przede wszystkim świetnie łączy się z serem kozim i twarogiem. Pyszny i mocno owocowy. Składniki: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami. Następnie dodać olej i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotową masę
Pasja Smakuzawsze najbardziej interesują stoiska ze "starociami". Także tym razem wygrzebałam na nich kilka perełek... Dwójniak z powyższego zdjęcia został zakupiony i spożyty przez nas jeszcze tego samego dnia. Pyszny miód pitny z cudowną etykietą. Kilka miesięcy temu pierwszy raz spróbowałam go na EFS w Lublinie i nawet myślałam, czy nie kupić kilku butelek na swoje wesele. Nie po drodze było(...)czas na zakupy do domu: sztućce ze stoisk z targu staroci, ceramiczny talerzyk oraz jedzenie: oscypki, panierowany ser z mleka krowiego wędzony na zimno w dymie z drzewa wiśniowego, miód pitny dwójniak czy ciemny chleb. Za rok też z pewnością się wybiorę, bo warto. Mimo cen, które są dość spore na niektórych stoiskach. Teraz pozostaje mi jedynie wyczyszczenie łyżeczek
Pasja Smakuokoło 300g) - olejek migdałowy - bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych) - niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru) - 2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem) - łyżeczka kartoflanki - szczypta proszku do pieczenia Jeżeli używamy maku w całości to zalewamy go wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie należy(...)gorącą wodą w ilości pół litra wody na pół kilo maku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło należy roztopić. Mak utrzeć z ksylitolem (lub cukrem i miodem), dodawać stopniowo żółtka, powidła, łyżeczkę kartoflanki (mąka ziemniaczana), szczyptę proszku do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i przestudzone masło. Na samym końcu dodać bakalie i ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie
Smaczne Zdroweszklanki ksylitolu lub cukru(ja dałam 1,5 szklanki) -3 szklanki mleka -1,5 szklanki oleju -5,5 szklanki mąki orkiszowej(może być pszenna) -2 łyżki sody -3 łyżki miodu -4 łyżeczki cynamonu -cukier waniliowy -0,5 szklanki zmielonych migdałów i orzechów Składniki na masę: -1 budyń waniliowy bez cukru -2 szklanki mleka -0,5 szklanki koniaku -4 łyżki rodzynek(...)migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone orzechy i migdały). Dzielimy ciasto na trzy równe części i pieczemy trzy placki(po 30 minut każdy w temp. 180 stopni C). Wykonanie
Smaczne Zdroweczasie wyrastania przygotowywałam masę makową. Masa makowa: - 500g maku mielonego ( do kupienia już także w Lidl'u) - 1,5 szkl ksylitolu lub 1 szkl ksylitolu i 2 łyżki miodu - 3-4 jajka - mały słoik powideł - 125g masła - 1 łyżeczka kartoflanki - szczypta drożdży - kilka kropli olejku migdałowego - 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można(...)wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok.20 minut. Następnie odcedzić i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Masło roztopić i przestudzić. W misce utrzeć mak z ksylitolem, miodem, kilkoma kroplami olejku, dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodajemy szczyptę drożdży, bakalie, kartoflankę, powidła . Na końcu dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie zamieszać. Ciasto drożdżowe podzielić
Smaczne Zdrowewypestkowanych daktyli (dałam 160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych) - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy) - 70g płynnego masła ( przestudzonego) - 30g płynnego miodu akacjowego ( dałam syrop z agawy) - 190g mąki orkiszowej typ750 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu - 100g cukru trzcinowego ( dałam 60g i było wystarczająco słodkie(...)posypania wierzchu 3 banany i daktyle ( u mnie jeszcze figi , gdyż zabrakło mi daktyli) zmiksować na gładką masę( użyłam do tego ręczny blender). Dodać do nich jajka, wanilię, miód i masło. Zmiksować. W drugim naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier. Połączyć z masą bananowo-daktylową i chwilę miksować. Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem foremki
Smaczne Zdroweorkiszowy, myślę iż można zastąpić również mąką pszenną) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych) - 50ml oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli (dałam płaską) - 1-2 łyżeczki miodu (dałam 1 łyżeczkę syropu z agawy) - 30g siemienia lnianego (można pominąć) + ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik) Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól
Smaczne Zdroweorkiszowej białej (u mnie typ750) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej - 60g mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny - 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy - 60ml oliwy z oliwek (40g) - 30g siemienia lnianego - 10g słonecznika +ziarna do posypania Do misy miksera wkruszyć drożdże, dodać, wodę, sól, oliwę i miód (u mnie
