papryka - 32566 przepisów (strona:237/2172)

Kurczak w chrupiącej panierce 160

Składniki na marynatę tudzież pierwszą warstwę panierki: 3 kopiate łyżki mąki kukurydzianej 3 czubate łyżki mąki pszennej 9 łyżek mleka 2 jajka 2 kopiate łyżeczki musztardy sól pieprz ostra papryka / papryka chili Składniki na panierkę (do obtoczenia): 9 kopiatych łyżek mąki kukurydzianej 9 kopiatych łyżek mąki pszennej sól pieprz ostra papryka / papryka chili Umyć, oczyścić i pokroić mięso. Ja pokroiłam

Karola gotuje
Chili con carne 202

pomidorów lima 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie) papryczki chili-według uznania (ja daję 2-3 ale można dać więcej) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku ok 100 ml bulionu wołowego lub wody sól pieprz troszkę cukru PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni(...)oliwie, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, dodać papryczki, paprykę w proszku, oregano i kumin. Podsmażać przez minutę, uważając,żeby nie przypalić. Następnie dodajemy mielone mięso-staraj się,żeby mielone nie posklejało się.Podsmaż mięso Następnie dodaj pomidory (jeżeli świeże-to sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda i pokrój w kosteczkę)oraz koncentrat-jeżeli używasz. Wymieszaj i dopraw

Kopystką po garach
Shakshouka (Szakszuka) 168

jaja od kur nietrzymanych w klatkach pomidory-w sezonie pachnące 3-4, zimą, lepiej z puszki cebula (najlepiej szalotka lub czerwona)pokrojona w drobną kostkę 1/2 czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 2 małe łodygi selera naciowego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Ostra papryka/wg uznania sól pieprz troszkę tłuszczu natka pietruszki(...)posiekany lub przez praskę), w sezonie pomidory parzymy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i na patelnię, zimą z puszki (mniejsze zło). Podsmażamy,dodajemy seler naciowy pokrojony w kostkę oraz paprykę. Gdy pomidory się przesmażą,doprawiamy solą pieprzem,kuminem, papryką słodką i ostrą. Następnie robimy 3-4 (w zależności od ilości jajek) wgłębienia, w które wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką. Białka powinny

Kopystką po garach
Węgierska zupa gulaszowa (potocznie zwana -bogracz) 142

kociołku (bogracz) gotowaną nad paleniskiem.Składniki te same a smak zupełnie inny. SKŁADNIKI: 600-800 g. mięsa wołowego (u mnie zrazowe) 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków 3 mniejsze marchewki korzeń pietruszki seler papryczka chili 1/2 słoika koncentratu pomidorowego  1,5 litra bulionu wołowego sól pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra(...)uzupełniamy wodą W międzyczasie karmelizujemy koncentrat pomidorowy,czyli na patelnię dajemy troszkę oliwy lub masła (małą łyżeczkę), dodajemy koncentrat i podsmażamy.Powstałą  pastę dodajemy do garnka. Doprawiamy solą, papryką słodką, ostrą, majerankiem oraz kminkiem. Zupa powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Na koniec można wsypać kilka ziaren cukru. Do gotującej się zupy wykruszamy chleb,żeby ją zagęścić. WSKAZÓWKI

Kopystką po garach
Szakszuka (na inny sposób) z soczewicą i jajkiem w koszulce 181

cebula 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia lub 1/2 średniej 1 duży pomidor 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (surowej) 1/2 szklanki kuskusu pełnoziarnistego Dodałam także 2 łyżki pasty z pieczonej papryki, którą używam do Htipiti ale równie dobrze może być kupny Ajvar-ew. pomijamy ten składnik oliwa sól pieprz cumin ostra i słodka papryka jajka ocet PRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej ilości oliwy(...)szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek, cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Chwilkę podsmażamy. Dodajmy ajvar lub pastę z papryki. Następnie wsypujemy soczewicę. Jeżeli potrzeba dolewamy troszkę wody. Po 4-5 minutach dosypujemy kuskus-znowu, w razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody. Kiedy soczewica jest już miękka-ale nie rozgotowana przyprawiamy solą, pieprzem, cuminem, papryką

Kopystką po garach
Gulasz z kurczakiem, pomidorami i cukinią 164

pomidorami, cukinią i pieczarkami. Mięso z kurczaka jest dobrze doprawione i rozpływa się w ustach. 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki ½ czerwonej papryki 1 cebula 1 młoda cukinia 10 pieczarek 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 0,5 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 g sera feta Sól Pieprz Chilli(...)kaszy gryczanej prażonej Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz słodka czerwoną papryką. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na patelni lub w garnku. Dokładamy mięso, mieszamy. Gdy zmieni kolor dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Pomidory oraz cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na końcu

VioletoweKucharzenie
Chili z dynią i soczewicą 161

przepis znajdziesz tutaj . Składniki: 2 szklanki zielonej soczewicy (wcześniej namoczonej) duża cebula 4 szalotki lub 4 ząbki czosnku mała dynia piżmowa (obrana, wypestkowana i pokrojona na kawałki) 2 papryki (oczyszczone i pokrojone na kawałki) 4 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki łyżeczka pasty chili lub ostrej papryki po ćwierć łyżeczki kuminu, oregano, pieprzu, słodkiej papryki i cynamonu sól (opcjonalnie(...)miękkości ok 20 minut. W tym czasie przygotować sobe pozostałe warzywa, żeby mieć je już pokrojone i gotowe. Podsmażyć cebulę i szalotki. Dodać dynię, a po 10 minutach paprykę, selera i przyprawy. Dusić do miękkości, a potem dodać odsączoną fasolę, soczewicę i kukurydzę, jeśli ją dodajemy. Po kilku minutach dodać pomidory, wymieszać i podawać z ryżem, skropione sokiem z limonki

Ugotowane pozamiatane
Danie makaronowe z cukinią i chorizo 214

Pyszna kolacja już gotowa, cukinia z chorizo i pieczoną papryką. Jest to smaczny pomysł na szybkie danie makaronowe. Hiszpańskie chorizo pasuje z cukinią jak ulał, a do tego jeszcze pokruszony manchego. Manchego to hiszpański ser, który przypomina nieco parmezan. Według mnie jest delikatniejszy w smaku, dlatego świetnie pasuje do ostrej chorizo. To danie makaronowe przyrządzicie w 30 minut. Jest(...)osób, które są zapracowane, a potrzebują zjeść coś konkretnego i pożywnego. Danie makaronowe Składniki: 400 g zielonej cukinii 300 g chorizo 1 cebula 1 czosnek solo 3 pieczone papryki, różnokolorowe 1 łyżka oleju 250 g pomidorowej passata z puszki 300 g makaron, waga sucha 20 g manchego 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego 1 suszone chili chipotle sól i pieprz

codojedzenia
MAKARON SMAŻONY Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI 745

Dzisiejszy prosty makaron z kiełbaską i pieczarkami, to propozycja na szybkie danie ze składników, które i Wy być może znajdziecie w swojej lodówce. Papryka, jędrne pieczarki, kukurydza i jak najlepszej jakości chuda kiełbaska. Do tego delikatny sos pomidorowy i makaron świderki. Całość doprawiona czosnkiem i suszonym oregano. Często to co proste okazuje się najlepsze. I tak jest właśnie(...)jest podbramkowa.  SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu świderki 1 łyżka oliwy 100 g kiełbasy dobrej jakości / np. lisieckiej, wiejskiej 1 mała cebula 100 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 100 g kukurydzy / mrożonej lub z puszki(odsączonej) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 pomidory 2 duże ząbki czosnku sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu szczypta

cool and minty
Pieczone ziemniaki bez soli. 146

bardziej skomplikowany. Dziś chcę zaprezentować wersję mega prostą, a na dodatek bez soli, czego nikt nie zauważa, a to znaczy, że dużo zdrowiej. Ziemniaki: kilogram obranych ziemniaków łyżeczka słodkiej papryki łyżka oleju papier do pieczenia Sos: kubeczek gęstego jogurtu pół zielonego ogórka ząbek czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta soli szczypiorek lub natka pietruszki(...)upieczeniu będą na zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne. Odcedzamy z wody i wykładamy na ściereczkę aby osuszyć. I teraz zabieg, który na pozwoli każdego ziemniaka pokryć tłuszczem i papryką. Gdy będą całkiem suche przekładamy do garnka, polewamy olejem i potrząsamy garnkiem tak, aby ziemniaki obróciły się kilka razy i pokryły olejem. Następnie gdy są już tłuste, posypujemy papryką

