miód - 5845 przepisów (strona:167/390)

Muffinki z jabłkami i cynamonem 148

łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 2-3 jabłka ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu 220 g jogurtu naturalnego 2 jajka 120 g stopionego masła 50 g siekanych migdałów Przygotowanie: Mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. W drugiej misce łączymy jabłka, przyprawy i miód. Jajka

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią 124

Składniki: rukola 2 gruszki 100 g sera z niebieską pleśnią garść orzechów włoskich 40 g masła sok z cytryna 1 łyżka miodu saszetka oleju Kujawskiego z bazylią cynamon sól pieprz listki bazylii Przygotowanie: Obieramy gruszki, kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki, skrapiamy je sokiem z 1/2 cytryny i posypujemy łyżeczką cynamonu(...)Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy miód i smażymy kolejne 3 minuty. Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy. Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja

Smakowity Blog Kulinarny
Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 153

przepis! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 200 g boczku wędzonego w plastrach suszone śliwki pieprz Pikantny sos porzeczkowy: 100 g czerwonej porzeczki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu łyżeczka sosu tabasco łyżka octu balsamicznego sól Dodatkowo: 2 jabłka sok z cytryny Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej  równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem(...)plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut. Porzeczki podsmażamy przez kilka minut z miodem. Dodajemy sok z cytryny, sos tabasco, ocet balsamiczny i wszystko razem gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą do smaku. Wątróbkę podajemy na plasterku grillowanego jabłka z pikantnym sosem porzeczkowym. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb razowy z suszonymi pomidorami 176

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżeczki drożdży instant 3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej 1/4 szklanki kefiru 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie Przygotowanie: Do miski miksera wlewamy wodę, kefir, miód, wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól i drobno pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta około

Smakowity Blog Kulinarny
Strucla z orzechami i cynamonem 122

cukru waniliowego 50 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży Nadzienie: 100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru cukier waniliowy Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem(...)piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz. Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy. Następnie kroimy w plastry, układamy na wyłożonej pergaminem blasze

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki pszenne 201

kuchnia pachnie już świeżo pieczonymi bułeczkami, które uprzyjemnią mi powrót do codzienności. Składniki: 60 g masła 300 g mąki pszennej 10 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżka miodu 1 roztrzepane jajko 1/2 łyżeczki soli do posypania: sezam, pestki dyni, słonecznik Przygotowanie: Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn, odstawiamy żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy(...)mąkę, sól, dodajemy mleko, jajko i miód. Dodajemy gorące, rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na 6 części. Z każdej robimy bułkę. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy mlekiem i posypujemy nasionami. Odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Jesienne ciasto dyniowe 163

łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1/4 łyżeczki kardamonu 200 g puree z dyni 2 jajka 150 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka miodu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy cukier, wlewamy masło i ekstrakt z wanilii. Ucieramy(...)cukier się rozpuści. Wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodajemy miód i puree z dyni. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 55 minut, lub do momentu, aż patyczek wbity

Smakowity Blog Kulinarny
Lebkuchen 328

mielonych orzechów laskowych, włoskich i migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła skórka otarta z pomarańczy i cytryny Przygotowanie: Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy w misce. W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy(...)miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy. Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i  cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach

Smakowity Blog Kulinarny
Napój korzenny -zapach i smak świąt. 152

dodawać do herbatki. To taki przedsmak świąt w zapachu i smaku. SKŁADNIKI: 1.5 litra wrzątku 3 laski kory cynamonowej łyżka rodzynek 4 goździki szczypta szafranu 3 daktyle 1 łyżka miodu 3 plastry limonki  3 plastry cytryny WYKONANIE: Korę cynamonową, rodzynki, daktyle i goździki zalać wrzątkiem. Nakryć i zostawić na 15 min. Następnie dodać szczyptę szafranu, miód i plastry cytryny

W kuchennym oknie Ewy
Szybka sałatka z rukolą 395

serwowałam czerwone buraczki, a teraz czas na nowe :) Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2- 3 łyżki oleju słonecznikowego około 2 łyżek miodu ewentualnie pieprz czarny W garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia składników

Proste Potrawy
Pyszny piernik 506

Wymiary foremki : 29 x 11 cm Czas pieczenia: 50 - 55 minut Temp. pieczenia : 175 C Składniki: 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 4 łyżeczki przyprawy ja użyłam "przyprawy do pierników " firmy Skworcu   1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao Skworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej  2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka(...)łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy miód , powidła śliwkowe, przyprawę do pierników, cynamon i kakao. Chwilkę pozostawić na ogniu i mieszać. Zdejmujemy z ognia  i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka. Wszystko energicznie mieszamy

Słodkości i nie tylko
Kopytka piernikowe 512

miały tendencję do szybkiego twardnienia . Te moje są na tę chwilę mięciutkie i puszyste  i mam nadzieję ,ze takie pozostaną :) Składniki : 8 łyżek cukru pół szklanki wody szklanka miodu 3 łyżki przyprawy do pierników 5 dkg masła 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 2 jajka 3 dkg drożdży Na lukier : 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  woda  cukier puder(...)Wykonanie : Na patelni rozpuścić 5 łyżek cukru do lekkiego zrumienienia , wlać wodę , miód , wsypac reszte cukru i przyprawę  , Całość zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Masło rozpuścić Mąkę wsypać do miski . W masie miodowej rozpuścić drożdże , całość wlać do mąki , dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką na jednolite gładkie ciasto. Odstawić na ok godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę

Malinowa Kawiarenka
Happy birthday to You! 163

masła 3 białka 205 g cukru 1/4 łyżeczki soli 160 g masy kajmakowej z puszki jabłka w karmelu: 6 małych jabłuszek 250 g cukru 50 ml wody 20 g miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii odrobina czerwonego barwnika spożywczego w paście Mąki przesiać, wymieszać. W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbijać(...)kawałeczku dodawać masło, cały czas miksując. Pod koniec masa będzie wyglądać na zważoną - tak ma być. Na końcu dodać kajmak, dobrze całość zmiksować. Przygotować jabłka w karmelu. Cukier, wodę, miód, ekstrakt i barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia. Gdyby karmel

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 158

Wierzch bezy opalić palnikiem do creme brulee. Smacznego! Mao, Tato, przyjdzie paczka! Tylko proszę się nie denerwować - tym razem to nie książki. Udało mi się wygrać u Beaty zestaw miodów - akurat by mi się przydały przed Świętami... Nic to, miody przechowują się dobrze, więc poczekają na mnie tę chwilę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Batoniki owsiane bez pieczenia 2084

bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych); 50 g białego cukru; 50 g margaryny; 30 g miodu pszczelego; 1 łyżka soku z cytryny. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady; 30 g margaryny. Sposób wykonania: Płatki owsiane uprażyć na złoty kolor na suchej, gorącej patelni. Płatki należy prażyć kilka minut(...)zaczną pachnieć i się rumienić. Przesypać do miseczki. Bakalie posiekać na małe kawałki, dodać do uprażonych płatków i dokładnie wymieszać. Na gorącej patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Smażyć, aż do całkowitego wymieszania się składników. Następnie dodać do płatków owsianych z bakaliami i energicznie i dokładnie wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania