miód - 5845 przepisów (strona:150/390)

Pancakesy z nutellą i mąką z pełnego przemiału 178

PANCAKESY Z NUTELLĄ I MĄKĄ Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU Składniki: 1,5 szklanki mąki z pełnego przemiału 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki miodu (spore) 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z sodą i proszkiem. Dodaj jajka, rozprowadź.  Dodaj mleko, miód i olej

Gotowanie to kochanie
Chleb z pełnego ziarna 174

serca :) Chleb z pełnego ziarnaSkładniki:100 g mąki żytniej pełnoziarnistej200 g mąki pszennej razowej1,5 łyżeczki soli15 g świeżych drożdży 250 ml wody w temperaturze pokojowej1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Do dużej miski daj drożdże i sól. Rozmieszaj je drewnianą łyżką. W osobnej misce rozpuść miód we wodzie i wlej do drożdży. Mąki delikatnie wsypuj do dużej

Lawendowe Niebo
Letni pudding z lodami karmelowymi 128

boooski!!! A do tego łatwy w przygotowaniu i efektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam do garnka z grubym dnem, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu około

Magiczna kuchnia Darii
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 135

soli Do dekoracji:Wiśnie w spyrytusieBita śmietana z serkiem mascarponePRZYGOTOWANIE:BiszkoptOddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. W osobnej misce ubijam zółtka z miodem i cukrem na pulchną białą masę. Następnie łączę masę z żółtek z ubitymi białkami delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodaję przesianą mąkę z  kakao, sól i ponownie delikatnie mieszam(...)stopni prze 6-7 minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki.MusCzekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz z cukrem i miodem oraz łyżką kremówki i żółtkami wkładam do miski którą ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczam wszystie składniki w kąpieli wodnej, aż do uzyskania jednolitej masy. W tym czasie miksuję masło

Magiczna kuchnia Darii
Ryż z jabłkami / Rice with apples 134

kolacje.SKŁADNIKI300 gram ryżu4 duże szare renety2 łyżki rodzynek700 ml mleka200 ml śmietany1 jajko 2 łyżki brązowego cukru2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonulasa waniliikora cynamonuJogurt grecki do polania1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIERyż płuczę, przekładam do garnka i zalewam mlekiem. Dodaję laskę wanilii, korę cynamonu i brązowy cukier. Gotuję na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia się mleka. Wyciągam wanilię i cynamon. Dodaję(...)wykładam jabłka i przykrywam pozostałym ryżem. Na wierzchu układam wiórki masła.Zapiekam bez przykrycia 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Przed podaniem polewam jogurtem grecki zmieszanym z łyżka miodu. Ryż jest delikatny, aromatyczny i ma chrupiąca skórkę :) Gorąco polecam dla małych łasuchów i nie tylko

Magiczna kuchnia Darii
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i panierowanym serem camembert 315

jajkobułka tartaSKŁADNIKI na miodowo-balsmiczny vinaigrette:80 ml oliwy z oliwek3 łyżeczki octu balsamicznegosok z 1/2 cytryny2 łyżeczki miodusól, pieprzPRZYGOTOWANIE miodowo-balsmicznego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę, ocet basamiczny, miód i sok z cytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert

kulinarnyJa
Placki marchewkowe z daktylami w aromacie cytrusów 141

szklanki mleka i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Następnie dodajemy drobno pokrojone daktyle, rozdrobnionego banana oraz otartą skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Doprawiamy wszystko miodem i cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny tłuszcz. Przed podaniem polecam oprószyć placki cukrem

kulinarnyJa
Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela 193

szpinak1 łyżka oliwy1 łyżeczka białego octu winnego1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży)2 czubate łyżki śmietany 18%sól i pieprzSposób przygotowania:Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na środkowej półce.Kapary podsmażyć na oliwie aż będą złociste i chrupkie.Połączyć oliwę, ocet, chrzan

W kuchni wieczorem
Sałatka z truskawkami i polędwiczką wieprzową 172

ćwiartki lub w plasterki, cebulę w piórka. Na talerzu układamy szpinak, pokrojone truskawki, porwany ser i czerwoną cebulę (plus orzechy lub pestki, jeśli używacie). Przygotowujemy dressing z 1 łyżki miodu, 2 octu balsamicznego i 3 oliwy. Polewamy zieleninę. Polędwiczki wyjmujemy, dajemy im odpocząć 3-5 minut. Kroimy w grube skośne plastry i układamy na naszej sałatce

W kuchni wieczorem
Perliczka z azjatycką nutą 196

wycisnąć sok ze wszystkich cytrusów. Dodać resztę składników na sos i gotować przez 5 minut. Spróbować i, jeśli trzeba, doprawić dla zrównoważenia smaków słonego, słodkiego i kwaśnego sosem ostrygowym, miodem lub octem ryżowym.Perliczkę dokładnie umyć z zewnątrz i w środku, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać sól z przyprawą 5 smaków (lub podaną w składnikach zmieloną mieszanką przypraw) i dokładnie natrzeć

W kuchni wieczorem
Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 196

łyżka suszonego tymiankuoliwa z oliweksól i pieprzSposób przygotowania:Piersi gęsi myjemy, kroimy na połówki. Skórę nadkrawamy w paski lub kratkę. Smarujemy piersi solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i miodem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Ziemniaki obieramy, kroimy i myjemy. Wkładamy do brytfanki, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, skrapiamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki pieczemy 40 minut w temperaturze

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 172

wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa.Zacznę od łyżki dziegciu w beczce miodu. Na książkę Katie trzeba patrzeć w kategoriach albumu. Na jej klimat składają się nie tylko fotografie, ale również typografia i grafika. W związku z powyższym, przekład książki na inny język(...)niższa od oryginału. Minusy, wymieniłam wyżej. Nie prowadziłam zakrojonych na większą skalę badań porównawczych obu pozycji, więc w kwestii tłumaczenia i treści powiedzieć nic nie mogę.Przejdźmy jednak do miodu, bo, bądź co bądź, mamy go całą beczkę. Książka zawiera różnorodne przepisy, których wspólnym mianownikiem jest to, że wybrała je Katie. Podzielone są ze względu na typ dania

W kuchni wieczorem
Granola - przepis podstawowy 164

swoimi ulubionymi dodatkami!Składniki:2 szklanki płatków owsianych3 łyżki nasion słonecznika3 łyżki siemię lnianego 4 łyżki wiórek kokosowych3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/2 szklanki rodzynek3-4 łyżki miodu naturalnegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, wiórki kokosowe i orzechy. Wszystko mieszamy, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy zawartość

Truskawkowa Fiesta
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 202

wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz

Mała Cukierenka
Batoniki owsiane z masłem orzechowym 243

Kolejny dzień i kolejne nudne śniadanie. Spotyka Cię coś takiego? Przejadły Ci się kanapki, omlety i owsianka? Spokojnie-smaczne, zdrowe śniadanie można sobie zapewnić jedząc słodycze

peanutbuttermonster

Proponowane wyszukiwania