pierników Emix 1 żółtko 90 g margaryny sól szczypta dżem brzoskwiniowy Masa marcepanowa 150 g masy marcepanowej 70 g cukru pudru Emix Polewa 0,5 szkl kremówki 50 g miodu 30 g margaryny 150 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną w kawałki, żółtko, sól, cukry i zagnieść ciasto(...)pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce. Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie odłożyć w zimne miejsce. Serduszka udekorować lukrem
Ala piecze i gotujeSama dekoracja i obtaczanie w różnych dodatkach należała do młodszej córki. Miała dużo frajdy z czego się bardzo cieszyłam gdy ją obserwowałam. Składniki: 75 ml kremówki 25 g miodu prawdziwego 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 25 g masła Przygotowanie: Kremówkę, miód i cukier waniliowy podgrzać w garnuszku. Ale nie doprowadzić
Ala piecze i gotujeprostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1 jajko do posmarowania do posypania mak Kresto Przygotowanie: Do misy(...)robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić
Ala piecze i gotujemasła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek 4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba(...)trakcie wyrabiania możemy dodać trochę wody. Formuję kulkę, zawijam w folię aluminiową i na godzinę do lodówki. Przygotowanie nadzienia : Nadzienie przygotowuję w rondlu. Masło, cukier, woda, miód daję do rondla i zagotowuję, w między czasie obieram jabłka, dzielę na ósemki i siekam w kawałeczki, kiedy wszystkie posiekane daję je do rondla wraz z łyżeczką cynamonu, mieszam i duszę aż jabłka
Mechanik w kuchniszklanki mleka 1 jajko cukier waniliowy 1 łyżka kakao oliwa do smażenia Składniki na nadzienie : 10 dag serka mascarpone 0,5 szklanki kremówki 1 łyżka miodu 10 dag świeżych truskawek Przygotowanie : Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam wszystkie razem do uzyskania jednolitej konsystencji, i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Serek mascarpone mieszam(...)łyżką miodu, kremówkę ubijam mikserem na sztywną pianę i przekładam do misy z serkiem. Truskawki kroję w kawałeczki i dodaję również do serka. Całość mieszam i daję na chwilę do lodówki. Naleśniki składam na połowę z jedną połówką mniejszą, przewracam na drugą stronę i kładę 1 łyżkę gotowego nadzienia i zawijam. Układam w salaterce i przyozdabiam połówkami truskawek
Mechanik w kuchnipszennej 50 gr mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie : ok 40 dag umytych truskawek 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30 % 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki do ozdoby cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Białka ubijam z 1 łyżką wody stopniowo dodając cukier i cukier(...)Masę rozprowadzam równomiernie na wyłożoną pergaminem blachę - tą dużą z wyposażenia pieca. Piekę w 180oC przez 20 minut. Serek mascarpone przekładam do misy i dodaję wszystkie składniki do nadzienia - miód, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję do masy i mieszam. Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik
Mechanik w kuchnibanany · masło orzechowe · nutella · miód, jogurt, cynamon Wykonanie: Wymieszać mąkę, mleko, wodę, jajka, proszek do pieczenia i sól. Całość odstawić na parę minut do zgęstniena. Smażyć naleśniki z każdej strony, na margarynie, na dobrze rozgrzanej patelni(...)jasno brązowy kolor. Usmażone naleśniki posmarować masłem orzechowym lub nutellą. Na każdym naleśniku położyć obranego banana. Banany na naleśnikach z masłem orzechowym dodatkowo posypać cynamonem i polać miodem. Zawinąć w rulon jak cygara, docisnąć. Pokroić na małe kawałki. Podawać z jogurtem. smacznego
Mia Cucina Sofietapołowy cytryny bio szczypta startego imbiru szczypta cynamonu 2 listki żelatyny Mus z arbuza: ¼ dorodnego arbuza zamiast naparu z herbaty Teekanne(mint/honey) parę listków świeżej mięty 1 łyżka miodu 2 listki żelatyny W misce mikserem lekko ubijamy serek ricotta z cukrem i jogurtem. Z jogurtu odłożyć 1 łyżkę. Przygotowujemy żelatynę w listkach. Płatki żelatyny moczymy przez(...)arbuzowy przygotowujemy w analogiczny sposób, z jednym wyjątkiem; żelatynę powinniśmy rozpuścić w gorącym naparze herbaty teekanne (mint/honey), ja żeby uzyskać podobny efekt, musiałam dodać do arbuza miętę i miód, a żelatynę rozpusciłam w soku z arbuza. Deser wstawiamy na minimum 2 h do lodówki. smacznego
