miód - 5845 przepisów (strona:163/390)

Sałatka ogrodowa 393

wężowy/szklarniowy; 6 rzodkiewek; 1 średnia, czerwona papryka; 1 duża marchewka; Pęczek szczypiorku. Sos winegret: 1/4 szklanki białego octu winnego; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki posiekanego koperku; 1 łyżka miodu; 1/2 szklanki oliwy; 1 łyżeczka przyprawy do sałatek (u mnie Prymat ); Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałaty(...)umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Wszystkie składniki sosu tj. ocet, czosnek, koperek, miód, oliwę i przyprawę do sałatek wymieszać ze sobą w szejkerze, dobrze nim potrząsając (lub w małym, dobrze zakręconym słoiku). Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polać

Gospodyni Miejska
Chleb Graham na zakwasie 315

wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 250 ml letniej, przegotowanej wody; 1 czubata łyżeczka soli; 1 łyżka miodu. Dodatkowo: 2 łyżki masła; 1/2 szklanki otrębów pszennych. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka(...)ciepłe miejsce na 8 - 10 godzin (u mnie cała noc). Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, miód i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). 2 małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać otrębami. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć

Gospodyni Miejska
Syrop z czerwonego buraka 215

więc o wiarygodności ciężko mi powiedzieć. Smak ma całkiem dobry, bo próbowałam pić sok z buraka i nie dałam rady. Syrop jest do wypicia :) Czego potrzebujesz? dużego buraka łyżeczki miodu lub cukru  Buraka obieramy i wydrążamy w nim dziurkę, do środka dodajemy łyżeczkę miodu lub cukru. Zostawiamy na noc. To co powstanie nam w środku buraka, to nasz syrop

Czerwona Porzeczka
Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 238

czubate łyżki kakao, • 1 szkl. Prosecco, • 1łyżka oleju kokosowego, • 2 łyżeczki cukru, • Szczypta soli. Nadzienie i zabajone: • 150 g śmietankowego serka Almette, • 400 ml śmietany 30%, • 3 łyżki miodu akacjowego, • 20 ml wody, • Sok i skórka otarta z jednej cytryny, • 4 płatki żelatyny, • 2 żółtka, • 2 łyżki cukru, • 1 szkl. owoców jagodowych, • 10 kwiatów lawendy, • 1/5 szklanki Prosecco. Wykonanie: Żelatynę(...)namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu

SzczyptaSmaQ
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 252

pomidorami, Łyżka czarnych oliwek, Łyżka kaparów, 5 suszonych pomidorów z oleju, 3 ząbki czosnku, Łyżeczka marynowanego pieprzu, Gałka muszkatołowa, Sól i pieprz, Pieprz Cayenne, 150 ml cydru, Łyżka miodu, Oliwa, Soku z cytryny, Olej (zalewa) z pomidorów, ½ łyżeczki posiekanego tymianku, Ocet winny, Kilka pomidorków koktajlowych, Pęczek pietruszki, Łyżka prażonego słonecznika. Przygotowanie: W misce wymieszać cydr, miód, łyżkę oliwy, łyżkę octu

SzczyptaSmaQ
Winogrona marynowane w papryce 264

moździerzu można  wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego.  Składniki: Winogrona - 600 g Papryka czerwona - 5 sztuk Ocet jabłkowy 6% - 2 szklanki Woda - 2 szklanki Miód - 1 szklanka Pieprz czerwony - 1 łyżeczka Pieprz syczuański - 1 łyżeczka Ziele angielskie - 1 łyżeczka Gorczyca - 1 łyżeczka Chrzan korzeń - 1 cm Cynamon - 1 cm Liść laurowy - 3 szt. Sól - szczypta(...)osuszyć. Z papryk wykroić szypułki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne oraz błony.  Wodę zagotować z przyprawami, włożyć papryki, gotować na małym ogniu 5 minut.  Wyjąć papryki, dodać miód i ocet, zagotować.  Papryki napełnić winogronami, włożyć do słoików, dodać po kilka kawałków chrzanu, zalać gorącą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut

SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 223

Składniki: 2 małe kalarepki, kilka pomidorków koktajlowych, 4 łyżki tartego parmezanu, mix liści sałat i listki kalarepy, 2 łyżki octu jabłkowego, oliwa lub olej cytrynowy, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Umyte kalarepki pokroić w cienkie plastry. 2-3 łyżki oliwy połączyć z octem jabłkowym lub innym  smakowym octem domowym , miodem, solą i pieprzem, włożyć plastry

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 194

się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 500 g, 1 laska wanilii, garść owoców rokitnika , 1 szalotka, Miód, 1 cytryna (sok i skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet(...)posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić do miękkości. Wyjąć skórę wanilii, sos zmiksować blenderem, ewentualnie przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji zredukować płyn lub dodać wody. 3. Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie lub w piekarniku 20-25 minut

SzczyptaSmaQ
Tarninówka, nalewka z tarniny ze śliwką i goździkiem 259

powinno się zlać znad owoców max. po miesiącu.      Składniki: 1 kg owoców tarniny, 1 l spirytusu, 500 ml wody, 10 goździków, 10 suszonych śliwek, 1/2-1 szklanka miodu gryczanego. Przygotowanie: Owoce zebrać po przymrozkach lub zmrozić w zamrażalniku (1 dzień). Umyć, osuszyć, nakłuć igłą. Śliwki umyć, jeśli mają pestki usunąć. Owoce i goździki włożyć do słoja, zalać spirytusem(...)znad owoców do drugiego słoja, owoce wycisnąć, odciśnięty płyn dodać do nalewki.  Owoce zalać przegotowaną ciepłą wodą, odstawić na kilka godzin. Powstały płyn zlać do rondla , dodać miód, zagotować na wolnym ogniu, zebrać szumowiny, ostudzić, dodać do nalewki, wymieszać potrząsając słojem. Odstawić na 6 tygodni, przefiltrować, przelać do butelek

SzczyptaSmaQ
Gruszki winno-korzenne w sosie czekoladowym 263

gruszkach.    Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4     Składniki: 4 twarde gruszki, 1 butelka białego wina półsłodkiego, skórka z 1/2 pomarańczy, kawałek cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, miód lub cukier do smaku (ewentualnie), szczypta szafranu lub kurkumy (dla koloru). biały sos z jednej tabliczki białej czekolady (przepis) , ciemny sos z jednej tabliczki gorzkiej czekolady (przepis) .     Przygotowanie(...)rondlu zagotować wino z połamanym cynamonem, gwiazdkami anyżu, skórką otartą z pomarańczy i szafranem (lub kurkumą), ewentualnie dosłodzić miodem lub cukrem. Gruszki obrać, ściąć dół z szypułką, żeby równo stały.  Włożyć do rondla, gotować do miękkości (ok. 15 minut, sprawdzić wbijając czubek noża w gruszkę). Gruszki najlepiej zostawić w winie na całą noc, nabiorą wówczas intensywnego koloru i smaku

SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 227

minut (np. 4 kg gęsi x 45 minut = 3 godziny pieczenia)     Składniki: Wypatroszona gęś (ok. 4 kg), 3 łyżki musztardy dijon, 3 łyżki majeranku, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz, 2 jabłka ze skórą, jeden por (biała część). Przygotowanie: Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem. Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą

SzczyptaSmaQ
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 222

serka wiejskiego, Skórka otarta z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cukier lub sok agawy do smaku. Mus cytrusowy: 2 pomarańcze, ½ limonki, 1 puszka liczi, 3 łyżki miodu gryczanego. Przygotowanie: W malakserze zmiksować przesiane mąki, kakao, jaja, olej, sól i 2 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego. Odstawić do lodówki na 15 minut. Przygotować mus. Cytrusy umyć i sparzyć. Z jednej(...)Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki, z pozostałych część wycisnąć sok. Limonkę pokroić na cztery kawałki razem ze skórą. Liczi odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód gotować na małym ogniu do zredukowania płynu o 1/3. Do schłodzonego ciasta naleśnikowego dodać Kwas Chlebowy tyle, żeby uzyskać konsystencję śmietanki. Usmażyć cienkie naleśniki. Z ugotowanych cytrusów usunąć kawałki limonki

SzczyptaSmaQ
Boczek pieczony w piwie z nutą lawendy oraz miodu 287

czosnek 3 starte ząbki - sól morska 2 łyżeczki - pieprz świeżo zmielony - płatki chili ok 2 łyżeczki - lawenda ususzona 1 łyżkę - oregano 1 łyżeczkę - majeranek 1 łyżeczkę - miód 2 łyżki - olej ok 100ml - piwo 1 szklankę Sposób wykonania :   - boczek myje osuszam - posypuję przyprawami, smaruje miodem masuję wszystko (wklepuję) - zwijam ciasno, wiąże sznurkiem po czym wkładam do siatki (siatka do mięsa

Basia w kuchni
Żeberka w przyprawie korzennej w sosie czekoladowo- chili 165

świeżo zmielony - przyprawa korzenno- piernikowa 2 łyżki (pisałam o niej tu ) - papryka chili 2szt - cukier brązowy 2szt - oliwa - ocet balsamiczny ok 50ml SKŁADNIKI DO SOSU: - wino czerwone wytrawne 250ml - miód 3 łyżki - cebula szalotka 2szt - świeży imbir kawałeczek - tymianek świeży 2 gałązki - papryka chili 1 mały strączek - pieprz świeżo zmielony do smaku - czekolada gorzka 2 tabliczki WYKONANIE - mięso myje osuszam(...)chili i wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok 40 min na początku naczynie przykrywam ale pod sam koniec odkrywam, aby mięso się przyrumieniło. - w tym czasie przygotowuje sos - mieszam miód z winem dodaję pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski , paprykę chili. - zagotuję w małym garnku, aż częściowo zredukuje płyn ok 15 min - przelewam sos przez sitko i ponownie

Basia w kuchni
Panpepato z Margot bakalie plus walka z własną wolą :) 150

orzechów (u mnie laskowe i migdały) -  200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) - 100 g kandyzowanych skórek owocowych - 1/2 szkl. cukru - 1/2 szkl. miodu - 1/2 szkl. mąki - 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta - 30 ziaren pieprzu - 10 goździków - 5 strączków kardamonu - 1/2 łyżeczki ziaren kolendry - 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu - odrobinę startej gałki(...)grubsza posiekać, posiekać też skórki i owoce (nie za drobno). Do owoców i orzechów dodać mąkę, kakao i przyprawy utarte w moździerzu (zostawić z pół łyżeczki przyprawy do posypania). Miód podgrzać z cukrem ( do rozpuszczenia cukru), dodać do bakalii, dobrze wymieszać, wyłożyć nie za grubą warstwą do tortownicy, piec ok. 25-30 min. w 180 C.   - trzeba pilnować

Basia w kuchni