miód - 5845 przepisów (strona:157/390)

Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie 501

jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina białego1 ząbek czosnku1 cm strączka chilliSalsa owocowa.1 jabłko1 gruszka1/2 cebuli1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka miodu wieloowocowego1 łyżka winalistki melisyWykonanie.Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety i dodać resztę składników.Piersi pokroić pod skosem na 6 płatów, posmarować(...)marynatą i odstawić przykryte na całą noc.Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem

Kulinarny karnet Christophera
Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową 196

zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy100 g posiekanych śliwek kalifornijskich100 g posiekanych suszonych moreli50 g rodzynek50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych czereśni Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie(...)białka, złote cukrowe kuleczki i białe cukrowe gwiazdki Posiekane bakalie namoczyć w wódce korzennej lub miodzie pitnym na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 o C. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić. Dodać żółtka, wymieszać

Czerwień i błękit
Pierniczki bez glutenu, wegańskie 209

Pyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym.  W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne(...)około 20 ciasteczek:2 łyżki skrobi kukurydzianej1/4 szklanki mąki kokosowej BIO2 szklanki mąki migdałowej BIO1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy BIO)2-3 duże łyżki miodu (można zastąpić syropem klonowym) 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego BIO2 łyżeczki zmielonego cynamonu1 łyżeczka zmielonego imbirupo 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatowej, kardamonu  1. Wszystkie składniki przełożyć

Mała Cukierenka
KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ 201

CIASTO:* mąka – 300 g* jajko – 1 szt* masło – 150 g* cukier puder – 50 gNADZIENIE:* mielony mak – 100 g* cukier – 25 g* miód – 30 g* orzechy, płatki migdałów, kandyzowana skórka – ok. 100 g* mleko – 75 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Masło ziekamy z mąką , dodajemy jajko i cukier puder, zagniatamy ( możemy podlać odrobiną wody(...)grubość ok. 4 mm i wyciamy okrągłe ciasteczka.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut ( do zrumieniania ).NADZIENIE:Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.Dodajemy miód i cukier.Zalewamy mlekiem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.CAŁOŚĆ:Przestudzone ciasteczka smarujemy masą makową bakaliami

Ostra na Słodko
Muffiny piernikowe renifery 284

Przygotowanie:W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i  starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Pierniczki na choinkę z lukrem! 215

takie bardzo zdobne, aby potem móc je zawiesić na choince. W tym roku foremki z łosiem wiodą prym!;-)Zachęcam!Składniki:-700 g mąki- 100 g cukru brązowego- 250 g miodu- 250 g margaryny Palma spółki Bielmar- 2 łyżeczki przyprawy korzennej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 jajka- 1 żółtko- cynamon. kardamonA tak na choince się prezentują!;-)Podobają się Wam!WYKONANIE(...)rondelku rozpuść margarynę Palmę, miód i cukier. Wszystko doprowadź do wrzenia, wymieszaj i wystudź. Do dużej miski wsyp suche składniki, dodaj masę z rondelka i jajka. Zagnieć ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem.Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.JAK ZROBIĆ LUKIER:- 1 białko

SMYKWKUCHNI
Przygotowania do Świąt! 120

wszystkim można poczuć przez unoszące się w kuchni zapachy, kiedy wraz z całą rodziną przygotowujemy świąteczne smakołyki, a na końcu dnia siadamy przy kubku gorącej herbaty.Pomarańczowa herbata z miodem z własnej pasieki oraz cytryną to moje ulubione połączenie, jednak w czasie Świąt w swojej herbacie wyczuwam również nutę cynamonu wraz z anyżem. Zapach ten roznosi się też po wszystkich(...)który znalazłam u Pauliny na www.cynamonowypyl.blox.pl.Składniki : 50g masła200g miodu200g cukru450g mąki pszennej1 jajko2 łyżeczki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia30g przyprawy korzennej do piernikówJak to przygotować? Miód,masło i cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie

Chocolate Stop Tempting
Pierniczki alpejskie z powidłami 462

kakao20 g przyprawy do piernika0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej powidła śliwkowePolewa140 g masła75 g cukru3 łyżka kakao1 łyżka żelatyny3 łyżki zimnej wody Przygotowanie:  Miód, przyprawę do piernika i kakao  mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, mieszać do rozpuszczenia i odłożyć do wystudzenia. W śmietanie wymieszać sodę i odstawić aż się spieni. Białka

