orkiszowy, myślę iż można zastąpić również mąką pszenną) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych) - 50ml oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli (dałam płaską) - 1-2 łyżeczki miodu (dałam 1 łyżeczkę syropu z agawy) - 30g siemienia lnianego (można pominąć) + ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik) Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól
Smaczne Zdroweorkiszowej białej (u mnie typ750) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej - 60g mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny - 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy - 60ml oliwy z oliwek (40g) - 30g siemienia lnianego - 10g słonecznika +ziarna do posypania Do misy miksera wkruszyć drożdże, dodać, wodę, sól, oliwę i miód (u mnie
Smaczne ZdroweDzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika. Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto? Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki(...)czasów, gdy Polscy monarchowie przebywali w malborskim zamku, czyli od ok. XV wieku. Zdecydowałam się właśnie na tego piernika, gdyż znalazłam w nim to, co najbardziej lubię - miód i orzechy. Początkowo zawsze sceptycznie podchodzę do nowych przepisów, jednak idąc za przykładem szefa Gałązki wiedziałam, iż się nie zawiodę. Zakasałam rękawy, wymieszałam składniki i upiekłam ciasto, które okazało się
Sajkofanka smakumoje ulubione połączenie: warzywa + mięso ;) Składniki na dwie porcje: 100g mixa sałaty batawskiej 1 owoc avocado dressing: połowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek sól, pieprz + dwa plastry sera(...)marynatą, odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Zabieramy się za dressing: z granata wyjmujemy nasiona, wrzucamy je do naczynka od blendera, dorzucamy świeżą miętę, ocet, miód i pieprz. Blendujemy na gładko. Całość przecieramy przez sito, żeby pozbyć się ziarenek z granatu. Odstawiamy do lodówki. Na talerzu układamy sałatę, a na niej avocado pokrojone w plasterki. Z mięsa
Sajkofanka smakujaja w koszulce - kilka orzechów włoskich - garść kaparów Pesto migdałowo-słonecznikowe: - garść prażonych migdałów - garśc prażonych ziaren słonecznika - 150ml oliwy z oliwek extra virgine delicate - ząbek czosnku - łyżka miodu - sok z 1/3 cytryny - sól, pieprz świeżo mielony Płatki migdałów i ziarna słonecznika prażymy na patelni. Czosnek siekamy, wrzucamy do blendera z pieprzem i solą, dorzucamy płatki i ziarna - blendujemy(...)Później dolewamy partiami oliwę, a na koniec dodajemy miód, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy. A teraz pora na sałatkę. Roszponkę i sałatę masłową płuczemy, rozdzielamy na dwie równe porcje.Pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Tuńczyka i kapary odsączamy z zalewy. Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką octu. W międzyczasie rozbijamy jajo na oddzielny spodek, bądź miseczkę
Sajkofanka smakuBiszkopt jajka 4 szt mąka pszenna 4 łyżki cukier 4 łyżki proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa jabłkowa jabłka( obrane) 800 g sok z cytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda(...)pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach . Podsmażyć na patelni ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka dolać 0,5 szklanki wody ) Gdy jabłka będą już miękkie dodać miód , cukier ,galaretkę w proszku i żelatynę .Mieszając podgrzewać tak długo , aż żelatyna się rozpuści . Odłożyć 3/4 szk masy jabłkowej a resztę wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią
Ala piecze i gotujeZnaczy że smakował. Składniki: 1 szt mleczny ryż o smaku waniliowym Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt budyń czekoladowy Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt jabłka 80 g herbatniki szkolne miód szczypta cynamonu serduszka , złote kuleczki , jabłko do dekoracji Przygotowanie: Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki i podsmażyć do miękkości . Dosłodzić miodem i dodać szczyptę cynamonu . Ostudzić
Ala piecze i gotujetradycyjny sposób,ale ostatnio spróbowałam trochę poeksperymentować.Oczywiście eksperyment się udał i szczerze polecam. Składniki: 1 szk ryżu 2 szk mleka kokosowego 3 szt jabłka 2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego 1 łyżka cukru waniliowego cukier trzcinowy do smaku cynamon szczypta Przygotowanie: Ryż dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Zalać w garnku 2 szklankami mleka kokosowego i gotować na bardzo(...)całe mleko.Ryż dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym. Jabłka obrać ,pokroić w cienkie plasterki.Na patelni podgrzać 3 łyżki wody dodać jabłka i podsmażać do miękkości.Zdjąć z pieca dodać miód, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę cynamonu.Na talerz wyłożyć ryż a na ryż wyłożyć podsmażone jabłka.Dodatkowo ryż na talerzu posypałam cukrem trzcinowym
