papryka - 32566 przepisów (strona:254/2172)

Kartoflanka z pieczarkami 209

Pożywna i warzywna zupa z ziemniaków z dodatkiem pieczarek smażonych na maśle w lubczyku i słodkiej papryce z aromatem delikatnej śmietany i musztardy. W takie dni jak teraz, chłodnych i zimowych taka rozgrzewająca zupa jest jeszcze bardziej atrakcyjna:) Bez dodatku mięsa, lecz dzięki odpowiedniemu dodaniu warzyw i połączniu przypraw smakuje wybornie i niezwykle aromatycznie. Drugie danie się(...)selera 1 średnia cebula z łupinką (nie obieramy jej, a jedynie myjemy) 1 obrana cebula i pokrojona drobno połowa pora 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, słodka papryka, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek 2 łyżki śmietany do zupy 1 łyżka musztardy sarepskiej świeży koperek drobno posiekany łyżka masła Przygotowanie kartoflanki: do garnka wlewam wodę, dodaję marchewkę, pora, pietruszkę

Zasmakuj Kuchni
pikantny gulasz z wieprzoewj łopatki 134

przyprawiony gulasz. składniki dla czterech osób 1 kg  łopatki wieprzowej  3 niewielkie cebule  3-4 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ostra papryka 1/2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 300 g  pomidorów (o tej porze roku najlepiej z puszki) 2  łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżki smalcu sól, pieprz  sposób przygotowania Łopatkę  kroimy w dość grubą kostkę i przyprawiamy  solą, pieprzem, oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki. Przyprawione mięso odstawiamy w chłodne miejsce na  12 godzin.  Następnie, w garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę smalcu i obsmażamy na nim, do zrumienienia mięso z łopatki. Kawałki mięsa z garnka

Miód i pieprz
Zupa z czerwonej soczewicy 168

ogień przedstawiam zupę z soczewicą. Próbujcie, smakujcie - nie zawiedziecie się! Przepis bazę znalazłam TU . ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 1 duża marchew 2 łodygi selera naciowego 1 średnia pietruszka 1 papryka czerwona 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 500g domowego przecieru pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów bez skóry) 100 g czerwonej soczewicy 500 g bulionu warzywnego (lub 500 g wody(...)warzywna kostka rosołowa) 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka mielonego kminku sól pieprz 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 25 g oleju rzepakowego (1 łyżka) Wykonanie w TM5: Warzywa obieramy i myjemy. Do kielicha wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę, obrany rozgnieciony czosnek, pokrojoną marchew oraz pietruszkę i łodygi selera - 10 s / obr 5 Dodajemy olej i podsmażamy

peggiwkuchni
Bakłażan faszerowany kaszą pęczak, boczkiem, papryką i koperkiem 171

Oprócz recenzji książki mam jeszcze dzisiaj przepis na faszerowanego bakłażana. Tym razem z kaszą pęczak, boczkiem, papryką, koperkiem, do tego sól, pieprz, trochę kurkumy i gotowe. Bardzo smaczny, a kasza pęczak to jedna z moich ulubionych kasz, wiec dla mnie przyjemność podwójna :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 2 porcje: 2 średnie bakłażany 100 g kaszy pęczak 10 plasterków boczku(...)czerwona papryka 1 ząbek czosnku sól pieprz kurkuma koperek świeży olej rzepakowy Bakłażany myję, przekrawam na pół. Wydrążam środek dość mocno (ścianki muszą być cienkie). Tak wydrążonego bakłażana oprószam solą w środku i odstawiam na jakieś 30 minut. Połowę wydrążonego środka zostawiam, również oprószam solą, potem kroję w kostkę. Po tym czasie wylewam wodę, która zbierze nam się w środku

kruche babeczki
ZUPA KATALOŃSKA 140

puszce 1 szklanka soku pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 litra bulionu (może być z kostki) 3 łyżki oliwy 1 łyżka ketchupu łagodnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy(...)pokrojone ziemniaki i marchewki. Chwilę podsmażamy, a następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie wlewamy sok pomidorowy, dodajemy ketchup i przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut

Kuchnia MagdaLeny
Karkówka duszona z warzywami 237

czasu na codzienne gotowanie, a takie gorące danie można włożyć do słoika i po wystudzeniu przechować w lodówce nawet 3 dni.  Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 kolorowe papryki 3 marchewki 300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżka(...)pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka alkoholu sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)   Przygotowanie: Karkówkę umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek i pokroić w poprzek włókien na niezbyt duże kawałki. Mięso obsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni lub w woku, smarując ją przed pierwszym smażeniem odrobiną tłuszczu

Kuchcik gotuje
Roladki z łososia wędzonego z musem z awokado 191

mniejsze typu finger food, sałatki, pasztety i desery. Na blogu również tego nie zabraknie. Na pewno coś dla siebie wybierzecie. Składniki: • 6 plastrów wędzonego łososia • 1 papryka czerwona Mus z awokado • 1 awokado miękkie • 1 serek Filadelfia 200 g • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja • 2 małe cebule(...)czerwone • 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego • szczypta cukru brązowego, pieprz do smaku • kolendra Wykonanie: • Paprykę przekroić na 4 części, wyjąć gniazda nasienne i wrzucić na gorący olej, chwilę smażyć, po czym włożyć do torby foliowej aby zaparowała i łatwiej było ją obrać. • Po obraniu papryki, pokroić ją na długie paski. • Awokado

