miód - 5845 przepisów (strona:204/390)

Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi 197

Chyba jedna ze starszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy(...)niej odrobinę powideł. Wigilijną kapustę doprawiam zamiennie miodem lub powidłami. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Tydzień w moim telefonie II 132

bloga na pewno. Pierwszy to właśnie wydarzenia w moich okolicach. Był już wpis o Winobraniu w Zielonej Górze . Będzie jeszcze notka o Jarmarku Michała w Żaganiu oraz Jarmarku miodu i wina w Żarach. Drugim pomysłem jest opis piekarni z mojego miasta. Będę chciała raz w tygodniu dodać krótki opis piekarni oraz wszystkich wyrobów które sprzedają w sklepach firmowych. Nie będą(...)Oczywiście zapraszam Was jeszcze na CIASTECZKOWE ROZDANIE które trwa do końca września. A teraz zdjęcia z mijającego tygodnia. * Żary przed 6 rano * jeszcze letnie kwiaty w parku * plakat Jarmarku miodu i wina * żarski deptak * Makłowicz poleca pierogi w Tesco Bistro * kawa ze Sławkiem w Bistro * fontanna  * chciałam uchwycić padający deszcz i świecące słońce  * kwiaty w doniczkach na oknie

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie III 116

Mija nam kolejny tydzień. To był już przed ostatni weekend września. Jesień za oknami, choć u nas dzisiaj było ciepło. Dzień spędziliśmy w mieście na Jarmarku Miodu i Wina . Na pewno będzie na blogu kilka słów o tym. Zapraszam do oglądania. * biorę udział w konkursie Candle Room  * pyszne ciacho WZ-ka  * herbatka od Sandry  * spokojny sobotni wieczór(...)tygodniu * ostatnie letnie kwiaty z ogrodu * mój nowy zakup - wrzos z lidla  * nektarynki , granaty i figi  * czerwone winogrona * kominek z woskami Yankee Candle * orzechy włoskie * scena Jarmarku Miodu i Wina  Czekam na Wasze wspomnienia minionego tygodnia

Magiczne Życie Marty
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle HONEY & SPICE / KITCHEN SPICE 126

Kolejny piątek i kolejne zapachy dla Was. Tym razem dwie wersje spice! Honey i Kitchen. Zapraszam! HONEY&SPICE To złoty miód oraz trzcina cukrowa zmieszane z laską cynamonu i kakao co tworzy mieszankę dla prawdziwych smakoszy. Wosk z serii przyprawy i potrawy. Bardzo intensywny i długo utrzymujący się zapach. Idealny na chłodne wieczory. Już niewielki kawałek tego wosku daje(...)cudowny zapach miodu, trochę przypalonego cukru i cynamonu. Kakao nie wyczuwam, ale mieszanka cukru z odrobiną cynamonu to jest to co lubię bardzo.  Także przy tym wosku proponuję zrobić sobie kakao .   KITCHEN SPICE   Zapach domowej spiżarni pełnej słodkich pomarańczy, świeżego imbiru, cynamonu i aromatycznych goździków. Ten intensywny i korzenny aromat dodaje ciepła i energii szarym, deszczowym dniom

Magiczne Życie Marty
Domowa chałwa 249

bloga niePieprz.pl . Razem zrobiłyśmy kolejną domową rzecz. Tym razem na słodko. I muszę przyznać, że chałwa wyszła pyszna. A przepis jest tak prosty. Składniki : * 150g sezamu * 3 łyżki miodu bądź 7-8 świeżych daktyli Przygotowanie : Ziarna sezamu uprażyć na patelni, uważając by się nie przypalił. Daktyle obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem zblendować co trwa około(...)minut. Jeśli dodajemy miód ten proces jest krótszy. Gdy wszystko dokładnie się połączy, przekładamy składniki na papier do pieczenia bądź silikonową matę i zagniatamy . Formujemy dowolne kształty, u mnie prostokąt. Zawijamy chałwę w papier i odkładamy na przynajmniej pół godziny do lodówki żeby chałwa stwardniała

Magiczne Życie Marty
Zielona witaminowa bomba smaków : Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 150

awokado, banan, kiwi, cytryna i imbir. Zapraszam! Składniki : * awokado * 2 banany * 2 kiwi  * sok z połowy cytryny  * pół łyżeczki startego imbiru * 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego * łyżka miodu Przygotowanie : Owoce obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Miksujemy razem z jogurtem i miodem. Pijemy od razu po przygotowaniu.  W kwietniowym wyzwaniu wzięli udział : Paulina

Magiczne Życie Marty
Pora coś zjeść na mieście - Serowarnia Magdalenka i Targ Zdrowo Domowo w Krakowie 170

dobry! W ramach cyklu "Pora coś zjeść na mieście" chciałabym zaprezentować Wam sklep, a raczej serowarnię, którą miałam okazję odwiedzić. Serowarnia Magdalenka to magiczne miejsce mlekiem i miodem płynące, dosłownie! Znajdziecie tam wiele przetworów mlecznych, jak również miody i domowe przetwory. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Piernik z jabłkami 278

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki

Smakołyki Bereniki
Caffè Banana - napój kawowo-bananowy 251

Cudownie orzeźwiający smak kawy w połączeniu z bananami... polecam na upalne dni :) Składniki: 3 dojrzałe banany, 360 g jogurtu naturalnego, 1 filiżanka kawy (ok. 230 ml), 2 łyżki miodu lub cukru, 1/2 szklanki mleka 3,2%, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. W zaparzonej kawie rozpuszczamy miód i studzimy. Banany miksujemy z jogurtem, dodajemy kawę, mleko, ekstrakt z wanilii i wszytko

Delicious Titbits
Bo idą już święta... Musztardowe śledzie na bogato. 262

sałatką śledziową z gazety;) na 1 słoik pod gumę: 4 płaty solonych śledzi 1 duża cebula 3 połówki marynowanej papryki 3-4 korniszonów 1 słoiczek musztardy delikatesowej 4 łyżki miodu 3 łyżki oleju lnianego 4 goździki 3 liście laurowe Śledzie pokroiłam na nieduże, średniej grubości paski. Warzywa w paseczki, cebulę w półtalarki, które rozdzieliłam na paseczki. Musztardę wymieszałam z miodem

W kuchni Karmel-itki
Kiedy słońce zagląda w okno.. 150

małe pulpeciki, któe następnie usmażyłam z dwóch stron na złoty kolor. słoiczek musztardy sarepskiej słoiczek musztardy stołowej szklanka wody 1/2 szklanki śmietanki do zup (12%) 2 cebule 2 łyżki miodu 2 łyżki masła ew. sól, pieprz do smaku Cebulę pokroiłam w cienkie półplasterki, rozdzieliłam, zeszkliłam na maśle. Wrzuciłam musztardę, dolałam wody i zamieszałam. Cały czas mieszając, dodałam miód. Doprowadziłam

W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy #2. OGÓRKI MIODOWE. 175

listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu 1 mały ząbek czosnku Zalewa: 4 szklanki wody ½   szklanki octu    (u mnie cała) Szklanka cukru 6 łyżek miodu        (u mnie znacznie więcej, na oko) Ok. 2 płaskie łyżki soli Ogóreczki umyć. W oryginalne należy je obrać i pokroić na pikle(...)minut od zagotowania. Następnie słoiki wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i studzimy w ten sposób. Kiedy będą całkowicie zimne, dostawiamy normalnie w chłodne miejsce. *  w oryginale: "Ogórki w miodzie Helenki"; ** źródło: „ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012) Pozdrawiam i życzę przyjemnych doznań ogórkowych! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
W dwóch odsłonach - KOKTAJL MALINOWY. 202

kiedy go brak - leje jak z cebra. No, cóż. Jesień taka bywa... Kapryśna. KOKTAJL MALINOWO-MIODOWY Z MELISĄ /auorski;/ szklanka malin 500ml maślanki 6 listków melisy (u mnie suszona) miód do osłody Maliny zblendowałam z melisą, dodałam maślankę i dosłodziłam miodem. Idealna dawka pozytywnej energii. Pyszny w wersji schłodzonej. ******************************************************************** MALINOWO-KOKOSOWY KOKTAJL. (autorski;) 250ml jogurtu kokosowego (rzadkiego; najlepiej pitny) 200g

W kuchni Karmel-itki
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 225

się szykuje! DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella /autorski;/ 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kakao 3 - 4 łyżki płynnego miodu Orzechy podprażyłam na patelni, zmieliłam do czasu, aż powstanie dość oleista "papka". Dodaje kolejno kakao, mleko w proszku i miód, na końcu aromat. Wszystko dokładnie miksuję ze sobą. Gotowy krem

W kuchni Karmel-itki