gram twarożku, 6 ząbków czosnku, 1/2 długiego ogórka, świeżej mięty, 5 szalotek, kilku czarnych oliwek, suszonego rozmarynu, cynamonu, suszonego tymianku, kminku, kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, 2 łyżek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowanie rozpocząłem od zamarynowania marynaty do mięsa. Do moździerza dodałem łyżeczkę tymianku, łyżeczkę rozmarynu, pół łyżeczki cynamonu, skórkę otartą z jednej cytryny (tylko żółtą wierzchnią warstwę(...)misce z pokrojonymi na połówki pomidorami koktajlowymi, 2 pokrojonymi w półplasterki szalotkami, kilkoma czarnymi oliwkami, wierzchnią warstwą skórki z cytryny, sokiem z cytryny, 4 łyżkami oliwy i 2 łyżkami miodu. Na patelni mocno rozgrzałem niewielką ilość oliwy, na której ułożyłem kotleciki - początkowo na boku - od strony skóry pokrytej największą warstwą tłuszczu. Po około 2 minutach, przewróciłem kotleciki w naturalną pozycję
Wyprawy kulinarnekawałki kurczaka i jednego pomidorka koktajlowego. Gotowe szaszłyki umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni na około 15 minut. Do 2 łyżek oliwy dodałem sok z limonki oraz łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszałem. Sałatę roszponkę wymieszałem z pomidorami koktajlowymi, których nie zużyłem do szaszłyków i całość polałem sosem z oliwy, soki z limonki i miodu. Na talerze wyłożyłem ziemniaki, które
Wyprawy kulinarnemąki pszennej 125 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody farsz 6 jabłek 70 g migdałów 5 łyżek miodu 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nią formę do tarty ( oczywiście(...)masłem i oprószamy bułką tartą) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut aż jabłka staną się mięciutkie. Wykładamy jabłka na ciasto i z pozostałego ciasta, rozwałkowujemy placek i tniemy na cienkie paski
Niezły Młynekwarzywami. Składniki: 2-3 osoby podwójny filet z piersi kurczaka 1-1,5 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy 1,5 łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz gałązka świeżego rozmarynu papryka w proszku kurkuma(...)szczypta curry Wykonanie: Myjemy mięso, następnie oczyszczamy mięso z błonek i tłuszczu. W miseczce mieszamy miód, musztardę, keczup, czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni
Gorący kąsekPrzepis na kaczkę faszerowaną brzoskwiniami Składniki: 1 kaczka 2,5-3 kg sól, pieprz spora garść majeranku 4 duże brzoskwinie 50 ml białego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu 4 łyżki masła 1. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie solą, pieprzem, majerankiem wewnątrz i na zewnątrz i odstawiamy na bok na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy(...)40min. - kaczkę piecze się mniej więcej tyle godzin, ile kg waży). 3. W między czasie ostatnią brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem, dodajemy miód i posypujemy cynamonem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Brzoskwinie wyławiamy i odstawiamy na bok. Na 20 minut przed końcem pieczenia, kaczkę polewamy sosem winnym. 4. Kaczkę przekładamy na talerz, ściągamy
My Culinary Artłączy się z mokrą czekoladową konsystencją. Polecam wszystkie serniko-brawnie, naprawdę warto:) Składniki: ciasto: 200 g masła 170 g cukru pudru szczypta soli 3 jajka 4 łyżki miodu 2 tabliczki czekolady gorzkiej masa: 250 ml śmietana 30% serek ricotta lub mascarpone 2 op. cukru waniliowego Wykonanie: Masło roztapiamy w garnku razem z cukrem pudrem oraz czekoladą. Należy(...)uważać, żeby masa się nie zagotowała. Pod koniec dodać miód i 3 żółtka. Gotową masę odstawić. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać je do ciasta. Gotowe przelać do formy 20 na 25 cm. piec 30 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier i serek ricotta. Gotową masę kładziemy na ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziespodobała mi się ta wersja. Myślę, że powtórzę ją na święta i zobaczymy czy innym też będzie smakować. Składniki: ( na około 30 pierniczków) 500 g mąki pszennej 150 g miodu 100 g cukru 150 g masła 2 jajka łyżka kakao 4 łyżki przyprawy do piernika 60 ml esencji herbacianej łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Najlepiej liściastą herbatę zaparzamy w 5 łyżkach(...)gorącej wody. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę oraz dodajemy wszystkie sypkie składniki. W stożku robimy dziurę i wlewamy w nią wcześniej przecedzoną przez sitko esencje herbacianą, jajka oraz miód. Wszystkie składniki zagniatamy razem i tworzymy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy (grubość około