To co kocham
Gulasz z cieciorki 118

Jarskie danie dietetyczne, czyli gulasz z cieciorki z papryką i brokułami. Cieciorka znana jest również jako ciecierzyca , mi osobiście smakuje jak groch o lekko orzechowej nucie. Jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Smaczna, zdrowa i sycąca, bogata w minerały i białko. Składniki: • 300 g cieciorki • 1 duża(...)cebula • 1 papryka żółta • 1 papryka czerwona • 1 puszka pomidorów krojonych • 3 ząbki • 1 papryczka chilli • natka pietruszki • 1 szklanka wywaru warzywnego • sól, pieprz • 5 łyżek oliwy • 1 brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów Wykonanie: • Cieciorkę namoczyć na noc i ugotować do miękkości – ok. 1 godzinę. • Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojony

To co kocham
Szparagi z winegretem 125

Szparagowego szaleństwa ciąg dalszy… tym razem na zimno, w sałatce z pomidorem i papryką w musztardowym sosie winegret. Szybkie, orzeźwiające, eleganckie i smaczne. Składniki: • pęczek białych i zielonych szparagów • sól, cukier do gotowania szparagów Sos winegret • 3 łyżki oliwy • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżeczki musztardy • sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)smaku • 1/2 papryki żółtej • 1 pomidor • kilka listków bazylii Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. • Białe szparagi dodatkowo obrać cieniutko obieraczką do warzyw. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić białe szparagi

To co kocham
Pomidory faszerowane twarożkiem z papryką 101

lekkie letnie przystawki. Wprawdzie to nie czas na pomidory ale powoli można się do nich przymierzać. Farsz to twarożek z drobno posiekaną papryką, z woalką kiełków buraczanych. Składniki: • 8 pomidorów średnich • po 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej • 3 łyżki twarożku śmietankowego • 1 łyżka majonezu • sól, pieprz do smaku • kilka(...)liści sałaty zielonej • kiełki buraka Wykonanie: • Z pomidorków ściąć czubki i wydrążyć miąższ ze środka, posolić i odwrócić, aby nie było w środku wody. • Paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z twarożkiem i majonezem, doprawić solą i pieprzem. • Pomidorki nafaszerować twarożkiem z papryką. • Podawać na sałacie posypane kiełkami buraka

To co kocham
Leczo z marchewką 142

Klasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie. Składniki: • 4 średnie cukinie • 1 papryka czerwona • 2 cebule • 3 marchewki • 2 pomidory duże dojrzałe • 1 pęto chudej kiełbasy • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek • gałązka rozmarynu i szałwii • 3 liście laurowe(...)potem dodać marchewę pokrojoną w krążki i dusić ok. 5 minut. • Wrzucić kiełbasę w półkrążkach i przyprawy, poddusić następne 5 minut. • Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut. • Dodać cukinię i pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić

To co kocham
Pulpety z indyka 156

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym podane z kaszą jaglaną to sycący i zdrowy posiłek. Pulpety aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją(...)udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajo 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Składniki sosu pomidorowego: 3 x 400 g puszki pomidorów w całości

Moja Delicja
Suszone pomidory w zalewie 155

brata :) - dostałam na urodziny - będę sama robić :) Mam jeszcze w planach własną, domową Vegetę! I jeszcze chipsy jabłkowe... I jeszcze... Dużo pomysłów mam :) Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów 1 papryka czerwona - można pominąć, ja dałam 1 torebka ziół prowansalskich sok z jednej cytryny - nie wyrzucamy resztki 1 łyżeczka octu jabłkowego ok. 1,5 litra oliwy z oliwek  sól morska(...)Mieszamy w miseczce zioła, sok z cytryny i ocet jabłkowy - odstawiamy Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy z nich miąższ ( miąższu nie wyrzucajcie, można z nich zrobić sok ) Paprykę umyć, pokroić w cząstki, wydrążyć pestki Resztki z cytryny pokroić w ćwiartki Na jednym poziomie suszarki układamy paprykę  Na pozostałych poziomach układamy pomidory z resztkami cytryn i delikatnie posypujemy

Szczęśliwa kuchnia
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 184

daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany 18% 4 łyżki oleju 400 ml rosołu drobiowego suszony lubczyk słodka mielona papryka pieprz(...)ziołowy sól Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron Rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek

Szczęśliwa kuchnia
Śledzie w sosie meksykańskim 163

ostro-słodki smak. Na pewno przygotuję je na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: 5 filetów śledziowych 0,5 szklanki sosu meksykańskiego Fanex 0,5 szklanki ketchupu 2 czerwone papryki 2 cebule Puszka fasoli czerwonej  Słodka i ostra papryka Sól do smaku Płatki chili Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez(...)godziny, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, dodajemy do cebuli, smażymy do momentu aż zmięknie. Wlewamy sos meksykański i ketchup, lekko podgrzewamy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę, płatkami chili oraz solą. dodajemy odsączoną fasolę, dokładnie mieszamy, pozostawiamy do ostudzenia. Przekładamy śledzie

Bajeczna Kuchnia