Prosta sałatka z gotowanym jajkiem, pieczonym burakiem i grillowaną papryką z dodatkiem sera feta i pestek słonecznika oraz migdałów w płatkach. Przyjemne danie na rozpoczęcie dnia. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 2 jajka 1 burak 1/2 papryki czerwonej 50 gram sera feta 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki migdałów w płatkach sos balsamiczny Buraka owijam folią aluminiową i piekę(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę, studzę. Jajka gotuję na twardo (około 7 minut). Paprykę myję, osuszam i grilluję na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. Rukolę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, umieszczam na talerzach. Grillowaną paprykę kroję w paski. Buraka kroję w cienkie plastry, jajka obieram i kroję na ćwiartki. Pestki dyni i migdały prażę
Mango PapajaCiasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała i w piekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością się oddzielały. Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu(...)pomidorami PROFi, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 120 g sera camembert z ziołami, pieprz zielony świeżo mielony, 1 łyżka kapary, ¼ świeżej papryki czerwonej, ½ łyżeczki mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chili. Przygotowanie: Ser camembert kroimy na plastry, a paprykę na cienkie paski. Ciasto rozwijamy i na całej powierzchni rozsmarowujemy pasztet. Na samym początku ciasta, po długości układamy
Moniki Smakołykinajbliższy zapowiada się aż 27 stopni C. O tak! Dzisiejsza propozycja obiadowa to pyszna zupa gulaszowa, przypominająca tą słynną gulaszową z Budapesztu. Podstawą zupy są pomidory, papryka i cukinia, ale aby zupa nie była zbyt lekka, to ma wkładkę ;-), wędzony boczek, który nadaje jej nie tylko odpowiedniego aromatu, ale też nadaje zupie treści. Zupa jest idealna dla dorosłych(...)meritum i zerknijcie na listę składników ;-) ZUPA GULASZOWA Z WARZYW SKŁADNIKI: - 3 średnie cukinie - 5 dużych malinowych ekologicznych pomidorów - 1 duża cebula czerwona - 5 ząbków czosnku - 2 duże czerwone papryki - 2 duże marchewki - puszka pomidorów pelati - 1 łyżeczka papryki picante - 300 g wędzonego boczku - 500 ml wody - 7 łyżek oliwy z oliwek - sól ewentualnie: posiekane chili W dużym garnku rozgrzej
SMYKWKUCHNItych rzeczy! to wege sałatka z dzikim ryżem i fasolą pinto :) Odświeżona wersja tzw. ostrej sałatki :) Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem puszka fasoli pinto 1 czerwona papryka 1 por 1 puszka ananasa 120 g sera żółtego + 1/2 łyżeczki ostrej papryki 80 g majonezu 1 torebka ryżu (mieszanka białego z dzikim) Ryz gotujemy i studzimy. Fasolę odcedzamy(...)płuczemy. Paprykę kroimy w drobna kostkę, pora siekamy. Ananasa odcedzamy i kroimy w drobne kawałki Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy papryką mieloną, mieszamy. W misce łączymy wszystkie składniki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce ok godziny przed podaniem
Dzieje kuchennej WiewióryLubię eksperymentować, nigdy nie korzystam z gotowych przepisów z książek czy gazet. Dzisiejszy eksperyment ogórkowy już teraz wiem, że jest sukcesem. Do podstawowej zalewy na ogórki małosolne dodałam ostrą paprykę i ukochaną czarnuszkę oraz czosnek. Genialne połączenie, idealne do mięsnych kanapek, na grilla, do sałatek, czy jako dodatek do obiadu. Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Składniki: ( składniki podane(...)litrowy słoik ) małe ogórki gruntowe 4 łyżki czarnuszki 1/2 łyżki ostrej papryki czosnek 1 l wody gorącej, przegotowanej 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy na plasterki. Układamy ciasno w słoiku razem z obranymi i pokrojonymi na plasterki ząbkami czosnku - ilość wedle preferencji. Przygotowujemy zalewę, pamiętając, że na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli. Do solanki
Moja smaczna kuchniadanie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać(...)wlać tyle wody, żeby mięso było do połowy przykryte. Doprawić do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem. Gotować 30 minut, następnie dodać pokrojone w cienkie plasterki papryczki. Papryki powinny być umyte, oczyszczone z nasion i błonek. Wszystko wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą. Jeśli sos będzie z rzadki
Kuchnia Pokoleńskładniki: 1 cukinia 1 bakłażan 4 pomidory 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię, bakłażana, oraz papryki również kroimy w kostkę. Jeśli mamy młodą(...)cukinie to jej nie obieramy. Do podsmażonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy. Papryki chwilkę dusimy. Dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory, liść laurowy oraz tymianek. Wszystko razem mieszamy dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszamy. Na końcu całość doprawiamy. Warzywa powinny być leciutko twardawe. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniasię złożyło, bo dostałam paczuszkę od firmy Fabijańscy , którą z pełną odpowiedzialnością mogę polecić. Szczególnie dla amatorów żywności ekologicznej. U mnie dziś makaron jęczmienny z pyszną młodą cukinią, pomidorami, papryką i kiełbaską. Składniki (3-4 porcje): 300 gram makaronu jęczmiennego lub innego 1 mała młoda cukinia 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 papryki 1 mała cebula(...)pętko kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka listków świeżej bazylii 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku szczypta cukru łyżka oliwy lub oleju kokosowego opcjonalnie 1/2 łyżeczki siemienia lnianego Wykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać przecier pomidorowy i podsmażyć jeszcze chwilkę, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pomidory w puszce
Tradycyjna Kuchniapizzy. Jest! Spód wychodzi nieco grubszy niż w pizzy którą zazwyczaj robię, ale też bardzo smaczny. Obłożyłam ciasto pieczonymi warzywami, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych składników. Warto dodać pieczona paprykę z zalewy (taką ze słoika) dla zaostrzenia smaku. składniki pieczone warzywa : 4 czerwone cykorie 1 bakłażan 1 cukinia 2 czerwone podłużne papryki 1 czerwona cebula główka czosnku 2 gałązki(...)pizzę 1/4 porcji uniwersalnego ciasta prawie do wszystkiego do obłożenia: 3- 4 łyżki dowolnego sosu pomidorowego np taki oliwa z oliwek pieczone warzywa pieczona papryka z zalewy - opcjonalnie 125 g mozzarelli porozrywanej na drobne kawałki 1 papryczka jalapeno pokrojona w cienkie plasterki listki bazylii do podania przygotowanie Upiec warzywa. Cykorie przekroić wzdłuż na pół, bakłażan i cukinię
Stare Garymoim letnim jadłospisie. Bigos z cukinii, takie... spolszczone węgierskie leczo czy raczej prowansalskie ratatouille :) Przedstawiam przepis na swego rodzaju bazę. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej, można dodać paprykę lub niemal każde inne ulubione warzywo. Cukinia sama w sobie jest bardzo nisko kaloryczna, dlatego wszelkie dania z nią w roli głównej, o ile nie przesadzimy z mięsnymi, tłustymi dodatkami(...)pomidorów i łyżka koncentratu) 200 g ulubionej kiełbasy, może być śląska, toruńska, ale także chorizo- wedle uznania. Ja tym razem użyłam toruńskiej dwóch łyżek słodkiej papryki (można dodać także nieco słodkiej wędzonej) łyżki ostrej papryki łyżeczki pieprzu łyżki suszonej bazylii lub oregano (jeśli macie świeże, to oczywiście jeszcze lepiej) soli do smaku oliwy do smażenia Cukinię kroję wzdłuż, w około
PichceniomaniaSolimy i pieprzymy do smaku. Na talerze wykładamy mięso, ziemniaki, sos i surówkę z cukinii. Smacznego :) Surówka z cukinii Składniki: -mała jędrna cukinia ( ok. 12 cm) - czerwona, podłużna papryka -sos sałatkowy grecki Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy brzegi. W głębokim garnku przygotowujemy zimną wodę z lodem. Jest potrzebna do zahartowania cukinii co zapobiega puszczaniu soku, a zarazem cukinia pozostaje(...)Najlepiej jest zacząć z samego brzegu wtedy wychodzą cienkie jak makaronik. Można również zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do lodowatej wody. W tym czasie kroimy wzdłuż paprykę, również na cieniutkie, długie paseczki. Jeżeli cukinie starliśmy na tarce to paprykę również kroimy drobniutko. Przygotowujemy sos grecki jak w przepisie na opakowaniu, dodając szczyptę cukru. Odcedzamy cukinie, dodajemy paprykę
Kulinarne przemysleniadzieci były zachwycone. Nawet mój trzylatek zjadł sporą porcję :) Oczywiście ja robiłam wersję łagodną ze względu na dzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 2 mniejsze czerwone papryki 2 średnie cebule 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie(...)łyżeczki pieprzu sól Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Zasypać przyprawą do kurczaka, podsmażyć na oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w paseczki i wysypać na mięso. Cebulę pokroić w kostkę. Mleczko kokosowe połączyć z cebulą i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać i wylać na mięso. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze
kuchnia doskisię „zwęglił”. Mojego kurczaka piekłam w piecyku elektrycznym, ale przypuszczam, że z piekarnika z funkcją rożna wyjdzie podobnie. Składniki: kurczak (około 1,3 kg) łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 3 ząbki posiekanego czosnku sól i pieprz nitka/sznurek do związania kurczaka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content(...)kurczak (około 1,3 kg) łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 3 ząbki posiekanego czosnku sól i pieprz nitka/sznurek do związania kurczaka'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin, aby był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi kurczaka
Kuchnia Bazyliinimi najlepiej. Z podanej ilości wyszły nam 4 słoiki. Drukuj Keczup z cukinii window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg cukinii 5-6 sztuk cebuli 2 czerwone papryki 400 g koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1,5 szkl cukru (ja dałam 1) 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka pieprzu 1 słodkiej papryki 4 liście laurowe 4 ziela(...)goździki od 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) – ilość wg uznania ok. 2 łyżki soli Sposób przygotowania Cukinię myjemy i trzemy na tarce Cebulę kroimy w półplasterki Paprykę czyścimy i kroimy w paski. Do garnka wkładamy cukinię, paprykę i cebulę i zasypujemy solą, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy na 4-6h lub całą noc. Garnek stawiamy na gazie i dusimy
Mieszam w Garnkupieczarek gałązki natki pietruszki gałązki świeżego koperku (brak na zdjęciu) 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka suszonego majeranku (brak na zdjęciu) 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem ¼ papryki (pomarańczowej) biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz Ponadto: bawełniana nitka wykałaczki Wykonanie: Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na drobne cząstki. Cebulkę dymkę posiekałam. Paprykę pokroiłam(...)skórką. Wykonanie pierwszego farszu : Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulkę i czosnek. Po chwili dodałam pieczarki. Chwilę smażyłam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wrzuciłam paprykę a na koniec posiekany por. Wszystko wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu. Zrobiłam drugi farsz z zieleniny: Po prostu wymieszałam wszystkie zielone składniki: posiekaną natkę pietruszki
Kuchnia u Krysi