komplet składający się z różnych rozmiarów, użyjmy tej największej i tej najmniejszej. Piernikowe kolorowe gwiazdki Składniki: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy
Kulinarne przygody Gatityzagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie ułatwia pracę z wałkiem :). Kruche piernikowe ciasteczka Składniki: 2 jajka 250 g cukru 750 g maki pszennej 250 ml miodu 250 g tłuszczu 8 g proszku do pieczenia 3/4 płaska łyżeczki sody oczyszczonej 25 g kakao 25 g domowej przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Połowę cukru, miód
Kulinarne przygody Gatitybiałymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki(...)mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy
Kulinarne przygody Gatitypiekę właśnie z tego przepisu. W tym roku urozmaiciłam go o mieloną skórkę pomarańczową . Lukrowane pierniczki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną
Kulinarne przygody Gatitybardzo delikatnie przyozdobić i przykleiłam tylko lukrowe gwiazdki. Wykorzystałam do tego resztki lukru z poprzedniej porcji pierniczków. Świąteczne gwiazdki pierniczki Składniki: 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki(...)mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo Odrobina lukru cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy
Kulinarne przygody Gatitysosów. Inspiracja Kucharnia z moimi małymi zmianami. Świąteczny chlebek rozmarynowy z żurawiną Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek masła, pokrojonego na małe kawałki 1/4 szklanki miodu 2 łyżeczki rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka suszonej żurawiny(...)łyżeczka cukru mleko Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 15 minut, aż pojawi się piana. W niewielkim garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, miodem, rozmarynem i skórką cytrynową, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wbijamy jajka, wlewamy przestygnięte mleko z masłem, dodajemy sól. Miksujemy dodając po szklance
Kulinarne przygody Gatitytarce jarzynowej Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g zmiksowanych krojonych pomidorów z puszki 350 g mąki orkiszowej białej 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu sezam czarny wg uznania (użyłam białego) 15 g soli morskiej Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 12 godzin. Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól(...)miód i sezam. Następnie stopniowo dodajemy obydwie mąki. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut, natomiast mikserem o połowę krócej. Ciasto odstawiamy na 3 godziny. W czasie tych 3 godzin w odstępach 60 minutowych ciasto wyjmujemy na omączony blat, rozpłaszczamy, składamy i ponownie wkładamy do miski (można podpatrzeć tutaj jak się składa, a potem formuje chleb
Kulinarne przygody Gatitypietruszki - sól morska - 1,5 gruszki - 1 mała cukinia - 1 ząbek czosnku - 1 cebula szalotka - olej sezamowy - oliwa z oliwek - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 łyżeczka sosu sojowego - łyżka miodu Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekaną pietruszkę. Na patelnię wlej oliwę ( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj czosnek i posiekaną szalotkę, cukinię za pomocą specjalnej skrobaczki(...)potnij na nitki, gruszkę pokrój w kosteczkę, dodaj sos sojowy i miód. Wszystko podsmażaj aż się zacznie karmelizować. Podawaj z gorącą kaszą, posyp płatkami migdałowymi i polej olejem sezamowym! Pyszne
SMYKWKUCHNIkapusty – na którą także podaję przepis. Żeberka z piekarnika (dla 4 osób): ok. 1 kg chudych żeberek wieprzowych 125 ml ketchupu dobrej jakości (pół szklanki) 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon 1/3 łyżeczki chili w proszku sól(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Żeberka z piekarnika: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Żeberka rozcinamy na dwie części. Posypujemy solą i pieprzem. Do szklanki wlewamy keczup. Dodajemy do niego miód, sos sojowy, oliwę, ocet i musztardę. Wsypujemy chili w proszku, szczyptę soli oraz pieprzu. Wyciskamy dwa ząbki czosnku. Marynatę dokładnie mieszamy. Smarujemy żeberka za pomocą silikonowego pędzelka obficie
Poezja smakugram brokuł 1 saszetka kaszy gryczanej 1 mała cebula, kroimy bardzo drobno w kostkę 40 gram orzechów włoskich 3/4 średniej gruszki, również kroimy w bardzo drobną kostkę 2 łyżki miodu sól pieprz sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek świeże zioła (u mnie oregano) kilka orzechów włoskich grubo zmielony pieprz Różyczki umytego brokuła gotujemy na parze(...)bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę i gruszkę. Smażymy chwilkę aż wszystko zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy miód. Całość karmelizujemy na wolnym ogniu kilka minut, dodajemy sok z 1/4 limonki i dusimy. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, ości i brzuszków. Filet dzielimy na dwie części i doprawiamy
Mango Papajamakiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem
Salonik smakówmango koniecznie dojrzałe i soczyste - świeży imbir około 1 cm korzenia - sok z 1 cytryny - 1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz dżemy wysokosłodzone dodaj 1,5 szkl) - 3 łyżki miodu Dynię kroimy na "księżyce" usuwamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy miodem, i pieczemy (razem ze skórką) w piekarniku około 45 minut. Po tym czasie miąższ oddzielamy od skórki
SMYKWKUCHNIczekoladowy. Coś słodkiego i całkiem zdrowego. Polecam to danie na śniadanie, lunch lub deser. Składniki (na jedną porcję kremu): 3 łyżki kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka 0,5% łyżka miodu pół łyżki kakao cynamon- opcjonalnie 1/2 banana garść orzechów i żurawiny syrop klonowy Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i gotujemy na mleku 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania(...)dodajemy miód, kakao i cynamon. W kielichu blendera umieszczamy połowę banana i ugotowaną kaszę. Całość dokładnie blenderujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy żurawiną, orzechami. Jeśli chcemy by pudding był bardziej słodki warto polać go syropem klonowym. Gotowe
Mango Papajagarść orzechów włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g orzechów włoskich 3 czubate łyżki miodu 80 g masła Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka łamiemy na mniejsze kawałeczki, żeby ułatwić sobie miksowanie, dodajemy orzechy i płynne składniki. Można zwiększyć nieco proporcję mleka do oleju(...)Warto wstawić miseczkę z wodą na niższą półkę piekarnika, dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne i kremowe w smaku. Masło rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem miodu, cały czas mieszamy, żeby słodka polewa się nie przypaliła. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i przelewamy na lekko przestudzony sernik. Zostawiamy do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Być
sama złodyczwykorzystać i zrobiłam obłędny deser idealny dla tych, którzy dbają o linię. Deser przygotowuje się błyskawicznie a smakuje wybornie. Zatem zapraszam! SKŁADNIKI: - śliwki (ja użyłam śliwki dąbrowieckiej) - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 20 posiekanych migdałów - 3 łyżki otrębów z suszonymi śliwkami - 3 łyżki płatków pszennych błyskawicznych - odrobina masła maksymalnie 1 płaska łyżeczka na całą formę - kardamon Naczynie wysmaruj tłuszczem i ułóż(...)śliwki, polej miodem, posyp kardamonem i mieszanką płatków, otrębów i migdałów. Zapiekaj 20 minut w nagrzanym piecu. Smacznego! Buziak
SMYKWKUCHNI