Ala piecze i gotujeniż wcale.Zrobiłam pyszną s ałatk ę z szpinakiem i owocami. Składniki: 2 garście szpinaku świeżego 1 szt nektaryna kawałek arbuza 0,5 szk malin 2-3 łyżki płynnego miodu( u mnie wielokwiatowy) 4 szt orzechy włoskie świeże Przygotowanie: Listki szpinaku obrać ,dokładnie umyć i osuszyć.Nektarynę obrać z skórki i pokroić w plasterki.Arbuz oczyścić z pestek i pokroić(...)szypułek,umyć i dobrze osuszyć z nadmiaru wody.Orzechy(świeże ) obrać z żółtej skórki.Na talerz wyłożyć szpinak ,arbuz,maliny,plasterki nektaryny i posypać pokruszonymi orzechami.Przed podaniem polać płynnym miodem. Orzechy mają być świeże takie z żółtą skórką do obierania
Ala piecze i gotujeDziś zapraszam Was na delikatne racuchy. Są pyszne i delikatne, szczególnie z truskawkami i miodem. Można też podać z cukrem pudrem lub żurawiną staropolską z słoiczka.Polecam zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Składniki: 300 ml mleka 30 g masła 2 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta olej(...)mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 min.Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podajemy w zależności od ulubionych dodatków-miód,cukier puder,truskawki
Ala piecze i gotujebułki zostały pochłonięte przed kolacją. Te bułki z pewnością zagoszczą w mojej kuchni. Planuje zrobić równie mieszane pszenno żytnie. Składniki: 1 szk mleka 0,5 szk wody 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 jajko 4,5 szk mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 paczuszka drożdży instant 7g 1 jajko do posmarowania 1 łyżka mleka do posypania(...)posypania sezam Kresto Przygotowanie: Wodę, mleko,miód i masło podgrzać do rozpuszczenia się masła. Do letniej masy dodać rozmącone jajko i wymieszać. Do naczynia z robota przesiać mąkę dodać sól, drożdże i wymieszać. Do suchych składników wlać letnią masę i za pomocą końcówki do zagniatania miksować około 5 minut. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i odchodzić od naczynia. Ciasto przełożyć
Ala piecze i gotujeteż bardzo łatwa. Za to smak i efekt rewelacyjny. Z pewnością dzieciaki będą zachwycone. Składniki: 125 ml wody 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szk cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny 1 szk mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszek do pieczenia do dekoracji lukier, kokos barwnik czerwony orzeszki czerwone Przygotowanie: Wodę, kakao, cynamon, cukier, miód, margarynę włożyć
Ala piecze i gotujepowidłami śliwkowymi. Wyszło maga pysznie no i bardzo efektownie(wg mnie). Składniki: 0,5 szkl wody 4 łyżki kakao 1 przyprawa do pierników Kamis 1i3/4 szkl cukru 4 łyżki miodu 25 dkg margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu Kamis 2 szkl mąki krupczatki 5 szt jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem z kaszy manny(...)cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody 50 g margaryny lub masła 1 czekolada gorzka Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie: Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry, margarynę zagotować i ostudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli
Ala piecze i gotujetylko na święta. Przepis z bloga . Składniki: Ciasto; 3 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 125 g zimnej margaryny lub masła 2 łyżki miodu 10 łyżek mleka Krem grysikowy 0,5 l mleka 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 56 g kaszy manny (błyskawiczna) 1 kostka margaryny lub masła 5 łyżek(...)posiekanych orzechów włoskich 1 słoik litrowy kompotu z wiśni cukier puder Przygotowanie: Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać cukier, sodę oczyszczoną, jajko, pokrojoną w kostkę margarynę, miód, mleko i zagnieść na jednolite ciasto.Uformować kulkę zawinąć w folię i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia
Ala piecze i gotujestąd . Ja nie robiłam kremu tylko przełożyłam powidłami śliwkowymi. Jeden piernik zostanie wykorzystany do przygotowania moczki która jest obowiązkowym smakołykiem na moim świątecznym stole. Składniki: 0,5 l miodu prawdziwego 1,5 szklanki cukru 1 kostka margaryny lub masła 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka(...)piernika Emix powidła do posmarowania Polewa 100 g margaryny 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Emix 2 łyżki kakao Emix Przygotowanie: Miód, cukier i margarynę podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Zdjąć i odstawić do przestudzenia. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, szczyptę soli, jajka, sodę rozmieszaną w mleku
Ala piecze i gotuje