miód - 5845 przepisów (strona:215/390)

Przekąska z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i pieczarkami 227

Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 30 dag kapusty kiszonej, 1 marchewka, 40 dag pieczarek, 2 łyżeczki kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu), 2 łyżeczki miodu, masło do wysmarowania formy, oliwa z oliwek, pieprz, sól, Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 h. W międzyczasie pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy na suchą patelnie(...)odparowała. Do pieczarek dodajemy oliwę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Wszystko solimy i pieprzymy, dodajemy obgotowaną kapustę i startą na dużych oczkach marchewkę. Przyprawiamy kolendrą, słodzimy miodem i dusimy na wolnym ogniu przez ok.15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz z kapusty studzimy. Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy do wysmarowanej masłem formy mufinkowej. Nadziewamy

Delicious Titbits
Pasta z czerwonej fasoli (prawie meksykańska) 197

papryka ostra, majeranek (do smaku wg uznania), kilka listków świeżego rozmarynu (zerwane z gałązki), liofilizowane paseczki papryczki chili, odrobina soku z cytryny do smaku, 2 łyżeczki majonezu, 1 łyżeczka miodu, Czerwoną fasolę odsączamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek wyciskamy przez praskę lub miażdżymy i siekamy. Świeże listki rozmarynu, szczypior i płatki papryczki chili siekamy możliwie drobno. Dodajemy wszystkie(...)przyprawy, majonez i sok z cytryny i wszystko blenderujemy. Na końcu próbujemy i doprawiamy do smaku - ja w tym momencie dodałam jeszcze łyżeczkę miodu

Delicious Titbits
Bajgle :) 129

letniej wody, 100 ml letniego mleka, 14 g drożdży instant, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, Dodatkowo: 1/3 szklanka wody, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanka sezamu, Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, prócz oliwy, którą dodajemy na końcu i cierpliwie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odkładamy w cieple miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość(...)składamy na pół i zaplatamy. Łączymy ze sobą końce i układamy na blaszce. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie suto smarujemy wodą połączoną z miodem i posypujemy podprażonym sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy bajgle i studzimy na kratce

Delicious Titbits
Sałatka lazurowa z winogronami i orzechami włoskimi 188

pleśni (ja użyłam Danish Blue), solidna garść (łuskanych) orzechów włoskich, ok. 20 różowych winogron. Dresing: sok 1 cytryny, 1/2 pęczku koperku, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka płynnego miodu, większa szczypta soli, Koperek siekamy dodajmy sok z cytryny, oliwę i miód. Doprawiamy solą i wszytko dokładnie mieszamy. Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy. Sałatę układamy na półmisku

Delicious Titbits
Pałki z kurczaka pieczone z jabłkami i curry 232

samo :) a najbardziej lubimy ten przepyszny jabłkowy sos, który jest tak smakowity..., że talerze mówiąc wprost do sucha... :) Składniki 80 dag pałek z kurczaka, 50 dag jabłek, 1 łyżka miodu, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka curry lub wg. uznania, sól, pieprz, Jabłka obieramy i kroimy w ósemki (najlepiej gdy używamy małych jabłek). Pałki solimy, dodajemy przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, pieprz, curry i miód. Całość polewamy oliwą. Tak zamarynowane mięso najlepiej odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pałki wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, układając pomiędzy nimi pokrojone jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy naczynie żaroodporne i rumienimy nasze udka

Delicious Titbits
Pianki jogurtowe z malinami 292

smaku są ułożone na końcu pucharków kawałki malin, które następnie zalano malinowo-jogurtową masą. Składniki na 4 pucharki: 300g mrożonych malin Duży jogurt naturalny Białko z 2 jaj Cukier, miód itp. 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Maliny wyjąć z zamrażalki około 30 minut przed blendowaniem. ¾ malin zmiksować. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Posłodzić cukrem, miodem lub stewią do smaku

