kawałki i cienko rozwałkowujemy (lub rozciągamy rękami). Rozwałkowane placki i przekładamy na papier do pieczenia. Mięso mielone: 200 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka - do smaku nać pietruszki lub listki mięty 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę, dodajemy mięso i razem smażymy(...)mięso będzie przyrumienione. Dodajemy pokrojoną na małej kawałki paprykę, przeciśnięty ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Taki farsz (lekko przestudzony) przekładamy na placki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka posiekanego
bistro mamaświeżego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki chili 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie) Sos: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 3 - 4 dojrzałe pomidory lub puszka pokrojonych 1 łyżka oleju lub masła klarowanego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 pestki kardamonu 3 goździki 1 liść laurowy(...)godzinę, aby kurczak się zamarynował. Po tym czasie kurczaka podsmażyć przez 5 - 8 minut. Do marynaty zamiast jogurtu można użyć kwaśną śmietanę. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Pomidory umyć i również drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej i podsmażyć
Kuchcik gotujeczasem wyczucia w kuchni – całkowicie kontrolujemy ich ostateczny smak. Dzisiaj – wędlina z piersi kurczaka – drobiowe batony. Jeden delikatny, ziołowo- miodowy, drugi w typie hiszpańskiej kiełbasy chorizo – z wędzoną papryką i czosnkiem. To prosty i łatwy przepis, który wymaga odrobinę sprawności manualnych przy zawijaniu, upychaniu i zawiązywaniu rolad. Dlaczego od razu przepis na dwie rolady? Tak łatwiej i oszczędniej je naszykować(...)stworzyć jak najbardziej prostokątny kształt ( wszystkie zdjęcia jak zawsze się powiększają, klikajcie żeby zobaczyć to dokładnie ). Rozkładamy na kurczaku połowę boczku. Posypujemy połową granulowanego czosnku i oboma rodzajami papryki wędzonej – mocno, nie oszczędzajcie. Na koniec całość posypujemy bardzo delikatnie cieniutką warstwą sproszkowanej żelatyny – najlepiej wziąć jej po prostu odrobinę w palce i traktować jak sól – jest równie miałka. Najprawdopodobniej
Karo in the Kitchenprzygotowania dyni ;) Polecam też ketchup, ma bardzo fajny smak. Domowy, własnej roboty jest o niebo lepszy od takich ze sklepowych półek! :) Składniki na ketchup: 3 kg dyni 1 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli sól Składniki na zalewę: 0,5 litra przecieru pomidorowego 1 szklanka octu 0,5 kg cukru 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżka papryki(...)wędzonej słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Warzywa obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Każde umieszczamy w osobnej misce. Do dyni dodajemy 1 łyżkę soli, do papryki oraz do cebuli po 1 łyżeczce soli. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie warzywa umieszczamy w osobnych garnkach i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Po ugotowaniu przekładamy wszystko
Czerwona Porzeczkaniedzielę znów kupiłam pstrąga, ale postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym. Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego, a na to rybkę. Posypałam ją ziołami prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam(...)albo kolację :). Polecam serdecznie! PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY Z WARZYWAMI. Składniki na 2 - 3 porcje: około 450 g fileta z pstrąga łososiowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia 1 marchewka 4 małe szalotki 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz cytrynowy pieprz kolorowy sok z cytryny zioła prowansalskie 2 łyżki oliwy
Zakątek rozkoszy kulinarnychapetytem, czyli była smaczna. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Polecam! Składniki 200 g kaszy bulgur 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz papryka ostra bazylia sałata roszponka Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić(...)kostkę. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć warzywa mieszając . Dodać pokrojoną paprykę, por i chwilę smażyć. Do całości wlać puszkę pomidorów, 2 szklanki wody, ketchup. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać bazylię i ugotowaną kaszę. Wszystko wymieszać. Podawać na sałacie roszponce. kasza bulgur z warzywami
O kuchni z uczuciemkolację, powstała ze składników które miałam w domu. Wyszła bardzo smaczna i sycąca, mojej rodzinie bardzo smakowała, polecam. Składniki: 1 różyczka z brokułami 250 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 4-5 łyżek majonezu Sól, pieprz Czubryca zielona Swojski Wyrób Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Olej do smażenia Sposób(...)przygotowania: Piersi z indyka kroimy w plastry, nacieramy przyprawą do indyka, słodka i ostrą papryką oraz solą, odstawiamy na godzinę do lodówki. Podsmażamy na złoty kolor, ostudzone mięso kroimy w kostkę. Brokuły odcinamy, dzielimy na mniejsze różyczki, w garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy przez 2 minuty od zagotowania, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Kukurydzę i ciecierzycę
Bajeczna Kuchniaugotować coś lekko ostrego i muszę przyznać, że się rozgrzałam, ponieważ troszkę przesadziłam z ilością przypraw. Polecam przyprawiać według swojego smaku. Składniki: puszka ciecierzycy konserwowej puszka pomidorów krojonych 1 papryka 1 filet z kurczaka 1- 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy natka pietruszki przyprawa do kurczaka sól pieprz suszona bazylia chili lub ostra papryka szczypta(...)przyprawą do kurczaka, curry, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i dodać pokrojoną cebulę, zrumienić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, selera naciowego obrać z włókien i pokroić w plasterki. Paprykę i selera naciowego dodać do cebuli, chwilę podsmażać i dodać pomidory z puszki
