przystawką. Polecam raczej miłośnikom kwaśnych smaków. Wśród moich domowników zdania na temat tego mięska są podzielone. 1 podwójna pierś z kurczaka kilka łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz 2 łyżki miodu ok. 1/2 kg śliwek 1 łyżka octu Śliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę octu. Włożyć śliwki, garnek przykryć i postawić na najmniejszym ogniu na 30 minut(...)mieszać. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Mięso pokroić na kilka kawałków, przyprawić solą i pieprzem, zrumienić na gorącym oleju. Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia. Na wierzch wyłożyć przesmażone śliwki. Naczynie bez przykrycia wstawić do piekarnika. Piekarnik włączyć na 190 stopni. Zapiekać mięso około 1 godziny
Praktyczna plwodę, po czym dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 26x34 wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto miodowe 30 dag mąki pszennej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 jajko 15 dag cukru 15 dag margaryny Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać, przestudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę, sodę i jajko. Wymieszać. Ciasto rozprowadzić
Praktyczna plżółtkiem i łyżeczką śmietany, nałóż na skórę twarzy i szyi, a po 15 minutach zmyj ciepłą wodą. Rozgniecionego banana dokładnie zmieszaj z 2 łyżkami śmietany i łyżką płynnego miodu. Maseczkę nałóż na twarz, szyję i dekolt. Pozostaw na 25 minut, po czym zetrzyj używając płatków kosmetycznych. Cera tłusta: Banan oczyści również pory, ściągnie skórę i zmatowi skórę.. Rozetrzyj(...)łyżkami jogurtu naturalnego lub kefiru. Mieszankę nałóż na twarz na 15 minut, po czym zetrzyj delikatnie płatkami kosmetycznymi i opłucz twarz ciepłą wodą. Do rozgniecionego banana dodaj łyżeczkę płynnego miodu, łyżeczkę soku z cytryny i zawartość jednej kapsułki z witaminą A (do kupienia w aptece). Maseczkę nałóż na twarz na20 minut. Spłucz ciepłą wodą. Miąższ banana wymieszaj z pianą
NaKońcuJęzykadziś przedstawiam ciasto mocno miodowe ze słodkimi kremem z kaszy manny... Składniki: szkl. poj. 280ml Ciasto: 250 g margaryny 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanka cukru 2 jajek 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 7 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 3,2% 3/4 szklanki cukru pudru(...)cukru 1/4 kostki masła 2 łyżki kakao Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, jajka zagnieść ciasto. Podzielić na równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec
NaKońcuJęzykaopakowania twarogu chudego, każdy 275 g ( klik ) 2 opakowania serka puszystego waniliowego Capresi ( klik ) duża garść świeżej bazylii 3 jaja 1 łyżka cukru waniliowego ok. 7- 8 łyżek miodu naturalnego lipowego (można dodać więcej wedle uznania, u nas nie był barrdzo słodki) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej kilka łyżek dżemu malinowego (u nas domowy) kilka łyżek dżemu z jeżyn (domowy) Taki(...)miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy serki waniliowe Capresi, jaja i cukier waniliowy. W międzyczasie siekamy bazylię i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy miód i skrobię. Miksujemy wszystko do połączenia się składników. Połowę masy wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wykładamy na nią równomiernie dżem malinowy. Wylewamy na to resztę masy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Symfonia SmakówKolejny dietetyczny pomysł na deser, tym razem jabłecznik! Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne! Mnniammmi!!! SKŁADNIKI: - 1 serek Almette fruit - 1 szklanka suchej kaszy kuskus - 3 żółtka - 4 białka - 3 łyżki miodu lipowego - 5 jabłek polskich - 400 ml mleka - 4 łyżki płatków jęczmiennych owsianych Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Białka ubij na sztywno ze szczyptą(...)wymieszaj ze sobą suchą kaszę, mleko, żółtka, starte jabłka, serek Almette, płatki jęczmienne, dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj przełóż do wyłożonej papierem blaszki typu keksówka. Polej na wierzchu miodem, zapiekaj 35 minut w temp 200 stopni C. Idealne na jesienne wieczory lub poranki! SMACZNEGO! Zapraszam na profil smykwkuchni na Facebooka
SMYKWKUCHNIłyżki) jogurtu naturalnego gęstego (użyłam jogurtu: Bakoma naturalnie gęsty) 30 g (3 łyżki) płatków owsianych górskich 2 jajka (osobno żółta, osobno białka) 16 g miodu (1 pełna łyżeczka do herbaty) 30 g (3 łyżki) kakao (użyłam Wedla) 2 rządki (tu: 34 g) gorzkiej czekolady (ja użyłam gorzkiej czekolady marki Wedel 64% masy kakaowej - wolę trochę słodsze ;)) 1 płaska łyżeczka proszku(...)potrzeba było wiele słodzić) Przygotowanie: 1. Odsączamy fasolę z zalewy. Blendujemy ją z bananem. 2. Na tarcie ścieramy czekoladę lub drobno ją kroimy. 3. Do masy dodajemy: cukier wanilinowy, miód, jogurt, kakao, czekoladę i miksujemy przy użyciu miksera. 4. Sprawdzamy czy słodkość naszej masy nam odpowiada, jeśli nie - dosładzamy według uznania. 5. Dodajemy płatki owsiane, żółtka oraz proszek do pieczenia
Malowane smakiemświeża papryczka pepperoni (bez pestek, choć można dać z pestkami - będzie bardziej ostre!) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 200 g ketchupu 125 ml wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml whisky 1 płaska łyżeczka papryki szczypta tymianku(...)wędzonego dorsza Papryczki siekamy drobniutko z cebulką oraz czosnkiem, wrzucamy do rozgrzanego rondelka i podduszamy. Po chwili dodajemy ketchup (bez konserwantów), wodę, miód, cukier, musztardę, sos sojowy, przecier pomidorowy oraz masło - czyli wszystko na raz :) Mieszając doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jeszcze przyprawy oraz whisky. Gotujemy przez kilka minut, po czym dodajemy jeszcze odrobinę rozdrobnionego wędzonego dorsza, który nada sosowi słynny
Delicious Titbitslnianego 4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 0%, można zastąpić śmietaną np. 12%) szczypta suszonej bazylii, majeranku, oregano 4 łyżki oliwy z oliwek garść suszonej żurawiny łyżka miodu oliwa z oliwek do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Zaczynamy od rozczynu: drożdże mieszamy z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy, rozczyn powinien mieć konsystencję(...)ciepłe miejsce na minimum 30 minut. W tym czasie mieszamy osobno składniki suche (mąkę, otręby, siemię lniane, suszone zioła, sól, suszoną żurawinę) i mokre (jogurt naturalny, oliwę z oliwek, miód). Teraz do naszego rozczynu dodajemy kolejno: składniki suche i wszystko dokładnie mieszamy oraz składniki mokre. Wyrabiamy ciasto, gdy będzie zbyt suche można dodać więcej jogurtu naturalnego. Gdy powstanie piękna kula
Mango Papajadyni Muscade Na jedną porcję: - 40g - 7 plasterków dyni Marynata do dyni: - sok z połowy pomarańczy - 1 cm plaster imbiru pokrojony drobno - 5ml miodu lipowego - 2,5ml octu jabłkowego Sałatka: - garść świeżej rukoli - 4 listki mięty - 3 listki nasturcji - 2 kolorowe kwiaty nasturcji (płatki z nich) dresing: oliwa z oliwek(...)świeże maliny - ser Bursztyn do pokruszenia 1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet jabłkowy, a na koniec drobno posiekany (roztarty) imbir. Marynujemy dynię co najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy mocno chrupiącej możemy sparzyć ją wrzątkiem przez
Sajkofanka smakumasła 150 g puree z dyni żółtko 1 opakowanie serka twarogowego z jagodą i maliną 0,5 kg śliwek kilka malin łyżka jagód kilka orzechów włoskich w miodzie Mąkę przesiewamy z orzechami i cukrem pudrem. Siekamy ją z masłem i żółtkiem a następnie dodajemy puree z dyni i zagniatamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto schładzamy(...)serku a następnie wolny margines zawijamy do środka. Wierzch posypujemy malinami i jagodami. Całość pieczemy ok. 35 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu ciasto podajemy z orzechami w miodzie. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogsycąca, słodziutka. Składniki: 1 łyżka miksu śniadaniowego (każdy chyba ma taki swój miks :) w moim są płatki owsiane, otręby - 2 rodzaje, siemię lniane, samo zdrowie!) 2 figi 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła orzechowego orzechy laskowe (ok 5 szt) świeży startu imbir (to nie jest konieczne, ja dorzuciłam bo mam ostatnio problem z odpornością) 100 ml wody Do wody wrzucam(...)wstawiam na duży ogień i zagotowuję. Następnie zmniejszam do minimalnego i przez 10 min gotuję (niech delikatnie sobie pyrka), raz na jakiś czas mieszam). Po ok. 7 min dorzucam miód, masło orzechowe, imbir. Mieszamy, gotujemy dalej. Po 10 min wyłączamy gaz wrzucamy figi i orzechy, całość mieszamy. Na koniec można udekorować kawałkiem figi, kilkoma orzechami. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkipokrywamy go naszą marynatą. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia łososia wyciągamy i drobno siekamy. Dodatkowo: 1 cebula czerwona 1 łyżka miodu 1/2 słoiczka kaparów 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka serka śmietanowego odrobina soku z cytryny sól i pieprz dla smaku Cebulę oblewamy wrzątkiem i jeszcze ciepłą obtaczamy w miodzie, odstawiamy
My Culinary Artśrednie porcje. Składniki: 3 średnie, czerwone papryki 3 dojrzałe pomidory 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy 0,5 dużej cebuli 1 mini papryczka chili (lub 1/4 zwykłej) 1 łyżeczka miodu sól (w moim przypadku himalajska) opcjonalnie: jogurt grecki, kilka listków świeżej bazyli 1. Paprykę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. 2. Do papryki dodajemy całe pomidory(...)samej temperaturze. 4. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy papryczkę chili i podduszamy wszystko do miękkości. Pod sam koniec dodajemy łyżeczkę miodu i mieszmy. 5. Upieczone warzywa po wystudzeniu obieramy ze skórki (powinna bez problemu sama schodzić), z papryki wycinamy gniazda, z pomidorów głąby, kroimy i wrzucamy do garnka razem z wcześniej przygotowaną
kuchnia do kwadratugałązką - papryka zielona, czerwona - gruszka - 1/2 czerwonej cebuli - garść bazylii świeżej - garść natki pietruszki - sól - 1/2 serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka miodu - sok z cytryny Pstrągi oczyść, umyj, oprósz solą morską, skrop oliwą z oliwek. W blenderze zmiksuj bazylię, pietruszkę, serek Almette, sól i pieprz. Nałóż masę do wnętrza pstrągów. Pstrągi ułóż(...)naczyniu żaroodpornym. Warzywa pokrój i ułóż w naczyniu. W kubeczku zmiksuj łyżkę miodu z łyżką soku z cytryny, polej warzywa. Posyp solą i pieprzem piecz 35 -40 minut w temp. 180 stopni C. Obłędne
SMYKWKUCHNI