Smaczne ZdroweDzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika. Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto? Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki(...)czasów, gdy Polscy monarchowie przebywali w malborskim zamku, czyli od ok. XV wieku. Zdecydowałam się właśnie na tego piernika, gdyż znalazłam w nim to, co najbardziej lubię - miód i orzechy. Początkowo zawsze sceptycznie podchodzę do nowych przepisów, jednak idąc za przykładem szefa Gałązki wiedziałam, iż się nie zawiodę. Zakasałam rękawy, wymieszałam składniki i upiekłam ciasto, które okazało się
Sajkofanka smakumoje ulubione połączenie: warzywa + mięso ;) Składniki na dwie porcje: 100g mixa sałaty batawskiej 1 owoc avocado dressing: połowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek sól, pieprz + dwa plastry sera(...)marynatą, odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Zabieramy się za dressing: z granata wyjmujemy nasiona, wrzucamy je do naczynka od blendera, dorzucamy świeżą miętę, ocet, miód i pieprz. Blendujemy na gładko. Całość przecieramy przez sito, żeby pozbyć się ziarenek z granatu. Odstawiamy do lodówki. Na talerzu układamy sałatę, a na niej avocado pokrojone w plasterki. Z mięsa
Sajkofanka smakujaja w koszulce - kilka orzechów włoskich - garść kaparów Pesto migdałowo-słonecznikowe: - garść prażonych migdałów - garśc prażonych ziaren słonecznika - 150ml oliwy z oliwek extra virgine delicate - ząbek czosnku - łyżka miodu - sok z 1/3 cytryny - sól, pieprz świeżo mielony Płatki migdałów i ziarna słonecznika prażymy na patelni. Czosnek siekamy, wrzucamy do blendera z pieprzem i solą, dorzucamy płatki i ziarna - blendujemy(...)Później dolewamy partiami oliwę, a na koniec dodajemy miód, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy. A teraz pora na sałatkę. Roszponkę i sałatę masłową płuczemy, rozdzielamy na dwie równe porcje.Pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Tuńczyka i kapary odsączamy z zalewy. Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką octu. W międzyczasie rozbijamy jajo na oddzielny spodek, bądź miseczkę
Sajkofanka smakuBiszkopt jajka 4 szt mąka pszenna 4 łyżki cukier 4 łyżki proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa jabłkowa jabłka( obrane) 800 g sok z cytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda(...)pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach . Podsmażyć na patelni ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka dolać 0,5 szklanki wody ) Gdy jabłka będą już miękkie dodać miód , cukier ,galaretkę w proszku i żelatynę .Mieszając podgrzewać tak długo , aż żelatyna się rozpuści . Odłożyć 3/4 szk masy jabłkowej a resztę wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią
Ala piecze i gotujeZnaczy że smakował. Składniki: 1 szt mleczny ryż o smaku waniliowym Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt budyń czekoladowy Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt jabłka 80 g herbatniki szkolne miód szczypta cynamonu serduszka , złote kuleczki , jabłko do dekoracji Przygotowanie: Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki i podsmażyć do miękkości . Dosłodzić miodem i dodać szczyptę cynamonu . Ostudzić
Ala piecze i gotujetradycyjny sposób,ale ostatnio spróbowałam trochę poeksperymentować.Oczywiście eksperyment się udał i szczerze polecam. Składniki: 1 szk ryżu 2 szk mleka kokosowego 3 szt jabłka 2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego 1 łyżka cukru waniliowego cukier trzcinowy do smaku cynamon szczypta Przygotowanie: Ryż dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Zalać w garnku 2 szklankami mleka kokosowego i gotować na bardzo(...)całe mleko.Ryż dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym. Jabłka obrać ,pokroić w cienkie plasterki.Na patelni podgrzać 3 łyżki wody dodać jabłka i podsmażać do miękkości.Zdjąć z pieca dodać miód, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę cynamonu.Na talerz wyłożyć ryż a na ryż wyłożyć podsmażone jabłka.Dodatkowo ryż na talerzu posypałam cukrem trzcinowym
Ala piecze i gotujeniż wcale.Zrobiłam pyszną s ałatk ę z szpinakiem i owocami. Składniki: 2 garście szpinaku świeżego 1 szt nektaryna kawałek arbuza 0,5 szk malin 2-3 łyżki płynnego miodu( u mnie wielokwiatowy) 4 szt orzechy włoskie świeże Przygotowanie: Listki szpinaku obrać ,dokładnie umyć i osuszyć.Nektarynę obrać z skórki i pokroić w plasterki.Arbuz oczyścić z pestek i pokroić(...)szypułek,umyć i dobrze osuszyć z nadmiaru wody.Orzechy(świeże ) obrać z żółtej skórki.Na talerz wyłożyć szpinak ,arbuz,maliny,plasterki nektaryny i posypać pokruszonymi orzechami.Przed podaniem polać płynnym miodem. Orzechy mają być świeże takie z żółtą skórką do obierania
Ala piecze i gotuje