miód - 5845 przepisów (strona:199/390)

Naleśniki z jabłkami 165

jabłka nieco odparują i zgęstnieją - są gotowe. Jabłkami przekładać naleśniki. Do smażenia: 1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej 2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mit łyżka miodu Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron. Pod koniec smażenia dodać miód, posypać orzechami - smażyć jeszcze chwilkę

kolorowotorcikowo
Okrasa z pstrąga 217

dodać pstrąga, śmietanę, cebulkę, doprawić solą, pieprzem. Utrzeć, pod koniec dodając rozpuszczone, zrumienione masło. Wstawić do lodówki, do zastygnięcia. Sałatka z ogórków: 1 ogórek 1/2 pęczka koperku sól łyżeczka miodu łyżka octu jabłkowego Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę " Koper posiekać. Ogórki wymieszać z koprem. Ocet jabłkowy wymieszać z miodem - polać ogórki sosem. Na chlebie układać plaster okrasy

kolorowotorcikowo
Orzechowy makaron z jabłkami 223

Składniki: 1/2 opakowania makaronu Mamma Mia - kokardki 4 łyżki tartych orzechów Back Mit łyżeczka miodu łyżka oleju rzepakowego 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do rondelka, posypać cukrem - smażyć 5 minut. Pod koniec smażenia dodać cynamon. Na patelni rozgrzać olej(...)miodem, wsypać makaron i tarte orzechy. Wymieszać. Smażyć do podgrzania składników. Gotowy makaron wykładać na talerze, na wierzchu kłaść jabłka. Można dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pieczone brzoskwinie w różowym winie 195

Składniki: 4 duże brzoskwinie 3/4 szkl. wiana różowego półsłodkiego Celebro 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżeczką wydrążyć nieco miąższu. Miód rozpuścić w winie.   Migdały, skórkę pomarańczową i cukier połączyć. Napełnić bakaliami połówki brzoskwiń. Umieścić owoce w naczyniu do zapiekania, polać winem

kolorowotorcikowo
Serowa tarta z jabłkami 249

soli, 1 jajko. NADZIENIE : 2 jajka, 250g sera ricotta lub chudego twarogu, 4 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ), 3 jabłka, sok z cytryny, konfitura z żurawiny, łyżka miodu Wykonanie:   Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę,owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)rozwałkować, wyłożyć blachę, wylać masę serową.  Na masie ułożyć cienko pokrojone jabłka.  Piec 40 min w 180 st. C. Na 5 min przed końcem pieczenia, jabłka polać miodem. Upieczone ciasto udekorować konfiturą. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym 304

filetu z indyka 200 ml śmietanki słodkiej 18% 100 ml wina białego wytrawnego 3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek 3 pełne łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera dojrzewającego 1 łyżka posiekanej kolendry sól pieprz Wykonanie: Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony filet - usmażyć(...)złoto. Mięso zalać winem - poczekać aż alkohol odparuje. Wlać śmietankę, dodać musztardę, miód i ser - wszystkie składniki dobrze rozprowadzić. Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na porcję makaronu wykładać indyka w sosie kaparowo-musztardowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierniczki choinkowe 249

Składniki: 50 g masła 100 g miodu 150 g cukru 450 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do piernika - całe opakowanie Wykonanie: Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy przyprawę do piernika - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Na tym etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam

kolorowotorcikowo
Domowa granola 196

Składniki: 1 szkl. płatków owsianych całych 2 łyżki otrąb owsianych KUPIEC 2 łyżki mąki razowej pszennej 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki ziaren słonecznika Wykonanie: Płatki owsiane, otręby, mąkę - wymieszać. Dodać miód i olej rzepakowy. Wsypać dodatki - rodzynki, żurawinę, ziarna - wymieszać. Mieszankę wyłożyć na blachę