talerz przyjemnościpaprykowego sosu salsa, ostrego z dyskontu na L 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego mała czerwona cebula (może być biała) 3 ząbki czosnku szczypta ziaren kolendry mała czerwona papryka dużo startego żółtego sera śmietana natka pietruszki sól, pieprz Na początek drobne wytłumaczenie. Na liście składników zobaczyć możesz sugestię dotyczącą sklepu. To nie żadna reklama, ale spośród sosów i chipsów(...)tyle wyjaśnień, czas chwycić za nóż. Ok, najpierw włącz piekarnik na 200 stopni. Niech się grzeje, gdy Ty będziesz przygotowywał resztę. Zacznij od posiekania czosnku i pokrojenia cebuli i papryki w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę tłuszczu i wrzuć mięso mielone. Podziabaj je na patelni, żeby się rozpadło na atomy. Posól, popieprz. Jak się trochę podsmaży, dorzuć czosnek
manslogblograzem wyszedł nam na tyle smaczny, że postanowiliśmy się podzielić przepisem. SKŁADNIKI (16 poduszeczek) : 2 opakowania ciasta francuskiego mięso z 2-3 filetów z podudzi z kurczaka pół papryki pół ostrej świeżej papryczki 6 pieczarek 15 dag goudy lub edamskiego 2 ząbki czosnku pół cebuli curry papryka słodka wędzona sól pieprz olej do smażenia jajko sezam lub czarnuszka - opcjonalnie Mięso(...)cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry i wędzoną paprykę. Smażymy chwilę i dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chilli. Pieczarki ścieramy na tarce, dodajemy do farszu, doprawiamy solą i pieprzem i i smażymy, aż grzyby puszczą sok. Mieszamy, dopóki płyn nie wyparuje. Wyłączamy i studzimy. Starty ser łączymy
Kuchnia od dwojgamożemy śmiało sami zajadać i serwować bliskim . Ponieważ są pozbawione takich specjałów. Roladka: 2 piersi kurczaka kilka śliwek bez konserwantów kawałek sera feta 1/3 łyżeczki ostrej papryki Oraz: łyżka oleju kokosowego 2 łyżki pestek granatu ugotowany ryż szczypta kurkumy dla koloru Mięso wkładamy do woreczka i rozbijamy na cienkie płaty. Połową papryki posypujemy oba kotlety(...)dać odpocząć z 20 minut. Wtedy mięso stężeje i przy wkładaniu na patelnię nie będzie nam leciało przez palce. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, układamy roladki posypujemy resztą papryki i bardzo wolno smażymy. Chodzi o to aby całość się przepiekła i naszła aromatem nadzienie. Gotowe mięso przekładamy na talerz aby sobie odpoczęło. A na patelnię wlewamy
Dieta moja pasjazaspokaja apetyt każdego. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 30% 250g żółtego sera 3 jajka Masło Sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili Sposób przygotowania: Na początku obieramy ziemniaki i kroimy je w grubsze talarki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut. Musimy uważać żeby(...)sera. Następnie ponownie wykładamy ziemniakami, boczkiem i cebulą. Posypujemy serem. Wykładamy ostatnia warstwę ziemniaków. Ostatnią część sera pozostawiamy na sam koniec. Śmietanę miksujemy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką oraz odrobiną papryki chili. Wszystko dokładnie mieszamy. Całą zapiekankę polewamy przygotowaną mieszanką. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneProdukty potrzebne; Zupka Chińska ,, Vifon" kurczak złocisty - 2 paczki kurczak-300g kapusta pekińska- 300g papryka- 450g pomidor-300g ogórek kiszony- 300g cebula- 200g majonez -3 łyżki sól- łyżeczka pieprz- łyżeczka papryka słodka-łyżeczka papryka ostra- łyżeczka olej - 50 ml Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić w kostkę , wymieszać w misce z przyprawami i olejem, podsmażyć około 5 minut. Makaron(...)zupek chińskich, dajemy do miski i po kolei kroimy nasze wszystkie warzywa (kapustę pekińską, cebulę, pomidor, ogórek, paprykę), mieszamy dokładnie i przyprawiamy przyprawą z zupek chińskich. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny dodajemy naszego kurczaka oraz majonez i odstawiamy na około 30 minut, aby całość nabrała smaku, a makaron zrobił się miękki
pichcisztoboczku pokrojonego w kostkę puszka 400 g zielonego groszku konserwowego - użyłam firmy Jamar puszka 400 g białej fasolki konserwowej - także Jamar 2 cebule 2 cukinie 1 żółtka papryka 1 czerwona papryka 3 średnie pomidory ząbek czosnku 2 suszone pomidory garść czarnych oliwek (opcjonalnie) sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk, bazylia, papryka słodka i ostra, czosnek, łyżeczka vegety(...)dodatku tłuszczu przesmaż na rumiano boczek. Gdy tłuszczyk się pojawi, a boczek nabierze ładnego koloru dodaj pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę oraz posiekaną w drobne piórka cebulę, przypraw papryką słodką, ostrą, suszonym czosnkiem, majerankiem i lubczykiem. Dzięki temu zyskają pięknego aromatu. Można dodać przyprawy już do gotowego leczo, jednak gdy dodamy je podczas smażenia mięsa czy warzyw od razu
Zasmakuj Kuchnipozwolić (dieta;)) to użyjcie majonezu. nie ukrywam, że z majonezem surówka jest jeszcze lepsza. Do surówki użyłam podstawy czyli jabłka i cebuli pokrojonych w kostkę oraz kawałek świeżej papryki. Możecie użyć również papryki marynowanej, dodać ogórki kiszone czy marchewkę. Ciekawym urozmaiceniem jest dorzucenie do surówki rodzynek. Ja kapustę szatkuję nożem, ale spotkałam się z wariantami ścierania kapusty na tarce. Drukuj(...)czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Mała główka kapusty czerwonej sok z połowy cytryny 1 kwaskowe jabłko 1 małą biała cebulka 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru olej (najlepiej tłoczony na zimno) 4 goździki Sposób przygotowania W garnku wstawiamy wodę z goździkami. Doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy
Mieszam w Garnku