papryka - 32566 przepisów (strona:274/2172)

Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych. 121

zimowe wieczory.  W roli głównej - ciecierzyca. Danie jednogarnkowe i wegetariańskie.  Zapraszam. Składniki:  3 szklanki ugotowanej ciecierzycy 6 ząbków czosnku   1 czerwona cebula   1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 ostra papryczka 1 pęczek świeżej kolendry   400 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu  1 szczypta imbiru 1 łyżeczka curry(...)łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka słodkiej papryki   2 łyżki oliwy   2 łyżki uprażonego sezamu  1 limonka   Wykonanie: Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, oprószyć solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę papryki, przyprawy, ugotowaną ciecierzycę, podsmażyć całość. Zetrzeć na tarce skórkę z oczyszczonej limonki, a następnie wycisnąć z niej sok, dodać do dania

Wino Francja Kuchnia
Gulasz ze schabu i fasoli 121

Jaś 700 g schabu karkowego 3 parówki 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 słoiczek warzyw 3 ząbki czosnku 1 butelka przecieru pomidorowego 2 łyżki smalcu sól pieprz ostra papryka słodka papryka szczypta kwasku cytrynowego Dzień wcześniej, wieczorem fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy tak na noc. Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem(...)papryką. Boczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu. Cebulę obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie

peggiwkuchni
Bogracz 196

Składniki : wołowina - 1 kg papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 2 łyżki marchewka - 2 szt seler - 0,5 szt  pietruszka - 1 szt pomidory - 2 szt czosnek - 1 ząbek ziele angielskie - 3 ziarna liście laurowe - 3 szt ziemniaki - 4 szt tłuszcz papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka papryka słodka - 1,5 łyżki woda

Kuchnia Danusi
Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym 280

Doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut.   Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.  Składniki na sos: 4 pomidory 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, bazylia Pomidory obieramy ze skórki: w tym celu należy je naciąć(...)dołu, a następnie zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, po czym opłukać zimną wodą. Dzięki temu - skórka odchodzi wręcz sama! Obrane pomidory blendujemy z poćwiartowaną papryką. Całość gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Na sam koniec dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Sos gotowy! Do każdej muszli nakładamy około 1 łyżkę farszu i układamy je w naczyniu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
SCHAB A'LA STROGONOW 830

tego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne.  Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g sch abu 2 cebule 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej puszka pomidorów w sosie własnym Wykonanie:  Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką(...)patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i  podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie  dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz paprykę. Smażyć całość chwilę. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki oraz ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, przykryć i dusić około 30 minut. Po tym czasie wlać do mięsa pomidory. Doprawić do smaku i dusić całość jeszcze chwilę już bez przykrycia

Walijskie Pichcenie
Jajka curry z czerwoną papryką 127

jajka curry. Wyraziste, aromatyczne i dość ciekawe w smaku, bo ta przyprawa jest ostatnią rzeczą, która mogłaby kojarzyć mi się z jajkami. ;-) Dla przełamania smaku dodałam również surową, czerwoną paprykę, Polecam spróbować. 3 jajka 1/2 czerwonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka majonezu  1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, przekrawamy na pół, wyciągamy(...)żółtka, białka odkładamy. 2. Miksujemy paprykę, żółtka, majonez, sól, pieprz i curry.  3. Tak przygotowaną pastę wykładamy na białka. Ozdabiamy czerwoną papryką i posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Faszerowane muszelki. 116

Składniki: 250 mięsa mielonego z indyka 1 arkusz ciasta francuskiego (u mnie light) 1 papryka 1 cebula papryka ostra mielona, sól, pieprz Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy tylko do zrumienienia mięsa. Ciasto francuskie, rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów (można

