miód - 5845 przepisów (strona:179/390)

V... Vinaigre! 218

bardzo wyrazisty smak, a w kontakcie z musztardą Dijon... możecie wypalić sosie kubki smakowe ;) super pasuje do sałatki z szynką parmeńską, gruszką i serem gorgonzola. b) łyżeczkę miodu. Przełamanie musztardy słodkim miodem daje naprawdę cudowny i aksamitny efekt! Uwielbiam go używać do sałatki z kurczakiem :) A Wy macie jakieś przepisy na ciekawe sosy? :) Nie zapomnijcie tylko, że polanie sałaty

Kitchens Alphabet
Mrożona Tarta Malinowa 125

Składniki: 80 dag malin 10 dag cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Filiżanka kajmaku 5 dag czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki  na co najmniej(...)wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, miód i kakao. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby dobrze zgęstniał ( przechowujemy w lodówce maks

Anioły w kuchni
Lemoniada imbirowo - cytrynowa 111

Idealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Przygotowanie: Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej

Anioły w kuchni
Chleb z cukinią 160

Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii Woda 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli 10 dag płynnego miodu 15 dag masła Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut .Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź . Do miski wsyp mąkę pszenną .Drożdże rozkrusz , rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą , miodem

Anioły w kuchni
Miniszarlotki z migdałami 135

szklanka otrębów owsianych, 1/4 szklanki cukru trzcinowego, 50 g masła, Składniki na masę 1 kg jabłek, 1 gałązka rozmarynu, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka masła, Do smarowania kokilek: olej rzepakowy, otręby owsiane, Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekaj i podsmaż na łyżeczce  masła. Dodaj pokrojone jabłka, cynamon(...)miód i sok z cytryny. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszaj mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnij kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałóż na nie porcje ciasta i dociśnij. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Smacznego

Anioły w kuchni
MIODOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI 203

Zapraszam na imprezkę orzechową;) Główny składnik orzechy laskowe...główna atrakcja...łupanie;))) Wpadniecie??? Składniki; 250 g masła, 150 g mąki, 220 g płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku

Anioły w kuchni
Miodowe karmelki 546

lubimy dostawać prezenty. A WY?? Bardzo lubimy dawać też prezenty. To dla Was;) Składniki; 80 g masła, 3 łyżki płatków migdałowych  lub kokosowych, 150 g cukru, 150 g miodu, 3 łyżki sody oczyszczonej Wykonanie; Cukier i masło roztapiamy. Następnie dodajemy miód ok. 3 minut zostawiamy na gazie mieszając:). Po tym czasie zdjemujemy z gazu i dodajemy sodę.Mieszamy /masa

Anioły w kuchni
Piernik staropolski z bakaliami 106

szklanka cukru ·          1 szklanka wody ·          1 szklanka miodu ciemnego, gryczanego lub spadziowego ·          3\4 margaryny ·          1,5 łyżeczki sody(...)bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę

Anioły w kuchni
Szarlotka owsiano - razowa 201

linię łasuchom.... Porcja na średnią blaszkę lub tortownicę. Składniki: 50 dag mąki razowej 25 dag margaryny  2 jajka 1 kg szarej renety lub antonówek 10dag rodzynek 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju 1 szkl. płatków owsianych cynamon Wykonanie: Z mąki, margaryny i jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych(...)wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jabłka ułożyć na cieście, posypać je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Zapiekać ok. pół godziny w temp. 200 stopni

Anioły w kuchni
Makowiec z bakaliami 179

Niech ten nasycony bakaliami makowiec będzie zwieńczeniem świątecznych słodkości od Aniołów. Wszystkiego  najlepszego!!! Składniki: 500 g suchego maku 1 litr mleka 0,5 szkl. miodu 3 jabłka 0,5 szkl. cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe(...)ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować z cukrem i dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mak, miód, proszek do pieczenia, obrane i starte na tarce jabłka, amaretto, migdały i bakalie.Wymieszać dokładnie. Z białek ubić pianę na sztywno i połączyć delikatnie z masą makową. Wyłożyć na przygotowaną

Anioły w kuchni
Trufle czekoladowe 105

pierwszy i zapewne nie ostatni.Jeśli jesteś amatorem czekolady...wypróbuj ten przepis a nie pożałujesz;) Składniki; 2 łyżki masła, 250 g czekolady /u nas gorzka/, 1 łyżka miodu, 200 g serka marscapone, do obsypania - kakao, wiórki kokosowe, posypki itp. Wykonanie; Serek marscapone z masłem podgrzewamy aż się połączą. Dodajemy miód, czekoladę i mieszamy aż będzie jednolita masa. Studzimy w lodówce

Anioły w kuchni
Lemoniada truskawkowa 162

Zapraszam wszystkich na lemoniadę... Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie; Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu

Anioły w kuchni
Zupa paprykowa z jabłkiem i pestkami 127

Zachwyciła nas smakiem...zupełna odmiana.Polecamy:) Składniki; 5 czerwonych papryk, marchewka, cebula, 2 łyżki oliwy, 800 ml bulionu, pestki słonecznika, jabłko, sól, pieprz, miód, ocet jabłkowy, Po pestki słonecznika i przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Paprykę marchew i cebulę oczyszczone kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy olej i chwilę smażymy warzywa.Wlewamy bulion i od zawrzenia gotujemy15 minut. Pestki słonecznika prażymy na patelni.Obrane(...)jabłko ścieramy do zupy. Doprawiamy solą, pieprze,. miodem, octem jabłkowy,Posypujemy pestkami.     /źródło  Moje gotowanie/wrzesie

Anioły w kuchni
Jesienny chlebek daktylowy 118

chlebek...zdrowy i jesienny;) Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, sody 250 dkg posiekanych daktyli, 100 g posiekanych orzechów, 2 łyżki masła, 8 łyżek miodu, 8 łyżek mleka, 1 jajko, Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę

Anioły w kuchni
Jesienne ciasto gruszkowe 154

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka miodu 3 gruszki brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej jajka, śmietanę(...)olej, miód i starty imbir. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć owoców, tworząc coś w rodzaju wachlarza. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.  Do miski z suchymi produktami przelewamy mokre produkty i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy

Kulinarne przygody Gatity