miód - 5845 przepisów (strona:180/390)

Przez "Różowe Okulary", czyli Owsianka Buraczano- kokosowa 151

rozpuszczalnej, ostatnio daję prawie do wszystkiego, czy to już uzależnienie? ;D), która zaburzyła harmonię smaków.  Nie popełnijcie tego błędu ;P ~ Owsianka kokosowo-buraczana z kokosowym serkiem twarogowym i miodem ~ Składniki: 30g płatków owsianych 120g ugotowanych buraków ja akurat tyle miałam) 200g serka twarogowego 15g mąki/wiórków kokosowych miód/cukier/stewia Płatki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Świąteczny piernik 195

Składniki: 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 szklanka miodu, 1 słoik powideł śliwkowych, ok. 300 ml, 1 łyżeczka sody, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 125 g margaryny, 2 garści orzechów włoskich. Przygotowanie:   Mieszamy w jednej misce mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy w drugiej misce z żółtkami i cukrem. Miód podgrzewamy w rondelku

Aga w kuchni
Makowiec - strucla makowa 308

Składniki: masa makowa: 750 g maku, 4 łyżki miodu, 1,5 szklanki cukru pudru, 150 g orzechów włoskich, 150 g rodzynek, 3 szklanki mleka, 1/2 olejku migdałowego, 6 białek, ciasto: 4 szklanki mąki, 50 g drożdży, 6 żółtek, 1 szklanka mleka, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki oleju, 125 g margaryny, szczypta soli. Przygotowanie: Masa makowa: mak opłukujemy na sitku. Następnie(...)ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 4 łyżki

Aga w kuchni
Czekoladowe jeżyki bez pieczenia 175

robić zaleję wrzątkiem na minutkę płatki owsiane, by były bardziej miękkie. Składniki:: 1,5 szklanki płatków owsianych, 3 łyżki kakao, 100 g margaryny, 9 łyżek cukru pudru, 4 łyżki miodu, 1 garść orzechów włoskich. Przygotowanie:    W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder, miód i kakao. Mieszamy by składniki się połączyły podgrzewając na małym ogniu. Następnie ściągamy z ognia

Aga w kuchni
Kokosowo- owsiane trufelki 123

zrobieniu czekoladowych jeżyków postanowiłam je trochę udoskonalić. Zmieniłam im kształt, płatki owsiane trochę podgotowałam, dodałam alkohol i kokos. Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych, 6 łyżki miodu, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 1 kieliszek brandy, 100 g margaryny, wiórki kokosowe. Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy margarynę, miód, kakao. Gdy składniki połączą się dodajemy płatki owsiane i jeszcze chwile podgrzewamy

Aga w kuchni
Grillowany indyk z grillowaną cukinią 185

Grillowałam na dworze, przez co wiatr trochę zmniejszał mi temperaturę i mięsko musiało dłużej się grillować, ale dałam radę :) Składniki: 1 podwójna pierś indyka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka miodu, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite, 1 cukinia, 3 łyżeczki żurawiny do mięs. Przygotowanie:     Pierś indyka kroimy na kotlety i leciutko(...)rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy marynatę z miodu, wyciśniętego czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Każdy kotlecik smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Indyka grillujemy na grillu (u mnie elektryczny). Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy plasterki z każdej strony ok. 2 minutki. Podajemy z żurawiną do mięs

Aga w kuchni
Babka z gwiazdką 154

zakalec to postanowiłam pokazać Wam to ciasto, bo może kogoś zainspiruje ten przepis na wykonanie babki z taką oto gwiazdką :) ciemne ciasto 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka sody, 5 żółtek, 3 łyżki przyprawa do piernika Kamis, 100 g margaryny, 1 szklanka cukru pudru. ciasto jasne 4 jajka, 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki(...)pieczenia, 200 g jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny Przygotowanie:   ciemne ciasto: Ucieramy miękką margarynę wraz z żółtkami i cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli taką mieszankę do utartej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto (ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję). Ciasto

Aga w kuchni
Babka korzenna 137

Składniki:   3 szklanki mąki, 3/4 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka sody, 5 żółtek, 3 łyżki przyprawy korzennej Kotanyi, 100 g masła, 1 szklanka cukru pudru. Przygotowanie:      Ucieramy miękkie masło wraz z żółtkami i cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli taką mieszankę

Aga w kuchni
Piernik na święta 212

święta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :) Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego miodu, 125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika Kamis, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki  Dr.Oetkera. Przygotowanie(...)Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy

Aga w kuchni
Grzaniec wiśniowy 173

choróbsko pyszny - wiśniowy grzaniec na bazie herbaty :) Składniki: 1 saszetka herbaty Sweet cherry Teekanne, 100 ml czerwonego wina, 2 goździki Kamis, szczypta cynamonu Kamis, szczypta kardamonu Kamis, 1 łyżeczka miodu, 1 kora cynamonu Kamis, cukier do dekoracji, plasterek cytryny. Przygotowanie:     Wino wraz z goździkami, kardamonem i cynamonem podgrzewamy w rondelku, ale nie gotujemy. Dolewamy 100 ml naparu(...)herbatki Sweet cherry Teekanne oraz dodajemy łyżeczkę miodu. Brzeg szklanki smarujemy plasterkiem cytryny i obtaczamy w cukrze. Do środka wkładamy plasterek cytryny, wlewamy grzańca i dekorujemy korą cynamonu

Aga w kuchni
Pierogi z makiem 193

bardzo smakowały :) Składniki: ciasto:   1 kg mąki   500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów włoskich, 70 g rodzynek, 1,5 szklanki mleka, 1/4 olejku migdałowego, 2 białka. Przygotowanie:       Ciasto : Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek(...)ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajemy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody

Aga w kuchni
Pieczone żeberka 141

Składniki: 1 kg żeberek, 1/2 łyżeczki kolendry Kamis, 4 łyżeczki majeranku Kamis, 1 łyżeczka papryki Kamis, 1/2 łyżeczki chilli Kamis, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, ryż basmati Kupiec. Przygotowanie:      Żeberka kroimy co drugą kość. Posypujemy je przyprawami i polewamy miodem. Dokładnie wcieramy przyprawy. Odstawiamy żeberka na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia

Aga w kuchni
Crumble malinowe 133

Składniki: 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 1 łyżka miodu,   3 łyżki płatków migdałowych, 40 g mąki, 35 g cukru, 35 g masła. Przygotowanie:       Maliny mrożone przepłukujemy wodą, następnie dodajemy do nich miód, 1/2 łyżeczki mąki i rozgniatamy lekko widelcem. Rozkładamy owoce na dwie kokilki. Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę. Musi mieć trochę

Aga w kuchni
Miodowe skrzydełka 173

Składniki: 1 kg skrzydełek, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich,   1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kminu rzymskiego, szczypta chilli, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie:       Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy marynatę: mieszamy  płynny miód (z jego ilością nie ma co przesadzać, bo zacznie nam się

Aga w kuchni
Muffinki piernikowe 179

Składniki: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka przyprawy korzennej, 2 łyżki płynnego miodu, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju, 1 jajko, 50 g gorzkiej czekolady, śnieżynki cukrowe Dr. Oetker Przygotowanie:      W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę korzenną. W drugiej(...)misce mieszamy składniki płynne: miód, mleko, olej oraz jajko. Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami. Ciasto przelewamy do papilotek, do 3/4 ich objętości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy ozdobami. Do muffinek polecam herbatkę Magic Moments Teekanne

Aga w kuchni