Moje-pitraszenie
Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką 162

200g kiełbasy podwawelskiej, 200g boczku wędzonego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki papryki mielonej, 1 papryka czerwona, 1 pomidor, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ORZECH , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie(...)kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Pomidora kroję na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaję do wywaru. Kiełbasę kroję w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczone, nadziewane ziemniaczki. 229

tych ogniskowych. Zjedzone w gronie bliskich nam osób przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:) Składniki: 8 ziemniaków pierś z kurczaka 20 dag wędzonego boczku 20 dag żółtego sera 1/2 czerwonej papryki jogurt naturalny kilka ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę(...)drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut.  Podajemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przepis na szybką sałatkę z zielonym groszkiem, szynką, serem i koralikami. 196

dwie spore salaterki: 30 dag żółtego sera w kawałku 30 dag szynki drobiowej w kawałku 250 g makaronu koraliki (lub innego drobnego) 1 zielony ogórek 1 czerwona słodka duża papryka puszka kukurydzy konserwowej zielony groszek 400 g (może być mrożony) kubek majonezu lub jogurtu greckiego - wg uznania sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, łyżeczka czosnku granulowanego szczypiorek - kilka gałązek(...)opakowaniu. Przelać go wodą, odsączyć i pozostawić do wychłodzenia. Groszek ugotować tak by był jędrny - nie rozgotować go, pozwolić mu ostygnąć. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z serem i szynką. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Czosnek połączyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki. 292

boczku surowego bez skóry ( długi, cienki, niezbyt tłusty płat ) Zalewa - 40 g soli peklowej - 1 łyżeczka cukru, - 0.5 łyżeczki soli morskiej - 1 łyżeczka czosnku mielongo - 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej - 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej - 0.5 łyżeczki pieprzu mielonego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka kminku mielonego - 2 litry wody  Do natarcia - 2 łyżki papryki czerwonej mielonej - 2 łyżki czosnku(...)osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Zawijam ściśle wnętrzem do środka, przekładam do siatki wędliniarskiej lub z powodu jej braku obwiązuję sznurkiem bawełnianym, na kształt zgrabnej rolady. Roladę nacieram czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę 1,5 - 2 godziny z termoobiegiem. Kiedy boczek jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab w sosie barbecue 509

ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Pierwszy raz zapiekałam go z mięsem, efekt końcowy rewelacyjny. 6 plastrów schabu 3 cebule 7 łyżek cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 100ml sosu sojowego odrobina pieprzu 2 łyżeczki ostrej musztardy 200ml łagodnego keczupu 1. Plastry schabu dość cienko rozbijamy(...)czasie wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. Studzimy. 3. W misce umieszczamy schab, cebulę

Szefowa kuchni
Sałatka z marynowaną papryką, porem i makaronem 163

wędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g makaronu o dowolnym kształcie, 1 por, 1 słoik groszku z marchewką, 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki ORZECH , 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzam i chwilę studzę.  2. Groszek z marchewką oraz(...)paprykę odsączam z zalewy. Paprykę kroję w kostkę. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, odcedzam. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam paprykę marynowaną , którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . To doskonały dodatek do sałatek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa warzywna z makaronem i płatkami owsianymi 164

kupiłam. Bulion już był nastawiony, więc uznałam, że z makaronem będzie najszybciej. Ale do głowy przyszło mi jeszcze by dodać płatki owsiane - tak też zrobiłam. Do tego por, papryka, mrożonki (wymiatanie z zamrażarki), koncentrat i musztarda i nie tylko efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona :) pyszna i pożywna! Polecam na sycący obiad jednodaniowy. Można też ugotować na wywarze(...)mięsnym. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl. groszku z marchewką 1 duży por (zielona część) 1/2 dużej czerwonej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl. makaronu małe muszelki 5 łyżek płatków owsianych 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka lubczyku

Kolorowy Przepisownik
Pieczeń z papryką 150

Prosty, tani i bardzo smaczny przepis na pieczeń z papryką. Idealna do obiadu lub na zimno do kanapek, polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 czerstwa bułka sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę, paprykę, bułkę odciśniętą oraz

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania