Polska , której właściwości prozdrowotne szeroko by opisywać. W skrócie: odkwasza organizm, obniża ciśnienie krwi a dodatkowo ma mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych. 800g szynki wieprzowej 3 różnokolorowe papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego szczypta: tymianku(...)kolendry, majeranku sól, pieprz olej 1. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę 3. Do garnka dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki
Szefowa kuchniDuża porcja zieleniny, kurczak w ziarnach słonecznika i chrupiące grzanki! Czego chcieć więcej? Ja uwielbiam :) Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka jajko ziarna słoneczniki mix sałat pomidorki koktajlowe papryka czerwona mozzarella w kawałku łyżka oleju łyżka oliwy 4 kawałki pieczywa łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie 2-3 listki świeżej bazylii Przygotowanie: 1. Kurczaka pokroić(...)zamarynować w przyprawach i odstawić na 15 min do lodówki. 2. Paprykę pokroić w paski, pomidorki na pół. 3. Pieczywo posmarować masłem, zarumienić na patelni i posypać czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 4. Kurczaka panierować w jajku i ziarnach słonecznika, smażyć na patelni z rozgrzanym olejem 5. Na talerzu ułożyć mix sałat, paprykę i pomidorki. Z jednej strony talerza grzanki
FITBUuKnasze ulubione. Następnie dobrać składnik białkowy np. ser, mięso, tofu. Wszystko razem wymieszać oraz doprawić i gotowe. Bardzo proste a jakie pyszne i zdrowe. Składniki: szklanka brązowego ryżu czerwona papryka żółta papryka cebula 2 ząbki czosnku 150g czarnych oliwek garść jarmużu 150g sera feta łyżka oleju rzepakowego papryka słodka, chilli, mielony kminek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Ryż ugotuj. Na oleju(...)podsmaż pokrojoną drobno cebulkę. Kiedy się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy zmięknie dodaj jarmuż i podsmażaj jeszcze przez minutę. Wymieszaj z ryżem, przyprawami, czarnymi oliwkami oraz pokrojonym w kostkę serem feta
wysmienitySkładniki: -8 kiełbas śląskich -czerwona papryka -duża cebula -8 ziemniaków -sól -majeranek -papryka wędzona słodka -odrobina margaryny do smażenia Sposób przygotowania: Blachę wysmarować margaryną. Kiełbasę ponacinać w romby. Ziemniaki obrać, umyć i przeciąć na pół. Cebulę pokroić w plastry a paprykę w paski. Kiełbasę i ziemniaki posypać przyprawami. Wszystkie składniki układamy na blaszce. Kiełbasa na środku, ziemniaki po boku(...)papryka i cebula na wierzchu. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 1,5 godzinki. W połowie pieczenia obracamy kiełbasę i ziemniaki na drugą stronę. Smacznego
Magia jedzenia.karkówkę pieczoną Składniki 500 g karkówki bez kości 1 duża główka kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego 4 kawałki papryki konserwowej sól pieprz papryka słodka Karkówkę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kotlety z dwóch(...)pokrojoną kapustę pekińską, wlać wodę i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i dodać pokrojoną paprykę konserwową. Dusić z dwie minuty i gotowe. karkówka duszona w kapuście pekińskiej
O kuchni z uczuciemfasoli (400 g, waga netto 240 g) świeża kolendra Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia Wędzona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy (400 g, waga netto 240 g) ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona Salsa pomidorowa: 1 średni pomidor – ja użyłam czarnego pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą) 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 ząbek(...)Przygotuj wędzoną ciecierzycę. Ciecierzycę odsącz na sitku. Osusz papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj ciecierzycę, smaż do momentu aż zrobi się złocista. Dopraw mielonymi paprykami: ostrą, słodką i wędzona. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Czas na salsę. Pomidora i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Składniki umieść w miseczce, dodaj liście kolendry. Dopraw
Moja pasja smakuJako nadzienie można użyć to co mamy w lodówce. 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 pierś z kurczaka mała 5 pomidorów suszonych 5 rzodkiewek 1 kawałek ogórka zielonego 1 kawałek papryki czerwonej i pomarańczowej 3 cykorie natka pietruszki, szczypiorek sól, pieprz papryka wędzona 1/2 łyżeczki bazylii i oregano oliwa z suszonych pomidorów olej do smażenia Pierś z kurczaka posypuję solą, pieprzem(...)papryką wędzoną,bazylią, oregano i odstawiam na godzinę do lodówki. Kaszę jaglaną płuczę na sitku pod zimną wodą i przekładam do garnka. Zalewam 2/3 szklanki wody i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Odstawiam na 40 minut pod koc żeby doszła. Pierś z kurczaka smażę na oleju z dwóch stron. Usmażoną kroję w paseczki. Końcówki cykorii odcinam i oddzielam liście tworząc
wesoła kuchniaSkładniki na formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 1,5 woreczka) 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata do mięsa: 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)najmniej 20 minut. Następnie mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy dodać jajka, tarty ser i ostrą paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzić równomiernie po całym dnie i ściankach formy. Włożyć do rozgrzanego