Mia Cucina Sofietaprzygotowaniem burgerów, tak jak wspomniałam, możemy przygotować bułki pełnoziarniste . Składniki: 0,5 kg mąki chlebowej pełnoziarnistej (polecam Lubella) 0,3 l mleka (trochę więcej niż szklanka) 1 łyżka miodu prawdziwego 1 łyżka cukru 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1,5 łyżeczki soli ok. 50 g masła (miękkiego) sezam (do posypania) Przygotowanie: Przesiewamy mąke(...)cukier, sól i drożdże i wszystko mieszamy. Podgrzewamy mleko (ma być ciepłe, nie gorące, aby nie zaparzyć drożdży- ok. 35-37 stopni Celsjusza), a następnie rozpuszczamy w nim miód i wlewamy to do miski z mąką. Dodajemy masło. Zagniatamy ciasto przez kilka minut i w misce przykrywamy je ściereczką bawełnianą lub lnianą i odstawiamy na ok. dwie godziny
Symfonia Smakówkawałku). Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 10 minut. Gotowane gruszki 5 gruszek 2 czubate łyżki miodu naturalnego kilka kawałków świeżego imbiru Wodę zagotowujemy z miodem i imbirem. Gruszki obieramy równo ze skóry zostawiając ogonki, obcinamy spód, aby stabilnie można było je postawić i polewamy sokiem z cytryny
Symfonia Smakówmąki tortowej (prawie pełna szklanka) 120g mąki ziemniaczanej 100g płatków migdałowych 1 łyżka aromatu orzechowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka miodu do posmarowania powierzchni + cukier puder do posypania odrobina masła lub innego tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: Masło roztapiamy w rondelku z grubym dnem i odstawiamy do ostudzenia(...)były one mniej więcej równe. Gdy upiecze się ostatnia warstwa sękacza formę z wypiekiem owijamy w lnianą ściereczkę i studzimy w wyłączonym piekarniku . Ostudzonego sękacza smarujemy bardzo niewielką warstwą miodu i cały wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Symfonia Smakówsałatkę! Sałatka na bazie ryżu, piersi z kurczaka, mozarelli, suszonych pomidorów, szpinaku i awokado!W towarzystwie lekkiego dressingu na bazie octu balsamicznego, oleju z orzechów włoskich, jogurtu naturalnego, miodu oraz musztardy dijon! Brzmi prosto i smacznie? Spróbujcie sami :) Składniki (dla 2-4 osob): 1 saszetka ryżu (100g) pół słoiczka suszonych pomidorów 1 średnie awokado pół opakowania szpinaku(+/- 200g)+ 2 ząbki(...)smażenia Dressing: 1/5 szklanki oleju z orzechów włoskich (może być również oliwa z oliwek) 1/5 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyzeczka płynnego miodu (np. akacjowego) 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta ostrej papryki i słodkiej papryki, szczypta brązowego cukru, kurkumy oraz świeżo zmielona sól i pieprz
Symfonia Smakówlistków sałaty dębowej 1 awokado 6-7 dużych truskawek 10-12 kulek winogrona różowego 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Na talerzach ułożyć liście sałaty dębowej. Awokado obrać, usunąć petkę i pokroić w kostkę. Truskawki i winogrona przekroić na pół. Pokrojone owoce ułożyć na sałacie dębowej. Sos balsamiczny, olej i miód wymieszać
Monia miesza i gotujepszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit), 25g świeżych drożdży, 50g suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 2 łyżki miodu, łyżeczka soli, łyżeczka kolendry, łyżeczka nasion kopru włoskiego. Przygotowanie Mąkę żytnią zmieszać ze 150ml letniej wody i odstawić na całą noc. Następnego dnia mąkę pszenną przesiać, połączyć z orzechami, pokruszonymi(...)drożdżami, olejem, miodem i 120ml letniej wody. Dodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić. Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach
Z miłości do słodkościSkładniki: jajko, 200ml przegotowanej zimnej wody, 120ml oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 250ml mleka, 400g mąki pszennej, 80 g cukru, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie Wodę zmieszać z mlekiem i olejem, dodać rozkłócone jajko. W osobnej miseczce przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier(...)cynamon. Połączyć z mokrymi składnikami. Dodać miód. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. Następnie smażyć na oleju małe placuszki, z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Z miłości do słodkości