się moja pierwsza książka kucharska :)). I tak na przykład w książeczce "Cecylka Knedelek i poletko truskawek" znajdziemy propozycję truskawkowych zawijańców. Składniki: kubek serka homogenizowanego kilkanaście truskawek 2 łyżeczki miodu kubek mąki 1/2 kubka mleka 1/2 kubka wody 2 jajka 3 łyżki śmietanki szczypta soli łyżka oliwy trochę oliwy do smażenia naleśników Jajka umyj starannie pod bieżącą wodą. Wbij(...)śmietany. Odstaw je kilka minut. Truskawki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Oderwij szypułki i pokrój owoce na kawałki. Wrzuć je do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj serek homogenizowany i miód. Potem starannie wymieszaj zawartość naczynia. Używając pędzelka, posmaruj patelnię oliwą. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, łyżką wazową wlej porcję ciasta. Powinno pokryć dno patelni cienką warstwą. Jeśli ciasta jest za dużo
Brzuszki Łakomczuszkisałaty lodowej lub masłowej 1 gruszka 1 ogórek ze skórką 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych 1/3 szklanki orzechów włoskich 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka musztardy sól, pieprz Wszystki warzywa myjemy i osuszamy. Na talerzu łączymy sałaty. Układamy pokrojone: gruszkę, ogórka, pomidorki koktajlowe, szynkę. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami(...)kubku łączymy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę
Brzuszki Łakomczuszkitwardo 6 rzodkiewek garść czarnych oliwek bez pestek 1/4 ogórka zielonego, pozbawionego skórki i nasion 1/3 białej papryki 100 gram sera feta świeże oregano łyżka musztardy dijon łyżka miodu sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie pikantna, którą zrobiłam sama) Rukolę myjemy i kładziemy na talerz, jest to nasza baza. Jaja gotujemy na twardo (u mnie(...)krążki!). Również układamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę. Zostały jeszcze tylko jaja- kroimy je na pół bądź w ćwiartki. One również lądują na talerzu. Teraz dressing: musztardę, miód, szczyptę soli i pieprzu dokładnie mieszamy. Teraz wlewamy powoli oliwę i mieszamy trzepaczką. Powstanie nam piękny, błyszczący sos. Polewamy nim nasze warzywa i ugotowane jaja. Na końcu warto dodać świeże
Mango Papajakurczaka 3 plasterki szynki parmeńskiej pół pora kilka świeżych listków bazylii, mięty, kolendry ( tymianek, rozmaryn czy koperek również sprawdzą się świetnie) dwie łyżki musztardy dijon oliwa z oliwek łyżka miodu szczypta soli i pieprzu sok z połowy limonki Pierś z kurczaka kroimy na 3 plastry i każdy delikatnie rozbijamy (można użyć pięści, szczególnie jeśli mamy ochotę się na czymś wyżyć(...)rozbijania warto włożyć ją do foliowego woreczka lub owinąć luźno folią spożywczą. Następnie zabieramy się za robienie marynaty do kurczaka: do miseczki wlewamy pół soku z limonki, dodajemy musztardę, miód, sól, pieprz i posiekane drobno zioła ( bazylia, mięta i kolendra). Mieszamy wszystko dość energicznie i powoli dodajemy oliwę tak aby powstał nam gęsty sos (około dwie łyżki oliwy). Wkładamy rozbite
Mango PapajaKolejny mój wymysł żeby nie było nudno i można powiedzieć, że się opłaciło kombinować. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki miodu łyżeczka chili w płatkach sok z połowy limonki oliwa z oliwek sól pieprz Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy marynatę: miód mieszamy z sokiem z limonki, chili
Mango Papajacukru opcjonalnie dwie łyżki wody 300 gram truskawek świeżych jedna tabliczka czekolady mlecznej 300 gram mascarpone 100 gram serka homogenizowanego o smaku waniliowym laska wanilii dwie łyżki miodu Robimy ciasto kruche. Przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy 100 gram masła, jajko, szczyptę soli, cukier i szybko oraz energicznie ugniatamy ciasto- jeśli jest zbyt suche dodajemy wodę, jeśli jest(...)odpowiednie to odpowiednio wyrobione odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i suszymy truskawki, kroimy je na pół. W miseczce ubijamy mascarpone mikserem, dodajemy serek homogenizowany, miód i ziarenka wanilii. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i rozkładamy na wysmarowanej masłem blaszce do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut
Mango PapajaSkładniki: 2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone oraz pozbawione błon 3 łyżki startego imbiru 4 ząbki posiekanego czosnku 10 łyżek sosu sojowego 4 łyżki miodu sól pieprz łyżka soku z limonki opakowanie makaronu Wok Noodles olej sezamowy jedna marchew, pokrojona w słupki 2 papryki, pokrojone w paski brokuł, podzielony na różyczki 250 gram groszku cukrowego garść posiekanej dymki pół(...)szklanki soku z puszki ananasa Zaczynamy od przygotowania polędwiczek. Robimy marynatę z: dwóch łyżek startego imbiru, dwóch posiekanych ząbków czosnku, sześciu łyżek sosu sojowego, czterech łyżek miodu, soku z limonki, soli i pieprzu. Umieszczamy w marynacie polędwiczki i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (u mnie spędziły w lodówce 6 godzin i ich smak był wyśmienity, ponadto były bardzo soczyste
Mango PapajaSkładniki: różyczki z połowy główki kalafiora pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki pieprzu seczuańskiego pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki garam masala suszone chilli sól pieprz sok z połowy limonki łyżka miodu trzy łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki kurkumy W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, pieprz seczuański i resztę przypraw: kumin, garam masala, chilli, sól, pieprz i kurkumę. Gdy utrzemy wszystkie przyprawy(...)proszek dodajemy sok z limonki, miód i powoli wlewamy oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora i polewamy przyprawami. Dokładnie mieszamy,tak by każda różyczka była oblepiona przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut
