miód - 5845 przepisów (strona:206/390)

Pierniczki choinkowe 216

Składniki: 50 g masła 100 g miodu 150 g cukru 450 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do piernika - całe opakowanie Wykonanie: Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy przyprawę do piernika - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Na tym etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam

kolorowotorcikowo
Domowa granola 167

Składniki: 1 szkl. płatków owsianych całych 2 łyżki otrąb owsianych KUPIEC 2 łyżki mąki razowej pszennej 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki ziaren słonecznika Wykonanie: Płatki owsiane, otręby, mąkę - wymieszać. Dodać miód i olej rzepakowy. Wsypać dodatki - rodzynki, żurawinę, ziarna - wymieszać. Mieszankę wyłożyć na blachę

kolorowotorcikowo
Sernik kokosowy 210

szkl. cukru 150 ml mleczka kokosowego 1 laska wanilii 5 jaj 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu 30 g masła Wykonanie: Ciastka pokruszyć w blenderze. Do okruszków ciastek dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku - wlać do okruszków z wiórkami - dokładnie połączyć. Dno tortownicy średnicy 26 cm wyłożyć papierem(...)minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić jego drzwiczki i pozostawić sernik  w piekarniku, do ostygnięcia. Przygotować wierzch: Wiórki kokosowe podpiec na suchej patelni. Dodać masło, cukier oraz miód - całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła. Ciepłą masę kokosową wyłożyć na ostygnięty sernik i ponownie odstawić do ostygnięcia kokosowego wierzchu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Piernik z orzechami w czekoladowej polewie 143

było już czasu na robienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany.  Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu 15 dag cukru 15 dag masła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu opakowanie przyprawy(...)piernika Wykonanie: Orzechy i skórkę pomarańczowo posiekać niebyt drobno. Miód zagotować, zdjąć z ognia, a kiedy ostygnie, wymieszać go z mąką, ciepłym masłem, mlekiem, śmietaną, przyprawą do piernika i cynamonem. Ucierając, dodać żółtka ubite z cukrem na puszystą masę oraz rozpuszczoną w 3 łyżkach wody sodę oczyszczoną. Ucierać, dopóki nie powstanie jednolita, gładka masa. Wymieszać ją z białkami ubitymi

Pasja Smaku
Karkówka pieczona barbecue 129

brzydki weekend majowy u mnie w wersji z piekarnika.Chociaż z pewnością jeszcze wypróbuję grillowaną. Składniki: 5-6 plastrów karkówki 100 g koncentratu pomidorowego cebula 4 ząbki czosnku łyżka miodu łyżka musztardy 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki tymianku 50 ml białego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem.  Marynatę przygotować z drobno pokrojonej cebuli(...)posiekanego czosnku, które należy połączyć z koncentratem pomidorowym, miodem, musztardą i winem.Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać gotową marynatą mięso. Odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce.  Następnie mięso umieścić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok 1 godz. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. U mnie były to ogórki

Pasja Smaku
Rozmarynowy kurczak z warzywami 174

moimi zmianami Składniki: 4 ćwiartki kurczaka Kulinarne Inspiracje Kamis - Rozmarynowy kurczak z warzywami 1 łyżeczka soli 2 cebule marchewka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6 średnich ziemniaków 1 łyżka miodu dodatkowo: szczypta chilli, rozmaryn, pieprz Wykonanie: Ćwiartki podzielić na porcje, natrzeć solą i odstawić.  Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać łyżkę oleju, rozmaryn i wymieszać. Cebule pokroić w piórka, fasolkę(...)grube plastry.  Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć do miski, dodać paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek, chilli i wymieszać.  Na tłuszczu ze smażenia mięsa rozpuścić miód, dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki

Pasja Smaku
Jarmark Jagielloński w Lublinie 2013! 134

ciastami. Za każdym razem staram się także kupić coś do kuchni, albo dla bliskich. Tym razem wróciłam z naczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym.  Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka. Po drodze wstąpiliśmy także

Pasja Smaku
Miękkie pierniczki 374

polukrowanie i ozdobienie. Ale pierniczki naprawdę miękkie, więc polecam. Przepis pochodzi z bloga Pin-up cake . Składniki /ok. 60 szt./: 1 kg mąki 400 g cukru 6 łyżek miodu 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki kakao 250 g masła 5 jajek 2 łyżki sody + 2 łyżki ciepłej wody do rozpuszczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Masło, miód

Pasja Smaku
Sałatka z polędwiczką wieprzową i sosem porzeczkowym z dodatkiem oleju rzepakowego 344

rzepakowego 1 łyżeczka masła 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 50 g koziego sera szczypta soli Sos porzeczkowy: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami. Następnie dodać olej i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotową

Pasja Smaku
Sos porzeczkowy do mięs, sałatek i serów 290

przede wszystkim świetnie łączy się z serem kozim i twarogiem. Pyszny i mocno owocowy.  Składniki: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami. Następnie dodać olej i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotową masę

Pasja Smaku
XX Jarmark Hetmański w Zamościu - relacja 182

zawsze najbardziej interesują stoiska ze "starociami". Także tym razem wygrzebałam na nich kilka perełek... Dwójniak z powyższego zdjęcia został zakupiony i spożyty przez nas jeszcze tego samego dnia. Pyszny miód pitny z cudowną etykietą. Kilka miesięcy temu pierwszy raz spróbowałam go na EFS w Lublinie i nawet myślałam, czy nie kupić kilku butelek na swoje wesele. Nie po drodze było(...)czas na zakupy do domu: sztućce ze stoisk z targu staroci, ceramiczny talerzyk oraz jedzenie: oscypki, panierowany ser z mleka krowiego wędzony na zimno w dymie z drzewa wiśniowego, miód pitny dwójniak czy ciemny chleb. Za rok też z pewnością się wybiorę, bo warto. Mimo cen, które są dość spore na niektórych stoiskach. Teraz pozostaje mi jedynie wyczyszczenie łyżeczek

Pasja Smaku
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 505

około 300g) - olejek migdałowy - bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych) - niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru) - 2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem) - łyżeczka kartoflanki - szczypta proszku do pieczenia Jeżeli używamy maku w całości to zalewamy go wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie należy(...)gorącą wodą w ilości  pół litra wody na pół kilo maku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło należy roztopić. Mak utrzeć z ksylitolem (lub cukrem i miodem), dodawać stopniowo żółtka, powidła, łyżeczkę kartoflanki (mąka ziemniaczana), szczyptę proszku do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i przestudzone masło. Na samym końcu dodać bakalie i ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie

Smaczne Zdrowe
TORT CHAŁWOWY 365

szklanki ksylitolu lub cukru(ja dałam 1,5 szklanki) -3 szklanki mleka -1,5 szklanki oleju -5,5 szklanki mąki orkiszowej(może być pszenna) -2 łyżki sody -3 łyżki miodu -4 łyżeczki cynamonu -cukier waniliowy -0,5 szklanki zmielonych migdałów i orzechów Składniki na masę: -1 budyń waniliowy bez cukru -2 szklanki mleka -0,5 szklanki koniaku -4 łyżki rodzynek(...)migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone orzechy i migdały). Dzielimy ciasto na trzy równe części i pieczemy trzy placki(po 30 minut każdy w temp. 180 stopni C).  Wykonanie

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 483

czasie wyrastania przygotowywałam masę makową. Masa makowa: - 500g maku mielonego ( do kupienia już także w Lidl'u) - 1,5 szkl ksylitolu lub 1 szkl ksylitolu i 2 łyżki miodu - 3-4 jajka - mały słoik powideł - 125g masła - 1 łyżeczka kartoflanki - szczypta drożdży - kilka kropli olejku migdałowego - 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można(...)wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok.20 minut. Następnie odcedzić i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę.   Masło roztopić i przestudzić. W misce utrzeć mak z ksylitolem, miodem, kilkoma kroplami olejku, dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodajemy szczyptę drożdży, bakalie, kartoflankę, powidła . Na końcu dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie zamieszać. Ciasto drożdżowe podzielić

Smaczne Zdrowe
NAJLEPSZE CIASTO BANANOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 812

wypestkowanych daktyli (dałam 160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych) - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy) - 70g płynnego masła ( przestudzonego) - 30g płynnego miodu akacjowego ( dałam syrop z agawy) - 190g mąki orkiszowej typ750 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu - 100g cukru trzcinowego ( dałam 60g i było wystarczająco słodkie(...)posypania wierzchu 3 banany i daktyle ( u mnie jeszcze figi , gdyż zabrakło mi daktyli) zmiksować na gładką masę( użyłam do tego ręczny blender). Dodać do nich jajka, wanilię, miód i masło. Zmiksować. W drugim naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier. Połączyć z masą bananowo-daktylową i chwilę miksować. Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem foremki

Smaczne Zdrowe