miód - 5845 przepisów (strona:182/390)

Jabłka w cieście francuskim 508

wzbudza zachwyt gości. Zróbcie je do niedzielnej poobiedniej kawy. Składniki na ok. 10 szt. 5 jabłek 1 op. ciasta francuskiego Cukier brązowy + cynamon lub przyprawa do deserów 1 łyżeczka miodu 2 szkl. wody, 3-4 łyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku lub sok z cytryny Jabłka obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli nam się nie spieszy to zagotowujemy wodę(...)cieście francuskim, dociskamy i wycinamy kształt jabłka zostawiając brzeg o szer. ok. 1 cm, u góry wycinamy listek i ogonek, brzeg ciasta ozdabiamy naciskając ząbkami widelca. Smarujemy jabłka delikatnie miodem, posypujemy cukrem i cynamonem lub przyprawą do deserów z cynamonem i kardamonem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.20 minut. Wyjmujemy, możemy jeść jeszcze ciepłe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tylko Chuck Norris wie gdzie sie podziały tamte prywatki – buraki w kontekście idoli narodowych 168

sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski z suszonymi pomidorami i bazylią Buraki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy. Kroimy na takie kawałki jakie lubimy(...)rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone buraki, łyżkę octu, łyżkę miodu i ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy żeby buraki pokryły się pyszną glazurą, doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Odstawiamy. Na talerzu układamy rukolę, buraki, ser, i pokrojone w kawałeczki jabłka. Posypujemy orzechami i pestkami dyni. Skrapiamy olejem. Smacznego

ladykitchen
Piernik czekoladowy 192

Składniki: tabliczka (100g) twardej, gorzkiej czekolady szklanka płynnego miodu 2 duże (lub 3 małe) jajka pół szklanki cukru 2 czubate łyżki proszku do pieczenia 2 czubate szklanki mąki pszennej 100g migdałów (sparzonych, obranych z łupinek i posiekanych) kopiasta łyżeczka utłuczonych korzeni (goździki, cynamon, kardamon) tłuszcz do wysmarowania formy duża filiżanka dżemu morelowego cukier puder po posypania Wykonanie: Miód, jajka, cukier

Gorący kąsek
Bułki pełnoziarniste 163

strony  Filozofia Smaku . Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki pszennej łyżeczka soli 15g świeżych drożdży 350ml mleka łyżka oliwy łyżka miodu jajko sezam lub płatki owsiane do posypania Mleko lekko podgrzewamy (nie powinno być gorące!). Drożdże kruszymy, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i z miodem. Odstawiamy na 15 minut. Obie mąki mieszamy

Czerwona Porzeczka
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia 182

pszennego Ciasto właściwe 1 szklanka wody 400 g maki pszennej 750 200 g mąki pszennej razowej 3/4 łyżki soli cały zaczyn Dodatkowo: 1 duży por 1/2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 100 g pestek słonecznika 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie: Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin. Składniki ciasta(...)minut.  W międzyczasie możemy przygotować dodatki do chleba. Pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż por zmięknie. Następnie dodajemy miód i ocet balsamiczny, dalej podgrzewamy do momentu kiedy płynny odparują, a por się skarmelizuje. Wtedy odstawiamy do wystudzenia.  Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pestki słonecznika

Kulinarne przygody Gatity
Choinki z piernika 202

nadzieję, że dotrwają do Świąt... Chyba muszę je głęboko schować ;-) Choinki z piernika Składniki na około 12 choinek: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej (jeśli chcemy, aby pierniki były ciemniejsze odejmujemy 3 łyżki mąki, a w  to  miejsce dajemy kakao) 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe kolorowe gwiazdki 369

komplet składający się z różnych rozmiarów, użyjmy tej największej i tej najmniejszej. Piernikowe kolorowe gwiazdki Składniki: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche piernikowe ciasteczka 184

zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie ułatwia pracę z  wałkiem :). Kruche piernikowe ciasteczka Składniki: 2 jajka 250 g cukru 750 g maki pszennej 250 ml miodu 250 g tłuszczu 8 g proszku do pieczenia 3/4 płaska łyżeczki sody oczyszczonej 25 g kakao 25 g  domowej przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Połowę cukru, miód

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 257

białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince.  Zielone pierniczki choinki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki(...)mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 241

piekę właśnie z tego przepisu. W tym roku urozmaiciłam go o  mieloną skórkę pomarańczową . Lukrowane pierniczki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczki   mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko  1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne gwiazdki pierniczki 410

bardzo delikatnie przyozdobić i przykleiłam tylko lukrowe gwiazdki. Wykorzystałam do tego resztki lukru z poprzedniej porcji pierniczków. Świąteczne gwiazdki pierniczki Składniki: 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki(...)mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo Odrobina lukru cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 228

sosów. Inspiracja  Kucharnia   z moimi małymi zmianami. Świąteczny chlebek rozmarynowy z żurawiną Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek masła, pokrojonego na małe kawałki 1/4 szklanki miodu 2 łyżeczki rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka suszonej żurawiny(...)łyżeczka cukru mleko Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 15 minut, aż pojawi się piana. W niewielkim garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, miodem, rozmarynem i skórką cytrynową, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.  Do miski wbijamy jajka, wlewamy przestygnięte mleko z masłem, dodajemy sól. Miksujemy dodając po szklance

Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem 187

tarce jarzynowej Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g zmiksowanych krojonych pomidorów z puszki 350 g mąki orkiszowej  białej 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu sezam czarny  wg uznania (użyłam białego) 15 g soli morskiej Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 12 godzin. Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól(...)miód i sezam. Następnie stopniowo dodajemy obydwie mąki. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut, natomiast  mikserem o połowę krócej. Ciasto odstawiamy na 3 godziny. W czasie tych 3 godzin w odstępach 60 minutowych ciasto wyjmujemy na omączony blat, rozpłaszczamy, składamy i ponownie wkładamy do miski (można podpatrzeć  tutaj  jak się składa, a potem formuje chleb

Kulinarne przygody Gatity
Pęczak z karmelizowaną gruszką i cukinią! 213

pietruszki - sól morska - 1,5 gruszki - 1 mała cukinia - 1 ząbek czosnku - 1 cebula szalotka - olej sezamowy - oliwa z oliwek - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 łyżeczka sosu sojowego - łyżka miodu Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekaną pietruszkę. Na patelnię wlej oliwę ( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj czosnek i posiekaną szalotkę, cukinię za pomocą specjalnej skrobaczki(...)potnij na nitki, gruszkę pokrój w kosteczkę, dodaj sos sojowy i miód. Wszystko podsmażaj  aż się zacznie karmelizować. Podawaj z gorącą kaszą, posyp płatkami migdałowymi i polej olejem sezamowym! Pyszne

SMYKWKUCHNI
Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu 456

kapusty – na którą także podaję przepis. Żeberka z piekarnika (dla 4 osób): ok. 1 kg chudych żeberek wieprzowych 125 ml ketchupu dobrej jakości (pół szklanki) 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon 1/3 łyżeczki chili w proszku sól(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Żeberka z piekarnika: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Żeberka rozcinamy na dwie części. Posypujemy solą i pieprzem. Do szklanki wlewamy keczup. Dodajemy do niego miód, sos sojowy, oliwę, ocet i musztardę. Wsypujemy chili w proszku, szczyptę soli oraz pieprzu. Wyciskamy dwa ząbki czosnku. Marynatę dokładnie mieszamy. Smarujemy żeberka za pomocą silikonowego pędzelka obficie

Poezja smaku