lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu nturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny skórka starta z połowy pomarańczy Jajka ucieramy(...)miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej, jogurt i sok z cytryny dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórki z cytrusów. Miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy 0/5 szklanki malin, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(średnica ok. 21 cm). Na wierzch wysypujemy resztę malin. Pieczemy
Mienta blogpropozycją nie tylko na długie jesienne wieczory ale także na świąteczny stół. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 5 średniej wielkości jabłek winnych 20 dag posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Animelka BlogPancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię pankejki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a takie przepisy są w sam raz w pośpieszne dni lub jako deser z rana przed szkołą, lub pracą. Ja zazwyczaj robię pankejki o mniejszej średnicy(...)ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta. Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Zapraszam do oglądnięcia wideo z przygotowania Pankejków: Smacznego
Kuchnia Łukaszabardzo głodnych lub 3 mniej głodnych osób. Zapraszam do gotowania! :) Składniki na 6 miniburgerów: 6 małych bułeczek maślanych 240 g wołowego mięsa mielonego, najlepiej polędwicy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztatdy szczypta soli szczypta pieprzu 2 duże liście sałaty 2 małe ogórki konserwowe 6 łyżek majonezu 3 plasterki sera tostowego (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso(...)łączymy z miodem, musztardą, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i formujemy 6 równych kotlecików. Z liści sałaty przy pomocy szklanki wycinamy kółka rozmiaru mniej więcej bułeczki, ogórki kroimy w cienkie plasterki, bułki przekrawamy na pół. Każdy plasterek sera tostowego kroimy na 4 części. 2. Patelnię rozgrzewamy, układamy bułeczki wewnętrzną stroną do patelni i podpiekamy do zbrązowienia. Zdejmujemy z patelni
My Culinary Artjajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki kurczaka myjemy i oddzielamy mięso od kości zaczynając od najszerszej strony, delikatnie podcinając mięso, oddzielając je ostrym nożem od kości i chrząstek. Ściągamy mięso(...)mięso jeszcze papryką w proszku i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni C w zależności od wielkości ćwiartek. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy każdą ćwiartkę kurczaka glazurą z miodu i sosu sojowego, pieczemy jeszcze 30 minut aby ćwiartki się zarumieniły. Danie, rewelacja! Nawet Rafałowi smakowały. Te faszerowane ćwiartki kurczaka smakują również rewelacyjnie na zimno, pokrojone w cienkie plastry nadają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłóżka? KOKTAJL ZE SZPINAKIEM, JABŁKIEM I GRUSZKĄ /własny;/ na 2 porcje 1 mączyste jabłko 1 soczysta gruszka 2 garście świeżego szpinaku 1 szklanka mleka sojowego łyżka miodu (opcjonalnie) Jabłko i gruszkę myję, obieram cienko, kroję w mniejsze kawałki i wrzucam do wysokiego naczynia. Szpinak płuczę, osuszam i kroję, odcinając tym samym ogonki. Wrzucam do owoców, dodaję mleko(...)miód, (pominęłam tę opcję - owoce były wystarczająco słodkie) i miksuję blenderem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitrzeba będzie poczekać. SKŁADNIKI: 1 kg. pigwy 70 dag dzikiej róży 1 litr wódki 1 liter spirytusu garść rodzynek kilka goździków skórka z jednej pomarańczy ok 1/2 litra miodu WYKONANIE: Owoce pigwy przekroić, wyciąć pestki, pokroić na małe kawałki, wsypać do słoja, dodać oczyszczoną z szypułek różę. Wsypać goździki i rodzynki. wszystko zalać alkoholem, zostawić(...)tygodnie. Po tym czasie odcedzić alkohol. Owoce zalać miodem, dodać startą skórkę z pomarańczy i tak trzymać od 1-2 tygodni, często potrząsając. Esencję , która powstanie, połączyć z alkoholem. Nalewkę odstawić na dwa miesiące
W kuchennym oknie Ewydrożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru nadzienie 100 g orzechów laskowych 100 g migdałów 1/4 szklanki kakao 50 g masła 50 g cukru trzcinowego 5 łyżek miodu Przygotowanie: Drożdże z cukrem i 2 łyżeczkami ciepłego mleka zostawić dostawić w miseczce na 15 minut, aż zaczną pracować. Na stolnicy wysypać mąkę, ciepłe mleko i roztopione masło(...)rozczyn z drożdży. Wszystko z sobą połączyć i wyrobione ciasto przykryć ściereczką, aż zwiększy swoją objętość. W misce utrzeć masło z kakaem, cukrem i miodem dodać zblendowane migdały i orzechy. Ciasto rozwałkować na stolnicy i pokryć nadzieniem - zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem przekroić zrolowane ciasto na pół. Obie połówki owinąć wokół siebie, końce skleić. Ciasto
Niezły Młynekwody 150 g mąki typ 650 3 g drożdży Ciasto właściwe. 60 dag mąki pszennej 650 2 łyżeczki soli 5 g drożdży 250 g wody 1 łyżeczka miodu 3 łyżki pestek słonecznika Wykonanie. Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 8 h. Do miski robota przesiać mąkę, sól i dodać pestki słonecznika. Drożdże i miód rozpuścić w wodzie i dodać
Kulinarny karnet ChristopheraCiasto smakuję najlepiej następnego dnia Królewiec SKŁADNIKI: ciasto margaryna -150 g cukier -4 łyżki miód -2 łyżki soda -1 łyżeczka mąka -30 dkg jajko -1 szt tłuszcz do formy BISZKOPT 5 - jajek 5 - łyżek mąki 5 - łyżek cukru 0,5 - łyżeczki proszku do pieczenia MASA masło - 2 łyżki cukier waniliowy -1 opak mąka ziemniaczana -2 łyżki mąka pszenna -1 łyżka(...)DODATKOWO wiórki kokosowe do posypania ciasta polewa czekoladowa - 1 opak PRZYGOTOWANIE: Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę, posiekać. Do mąki dodać jajko, sodę i miód, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą część upiec oddzielnie w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blasze. Piec w 170 stop. przez 20 minut Wyjąć upieczone placki, ostudzić
Kuchnia Danusipojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej. Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw w proszku: cynamon, goździki, pieprz do ozdobienia: jajko, lukier (cukier+sok z cytryny), Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę(...)przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek
prawdziwe jedzenierobi się głody i czasem musi zrobić sobie przerwę na małe co nieco. A oto moja mała przekąska: ~ Sałatka owocowa z cynamonem ~ Składniki: gruszka duża śliwka świeża żurawina +cynamon, miód Gruszkę oraz śliwkę kroimy w kosteczkę i mieszamy z żurawiną cynamonem i (jeśli owoce są kwaśne) miodem
Kuchenny Skrawek Niebamembrillo znane jest także w Portugalii i krajach Ameryki Południowej (po portugalsku pigwa to marmelo , od niej pochodzi nazwa marmolada). Galaretka z pigwy smakuje według mnie jak połączenie miodu i cytryny - aż mam ochotę osłodzić nią herbatę :) Oprócz połączenia z serem manchego , możecie spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem(...)Gotową galaretkę pokrój na kwadraty i podaj do deski serów, suszonej szynki, mięsa kaczki lub zjedź jako deser. Można ja też dodać do herbaty (jak pisałam wyżej, smakuje jak miód). Galaretkę przechowuj w lodówce owiniętą w folię plastikową lub pokrojoną w kwadraty, przełożoną pergaminem i ułożoną w szczelnym pojemniku. Podobno można ją przechowywać miesiącami. Moją przechowuję już przez 3 tygodnie
Chilli Czosnek i OliwaKorzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli macie melasę to smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Składniki na jedną keksówkę: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag cukru kryształu 1/2 szklanki syropu klonowego, ok 10 dag, można dodać miód 2 łyżeczki kakao
Apetyczna babeczkaWykonanie dla ułatwienia przygotowałam dla Was w formie fotografii poniżej. Krok po kroku zilustrują Wam one w jakiej kolejności układać produkty ;-) Gruszki kroimy na plastry (usuń gniazda nasienne), skrapiamy miodem i grillujemy na płycie grilla. Jajka poszetowe czyli w tzw. "koszulce" przygotowujemy tuż przed samym podaniem, muszą być gorące. W tym celu zagotuj wodę w rondelku, zmniejsz gaz do minimum(...)żółtko powinno pozostać płynne! 1. Pieczemy gofry. 2. Smarujemy serkiem Pomidory i Bazylia- Apetina 3. Układamy liście szałwii. 4. Świeże plastry pomidora i gorące plastry grillowanej gruszki w miodzie. 5. Przykrywamy drugim gofrem posmarowanym serkiem, wykładamy jajko "w koszulce". 6. Na sam wierzch plaster szynki parmeńskiej 7. Całość posyp dodatkowo listkami bazylii.. 8. Serek możesz dodatkowo przełożyć
SMYKWKUCHNI