miód - 5845 przepisów (strona:196/390)

Bułeczki Pszenno-Razowe na Zakwasie 104

zakwasu żytniego (dokarmionego co najmniej 12 h wcześniej) 10 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 200 ml letniej wody 2 łyżki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli garść prażonego słonecznika Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka garść słonecznika do posypania bułeczek Suche składniki mieszamy w mieście. Zakwas mieszamy z wodą, miodem i drożdżami. Dodajemy

Made By Mom And Son
Sałatka z figami i mozzarellą 175

bardzo modne, a które ostatnio pojawiły się w wielu sklepach. Świeże figi świetnie komponują się i smakują z wędzoną szynką i serami. Sałatka została skropiona pikantnym dressingiem z miodu, octu jabłkowego, oliwy aromatyzowanej czosnkiem i bazylią, oraz obowiązkowo chili. W zeszłym roku o tej samej porze roku również pojawiły się figi w sklepach, wykonałam wtedy też kilka sałatek(...)figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i mozzarellą, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kulki mini mozzarelli • garść świeżych listków szpinaku szynka westfalska pieczone pomidory Dressing: • 1 łyżeczka miodu • 1 łyżeczka octu jabłkowego • chili z młynka • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce. Szpinak układamy na talerzu, na wierzchu układamy zwinięte plasterki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami 138

ciekawe zestawienie, pomysłodawczynią farszu byłam ja Indyk w raju 1 kg piersi z indyka 10 szt. suszonych moreli 10 szt. suszonych śliwek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki miodu 0,5 szklanki octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej otarta skórka z cytryny szpinak baby folia aluminiowa Przygotowanie: Pierś z indyka kroimy wzdłuż na pół(...)docinając do końca (robimy coś w rodzaju kieszonki). Morele i śliwki drobno siekamy. W miseczce mieszamy wino, ocet, miód, paprykę, otartą skórkę z cytryny. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy posiekane drobno owoce, odstawiamy na 30 minut , aby owoce zmiękły i nasiąknęły płynem. Rozłożony płat indyka układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą od owocową. Na filecie z indyka układamy listki szpinaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić Kluski z makiem? 263

może wykorzystać mak z puszki i gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Składniki: 200 g suchego maku mielonego 1/4 kostki masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina, migdały siekane) 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju Przygotowanie masy makowej Ułatwiając sobie prace wykorzystałam(...)już zmielony mak, oszczędziłam wiec sporo czasu, gdyż mak mielony znacznie skraca przygotowanie dania. Topimy masło z miodem, dodajemy mak, chwilkę podsmażamy i dodajemy bakalie. Mieszamy dokładnie. Mąkę, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka marynowana z czosnkiem 297

zabaw do białego ranka :) Składniki - 1 kg czerwonej papryki - 1 kg żółtej papryki - 1,5 łyżki soli - 1,5 szklanki octu 10% - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki miodu - 2 główki - ziele angielskie - gorczyca - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony(...)góry dziękuję. Wykonanie Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w duże kawałki. Zalać wrzątkiem i moczyć ok. 1 minuty. Odcedzić i szybko przelać zimną wodą. Cukier, sól i miód zagotować w 1,5 litra wody. Wlać ocet i ponownie zagotować. Do każdego słoika włożyć 3 obrane ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego i kilkanaście ziaren gorczycy. Dodać paprykę

Świat Smaku
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 317

mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU ) 2 łyżki miodu masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy Przy cieście ucieranym należy trzymać się ściśle kilku podstawowych zasad, aby wyszło jak trzeba. Składniki, takie jak masło i jaja, wyjąć odpowiednio wcześniej(...)lodówki - 2 godziny przed planowanym pieczeniem - aby miały jednakową temperaturę pokojową. Ewentualnie jajka można dla szybszego ogrzania włożyć do miseczki z ciepłą wodą.   Miód, sok z cytryny i suszony cytryniec podgrzać w garnuszku na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i zostawić do wystudzenia. Suszony cytryniec musi spęcznieć i zmięknąć. Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko mąkę . Przesiewanie jest

Grunt to przepis!
Napój cytrynowo-czosnkowy 177

rana na oczyszczenie organizmu z toksyn oraz w razie przeziębienia :) Składniki: 1 ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy świeżej cytryny niecała szklanka ciepłej, ale nie gorącej wody 1 łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego do smaku (można zastąpić cukrem albo czymś innym słodzącym, można także wypić bez) Przygotowanie:      Czosnek przeciskamy przez praskę prosto do szklanki. Dodajemy do niego(...)cytryny i zalewamy wszystko wodą. Na końcu osładzamy napój miodem, cukrem lub czymś innym, wedle uznania. Mieszamy energicznie przez chwilę i wypijamy.      Zapach deszczu. Chłodny wiaterek muskający skórę ramion. Gołąb, który przysiadł na dachu bloku z naprzeciwka. Marcowy list od Niego. I Słońce, które wtedy wyszło zza chmury. Pęknięta miseczka. Ogarniająca fala smutku

