papryka - 32566 przepisów (strona:247/2172)

Łódeczki z cykorią i jaglaną 102

Jako nadzienie można użyć to co mamy w lodówce. 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 pierś z kurczaka mała 5 pomidorów suszonych 5 rzodkiewek 1 kawałek ogórka zielonego 1 kawałek papryki czerwonej i pomarańczowej 3 cykorie natka pietruszki, szczypiorek sól, pieprz papryka wędzona 1/2 łyżeczki bazylii i oregano oliwa z suszonych pomidorów olej do smażenia Pierś z kurczaka posypuję solą, pieprzem(...)papryką wędzoną,bazylią, oregano i odstawiam na godzinę do lodówki. Kaszę jaglaną płuczę na sitku pod zimną wodą i przekładam do garnka. Zalewam 2/3 szklanki wody i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Odstawiam na 40 minut pod koc żeby doszła. Pierś z kurczaka smażę na oleju z dwóch stron. Usmażoną kroję w paseczki. Końcówki cykorii odcinam i oddzielam liście tworząc

wesoła kuchnia
Jaglana tarta z kurczakiem i cukinią 191

Składniki na formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 1,5 woreczka) 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata do mięsa: 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)najmniej 20 minut. Następnie mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy dodać jajka, tarty ser i ostrą paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzić równomiernie po całym dnie i ściankach formy. Włożyć  do rozgrzanego

Fabryka pomysłów
Zapiekane pieczarki portobello faszerowane kaszą gryczaną 181

Można przygotować je wcześniej i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika. 4 pieczarki portobello 100g kaszy gryczanej 50g tartego sera cheddar 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną(...)kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, i koncentratem pomidorowym. Dodajemy przyprawy. 2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg, zdejmujemy folię, pieczarki posypujemy serem cheddar i zapiekamy

Szefowa kuchni
Sałatka warstwowa z ciecierzycy i fasoli Jaś 138

wygląda w sałatce warstwowej. Ta sałatka jest bardzo prosta do zapamiętania, bo zawiera 2 rodzaje strączków (fasolę i ciecierzycę), 2 rodzaje ogórka (kiszony i szklarniowy), oraz czerwone dodatki kolorystyczne (paprykę i rzodkiewkę). Jest sycąca i pyszna. Jeśli się bardzo spieszysz możesz użyć fasoli i ciecierzycy z puszki.   Składniki: 200 g ugotowanej fasoli Jaś 200 g ugotowanej ciecierzycy sos winegret(...)ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki i połowy łyżki ziaren sezamu czerwona papryka umyta i oczyszczona 4 kiszone ogórki pokrojone na kawałki zielony ogórek szklarniowy obrany i pokrojony w plasterki kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki odrobina szczypiorku do dekoracji   Jak przygotować sałatkę warstwowa z ciecierzycy i fasoli

Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem 124

się robi. No samo się nie zje, ale zniknie w oka mgnieniu, to pewne ;) Składniki 200 g ryżu 500 g filetów z kurczaka 1 cebula 6 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 200 g startego sera żółtego 1 łyżka przyprawy gyros 3 łyżki oleju rzepakowego Sos: 4 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 100 ml słodkiej śmietany(...)ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy troszkę krócej niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przyprawy. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy. Ryż, mięso wraz z olejem, starty ser, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną

R'n'G Kitchen
Paprykarz z tuńczykiem 158

skusicie? Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 60 g ryżu 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej szczypta mielonych liści laurowych   (polecam Skworcu ) sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Ryż(...)cebulą odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 2 minuty. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie (około 30 -40 minut). W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku.   Warzywa studzimy. Łączymy

Smak mojego domu
"Francuska" zapiekanka z mielonym i grzybami 153

obiad lub imprezowe przekąski. Będzie pysznie ... zapraszam ;) Składniki na 2 porcje: 1 arkusz ciasta francuskiego - opakowanie ok. 350 g mięsa mielonego ok. 1 szkl. mrożonych grzybów leśnych 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta 2 łyżki przyprawy do mielonego Rama - smaż jak szef kuchni olej - 3 łyżki 1 łyżka wody Przygotowanie: Rozmrożone grzyby wkładamy(...)ciepłą i suchą (bez tłuszczu) patelnię - dopraw solą, pieprzem i ostra papryką - całość smaż chwilę aby odparowała woda. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę cebulę. Teraz dodaj łyżkę Ramy i cebulę - smaż ok. 7 minut. Przesmażone grzyby i cebulę przełóż do pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone - dopraw przyprawą do mięsa, dodaj łyżkę

Alutka-Gotuje
Pizza "Od serca" 154

przegotowanej, letniej 10g drożdży świeżych szczypta soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek   Dodatki: 100g sera mozzarella (do starcia) kilka plasterków kiełbasy salami 4 pieczarki 1/3 papryki np. zielonej ½ czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 jajka 1 małe opakowanie sera mozzarelli w kulce     Dodatkowo: 2 łyżki oleju rzepakowego 1½ łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz(...)zioła prowansalskie bazylia papryka czerwona słodka (można zamienić na ostrą lub chili) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski wraz ze szczyptą soli. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz łyżeczkę cukru. Rozmieszane dolewamy do reszty i najpierw mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią. Pod koniec wyrabiania dodajemy po trochę oliwy z oliwek. Ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, możemy też

