papryka - 32566 przepisów (strona:266/2172)

Aromatyczna zupa z ciecierzycy 299

zupa z ciecierzycy Składniki: 500 g ciecierzycy 3 l bulionu 1 szalotka około 10 cm pora 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego olej kokosowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk, kolendra mielona Przygotowanie zupy należy koniecznie rozpocząć dzień wcześniej od namoczenia ciecierzycy. W tym celu, umieszczamy ją w wodzie na około 10 - 12 godzin.  Kiedy(...)Obrane pomidory blendujemy z połową ugotowanej ciecierzycy. Mus pomidorowo - ciecierzycowy przelewamy do cebuli z porem. Zalewamy bulionem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy po 1 łyżce słodkiej papryki, curry, lubczyku i kolendry (ciężko jest znaleźć w sklepie kolendrę mieloną, ale można całą zmielić samemu) oraz 1 łyżeczkę papryki ostrej.  Następnie dodajemy pozostałą część ugotowanej ciecierzycy oraz przecier

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ratatouille - czyli pomysł na francuskie leczo 275

Ratatouille - w Polsce określany jako ratatuj - to danie bezmięsne, którego podstawę stanowią głównie cukinia, bakłażany, papryka i pomidory. Podany na ciepło jako samodzielne danie lub w towarzystwie mięsa, stanowi idealny pomysł na warzywne cudo. Połączenie smaków, ale i kolorów tworzy kulinarną kompozycję, do której za każdym razem wracam z uśmiechem.  Składniki: 1 cukinia, 1/2 bakłażana, 1/2 papryki czerwonej, żółtej(...)leczo, pół szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Cebulę z czosnkiem drobno siekamy i smażymy na patelni bądź w garnku o grubym dnie.  Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy do garnka w następującej kolejności. Bakłażan - cukinia - papryka w odstępach kilkuminutowych. Na koniec wlewamy bulion.Smażymy około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajmy pomidory i całość dusimy

Mój Smak na Życie
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 247

przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży, 2 pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 2 czerwonych cebul, 2 ząbków czosnku, 1 długiego ogórka, 1 łyżeczki czarnuszki, 1 łyżeczki suszonej cebuli, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru(...)pozostawiłem w ciepłym miejscu do podwojenia jego objętości, co zajęło około godziny. W międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne

Wyprawy kulinarne
Kurczak tikka masala 180

piersi kurczaka marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru, ostrej papryki, wędzonej papryki 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki bulionu szczypta ostrej papryki, wędzonej papryki

Mango Papaja
Biała rzodkiew z warzywami w serowym sosie 157

Polsce zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera dużo witamin i jest niskokaloryczna. Jeśli szukacie pomysłu na danie z jej wykorzystaniem proponuję podać ją z porem, brokułem, groszkiem i papryką w sosie na bazie sera Grana Padano. Składniki dla 2 osób: 1 biała rzodkiew (długa na około 15 cm ) 1/2 pora 1/2 czerwonej słodkiej papryki (najlepiej odmiany Ramiro) 1 mały brokuł(...)podzielony na małe różyczki. Kiedy brokuł zmięknie warzywa odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Rzodkiew obrać i pokroić w paski długości kilku centymetrów. Pora pokroić w pół-plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paski. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej rzodkiew do miękkości. Dodać pokrojonego pora oraz paprykę i lekko posolić. Chwilę razem smażyć. W niewielkim garnku

Trzeci talerz
Chłopski garnek 245

Składniki filet z udek kurczaka, 500g kapusta biała, 1/2 małej główki papryka czerwona, 1 szt ziemniaki, 5 szt cebula, 1 duża szt bulion drobiowy, 1 litr kminek mielony, 1 łyżeczka cząber suszony, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki pieprz i sól, do smaku olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę. Kapustę(...)szatkujemy, ale nie za drobno. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, aż ładnie się zarumieni, dorzucamy paprykę. Smażymy 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec duszenia rondel odkrywamy, aby bulion trochę odparował, dodajemy wszystkie przyprawy, za wyjątkiem soli i pieprzu. Po zdjęciu

Gotowanie moimi oczami
Kotlety drobiowe 140

idealne połączenie smaków. Proste do zrobienia, no może troszkę trzeba uważać przy obracaniu, ale efekt końcowy powala smakiem.   Składniki 300 g filetów drobiowych 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 jajko mąka ziemniaczana (do zagęszczenia) 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę i paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, troszkę większą od cebuli i papryki. Do miski wrzucamy mięso, cebulę i paprykę. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, jajko, musztardę, majonez, przyprawy, składniki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę. Masa ma być gęsta. Na rozgrzany olej wrzucamy (łyżką) przygotowaną masę (mają wyjść takie

R'n'G Kitchen
Krem z pieczonej papryki i merchewki 109

przepis wpadłam już dawno temu i postanowiłam go wreszcie zrealizować. Smak pieczonej papryki w połączeniu ze słodką marchewką jest idealny. Odpowiedniej konsystencji zupie nadałam za pomocą poczciwego ziemniaka. Wyszło pysznie i sycąco. W sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na 2 porcje): 2 czerwone papryki 2 marchewki 1 średni ziemniak 400 ml rosołu lub bulionu 1 cebulka odrobina świeżego tymianku(...)sól i pieprz łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Paprykę myję, kroję na pół, oczyszczam z nasion i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut skórą do góry. Studzę i obieram ze skórki. Na patelni rozpuszczam masło z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej pokrojoną cebulkę z dodatkiem tymianku. Następnie dodaję pokrojonego drobno ziemniaka