Fabryka pomysłów
Szybki Deserek- Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 170

najbardziej trafiony. My postanowiliśmy przygotować coś bardzo szybkiego co przygotowuje się w nie więcej niż 5 minut . Składniki  na 2 porcje: 3 Ciastka korzenne, 1 banan łyżeczka miodu, 100 ml jogurtu (najlepiej grecki)  Przygotowanie: Ciastka kruszymy na mniejsze kawałki i wsypujemy na dno szklanek. Dodajemy pokrojonego banana  polewamy to odrobina miodu,a na wierzch wlewamy  jogurt

cookpl
Domowa granola 170

sprawia wiele przyjemności, więc gorąco polecam Wam wypróbowanie tego przepisu :) Składniki: 500 g płatków owsianych (górskich), sok z 1/2 cytryny, 1 duży banan, 1 jabłko, 3 łyżki płynnego miodu, 4 łyżki nektaru bananowego (lub soku jabłkowego), rodzynki. Banana drobno kroimy, a jabłko razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy płatki owsiane, miód

Delicious Titbits
Pyszny deser lub śniadanie z truskawkami i domową granolą :) 146

właśnie z granolą, czyli to, co tygryski uwielbiają najbardziej" :) Przepis jest tak prosty, że nie podam dokładnych proporcji, bo każdy zrobi go według swego uznania  :) Granola Jogurt naturalny Miód  Truskawki Jogurt mieszamy z odrobiną miodu, a truskawki kroimy na drobne kawałki, posypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę,  żeby puściły sok.  Wszystko układamy warstwowo tak, jak lubicie

Delicious Titbits
Orzeźwiająca sałatka z bazylią cytrynową 290

smoothie truskawkowo-bananowe  również z dodatkiem bazylii cytrynowej. składniki: 300 g arbuza bez skóry 300 g truskawek kilka listków bazylii cytrynowej 3 łyżki  sosu balsamicznego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku jabłkowego lub z pomarańczy Arbuza pokroić w kostkę, można wypestkować, mój miał małe i jasne pestki więc nie było potrzeby. Truskawki pokroić w ćwiartki. Bazylię cytrynową drobno(...)posiekać. Pokrojone owoce ułożyć w pucharkach lub miseczce posypując miejscami posiekaną bazylią cytrynową. Sos balsamiczny  wymieszać w słoiczku z miodem i sokiem owocowym, polać sałatkę. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Można również owoce wcześniej schłodzić i podawać sałatkę zaraz po przygotowaniu

Monia miesza i gotuje
Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) 218

potrza? 0,5 kg uwarzōnych 10 i przepresowanych 11 kartołfli (nojlepi je przepresować, jak sōm gorke 12 ) 0,5 kg mōnki pszynny 25 dkg cukru 0,5 kg miodu kostka masła (rozpuszczōnoł) 5 jajec 5 dkg kakao 1 dkg amōniaku (jak byjście go nikaj niy mogli znojś, to mogecie dać 2 łeżeczki sody ôczyszczōnyj, choć ze amōniakym je fajniyjsze

Chop w kuchni
Miodownik Babci Marysi 227

Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu 1 szklanka gęstej śmietany 2,5 szklanki mąki puszysta tortowa Lubella 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 5 łyżek oleju krem: … Czytaj dalej Miodownik Babci Marysi

czarrna od kuchni
Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut) 178

cynamonem i goździkami” . Jeśli należycie do tych, którzy za goździkami nie przepadają, to nie martwicie się, nie będą Wam przeszkadzać. Jabłka pokrojone w kostkę duszę na maśle z miodem, słodycz równoważę sokiem z cytryny, a całość aromatyzuję cynamonem i dwoma goździkami. Po 10 minutach mam mięciutkie, pyszne, aromatyczne jabłka, którymi przykrywam cynamonowy ryż z odrobiną słodkiej śmietanki. „Ryż

Moja Delicja
Wigilijne makiełki. 111

rodzimymi suszonymi owocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami. Jak widać krótka, szybko i po sprawie. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy i odrobinę soku dla złamania słodyczy miodu. Ta prosta potrawa nie ustępuje niczym,  tym  złożonym i wyszukanym. Mamy takie perełki w tradycji, świszcz, makiełki, śliszki i wiele, wiele innych, o których naprawdę warto pamiętać. Prócz

Dieta moja pasja
Piernikowe ludki 154

dziurkę , potem tylko sznureczek i będzie można zawiesić je  na choinkę. 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do pierników 2 łyżki płynnego miodu 90 cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w misce i zarobić gładkie ciasto. Owinąć folią i umieścić w lodówce na 60 minut. Ciasto wyjąć, rozwałkować na ok 4 mm. Foremką wykrawać

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania