miód - 5845 przepisów (strona:163/390)

Nalewka z pigwy – pigwówka 254

owoców pigwy (dojrzałe, najlepsze zebrane po pierwszych przymrozkach)2 szklanki cukru1 l wódki lub 0,5 l spirytusu5 łyżek miodu np. lipowegoPigwę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki (odmiana miniaturowa) lub w dużą kostkę (razem ze skórką). Wkładamy do dużego słoja, zalewamy wódką – odstawiamy na 2-3 tyg. Po tym czasie zlewamy alkohol i  pigwę przesypujemy cukrem(...)jakiś czas potrząsamy porządnie słojem by wszystko się nam ładnie wymieszało i tak przez ok. 3-4 tyg. Po tym czasie łączymy syrop z owoców z alkoholem i miodem i odstawiamy na kilka miesięcy do ciemnego i chłodnego miejsca.Filed under: Alkohole

kuchcikownia
Piernikowa choinka w lukrze 273

miłe popołudnie z moim synem dekorując Nasze drzewko.Składniki na 1 choinkę:3 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki cukru1,5 szklanki mleka 2 jaja3/4 szklanki oleju 6 łyżek płynnego miodu 4 pełne łyżki powideł śliwkowych  2 pełne łyżki przyprawy do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody3-4 łyżeczki esencji waniliowejszczypta soli1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem(...)pieczenia, sodą i solą, mieszamy.2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości. Lukier:Składniki:  1 białko    cukier

Apetyczna babeczka
Pierniczki owsiane, czyli świąteczne słodkości po wegańsku 230

435kcal w tym 14g białka, 20g tłuszczu, 48g węglowodanów oraz 8g błonnika. SKŁADNIKI:250g płatków owsianych górskich Kupiec40g migdałów30g orzechów włoskich80g orzechów ziemnych30g pestek dyni40g suszonej żurawiny60g miodu- wersji wegańskiej, syropu z agawy2-3 łyżki domowej przyprawy korzennej- PRZEPIS1,5 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE:100g płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miskiMigdały, orzechy włoskie i fistaszki rozdrobnić w blenderze(...)dodać do płatkówDodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzennąWlać szklankę wody i wymieszać całość rękąDodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masyMasę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremekPierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°CTak przygotowane pierniczki stanowią nie tylko pyszną i zdrową przekąskę, ale dostarczają energii niezwykle potrzebnej w czasie

peanutbuttermonster
Pierniczki 428

cukru250 g miodu2 jajka10 g kakao 1 opakowanie przyprawy do piernikaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka kawy mielonej0,5 łyżeczki cynamonu0,5 łyżeczki mielonego imbiru Masło z miodem, cukrem, przyprawami i kakao zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce.Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką.Mieszamy drewnianą łyżką

Made By Mom And Son
Piernik z suszonymi śliwkami 279

ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie nie zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy.Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm(...)karmel zdjąć z palnika, lekko ostudzić- śliwki wypłukać, jeśli są suche lub mało wilgotne, można namoczyć je w wodzie, odsączyć - odsączone śliwki posiekać na drobne kawałki- do rondelka przełożyć miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać- gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- jajka ubić z cukrem, dodać

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone i sosem owocowym. 676

łyżka soku  z cytryny2 łyżki cukruDodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżemTabliczka czekolady gorzkiej  3 łyżki śmietanki 18% na polewę.  Wykonanie:Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.Nas koniec dodajemy

Z butelką mleczka w tle
Domowe musli (granola) z patelni 137

dyni/słonecznikałyżka miodurodzynkicynamon*+ 200g jogurtu greckiego5g siemienia lnianego* można, ale nie jest konieczny Płatki, sezam, wiórki i pestki podprażamy na suchej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy rodzynki, cynamon, miód i grzejemy na patelni jeszcze przez kilka minut, co chwilę mieszając. Gotową granolę/musli przesypujemy prosto do jogurtu lub zostawimy do przestygnięcia i kruszymy na płatki przypominające sklepowe crunchy

Kuchenny Skrawek Nieba
Owsiankowanie #2 Był gratin. Czas na tatin! 240

śniadaniowej. I że na jabłkach się nie skończy. BTW. Tartę kiedyś robiłam. Oczywiście spaliłam karmel. Heee! Dobrze, że sobie ryjka nie poparzyłam.  Aleee ooowsianka?! Paluchy lizać! jabłko łyżka miodu łyżka masła sól himalajska szklanka musli śniadaniowego szklanka mleka cynamon kardamon Musli zalałam mlekiem i postawiłam na średnim gazie. Zagotowałam, bez mieszania. Bulgoczącą pulpę podsypałam łyżeczką cynamonu i kardamonu. Wymieszałam(...)Dalej gotowałam na małym gazie. Do miękkości i do znacznego zgęstnienia papki. Jabłko obrałam. Pocięłam w ósemki.  Miód podgrzałam do stopienia. Dodałam masło. Wymieszałam. Podsypałam szczyptą soli. Wrzuciłam jabłka. Prużyłam 5-7 min. Mieszając w międzyczasie.   Przygotowałam formę do tarty o średnicy 20 cm, najlepiej ze zdejmowanym dnem.  Na dno foremki wyłożyłam delikatnie jabłka. Polałam resztką karmelu

bastalena
Makowiec japoński 420

się święta. Z użyciem gotowej masy makowej, można pokusić się o zrobienie własnej. Jednak czasami można śmiało iść na skróty i oszczędzić sobie czasu w kuchni. Składniki: 3 łyżki miodu 700 g gotowej masy makowej 3 szt jabłek 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 łyżek kaszy manny 50 g bakalii (płatki migdałowe, rodzynki) 1 łyżka cukru pudu Wykonanie(...)Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, łączymy z masą makową, bakaliami. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, miód i kaszę manną. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok godzinę. Przed podaniem  posypujemy cukrem pudrem

Malinowe Pocałunki
Jak zjeść papaję 258

też w przetworach, konfiturach, dżemach, sokach i kompotach. Najprostszy sposób na zjedzenie papai to obrać owoc ze skórki, wydrążyć łyżką nasiona, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i/lub miodem lub przygotować ekspresową, pyszną sałatkę z cukinii i fety z miodowo-musztardowym dresingiem na bazie oleju z awokado.        Czas przygotowania: 15 minut Porcje(...)łyżki oleju z awokado (lub innego tłoczonego na zimno), 4 łyżki wody, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki prażonego sezamu, sok i skórka otarta z połowy cytryny, sól i miód do smaku.        Przygotowanie: Do słoiczka lub shakera wlać składniki dresingu, wymieszać potrząsając słoikiem. Papaję i cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem, fetę pokroić w kostkę.  Papaję obrać

SzczyptaSmaQ
Pierniczki z witrażami 246

nadwyrężył mi prawą rękę. Zróbcie sobie już teraz Świąteczne Pierniczki z witrażami , można je podarować najbliższym, będzie to uroczy, jadalny prezent. Składniki: 3 szklanki * mąki pszennej 4 pełne łyżki miodu 1 szklanka* cukru pudru 125 g margaryny palma w złotym opakowaniu 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do pierników kolorowe landrynki * szklanka o pojemności(...)Margarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy. Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biało-czarne sezamki według Grzegorza Łapanowskiego 151

Składniki: 4 łyżki białego sezamu, 4 łyżki czarnego sezamu, 3 łyżki domowego syropu z pigwy (lub sok z 1/2 limonki), 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka miodu Wileńskich .     Przygotowanie:   Sezam prażymy na suchej patelni. Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy syrop z pigwy i mieszamy ok. 3 minut. Dodajmy miód i mieszamy jeszcze

Aga w kuchni
Pierniczki malowane 172

trzeba czekać aż ciasto się mocno schłodzi , bądź tez poleżakuje całą noc  , to jeszcze upieczone już pierniczki nie przypominają kamyków :) Składniki : 3,5 szklanki mąki 0,5 szklanki miodu 0,5 szklanki cukru 0,25 szklanki oleju 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 jajko szczypta soli 0,3 szklanki wody Wykonanie: Wodę podgrzać z cukrem , miodem

Malinowa Kawiarenka