Mango Papaja
SAŁATKA Z KURCZAKA 444

Trochę przez nas zapomniana, na szczęście ostatnio miała swój wielki powrót. Sałatka z kurczaka z ryżem, brzoskwinią, ananasem, papryką i kukurydzą, z dużą ilością natki pietruszki, na nowo zauroczyła nas swym smakiem. Aż się sama dziwię, jak to się stało, że na jakiś czas zniknęła z naszego stołu... Chyba mieliśmy jej chwilowy przesyt, tak to już bywa, że co jakiś(...)1000g) - 2 paczki ugotowanego ryżu, u mnie basmati (200g suchego) - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka brzoskwiń - 1 puszka ananasów - 1 duży pęczek natki pietruszki lub 2 mniejsze - 1/2 strąka papryki żółtej - 1/2 strąka papryki czerwonej - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - kilka łyżek dobrego majonezu - kilka łyżek syropu z owoców (brzoskwiń i ananasów) - ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie

Smaczne Zdrowe
KUSKUS Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ 242

brokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula 1 mała cukinia 2 niewielkie filety z piersi kurczaka lub 1 duży słodka mielona papryka pieprz cayenne albo ostra mielona papryka sól i pieprz do smaku 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie) WYKONANIE: Kasze kuskus wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą lub bulionem około(...)smaż przez kolejne kilka minut do miękkości cukinii. Teraz przełóż cukinię z cebulą na osobny talerz, a na patelnię po ich smażeniu wrzuć pokrojonego w większą kostkę kurczaka doprawionego papryką słodką, cayenne lub papryką ostrą, solą i pieprzem i usmaż go do miękkości przez kilka minut. Jeśli będzie za mało oleju na patelni dolej jeszcze ze 2 łyżki. Do usmażonego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka 249

mojej kuchni zawsze można znaleźć puszkę tuńczyka, którego wykorzystuję do szybkiego przygotowania  różnego rodzaju sałatek. Tym razem połączyłam go z ciecierzycą (cieciorką), suszonymi pomidorami i papryką konserwową, a do sosu dodałam curry. Sałatka wyszła bardzo smaczna, a do tego zdrowa. Pozostałe składniki dodały koloru i oczywiście dodatkowego smaku. Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (cieciorki) 1 puszka tuńczyka w sosie(...)własnym 4 suszone pomidory ze słoiczka w oliwie 2 - 3 kawałki (paski) papryki konserwowej 2 jajka (ugotowane na twardo) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 - 3 łyżki oliwy od suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki curry Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej

Kuchcik gotuje
Warstwowy omlet po turecku 162

tureckiego śniadania. Ale zawiera sporo jego ważnych elementów.  Zachęcam do własnoręcznego przygotowania warstwowego omletu po turecku .  Składniki na 1 średni omlet: 3 jaja 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pomidor 1/2 długiego ogórka sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra - do smaku 1 łyżka oliwy Poniżej fotorelacja z przygotowywania krok po kroku: Cebulę obrać i pokroić(...)talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i wyłożyć na to cebulę. Paprykę pokroić w słupki i dodać na patelnię do cebuli. Przyprawić do smaku. Uwaga, nie mieszać! Warzywa maja być dokładane warstwowo. Całość przykryć pokrywką i chwilę poddusić, aby papryka zmiękła. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w plastry. Wyłożyć na patelnię jako kolejną warstwę. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry

Grunt to przepis!
Wołowina w sosie mango z czarną soczewicą 156

danie z cyklu... ile ugotujesz, to i tak będzie za mało. Miało wystarczyć na kolejny obiad. Wołowina z mango jest po prostu obłędna. Składniki: 300g wołowiny 1 szalotka 1 papryka czerwona + kilka pasków do dekoracji 1 papryka żółta 1/2 mango 2 łyżki masła 2 łyżki garam masala pieprz czarny 200ml przecieru mango od Symbio 100g czarnej soczewicy od Symbio(...)Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy, paprykę pociętą w paski oraz mango pocięte w kostkę. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy przecier z mango. Doprawiamy do smaku pieprzem

Gotowanie i blogowanie
Forszmak lubelski 281

pajdą chleba. Sycące, pachnące, w przygotowaniu wydaje się pracochłonne, bo trzeba pokroić składniki, ale samo gotowanie trwa krótko. Smacznego! Składniki: 300 g pieczarek 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki mąki pszennej 5 ogórków kiszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1.5 l wody sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku opcjona lnie : koperek(...)posypania Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę,a kiełbasę, pieczarki i ogórki kiszone w talarki . Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy parę minut. Oprószamy mąką pszenną i chwilę podsmażamy. Pieczarki podsmażamy na oleju, dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą i paprykę. Dolewamy wodę (ok 1.5 l) i dodajemy przyprawy i gotujemy. Do gotującego się

psgotujemy
Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską 185

przekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :))) Porcja dla 4 osób: * fasola Jaś- 300 g * ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g * passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka  * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę(...)wodę. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną kiełbaskę. Całość podsmażyć. Kiedy kiełbaska będzie rumiana dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową, doprawić słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem. Do całości dodać ugotowaną fasolę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie zakryć i piec

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania