miód - 5845 przepisów (strona:206/390)

Udko Miodowo - Ziołowe, takie jak lubię! 196

sobie pomyślałam, że i Wy chętnie pooglądacie to co tak chwalę :) Udko podałam z  Ziemniaczkami zapiekanymi w maśle ziołowo - czosnkowym . Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 1 łyżka miodu naturalnego zioła prowansalskie KAMIS przyprawa do kurczaka w młynku KAMIS chili pieprz cayenne KAMIS sól morska KAMIS w młynku świeżo zmielony  pieprz czarny KAMIS w młynku Masło Czosnkowo - Ziołowe(...)tego przepisu Wykonanie: Ćwiartkę kurczaka dzielimy na połowę. Smarujemy miodem i posypujemy przyprawami z każdej strony. Wkładamy do rękawa do pieczenia, do krótego wrzucamy około 2 łyżki masła czosnkowo - ziołowego. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Obok w drugim rękawie piekłam ziemniaczki zapiekane z masłem czosnkowo - ziołowym . Wyszło pysznie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 208

orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu szczypta soli morskiej 100 g suszonych daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto(...)minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sos  toffiee: Do rondelka wlewamy śmietankę, masło, miód, cukier i wszystko razem zagotowujemy. Gotujemy przez około 10 - 13 minut, od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy do czasu zgęstnienia sosu, dodajemy sól i pokrojone daktyle. Sos studzimy. Jeśli chcemy

Blondynka Gotuje
Makowiec 401

żółtka 8 dkg drożdży 1 jajko 250 g cukru 120 g masła 0,5 l mleka Masa makowa 50 dkg maku 1l mleka 120 g masła 1/2 szkl. miodu 2 jajka 150 g cukru 100 g migdałów, rodzynek, skórki  pomarańczowej olejek migdałowy   Przygotowanie I etap - masa makowa   Mak zalać mlekiem i gotować na  małym ogniu 20min(...)Pozostawić na noc niech napęcznieje. Następnie przelać na durszlak  z gazą , niech odcieknie. Skręcić 3 razy. W rondlu rozpuścić masło i przełożyć mak, dodać miód i cukier waniliowy, bakalie. Dusić 15 min, mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i z pianą z białek i dodać do ostudzonej masy. Wszystko dobrze wymieszać. II etap - ciasto   Przygotować zaczy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb fiński 190

szkl. mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pytlowej) 5 dag świeżych drożdży 1/2 l jogurtu lub kwaśnego mleka (dałam jogurt) 0,5 łyżki soli 2 łyżki płynnego miodu tłuszcz do wysmarowania formy dodatkowo dodałam ziarna, których nie było w przepisie: 2 łyżki sezamu + trochę do obsypania wierzchu chleba, 2 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie Letni jogurt lub kwaśne mleko rozetrzeć w misce(...)drożdżami, dodać sól i miód, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią (przesianą) i wyrobić. Dodać przesianą mąkę pszenną i ponownie wyrobić. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać trochę mąką (starać się znacznie nie przekraczać proporcji zawartych w przepisie). Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.  Wyłożyć na stolnicę, wsypać ziarna i zagnieść. Podzielić na 2 części, uformować okrągłe bochenki. Ułożyć chlebki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z brzoskwiniami 655

Czas pieczenia: 1 h 30 min.   Ciasto kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 0,5 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki) 2 sery półtłuste w kostce 250 g (z Biedronki) 4 jajka 0,5 szkl(...)mleka 2 łyżki kakao   2 łyżki ma rgaryny Kasia 1 łyżeczka śmietany 18%   Przygotowanie ciasta kakaowego Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać masło i ubite jajko. Zagnie ść ciasto. Ciasto wyłożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z polewą czekoladową 1682

Czas pieczenia: ~ 2 5 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu 50 ml oleju słonecznikowego 50 ml mleka Masa serowa Temperatura piekarnika: 1 7 0 o C | Czas pieczenia: ok. 1 h 30 min 500 g twarogu śmietankowego (użyłam OSM Sokołów Podlaski(...)Przygotowanie   Kakaowy spód sernika Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki. Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Batoniki muesli 234

gramów słonecznika 130 gramów suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny i 40 g suszonych moreli) 2-3 figi suszone 2 łyżki wiórków kokosowych 60 gramów masła 150 gramów miodu 100 gramów brązowego cukru (dałam 2 łyżki cukru brązowego i 2 łyżki stewii) 2 szczypty soli Przygotowanie Otręby i płatki owsiane lekko podpiec przez 10 minut w temperaturze 160°C. Często(...)posiekane migdały uprażyć na suchej patelni. Morele i figi pokroić na mniejsze kawałki. Morele, figi, żurawinę, płatki, wiórki, migdały, słonecznik wsypać do jednej miski i wymieszać. Masło stopić, dodać miód i wsypać cukier, sól. Całość chwilę pogotować do rozpuszczenia cukru. Dodać bakalie i dokładnie wszystko wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć gorąca masę, równomiernie rozprowadzić łyżką. Odczekać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 209

proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy na 30 min. do lodówki(...)posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciasto piernikowe z jabłkami 357

przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę. żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce" Składniki 2 szkl. mąki pszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka   1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do piernika ( dodałam 2 łyżeczki - lubię smak piernika ) 3 średnie jabłka 10 dag posiekanych orzechów włoskich ( nie miałam orzechów(...)dodałam 15 dag bakalii) cukier puder do posypania na wierzchu Jajka z cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi sie piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika i mąkę. Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc  mieszamy , wylewamy do dużej

Słodkości i nie tylko
Sernik z polewą kajmakową 224

prosty i szybki. Tak naprawdę aby móc się nim delektowac wystarczy ser , kremówka i kajmak . Dla urozmaicenia smaku , tak jak ja to uczyniłam , można sobie przygotowac spód z herbatników, miodu i  masła. A oto przepis  Blacha o średnicy 22 cm - 24 cm  Składniki: Spód  150 g pokruszonych herbatników 70 g masła 3 łyżki płynnego miodu Nadzienie

Słodkości i nie tylko
Ciasto banoffee 5902

jest przepyszne i znika momentalnie  . Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki ) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy. Ciastka blenderujemy , albo drobno kruszymy. Rozdrobnione łączymy z roztopionym masłem i miodem. Masą przygotowaną wyklejamy dno foremki i wstawiamy

Słodkości i nie tylko
Snikers 2149

potrzebuje troszkę "poleżęć", aby zmięknąć i nabrać smaku. Składniki: Ciasto: - 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej - 3/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody - 200 g margaryny - 3 jajka - 3 łyżki miodu Masa orzechowa: - 300 g orzechów włoskich - 3 łyżki miodu - 1/2 szkl. cukru ( użyłam cukier brązowy) - cukier waniliowy - 150 g margaryny Krem : - 1/2 l mleka - 3 łyżki mąki pszennej

Słodkości i nie tylko
Makowiec 254

mąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać(...)wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić. Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać cukier , skórkę pomarańczową , miód i orzechy włoskie. Smażyć 10 minut  na wolnym ogniu ,ciągle mieszając. Ostudzić. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę , następnie połączyć ją z masą makową. Ciasto podzielić

Słodkości i nie tylko
Pierniczki bożonarodzeniowe 204

dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne . Składniki: 500 g mąki  1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 jajko 1 łyżeczka sody szczypta soli Sposób przygotowania: Miód podgrzewamy na małym

Słodkości i nie tylko
Pulchne pierniczki 303

pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 15 minut  Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła ) 2 jajka 1 łyżeczka sody mąka do podsypania lukier do dekoracji Sposób wykonania: Mąkę należy przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz(...)przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów.  Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości

Słodkości i nie tylko