ciastkarnia na kruchym spodziejuż skandal:P. Osobiście bez odpowiedniego dosłodzenia owsianki nie dał bym chyba rady. Składniki pół szklanki płatków owsianych szklanka mleka garść rodzynek szczypta cynamonu szklanka malin łyżka płynnego miodu opcjonalnie cukier Przygotowanie 1. Wsypujemy płatki owsiane do garnka o grubym dnie lub teflonowym, podsmażamy płatki owsiane na suchej patelni by się lekko zarumieniły. Ściągamy na chwile płatki owsiane z ognia(...)mleko. Zagotowujemy owsiankę i na małym ogniu zostawiamy ją jeszcze na 5min aby zgęstniała. 2. Jak odpowiednio zgęstnieje dodajemy szczypte cynamonu, sparzone rodzynki i razem mieszamy. Maliny razem z miodem rozduszamy w garnuszku. Gorącą owsiankę przelewamy do salaterki a na górę polewamy malinami.Smacznego Rada. Jak ktoś woli słodszą owsiankę to po zgęstnieniu może dodać cukier, osobiście bez dwóch łyżek cukru
zjem to blog kulinarnyroztrzepane jajko 450 g mąki pszennej opakowanie (7g) drożdży suchych lub 16g świeżych 270 ml mleka Dodatkowo ok 200 g serka śmietankowego 2 łyżki miodu cukier waniliowy truskawki Serek, miód i cukier wymieszać i odstawić. Ze składników kolejno łącząc najpierw suche potem mokre zagnieść miękkie elastyczne ciasto, może się lekko lepić
Moje domowe kucharzenieświeżego szpinaku, 150 g pomidorków koktajlowych Green Tiger, 150 g sera pleśniowego (np. Lazur), 100 g szynki Jamón Serrano. Dressing: sok 1,5 cytryny, 2 łyżki płynnego miodu, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku. Sok wymieszać z miodem dodać sól, pieprz. Wolnym strumieniem wlewać oliwę i mieszać. Szpinak (po umyciu i osuszeniu) układamy
Delicious Titbitsdeser ze składników, które przeważnie mamy w domu. Spróbujecie? Składniki na dwa pucharki : * duży jogurt naturalny * posiekane orzechy, musli * 2 owoce kiwi * 4-6 orzechów włoskich w miodzie Przygotowanie : W pucharkach układać warstwami : jogurt, orzechy lub musli, jogurt, kawałki kiwi oraz orzechy w miodzie. Schłodzić
Magiczne Życie Martyłyżki wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki cukru 2 cm imbiru 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki sosu hoi sin 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka miodu olej do smażenia + do podania: szczypiorek 1. Skrzydełka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy każde skrzydło na dwie części, a lotki (te malutkie, bezmięsne części) wyrzucamy. W misce mieszamy(...)bulion, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. 4. Zdejmujemy przykrycie, zwiększamy ogień i redukujemy, aż z wywaru utworzy się gęsty lepki sos. Na koniec dodajemy łyżkę miodu, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przekładamy na półmisek, posypujemy szczypiorkiem i podajemy :) Smacznego! Potrawa zainspirowana przepisem ze strony KUCHNIA AZJATYCKA
Tajskie smakioczekiwania. Idealny na upalne dni, zwłaszcza dla osób dbających o linie :) Składniki: Arbuz Dwie puszki mleka kokosowego (z lodówki) 0,5 łyżeczki prawdziwego cukru z wanilii Niecała łyżka miodu Łyżeczka cukru Kubek płatków migdałowych Owoce Arbuza obieramy ze skóry i wykrajamy dwa grube plastry różnej wielkości. Następnie wkładamy je do lodówki. Wyjmujemy mleko kokosowe (koniecznie mocno schłodzone) i oddzielamy(...)mleko od kremu. Najłatwiej je rozdzielić otwierając puszkę od dołu wówczas mleko wypłynie, a krem zostanie. Masę wydłubujemy z puszki, dodajemy cukry i miód. Całość intensywnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na najchłodniejszą półkę. Płatki migdałowe podsmażamy chwilę na patelni, uważając by się nie przypaliły. Arbuzy wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyciągamy masę i jeśli jest sztywna nakładamy na arbuzy
Kolizje Smakówznakomity, a dzisiaj prezentujemy Wam efekty naszego kucharzenia :) Ilośc porcji: 5 Składniki: Rolada: pierś z indyka o wadze ok. 800g oliwa pół szklanki bulionu szklanka soku pomarańczowego łyżka miodu 100 g szynki parmeńskiej sól i świeżo zmielony czarny pieprz Nadzienie: 50 g suszonej żurawiny 100 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka(...)boku z nadzieniem. Jeśli nam wygodniej możemy spiąć w kilku miejscach wykałaczką. Następnie obkładamy mięso szynką parmeńską i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z pomarańczy, bulionem i miodem. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę z piekarnika i obkładamy folią aluminiową zostawiając na kwadrans. Mięso podajemy np. z ryżem
Kolizje SmakówIlość porcji: 2 Składniki: 100 g piersi z kurczaka Garść mieszanki sałat 1,5 pomarańczy 1 łyżka pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Przyprawy: tymianek, sól, pieprz Kurczaka kroimy w małe plastry. Obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Podsypujemy tymiankiem i zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Mięso zostawiamy na chwilę(...)marynacie. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i obieramy. Wycinamy kawałki owoców bez skórek zachowując sok, który wycieknie podczas tej czynności. Przygotowujemy dip: miód, oliwę i sok pomarańczowy mieszamy razem. Mięso odsączamy z marynaty i smażymy na patelni na odrobinie oliwy. Podczas smażenia dodajemy masło. Mieszankę sałat umieszczamy na talerzu układając na nich pomarańcze oraz kurczaka. Całość obsypujemy
Kolizje Smaków