papryka - 32566 przepisów (strona:261/2172)

Grillowany kurczak z warzywami. 175

piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie.  CYTRYNOWY KURCZAK 5 filetów piersi z kurczaka 1/5 szklanki oleju 1/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki czosnku w proszku W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, następnie wrzuć kurczaka i każdy filet dokładnie wysmaruj. Przykryj folią spożywczą i odłóż(...)lodówki 30 minut przed wrzuceniem na grilla.   GRILLOWANE WARZYWA Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki miodu Ulubione warzywa - u mnie: 4 papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w szerokie paski 1 cukinia - nieobrana, pokrojona w paski garść pomidorków koktajlowych

Powiedz dietom nie
Młoda kapusta duszona z boczkiem i papryką w koperkowej nucie 172

aromatyczna ale przede wszystkim pyszna kapusta na wiosnę. Podać można ją wedle uznania chociaż ostatnio usłyszałam - pyszny młody bigos. Czemu by nie ? :)  Młoda kapusta duszona z boczkiem i papryką w koperkowej nucie SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty białej 1 papryka czerwona  300 g boczku surowego (chudego) 1 pęczek koperku   sól, pieprz do smaku  woda PRZYGOTOWANIE(...)Kapustę szatkujemy, przekładamy do rondla, podlewamy około 250 ml wody, solimy i dusimy na wolnym ogniu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion n i kroimy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w paseczki. Kiedy kapusta zmięknienie dodajemy boczek oraz paprykę - całość podduszamy 10 minut, dodajemy posiekany koper, mieszamy i dusimy przez około kwadrans. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki wołowe z papryką i pieczarkami 182

prezentowanych na blogu. Dzisiaj dla odmiany od grillowanych dań proponuję roladki wołowe. Składniki: Wołowina ( dowolna ilość, taką na zrazy którą można pokroić w plastry ) Sól Pieprz Musztarda francuska 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 300 gram pieczarek Plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 cebula Niewielka ilość oleju Bulion / woda 100 ml śmietany 18% Ok. 2 łyżeczek mąki Wykonanie: Plastry wołowiny rozbijamy, przyprawiamy(...)solą, pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdy kawałek wołowiny układamy plaster szynki, po kawałku papryk. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy sznurkiem. Podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki i pozostałe kawałki papryk oraz cebulę kroimy i przesmażamy. Dodajemy do roladek. Podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości ( w tym momencie warto posmakować

Smaki Ewy
Patriotyczny twarożek kanapkowy 183

oraz Mikserze Kulinarnym ,   której celem jest zaprezentowanie dań wyłącznie biało-czerwonych. Przyjęłam wyzwanie! :) Składniki na 4-5 kanapek: 200g twarogu chudego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 czerwonej papryki - dużej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz - do smaku Paprykę pokroić w drobną kostkę. Twaróg rozkruszyć rękoma do większej miseczki. Dołożyć jogurt naturalny

Grunt to przepis!
Gulasz z warzywami i kaszą pęczak 176

bardzo syty i aromatyczny ale przede wszystkim bardzo smaczny! Kasza pęczak wspaniale współgra z różnorodnością warzyw, jednocześnie nie przyćmiewając akcentu mięsnego ;) Zapraszam! Gulasz z kaszą pęczak Składniki: 3 małe papryki: czerwona, żółta, zielona mała puszka kukurydzy 1 średnia cukinia 200g pieczarek 500g mięsa gulaszowego 2 małe cebule 5 łyżek przecieru pomidorowego sól, pieprz papryka słodka i ostra gałka muszkatołowa szczypta(...)pęczak ugotowana na sypko oliwa Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić dowolnie (u mnie średnia kostka).  Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki, szczyptę soli. Wymieszać, razem przesmażyć.  Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w półksiężyce.  Podsmażone pieczarki ściągamy z patelni a następnie podsmażamy kolejną poszatkowaną cebulę na łyżce oliwy. Wrzucamy mięso, oprószamy solą

Tagebuch po polsku
5 pomysłów: Jak zamarynować tofu? 334

chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania. 4. Tofu w stylu meksykańskim  Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżkę oliwy łyżkę czerwonej papryki słodkiej  łyżkę sproszkowanego chilli  1 łyżeczkę kuminu możemy również pestki z chilli i posiekaną papryczkę  pieprz  Przygotowanie: Tofu kroimy na mniejsze części(...)plastry.  Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i sos sojowy, papryki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Dla fanów ostrych potraw i kuchni meksykańskiej. 5. Tofu w stylu mięsnym  Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 4-5 łyżki sosu teriyaki  łyżkę sproszkowanej wędzonej czerwonej papryki   1 ząbek czosnku

Bananowe Pole
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina. 5660

można zajadać :) Polecam :) Składniki - 1 - 1,5 kg schabu bez kości Zalewa - 40 g soli peklowej - 1 łyżeczka cukru, - 0.5 łyżeczki soli morskiej - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej - 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej - 2 litry zimnej wody  Do natarcia - 2 łyżki oleju - 2 łyżki papryki czerwonej mielonej - 2 łyżki czosnku mielonego - 2 łyżki majeranku(...)wodą, osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam do siatki wędliniarskiej lub z powodu jej braku obwiązuję sznurkiem bawełnianym, na zgrabny kształt.   Obwiązany schab natłuszczam delikatnie olejem, nacieram czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę ok. półtorej godziny z termoobiegiem. Kiedy schab jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały

Kuchnia z widokiem na ogród
Quesadilla z kurczakiem i papryką 173

skrócie...: jest to tortilla (kukurydziana, u mnie pszenna) z roztopionym serem.   (2 spore porcje) 4 placki tortilla 180-200g pieczonej piersi z kurczaka 200g żółtego sera 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 małej cebuli Dodatkowo: dip paprykowy (przepis: tu )   Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, paprykę drobniej, cebulę posiekać, a ser zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Tortillę położyć na zimnej patelni, posypać serem, ułożyć mięso, paprykę, cebulę i posypać ponownie porcją sera (aby placki z zawartością się skleiły). Całość przykryć drugim plackiem. Podgrzewać - aż tortilla lekko się zarumieni, a ser roztopi. Po tym czasie quesadillę przewrócić na drugą stronę i zapiec na chrupko. Podawać z dipem lub dowolnym sosem

Di gotuje
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z pomidorami, mozzarellą i migdałami 170

sałatce. Wiosna to czas kiedy na straganach pojawiają się kolorowe warzywa, które swymi barwami zachęcają nas do zmiany swej diety. Ja również z chęcią sięgam po pachnące pomidory, paprykę czy zieleń sałaty i z utęsknieniem czekam na nowalijki. Dziś moc witamin ukryta w warzywach została podana z mozzarellą i migdałami. A Wy lubicie takie połączenie ? Sałatkę tę polecam zarówno(...)śniadanie jak i na kolację.  Sałatka z pomidorami, mozzarellą i migdałami SKŁADNIKI : 6-8 liści salaty  1 pomidor np malinowy 1/2 papryki czerwonej 6 kulek mini mozzarelli  14 migdałów szczypiorek   pieprz świeżo mielony  PRZYGOTOWANIE : Sałatę płuczemy, osuszamy i szarpiemy - układamy na talerzu. paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w większa kostkę - układamy na sałacie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz z czerwoną fasolką 149

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Ten z czerwoną fasolka jest naprawdę pyszny! 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 500 g mięsa gulaszowego z łopatki Przyprawa do wieprzowiny 5-6 pieczarek 220 g czerwonej fasolki konserwowej   JAMAR 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Olej Cebulę oraz paprykę kroimy(...)kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju.  Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Dodajemy do cebuli i papryki. Dusimy, często mieszamy aby się nie przypaliło. Po kilku minutach dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną czerwoną fasolkę. Podlewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny

VioletoweKucharzenie
Schab zapiekany z warzywami 719

piekarnika siup :) . Potem na stól i mamy bardzo szybki obiad. Może i Wy się skusicie na taki schab zapiekany z warzywami Składniki 500 g schabu bez kości 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor 200 ml śmietany 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz słodka papryka Schab pokroić w paski, oprószyć solą(...)Wszystko wymieszać i podsmażyć na rozgrzanym maśle około 3-4 minut. Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, układając pomiędzy mięsem. Cebulę, paprykę , pomidor i czosnek pokroić i dodać do mięsa. Wszystko oprószyć solą. Śmietanę wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, papryką i wlac na zapiekankę. Piec w 180 stopniach do momentu

O kuchni z uczuciem
Zupa krem z brokułów z jogurtem naturalnym 245

pomysł na zupę krem z brokułów z serkiem topionym , dziś odchudzona wersja :) Składniki: - 500 g brokułów - dwie cebule - opakowanie jogurtu naturalnego - 1,5 litra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka - sól, pieprz Opcjonalnie: - por - chilli - jogurt naturalny do dekoracji Jak zawsze będzie szybko i łatwo - cebulę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy w garnku(...)oleju kokosowym, po czym zalewamy bulionem. Ja swój przyrządzałam tak jak tutaj . Wrzuciłam również machewkę, pora i paprykę z rosołu, ale można użyć surowych. Gdy bulion się zagotuje dodajemy brokuły. Jak długo gotować? Aż brokuły będą miękkie :) Powinno to zająć ok. 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z palnika, czekamy aż przestygnie, po czym blendujemy na gładką masę

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego 182

łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło) makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 5 łyżek mleczka kokosowego light około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki * porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć Przygotowanie Makaron gotujemy według(...)kroję w cienkie plasterki). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę z porą (delikatnie). Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 słodkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobinę soli)*. Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego

Słodkie okruszki
LECZO BEZ TŁUSZCZU 177

jeszcze nie z nowalijek ale wyszło bardzo bardzo smaczne. Bez dodatku tłuszczu, warzywa duszone na parze a kiełbasa podsmażona na suchej patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki:  1 papryka czerwona  1 papryka żółta 1 mała cukinia  1 biała cebula 0,50 dag kiełbasy drobiowej  3 łyżki koncentratu pomidorowego  ok.+- szklanki wody 3 marchewki(...)ząbki czosnku  po łyżeczce: papryki w proszku  czerwonej słodkiej i ostrej, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich sól    Sposób przyrządzenia:  Marchewkę wyszorować, obrać i gotować w całości ok. 10 min.  Ma być pół twarda.  Po przestygnięciu pokroić w talarki. Cukinie i papryki umyć, pokroić w kostkę, ugotować na parze. Cebulę pokroić w talarki, kiełbasę

pieprzny smaczek
Szybki kurczak w sosie słodko-kwaśnym 372

warto pokusić się o dobry gotowy sos. Dodajemy tylko swoje ulubione mięso, warzywa, przyprawy i obiad gotowy! 1 podwójna pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 520 g sosu słodko-kwaśnego  JAMAR 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku Sól Pieprz(...)ryżu Cebulę oraz paprykę kroimy w drobna kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Dokładamy do cebuli i papryki, dusimy. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko mieszamy. Całość zalewamy sosem, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy na ugotowanym ryżu

VioletoweKucharzenie