Ala piecze i gotuje
Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla 170

miodu2/3 szklanki brązowego cukru2 łyżki musztardy Dijonkilka całych ząbków czosnku½ szynki gotowanej (około 1 ½ kg – 2 ½ kg)Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik/grilla do 180 stopni. Roztopić masło. W małej miseczce wymieszać miód, brązowy cukier i musztardę. Szynkę natrzeć mieszanką i umieścić w brytfance. Górę szynki naciąć tak aby uzyskać wzór diamentu (co około 1.5 cm – 2 cm). W nacięcia włożyć kilka ząbków(...)minut na każdy ½ kg w niskiej temperaturze używając metody pośredniej z tacką ociekową. Morelowa szynkaskładniki: 1 gotowana szynka (2 ½ kg – 3 kg)1 szklanka konfitury morelowej¼ szklanki miodu¼ szklanki brązowego cukru3 łyżki musztardy Dijon½ łyżeczki gałki muszkatołowej¼ łyżeczki mielonych goździków1/8 łyżeczki kardamonu¼ łyżeczki pieprzuPrzygotowanie: Piekarnik/grilla rozgrzewamy do 165 stopni. W średniej misce mieszamy wszystkie składniki i nacieramy nimi szynkę. Szynkę

naRuszcie
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 152

kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawięPIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMICiasto na pierogi:1kg przesianej mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka cynamonu2 łyżki olejumocno ciepła wodaDo tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej ostre orzechy przerwą ciasto(...)suszonych)0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy tylko dziabiemy widelcemszklanka posiekanych orzechów włoskich½ szklanki mioduSer rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszkamy. Dzięki tłustości sera i zawartości miodu nadzienie będzie zwarte i słodkie, więc dodatkowego cukru nie potrzebujemy.Palone masło cynamonowe½ kostki masła (min 82% tłuszczu)laska cynamonukilka goździkówgwiazda anyżuMasło wrzucamy do rondelka, czekamy aż się spieni i dorzucamy

ladykitchen
Domowa masa makowa bez cukru, masła i bez użycia maszynki do mielenia 143

racji tego, że nie mam w domu maszynki do mielenia musiałam sobie poradzić blenderem, który radzi sobie w moim domu ze wszystkim. Moja masa makowa jest pełna bakalii, miodu. Jej smak jest niesamowity!Składniki:250 gram suchego maku niebieskiego2/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy (najlepiej własnej roboty)4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich5 łyżek płatków migdałów3/4 szklanki rodzynek1/4 szklanki(...)wkładam do wysokiego naczynia i blenderuje kilka minut aż uzyskam konsystencję mielonego, jaśniejszego maku. Mak przekładam do garnka, dodaję nasiona wanilii i odparowuję nadmiar wody. Ściągam z ognia, dodaję miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, migdały, orzechy, aromat waniliowy, żurawinę i dokładnie mieszam. Studzę masę makową. Jest gotowa do użycia od razu, można też przez kilka dni przechowywać ją w lodówce

Mango Papaja
Pierniczki śmietankowe 420

kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu 2 dni.Składniki:( na około 80 sztuk małych ciasteczek ) * około 3-3,5 szklanki mąki pszennej* 1,5 szklanki miodu* 3/4 szklanki cukru* 2 jaja* 1 żółtko* 1/3 szklanki słodkiej śmietanki* 1 płaska łyżeczka amoniaku* 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej* opcjonalnie 1-2 łyżeczki kakao ( dla uzyskania ciemniejszego koloru pierniczków )Wykonanie(...)rondelku podgrzać miód, dodać cukier - rozpuścić. Do rozpuszczonego syropu miodowo-cukrowego dodać jaja - szybko zmiksować, ażeby jajka się nie ugotowały.W śmietance rozmieszać amoniak - całość dodać do syropu. Na koniec wsypać przyprawę korzenną i pół szklanki mąki - zmiksować. Pozostawić do wystygnięcia.Na stolnice/blat przesiać mąkę ( na początek 2 szklanki ), na mąkę wyłożyć masę miodową - zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto

kolorowotorcikowo
Lukrowane pierniczki 211

Świąt połowa pierniczków znika, ale wcale się nie dziwię, są takie pyszne...Składniki:300g mąki pszennej,85g cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 żółtka, 100g miodu,130g margaryny Palma z murzynkiem,2 łyżki przyprawy do piernika,2 łyżeczki kakao.WykonanieMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, żółtka(...)miód. Wymieszać końcówką noża. Dodać posiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier:2 białka, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.Białka ubić na sztywną pianę

Z miłości do słodkości
Śledzie w sosie musztardowym 318

łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić(...)Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski.  W osobnej miseczce wymieszać śmietanę, majonez, musztardy, przyprawy, miód i olej. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kaczka w sosie śliwkowym 168

ostrej papryczkiniewielka ilość oliwy z oliwek1 cytryna, sparzona i wyszorowana50 ml octu balsamicznego4 ząbki czosnkukolendra świeża lub suszonatrawa cytrynowa ( nie jest niezbędna)przygotowaniepiekarnik nagrzać do 170 stopnimarynataDo garnka wlewać miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku,  ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy.Doda

Stare Gary