Fabryka pomysłówMożna przygotować je wcześniej i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika. 4 pieczarki portobello 100g kaszy gryczanej 50g tartego sera cheddar 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną(...)kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, i koncentratem pomidorowym. Dodajemy przyprawy. 2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg, zdejmujemy folię, pieczarki posypujemy serem cheddar i zapiekamy
Szefowa kuchniwygląda w sałatce warstwowej. Ta sałatka jest bardzo prosta do zapamiętania, bo zawiera 2 rodzaje strączków (fasolę i ciecierzycę), 2 rodzaje ogórka (kiszony i szklarniowy), oraz czerwone dodatki kolorystyczne (paprykę i rzodkiewkę). Jest sycąca i pyszna. Jeśli się bardzo spieszysz możesz użyć fasoli i ciecierzycy z puszki. Składniki: 200 g ugotowanej fasoli Jaś 200 g ugotowanej ciecierzycy sos winegret(...)ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki i połowy łyżki ziaren sezamu czerwona papryka umyta i oczyszczona 4 kiszone ogórki pokrojone na kawałki zielony ogórek szklarniowy obrany i pokrojony w plasterki kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki odrobina szczypiorku do dekoracji Jak przygotować sałatkę warstwowa z ciecierzycy i fasoli
Ugotowane pozamiatanesię robi. No samo się nie zje, ale zniknie w oka mgnieniu, to pewne ;) Składniki 200 g ryżu 500 g filetów z kurczaka 1 cebula 6 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 200 g startego sera żółtego 1 łyżka przyprawy gyros 3 łyżki oleju rzepakowego Sos: 4 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 100 ml słodkiej śmietany(...)ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy troszkę krócej niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przyprawy. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy. Ryż, mięso wraz z olejem, starty ser, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną
R'n'G Kitchenskusicie? Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 60 g ryżu 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej szczypta mielonych liści laurowych (polecam Skworcu ) sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Ryż(...)cebulą odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 2 minuty. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie (około 30 -40 minut). W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku. Warzywa studzimy. Łączymy
Smak mojego domuobiad lub imprezowe przekąski. Będzie pysznie ... zapraszam ;) Składniki na 2 porcje: 1 arkusz ciasta francuskiego - opakowanie ok. 350 g mięsa mielonego ok. 1 szkl. mrożonych grzybów leśnych 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta 2 łyżki przyprawy do mielonego Rama - smaż jak szef kuchni olej - 3 łyżki 1 łyżka wody Przygotowanie: Rozmrożone grzyby wkładamy(...)ciepłą i suchą (bez tłuszczu) patelnię - dopraw solą, pieprzem i ostra papryką - całość smaż chwilę aby odparowała woda. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę cebulę. Teraz dodaj łyżkę Ramy i cebulę - smaż ok. 7 minut. Przesmażone grzyby i cebulę przełóż do pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone - dopraw przyprawą do mięsa, dodaj łyżkę
Alutka-Gotujeprzegotowanej, letniej 10g drożdży świeżych szczypta soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 100g sera mozzarella (do starcia) kilka plasterków kiełbasy salami 4 pieczarki 1/3 papryki np. zielonej ½ czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 jajka 1 małe opakowanie sera mozzarelli w kulce Dodatkowo: 2 łyżki oleju rzepakowego 1½ łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz(...)zioła prowansalskie bazylia papryka czerwona słodka (można zamienić na ostrą lub chili) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski wraz ze szczyptą soli. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz łyżeczkę cukru. Rozmieszane dolewamy do reszty i najpierw mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią. Pod koniec wyrabiania dodajemy po trochę oliwy z oliwek. Ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, możemy też
Kuchnia w czekoladzieSuper na przystawkę, zakąskę. Może być też podawana do obiadu zamiast surówki albo jako dodatek do kanapek. Składniki: 9 papryk, 5 sporych ząbków czosnku, 1 szklanka przegotowanej wody, ½ szklanki oliwy, sok z 2 cytryn, wegeta, pieprz, cukier. Przygotowanie: Całe umyte papryki włożyć do piekarnika i opiec ze wszystkich stron. Zdjąć skórę, wyciągnąć ogonek i pestki i pokroić na ćwiartki(robiąc(...)staraj się „łapać sos który z nich wycieka). Sos: czosnek drobno posiekać (nie wycisnąć!!), dodać oliwę, wodę, sok z papryk (który poprzednio zebrałeś), sporo wegety, pieprz, sok z cytryn, cukier. Sosu ma być tyle, aby przykrył całą paprykę. Wstawić do lodówki podawać na drugi dzień. To są proporcje sosu, które ja sobie ustaliłam i uważam, że są ok. Jeżeli ktoś
Państwo Wojtczuk gotują