Weganizm infantylny
Mocno kakaowa jęczmienianka 144

niczego do osiągnięcia. Osho      Myślałam, że to jęczmienka , a to jednak jęczmnienianka. Składniki: 1 szklanka mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) Pół szklanki płatków jęczmiennych 1 łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego (lub czegoś innego do osłodzenia) 2 łyżeczki kakao Gorzka czekolada z zawartością kakao min. 70% Siemię lniane Przygotowanie:      Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy(...)razu dodajemy do niego miód i mieszamy. Po chwili dorzucamy płatki jęczmienne i kakao. Mieszamy, mieszamy i czekamy, aż zacznie się gotować, wciąż od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze około 1 minuty, po czym przelewamy do miseczki. Wierzch posypujemy siemieniem lnianym i startą gorzką czekoladą (użyłam jednej kosteczki, ale ich ilość zależy

Weganizm infantylny
Owsianka czekoladowo-śliwkowa 141

owsiankę codzienną , przygotowujemy wieczorem, tak aby rano pozostało nam tylko podgrzanie. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych (górskich) łyżka siemienia lnianego 5 suszonych śliwek pokrojonych na kawałeczki łyżeczka kakao łyżeczka miodu filiżanka mleka łyżeczka ziaren słonecznika szczypta cynamonu 1 duża świeża śliwka pokrojona na plasterki Przygotowanie: Wieczorem wsypałam płatki, siemię, kakao oraz suszone śliwki do garnka i zalałam wszystko mlekiem. Zostawiłam(...)całą noc w temperaturze pokojowej - w tym czasie płatki i śliwki zmiękły. Rano dodałam łyżeczkę miodu i podgrzałam owsiankę, uważając, żeby się nie przypaliła. Przełożyłam do miseczki, na wierzchu ułożyłam plasterki śliwki, posypałam ziarnami słonecznika i cynamonem

Kulinarny Pamiętnik
Kurczak w majeranku na słodko 158

Składniki - 1,5 kg filetu z kurczaka - 1 kostka masła - 3 łyżki musztardy - 3 łyżki miodu - 6 łyżek majeranku Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w majeranku i schłodzić. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać musztardę, miód i wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem miodowo-musztardowym. Piec 60 minut w temperaturze 200 o C, mieszając

Świat Smaku
Miodowo - jogurtowe udka z kurczaka 172

Składniki - 1 kg udek z kurczaka - 2 łyżki miodu, musztardy, ketchupu, jogurtu naturalnego - sól, pieprz - przyprawa do kurczaka - 2 ząbki czosnku Wykonanie Miód, musztardę, ketchup i jogurt wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Udka umyć, osuszyć i wysmarować marynatą. Odłożyć na kilka godzin. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym

Świat Smaku
Kanapka "włoska" ( z mozzarellą, pomidorem, oliwkami i bazylią ) 124

półbagietka * 1/2 kulki mozzarelli dużej ( opakowanie 250 g ) * 1/2 pomidora * 4-5 oliwek czarnych * margaryna Śniadaniowa PREMIUM z masłem na emulsję ( sos ) bazyliową: * garść liści bazylii * 1 łyżeczka miodu ( płaska ) * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 łyżeczka octu jabłkowego * sól Wykonanie: Przygotować emulsję bazyliową. Liście bazylii umyć, umieścić w pojemniku do miksowania ( lub większym kubku ). Dodać miód, oliwę, ocet jabłkowy

kolorowotorcikowo
Golonka po Bawarsku... 228

cebule (cukrowe) - 2 duże marchewki - seler naciowy lub włoszczyzna - 3-4 łyżki soli, - 1 łyżka pieprzu DO GLAZURY: - 2-3 łyżki musztardy (miodowej lub francuskiej z gorczycą) - 1 łyżka miodu  - 1 chochla wywaru z golonki PRZYGOTOWANIE: Golonki myjemy, opalamy nad gazem z włosków i nacieramy solą i pieprzem. Robimy w golonkach dziurki nożem i wciskamy(...)brytfance wyłożonej pokrojoną marchewką, cebulą, czosnkiem i posypanymi pierzem ziołowym i ziołami prowansalskimi.  Robimy glazurę. Wlewamy do rondelka chochle wywaru dodajemy 3 łyżki musztardy oraz miód. wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy nimi golonki. Na koniec wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200-250  °C i pieczemy 1,5 godziny i co 30 min polewamy glazurą

Zainspiruj się kuchnią
Smażone krewetki w tempurze 147

glazurowaną kapustą bok choy SKŁADNIKI:   - 1 kg mrożonych lub świeżych krewetek - 3 kapusty bok choy - garść grzybków mun - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka płynnego miodu - sól - pieprz - odrobina soku z limonki lub octu winnego -pół łyżeczki kozieradki MARYNATA: - 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego - 3 ząbki czosnku - pół łyżeczki zmielonej soli morskiej - pieprz ( opcjonalnie(...)końcówki będziemy smażyć najpierw aby zmiękły). Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy końcówki kapusty, solimy. Następnie dodajemy grzybki mun, podsmażamy 5 min i dodajemy miód, pieprz i kozieradkę. Dusimy wszystko 5-10 min. Teraz musimy rozrobić nasz panierkę. Woda musi być bardzo zmrożona ! Ustawiamy małą miskę na panierkę

Zainspiruj się kuchnią