łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki na sałatkę grillowaną: 1 mała cukinia, 5 szt. cebuli szalotki, po ½ papryki: żółtej, zielonej, czerwonej, 1 batat, kilka młodych kolb kukurydzy, sól, pieprz, świeża mięta, świeży tymianek, ponadto: młode, małe ziemniaki, sól, świeży lubczyk, olej rzepakowy, składniki na świeżą sałatkę: 1 mała(...)sałata lodowa, kilka liści sałaty lollo rosso zielonej i czerwonej, 1 pęczek rzodkiewki, 250 g pomidorków koktajlowych: pomarańczowych, zielonych, czerwonych, po ½ świeżej papryki: zielonej, czerwonej, żółtej, 2 szt. szarlotki, 1 garść prażonego słonecznika, garść świeżych listków mięty, 1 młoda mała kapusta pok czoi, garść świeżych listków mięty pieprzowej, garść listków świeżej bazylii, garść świeżej zielonej pietruszki, kilka dużych kaparów, pieprz
Moniki SmakołykiSkładniki: Czaniecki makaron rurka z błonnkikiem owsianym 100 gram, ugotowana pierś podwójna z rosołu, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, papryka kolorowa:zielona,żółta,czerwona 3 sztuki, pomidory 3 większe, ugotowane mini marchewki mrożone 1/2 opakowania, ugotowana fasolka szparagowa z tartą bułką 15 dag, sos pomidorowy 1 opakowanie, woda 3/4 szklanki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie(...)smaku, jogurt naturalny 4 łyżki, ser żółty salami 15 dag cebulę pokroić w kostkę i na oleju zeszklić, dodać pokrojoną pierś z rosołu, dodać pokrojone papryki oczyszczone, umyte pomidory blenderem zmiksować i wlać do wywaru, gotować z 5 minut, dodać ugotowane mini marchewki, wsypać paprykę ostrą, wlać przyprawę w płynie sos pomidorowy wsypać do 3/4 szklanki wody, wymieszać i wlać
W Mojej Kuchni Lubięniej aromat lata, soczystość świeżego ananasa i cieszyć się jej smakiem, kiedy nam tylko najdzie ochota. Składniki: pół ananasa świeżego pojedyńcza pierś z kurczaka sól, pieprz, ostra papryka pół puszki kukurydzy 10 dag żółtego sera w kawałku 2 łyżki majonezu natka pietruszki ew. dodatkowo czerwona papryka Wykonanie: * Połówkę ananasa wydrążamy, zostawiając miseczkę. Przyda się nam do tego bardzo ostry(...)nóż, np Victorinox . #MyVictorinox . Tnie jak brzytwa, jest niezawodny. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę. *Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. *Do miseczki wkładamy ananasa, kurczaka, osączona kukurydzę, ser pokrojony w kostkę. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Posypujemy zieleniną. Jeśli lubimy sałatkę możemy wzbogacić pokrojoną
Z Majeczką w kuchniładnie się prezentuje. Jestem z niego bardzo zadowolona 😊 Składniki: 2 cebule 2 duże bakłażany 2-3 ząbki czosnku 1/2 limonki 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki mielonej ok. 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki ziaren sezamu papryka ostra mielona sól olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę(...)Podsmażamy do zeszklenia. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę, bez obierania ze skóry. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Dodajemy sól oraz wędzoną paprykę i mieszamy. Obieramy ze skóry czosnek oraz imbir i dodajemy po chwili do bakłażanów - czosnek przeciśnięty przez praskę, a imbir starty na tarce. Następnie dodajemy pomidory w puszce, podlewamy całość odrobiną wody i dusimy do miękkości
Kuchnia MagdaLenysera gorgonzola 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany creme fraiche lub słodkiej śmietany 1 cebula czerwona 1 czerwona słodka papryka 2 łyżki natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą(...)słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do mięsa. Przesmażamy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy, musztardę i sos worcesterschire, ser gorgonzola, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką i kurkumą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Śmietanę mieszamy
Delusional TrinePyszna sałatka z pieczoną - dzięki czemu bardziej aromatyczną czerwoną papryką i fetą, która nadaje sałatce charakteru. Przygotowuję ją do obiadu lub jako dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego, deski serów czy wędlin. Składniki: 160 g mixu sałat 100 g pokruszonej fety 2 pieczone czerwone papryki pieprz, oregano olej Przygotowanie: Paprykę dokładnie myję, kroję w niezbyt cienkie paseczki. Nagrzewam piekarnik(...)oregano, piekę na papierze do pieczenia przez 20 minut, uważam by się nie przypaliła. W razie czego z przypalonych części zdejmuję skórkę. W misce układam sałatę. Wystudzoną paprykę dodaję do sałat wraz z fetą, przyprawiam w razie potrzeby, mieszam, podaję. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikażdej porze roku. Dzisiaj proponuję Wam gołąbki z farszem z soczewicą, która bardzo dobrze radzi sobie z zastąpieniem smaku mięsa. Mój sos głównie składa się z pomidorów i czerwonej papryki – jest on niesamowicie prosty i szybki, czyli idealny kiedy samo zwijanie gołąbków zajmie nam już sporo czasu // Składniki (gołąbki): 1 duża kapusta 0,5 szklanki ryżu (u mnie brązowy(...)więcej czasu. Jeśli gołąbki chcesz zamrozić po godzinie wyciągnij je z piekarnika i włóż do zamrażarki, kiedy ostygną. Składniki (sos): 4 – 5 dużych pomidorów 1 czerwona papryka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia Sposób przygotowania: Pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Paprykę pokrój w kostki. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos – jeśli Twój
Via Gustołączą się idealnie ze smakiem cukinii. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. SKŁADNIKI 3 duże cukinie 1 mała cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 4-5 ząbków czosnku 3 garście miąższu z cukinii 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kulka mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)piekarnika i piec 20 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wsypać cebulę, dodać mięso mielone i smażyć mieszając od czasu do czasu. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Do usmażonego mięsa dodać paprykę, pomidory w puszce i smażyć około 5 minut, żeby papryka lekko zmiękła. Do misy blendera dodać
Passions hobbies lifeostatnio eksperymentowałam z białym octem balsamicznym z rozmarynem i muszę stwierdzić, że to był strzał w dziesiątkę :) ). Składniki: 5-6 brzoskwiń lub nektarynek 1 duży zielony ogórek 1/2 żółtej papryki 5-6 suszonych moreli 3 łyżki miodu 5 łyżek sera koziego lub fety 40-60 ml jasnego octu balsamicznego 60 ml plus 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 ząbki(...)czosnku 1/4 bagietki lub chałki sól, pieprz Wykonanie: Brzoskwinie obrać i pokroić. Ogórek obrać, zostawić kawałek (kilka plastrów do dekoracji), pokroić, dodać do brzoskwini – podobnie z żółtą papryką (zostawić mały kawałek do dekoracji). Do brzoskwini z ogórkiem i papryką dodać miód, pokrojone morele, 3 łyżki sera (reszta zostaje do dekoracji), ocet (najlepiej na tym etapie dodać mniej i doprawić
Pociąg Do Kuchnibędzie Wam smakował. Ewentualnie możecie doprawić tak jak lubicie 🙂 Mój domowy paprykarz składa się z wędzonej makreli, białego ryżu, tartej marchewki, doprawiony jest czosnkiem, wędzoną i ostrą papryką. Nie brakuje w nim też smaku pomidorów. Domowy paprykarz podaję do kanapek, ale można też ułożyć go na liściach sałaty rzymskiej lub nadziać pomidory. Domowy paprykarz szczeciński jest bardzo smaczny, zdrowy(...)ryżu długoziarnistego (1 torebka) 1 cebula 2 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30% (200 g) 150 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonego czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru sól mielony biały pieprz Jak przygotować domowy paprykarz: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Makrelę wędzoną obieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1½ obranej i pozbawionej nasion cukinii 400g obranej cebuli 400g dobrej jakości przecieru pomidorowego ¾ szklanki octu 10% lub jabłkowego 1½ szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka słodkiej papryki ½ łyżki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii suszonej (można dodać kilka listków świeżej) ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego oregano Sposób przygotowania w Tefal Companion przy użyciu szatkownicy z tarczą „H”: Cebulę(...)się ulotnić. Po sygnale skończonej pracy dodajemy cukier oraz ocet i bez zmiany poprzednich parametrów kontynuujemy gotowanie przez 15 minut. Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego oraz odmierzonych przypraw: papryki słodkiej oraz ostrej, bazylii, oregano i tymianku. Ustawiamy czas 10 minut, a na końcu miksujemy wszystko na obrotach 10. Ketchup warto spróbować (tylko nie oparzyć języka!) i ewentualnie doprawić
Kuchnia w czekoladziezależy mi na tym, aby jak najmniej stać w kuchni, a jak najwięcej czasu spędzić z bliskimi na świeżym powietrzu Składniki: 2 cukinie (średnie) 2 małe cebulki 3 papryki – u mnie żółta, zielona i czerwona 390 g krojonych pomidorów w soku pomidorowym z oliwą z oliwek i czosnkiem 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Skworcu szczypta pieprzu ziołowego Skworcu czarny(...)czubata łyżeczka przecieru pomidorowego olej do podsmażenia składników – u mnie rzepakowy Woj-len do podania: zielona pietruszka (opcjonalnie) Przygotowanie: Na oleju podsmażamy pokrojone drobno cebulki. Następnie dodajemy pokrojone papryki, podsmażamy. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory w soku pomidorowym. Chwilę dusimy, doprawiamy słodką czerwoną papryką, szczyptą pieprzu ziołowego, solą i czarnym mielonym pieprzem. Mieszamy. Jeśli tak jak my wolicie rzadsze leczo
Słodkie okruszkiSAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę Jak zrobić delikatesową sałatkę z kalafiora na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka z kalafiora, papryki, cebuli, pomidorów oraz marchwi, przygotowana w słoikach na zimę. Wykonanie proste, może trochę długie. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na około 2,5 litra sałatki(...)różyczek kalafiora (tj. jeden duży kalafior) 3 papryki 3 pomidory 2 marchewki 2 cebule zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej-jak wolicie) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku
Moja Książka Kucharskałyzek soli 1-3 łyżeczki chili 1/2 szkl oleju 3 główki czosnku 1,5 szkl octu 1/2 kg cukru 6 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego łyżka słodkiej papryki łyżka płatków papryki suszonej 3-4 łyżki gorczycy Ogórki pokroić w grube ok 2 cm plastry, posypać solą, odstawić na 8 godzin co jakiś czas zamieszać. Po upływie czasu odcedzić, zagotować(...)olej i gorącym polać plastry ogórków. Czosnek obrać, rozetrzeć i posypać ogórki, dodać chili, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, papryki i gorczycę. Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił. Gorącą zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin, co jakiś czas zamieszać. Po upływie tego czasu włożyć ogórki do wyparzonych słoików i zalać zalewą. Nie pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu
Pieguskowa Kuchniajednak najbardziej smakują w tym, klasycznym zestawieniu. Polecam bo to bardzo smaczne danie FASZEROWANE UDKA KURCZAKA 8 pałek z kurczaka grzyby suszone (mogą być pieczarki) 1 cebula 1 papryka czerwona przyprawy 50 g masła Pałki kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża z cienkim ostrzem obkroić mięso przy kości i delikatnie usunąć kość, pozostawiając chrząstkę. Doprawić mięso(...)ulubionymi przyprawami ( u mnie sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra oraz czosnek granulowany). Jeżeli używany grzybów suszonych to trzeba je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i pokroić w drobną kostkę. W przypadku pieczarek proces namaczania i gotowania pominąć. Cebulkę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę
Pieguskowa Kuchnia