Kuchnia w czekoladzie
Papryka w zalewie z czosnkiem 114

Super na przystawkę, zakąskę. Może być też podawana do obiadu zamiast surówki albo jako dodatek do kanapek. Składniki: 9 papryk, 5 sporych ząbków czosnku, 1 szklanka przegotowanej wody, ½ szklanki oliwy, sok z 2 cytryn, wegeta, pieprz, cukier. Przygotowanie: Całe umyte papryki włożyć do piekarnika i opiec ze wszystkich stron. Zdjąć skórę, wyciągnąć ogonek i pestki i pokroić na ćwiartki(robiąc(...)staraj się „łapać sos który z nich wycieka). Sos: czosnek drobno posiekać (nie wycisnąć!!), dodać oliwę, wodę, sok z papryk (który poprzednio zebrałeś), sporo wegety, pieprz, sok z cytryn, cukier. Sosu ma być tyle, aby przykrył całą paprykę. Wstawić do lodówki podawać na drugi dzień. To są proporcje sosu, które ja sobie ustaliłam i uważam, że są ok. Jeżeli ktoś

Państwo Wojtczuk gotują
Sos bolognese z papryką 107

Bardzo szybki w przygotowaniu sos bolognese z czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad. 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów(...)Oregano Sól Pieprz Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i przesmażamy do zmięknięcia. Dodajemy mięso mielone. Gdy zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem

VioletoweKucharzenie
Fritata pieczona w piekarniku 142

ciasto jajeczne. Do tego kanapki lub tosty i gotowe:). Poniższa porcja wystarczy dla dwóch osób. 4 jajka 4 plastry salami 4 plastry kiełbasy, np. żywieckiej 1 cebula 1/2 papryki 2 pieczarki 1 łyżka mąki 1 łyżka mleka sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, kiełbasę i salami na mniejsze kawałki(...)Wszystko podsmażamy na niedużej ilości oleju. Studzimy. 2. Jajka miksujemy z mąką, mlekiem, solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Przekładamy do masy mięso i warzywa. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. 3. Fritatę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż cała masa się zetnie

Szefowa kuchni
Twarożek śniadaniowy z fetą i żółtą papryką 138

kanapki najlepszy jest domowy serek twarogowy do smarowania. Dodatek żółtej papryki nadaje mu chrupkości i ser feta wyrazistości. 250 g półtłustego twarogu ½ żółtej papryki ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki sera feta 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Papryki kroimy w bardzo małą kosteczkę tak aby były wyczuwalne w twarożku. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno. Do miski przekładamy kawałki twarogu oraz(...)feta. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtą paprykę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z jogurtem naturalnym. Mieszamy do uzyskania gładkiego serka

VioletoweKucharzenie
Kapuśniak – czerwony diabeł 120

Połączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami. Składniki 200 g wędzonego boczku 1 strąk czerwonej papryki 2 cebule olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka ocet jabłkowy 750 ml bulionu warzywnego puszka pomidorów 500 g kiszonej kapusty sól pieprz pieprz cayenne     Przygotowanie   Paprykę oczyściłem, pokroiłem w cienkie paski, cebule w pół talarki. Boczek w kostkę. Wszystko(...)razem podsmażyłem kilka minut na niewielkiej ilości oleju. Dodałem koncentrat i paprykę w proszku, chwilę przesmażyłem, dodałem ocet, bulion, pomidory i pokrojoną kapustę. Doprawiłem solą, pieprzem, pieprzem Cayenne. Gotowałem do miękkości kapusty

R'n'G Kitchen
Indyk w mleku kokosowym – orientalna potrawka na obiad 336

przygotować je w nieco nietypowy sposób, który z pewnością będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego obiadu. Ok. 0,5kg. filetów z indyka Puszka (400ml.) mleka kokosowego Dwie duże cebule Imbir Papryka zielona Kurkuma Miód Limonka Kmin rzymski Kolendra Szczypiorek Ostra papryka Sól Pieprz Kasza orkiszowa Mięso z indyka myjemy i dokładnie suszymy. Kroimy w kostkę, jak do gulaszu, przyprawiamy solą, pieprzem(...)użyć jak najbardziej naturalnej – warto sprawdzić, czy nie jest słona, żeby nie przesolić mięsa). Indyka dokładnie podsmażamy na patelni. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i zmniejszamy ogień. Przyprawiamy kurkumą i kminem rzymskim. Mięso dusimy do miękkości. W między czasie dodajemy sok z małej limonki i jedną – dwie łyżki miodu

MarcinChef
Placek po węgiersku 192

sosem i dodatkiem śmietany. Jest aromatyczny, chrupiący i niezwykle syty! Składniki: 5 ziemniaków 2 duże cebule 1 jajko 4 łyżki mąki olej 300 g mięsa wieprzowego na gulasz 1 papryka czerwona woda 2 kromki chleba razowego gęsta śmietana 18 % koperek sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w piórka, paprykę(...)kostkę. Wszystko dodajemy od mięsa i chwilę smażymy. Następnie podlewamy wodą i dodajemy chleb podzielony na małe kawałki.  Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem - około 30 minut aż mięso zmięknie i powstanie sos. W razie potrzeby możemy podlać wodą. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miski

Taste Therapy