Dieta moja pasja
Kurczak pieczony na warzywach 198

porcji: z przepisu z książki D. Kamińskiej "Superfood po polsku" 1 kg udek z kurczaka 3 buraki 250 g fasolki szparagowej (przelana gorąco wodą) 1 czerwona papryka 2 jabłka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 2 marchewki 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki szczypiorku 1 garść słonecznika 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz olej, oliwa 1. Kurczaka umyć, osuszyć(...)Buraki obrać, pokroić w kostkę, cebulę w pióra, czosnek, por i marchewkę w plasterki. Jabłka oraz paprykę pokroić w kostkę. 3. Mięso natrzeć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Skropić olejem. 4. W natłuszczonej olejem formie ułożyć warzywa i jabłka. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem, szczypiorkiem. Na wierzchu ułożyć kurczaka. 5. Całość polać 2 łyżkami oleju. Piec w 220 stopniach przez

Moja Galeria Smaku
Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką. 207

bulionu, lub wody od gotowania ryżu - do podlania zapiekanki Składniki na sos: puszka pomidorów 100 ml białego słodkiego wina 2 ząbki czosnku świeża bazylia słodka papryka w proszku, pieprz, sól świeża czerwona papryka słodka opcjonalnie : brązowy cukier do dosłodzenia, jednak sos powinien być sam w sobie słodki.  Wykonanie: Ryż ugotować w posolonej wodzie  (lub jeżeli macie na rosole(...)czasie gotowania ryżu, przygotować sos. Do rondelka przelać pomidory z puszki, dołożyć czerwoną paprykę posiekaną w kostkę, świeżą bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę i zblendować na gładką masę. Wstawić na palnik, podlać winem, dodać soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, i przez około 20 minut gotować, często mieszając.  Rybę skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem.  Na spód brytfanki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa z brązowej soczewicy z quinoą i kakao (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 166

się spodobał, że teraz czasami wracam do tej wersji, nawet gdy mam pomidory ;) Składniki: 1/3 szklanki ziaren białej quinoy 200 gram brązowej soczewicy 1 marchewka  kilka plasterków czerwonej papryki pepperoni kilka plasterków żółtej papryki pepperoni 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki kakao 2 łyżki oliwy z oliwek słodka wędzona papryka pimienton  liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka(...)cebulę i czosnek, kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe, gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy soczewicę, rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminek, majeranek, tymianek i paprykę pepperoni. Doprawiamy solą i pieprzem, gdy soczewica zacznie mięknąć dosypujemy quinoę. Gotujemy kolejne 10 - 15 minut (aż quinoa się ugotuje) i na sam koniec dodajemy kakao, mieszamy dokładnie i zupa

Quinoa Raz!
CHŁOPSKI GARNEK PO MOJEMU 208

wieczory. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu na przygotowanie obiadu. Takie danie można też z powodzeniem zamknąć w słoiki :) Składniki: * około 700 g pieczarek * 1 większa cebula * papryka czerwona * papryka zielona * papryka żółta * 3 większe marchewki * około 1 kg ziemniaków * 4 śląskie kiełbasy * majeranek tarty * sól, pieprz * kilka kulek ziela angielskiego * 3-4 liście laurowe * 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)półplasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec dodać pokrojoną w półksiężyce cebulę, podsmażyć. Przełożyć wszystko do wysokiego garnka, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojone w nieduże kawałki wszystkie papryki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawami (ilość według uznania), dodać przecier pomidorowy, zalać wodą i gotować na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, wsypać

Zrób to smacznie
Serowe enchiladas 197

mnie Kerrygold); 16 -18 kukurydzianych tortilli w wielkości do Taco (u mnie 16); Szczypta soli. Czerwony sos do enchiladas (2 porcje): 1/4 szklanki oleju; 1/2 szklanki drobno posiekanej, czerwonej papryki; 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli; 2 łyżki drobno posiekanych ząbków czosnku; 1 łyżeczka chili w proszku; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu); 2 łyżki mąki pszennej(...)mnie 1 szklanka gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżeczka domowej vegety); 3 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz.   Szklanka = 1 cup = 240 ml   Sposób przygotowania: Czerwony sos do enchiladas: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę

Gospodyni Miejska