kolorowotorcikowo
Sernik kokosowy 243

szkl. cukru 150 ml mleczka kokosowego 1 laska wanilii 5 jaj 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu 30 g masła Wykonanie: Ciastka pokruszyć w blenderze. Do okruszków ciastek dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku - wlać do okruszków z wiórkami - dokładnie połączyć. Dno tortownicy średnicy 26 cm wyłożyć papierem(...)minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić jego drzwiczki i pozostawić sernik  w piekarniku, do ostygnięcia. Przygotować wierzch: Wiórki kokosowe podpiec na suchej patelni. Dodać masło, cukier oraz miód - całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła. Ciepłą masę kokosową wyłożyć na ostygnięty sernik i ponownie odstawić do ostygnięcia kokosowego wierzchu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Piernik z orzechami w czekoladowej polewie 172

było już czasu na robienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany.  Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu 15 dag cukru 15 dag masła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu opakowanie przyprawy(...)piernika Wykonanie: Orzechy i skórkę pomarańczowo posiekać niebyt drobno. Miód zagotować, zdjąć z ognia, a kiedy ostygnie, wymieszać go z mąką, ciepłym masłem, mlekiem, śmietaną, przyprawą do piernika i cynamonem. Ucierając, dodać żółtka ubite z cukrem na puszystą masę oraz rozpuszczoną w 3 łyżkach wody sodę oczyszczoną. Ucierać, dopóki nie powstanie jednolita, gładka masa. Wymieszać ją z białkami ubitymi

Pasja Smaku
Karkówka pieczona barbecue 160

brzydki weekend majowy u mnie w wersji z piekarnika.Chociaż z pewnością jeszcze wypróbuję grillowaną. Składniki: 5-6 plastrów karkówki 100 g koncentratu pomidorowego cebula 4 ząbki czosnku łyżka miodu łyżka musztardy 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki tymianku 50 ml białego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem.  Marynatę przygotować z drobno pokrojonej cebuli(...)posiekanego czosnku, które należy połączyć z koncentratem pomidorowym, miodem, musztardą i winem.Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać gotową marynatą mięso. Odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce.  Następnie mięso umieścić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok 1 godz. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. U mnie były to ogórki

Pasja Smaku
Rozmarynowy kurczak z warzywami 207

moimi zmianami Składniki: 4 ćwiartki kurczaka Kulinarne Inspiracje Kamis - Rozmarynowy kurczak z warzywami 1 łyżeczka soli 2 cebule marchewka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6 średnich ziemniaków 1 łyżka miodu dodatkowo: szczypta chilli, rozmaryn, pieprz Wykonanie: Ćwiartki podzielić na porcje, natrzeć solą i odstawić.  Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać łyżkę oleju, rozmaryn i wymieszać. Cebule pokroić w piórka, fasolkę(...)grube plastry.  Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć do miski, dodać paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek, chilli i wymieszać.  Na tłuszczu ze smażenia mięsa rozpuścić miód, dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki

Pasja Smaku
Jarmark Jagielloński w Lublinie 2013! 161

ciastami. Za każdym razem staram się także kupić coś do kuchni, albo dla bliskich. Tym razem wróciłam z naczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym.  Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka. Po drodze wstąpiliśmy także

Pasja Smaku
Miękkie pierniczki 413

polukrowanie i ozdobienie. Ale pierniczki naprawdę miękkie, więc polecam. Przepis pochodzi z bloga Pin-up cake . Składniki /ok. 60 szt./: 1 kg mąki 400 g cukru 6 łyżek miodu 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki kakao 250 g masła 5 jajek 2 łyżki sody + 2 łyżki ciepłej wody do rozpuszczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Masło, miód

Pasja Smaku
Sałatka z polędwiczką wieprzową i sosem porzeczkowym z dodatkiem oleju rzepakowego 403

rzepakowego 1 łyżeczka masła 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 50 g koziego sera szczypta soli Sos porzeczkowy: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami. Następnie dodać olej i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotową

Pasja Smaku