz kolorowy papryka słodka mielona Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami nadzienia. Dobrze doprawić i wyrobić mięso. Schab naciąć w środku długim i ostrym nożem. Wypełnić środek przygotowanym nadzieniem. Wierzch schabu natrzeć dokładnie solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce. Boczek pokroić na plasterki. U mnie wyszły dość grube
https:KKuchniaMniamPapryka jest jednym z najbardziej uniwersalnych i rozpowszechnionych warzyw, stosowanych... Artykuł PAPRYKA – OD ZIMNEJ SKANDYNAWII PO GORĄCE RPA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEJesienny rondel kolorowych pyszności, w towarzystwie białej kiełbasy! Składniki: 1 kg kolorowej papryki ½ kg fasolki szparagowej 4 pętka białej kiełbasy 2 białe cebule 5 łyżek ketchupu ¾ szklanki śmietany 1 łyżka mąki 4 łyżki tłuszczu sól i pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku Wykonanie: Fasolkę ugotować na półmiękko i odstawić. Paprykę oczyścić, pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu(...)Cebulę pokroićm wrzucić na patelnię, oprószyć mąką i przysmażyć razem z pokrojoną białą kiełbasą i ketchupem. Następnie połączyć z papryką, fasolką i przyprawić do smaku. Dusić na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Zaciągnąć śmietaną
Tradycyjna Kuchniajabłko 1 papryczka chilli bez pestek 4 rzodkiewki 1/2 granatu garść szczypiorku do dekoracji sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Składniki dressingu paprykowego: 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 1 pomarańcza 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine sól morska(...)lodówki. 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 4 rzodkiewki 1 papryczka chilli sól morska Przygotować dressing paprykowy: Pomarańczę sparzyć, wyszorować, z połowy zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. Pieczoną paprykę odsączyć z zalewy. Następnie zmiksować w blenderze na gładką masę razem z uprażonymi orzechami, jogurtem, sokiem z pomarańczy i oliwą. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy. Przyprawić szczyptą soli. 1 pomarańcza
Moja Delicjalitra wody, Zalewa : 1/4 litra wody, 1/2 szklanki oleju ( szklanka 250 ml) 2 łyżki octu, 1,5 płaskiej łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka soli morskiej, 1 płaska łyżeczka ostrej papryki czerwonej w proszku, 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy curry, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki keczupu pikantnego, 1 płaska łyżeczka musztardy łagodnej, 2 papryki konserwowe, 6-7 plastrów ananasa ( w moim(...)Plastry ananasa w kostkę . 5. Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą zagotować i 5 minut potrzymać na pełnym ogniu. 6. Zalewę zdjąć z ognia i do gorącej dodać paprykę, ananasy oraz olej -zagotować i ewentualnie doprawić solą ,ostudzić . 7. śledzie pokroić w poprzek na paski ok. 2 cm . 8.Pokrojone śledzie dodać do zimnej zalewy,, wymieszać , przełożyć do słoja i wstawić
Pysznosci Babci Basimasła 2 łyżki mąki ok. 600 g przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych lub kilka świeżych (sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka kilka dużych pieczarek 2 garście startego żółtego sera suszone zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka natka pietruszki do posypania Makaron(...)instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć do zeszklenia i zdjąć wszystko z patelni. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki, podsmażyć na tej samej patelni. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę, szczyptę soli, cynamon i wszystko dokładnie wymieszać
Simply Foodrobi się go dość szybko. Jednak znudziło nam się mięso w postaci piersi kurczaka, więc poszukałam, pokombinowałam, złączyłam w jeden kilka przepisów i powstały pulpeciki z szynki z czerwoną papryką. Sama byłam zaskoczona jak smacznie wyszły, do tego warzywka, sos chrzanowy i mieliśmy obiad pierwsza klasa :) Składniki na 3 porcje: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki(...)czerwonej papryki 1 mała cebula pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu warzywnego 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży lub ze słoiczka) cukier, sól, pieprz 4 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: brokuł marchewka ziemniaki Warzywa: marchewkę
Simply Foodużywamy gotowego ze słoiczka, wtedy danie robi się ekspresowo. Składniki na 8 tortilli: 500 g mięsa mielonego (u nas wieprzowe) 1 woreczek kaszy gryczanej 1 duża cebula 1 średnia papryka czerwona 250 - 300 g pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 550 g sosu meksykańskiego sól, pieprz, ostra papryka mielona, przyprawa do mięsa mielonego 8 placków tortilli Kaszę ugotować wg instrukcji(...)opakowaniu. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić przyprawą do mięsa mielonego. Cebulę pokroić w dość dużą kostkę i dodać do podsmażonego mięsa, smażyć aż się zeszkli. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Najpierw na patelnię wrzucić pieczarki, posolić i przykryć patelnię, aby puściły sok, gdy zaczną się kurczyć dorzucić paprykę. Chwilę smażyć pod przykryciem, a potem odkryć, aby nadmiar płynu
Simply FoodSKŁADNIKI : kilka placków tacos z tego przepisu placki tacos 1 duża pierś z kurczaka 1 czerwona papryka sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy. Paprykę drobno kroimy, następnie na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy mięso z papryką, oraz przeciśniętym czosnkiem. Mieszamy do momentu aż mięso się upiecze oraz odparowania płynów. Składniki sosu przekładamy do garnka, doprawiamy do smaku, gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeżeli chcemy aby był ostry dosypujemy chilli
Kulinarne Fantazje Marioli