Mango PapajaSkładniki: 5 udek 2 łyżki musztardy dijon 3 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam pikantnej z chili) 2 łyżki miodu sól pieprz chili w płatkach 2 plastry ananasa z puszki 3 ząbki czosnku w łupinach 4 łyżki syropu z puszki ananasa Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą(...)miodem oraz chili w płatkach i syropem z puszki ananasa. Udka dokładnie nacieramy glazurą z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy czosnek (rozgnieciony, w łupinach) i pokrojone plastry ananasa, na to układamy udka kurczaka i wlewamy pozostałą glazurę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Następnie pieczemy jeszcze 5 minut w temperaturze 200 stopni
Mango Papajasoczyste, kruche a zarazem dobrze wypieczone. Bardzo lubię w marynacie połączenie smaków ostrych i słodkich i takie właśnie połączenie przygotowałam tym razem. Składniki: 700 g karkówki PQS 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy chrzanowej 3 - 4 łyżki oleju sól pieprz młotkowany 3 - 4 ząbki czosnku po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii Wykonanie: Karkówkę umyć(...)osuszyć i pokroić na 1,5 - 2 cm plastry (moja była już odpowiednio pokrojona w kotlety). Czosnek rozgnieść i dokładnie wymieszać w misce z miodem, musztardami, olejem, solą, pieprzem i ziołami. Kotlety dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, i pozostawić w przykrytej misce z marynatą na kilka godzin w lodówce. Zamarynowane kotlety grillować z obu stron. Długość grillowania zależy od grubości
Sto kolorów kuchniłyżeczka kuminu rzymskiego cząber świeży sól morska świeżo mielony pieprz Karmelizowane warzywa: 4 marchewki 2 pietruszki kilka-kilkanaście ząbków czosnku (nieobranych) sól morska świeżo mielony pieprz duża stołowa łyżka miodu 12 małych młodych ziemniaków WYKONANIE Mięso z każdej strony posypujemy solą morską, pieprzem i kuminem. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym cząbrem i dokładnie rozprowadzamy oliwę po mięsie. Odstawiamy(...)ząbki czosnku. Obficie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i posypujemy sola morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy warzywa. Wkładamy do piekarnika, a po 20 minutach pieczenia polewamy warzywa miodem. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem na 15-20 minut. W międzyczasie bardzo mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy na niej kotleciki jagnięce nie dodając już dodatkowego tłuszczu. Przekręcamy
OstryKęsSól i Pieprz 10/2010. Składniki: 8- 10 pałek z kurczaka ok. 600 g ziemniaków 500 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki miodu 4 łyżki oleju 2 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 10 g koperku lub natki sól, pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kurczaka umyć i osuszyć. Obsypać(...)solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć z kurczakiem. Na wierzch wycisnąć czosnek. Miód, 3 łyżki oleju, ketchup, sos sojowy i chili zagotować w garnuszku. Posmarować nim udka. Ziemniaki obrać i jeżeli są większe to pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu pomiędzy udkami. Posmarować pozostałym sosem. Pozostałą łyżkę oleju wymieszać z koperkiem
Sto kolorów kuchnizapraszam do skorzystania z przepisu . Zaczynamy: Składniki: 300 gr self raising mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 125 gr drobnego cukru 250 gr masła 125 ml miodu 300 gr czereśni-bez pestek *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Formę-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Usuwamy pestki(...)czerśni. Makę, proszek do pieczenia, cukier, masło, miód, jajka- wszystkie składniki mieszamy w mikserze do glądkiej konsystencji gęstej śmietany. Tortownicę wykładamy czereśniami. Na czereśnie wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na 40 min- lub do suchego patyczka. Po upieczeniu I ostudzeniu- posypujemy cukrem pudrem . Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytyopakowanie (codziennie niskie ceny:) ½ puszki ananasa w zalewie 200 gram piersi z kurczaka pomidorki koktajlowe – 20 szt. 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sok z cytryny przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy. Ananasa kroimy w kostkę, pomidorki na ćwiartki, dodajemy sałatę i kurczaka. W szklance mieszamy(...)musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny i odrobinę wody, zalewamy sałatkę i gotowe
Gotuj z Misiemwody 30 g drożdży świeżych 50 g maślanki 650 g mąki pszennej typ 550 100 g mąki żytniej typ 2000 10 g soli 15 g octu balsamicznego 10 g miodu 30 g cebulki prażonej 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, maślankę w kruszyć drożdże rozmieszać i lekko podgrzać. Do misy z miksera dodać mąki,sól(...)ocet balsamiczny, miód wlać podgrzaną wodę i wyrobić mikserem gładkie ciasto. Dodać prażoną cebulkę i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką zagnieść i uformować dwa wałki. Podzielić każdy na 8 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem zlepieniem do dołu. Odłożyć ponownie do wyrośnięcia na około
Ala piecze i gotuje