miód - 5845 przepisów (strona:146/390)

Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela 214

szpinak1 łyżka oliwy1 łyżeczka białego octu winnego1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży)2 czubate łyżki śmietany 18%sól i pieprzSposób przygotowania:Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na środkowej półce.Kapary podsmażyć na oliwie aż będą złociste i chrupkie.Połączyć oliwę, ocet, chrzan

W kuchni wieczorem
Sałatka z truskawkami i polędwiczką wieprzową 196

ćwiartki lub w plasterki, cebulę w piórka. Na talerzu układamy szpinak, pokrojone truskawki, porwany ser i czerwoną cebulę (plus orzechy lub pestki, jeśli używacie). Przygotowujemy dressing z 1 łyżki miodu, 2 octu balsamicznego i 3 oliwy. Polewamy zieleninę. Polędwiczki wyjmujemy, dajemy im odpocząć 3-5 minut. Kroimy w grube skośne plastry i układamy na naszej sałatce

W kuchni wieczorem
Perliczka z azjatycką nutą 225

wycisnąć sok ze wszystkich cytrusów. Dodać resztę składników na sos i gotować przez 5 minut. Spróbować i, jeśli trzeba, doprawić dla zrównoważenia smaków słonego, słodkiego i kwaśnego sosem ostrygowym, miodem lub octem ryżowym.Perliczkę dokładnie umyć z zewnątrz i w środku, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać sól z przyprawą 5 smaków (lub podaną w składnikach zmieloną mieszanką przypraw) i dokładnie natrzeć

W kuchni wieczorem
Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 222

łyżka suszonego tymiankuoliwa z oliweksól i pieprzSposób przygotowania:Piersi gęsi myjemy, kroimy na połówki. Skórę nadkrawamy w paski lub kratkę. Smarujemy piersi solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i miodem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Ziemniaki obieramy, kroimy i myjemy. Wkładamy do brytfanki, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, skrapiamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki pieczemy 40 minut w temperaturze

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 193

wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa.Zacznę od łyżki dziegciu w beczce miodu. Na książkę Katie trzeba patrzeć w kategoriach albumu. Na jej klimat składają się nie tylko fotografie, ale również typografia i grafika. W związku z powyższym, przekład książki na inny język(...)niższa od oryginału. Minusy, wymieniłam wyżej. Nie prowadziłam zakrojonych na większą skalę badań porównawczych obu pozycji, więc w kwestii tłumaczenia i treści powiedzieć nic nie mogę.Przejdźmy jednak do miodu, bo, bądź co bądź, mamy go całą beczkę. Książka zawiera różnorodne przepisy, których wspólnym mianownikiem jest to, że wybrała je Katie. Podzielone są ze względu na typ dania

W kuchni wieczorem
Granola - przepis podstawowy 182

swoimi ulubionymi dodatkami!Składniki:2 szklanki płatków owsianych3 łyżki nasion słonecznika3 łyżki siemię lnianego 4 łyżki wiórek kokosowych3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/2 szklanki rodzynek3-4 łyżki miodu naturalnegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, wiórki kokosowe i orzechy. Wszystko mieszamy, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy zawartość

Truskawkowa Fiesta
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 218

wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz

Mała Cukierenka
Batoniki owsiane z masłem orzechowym 273

Kolejny dzień i kolejne nudne śniadanie. Spotyka Cię coś takiego? Przejadły Ci się kanapki, omlety i owsianka? Spokojnie-smaczne, zdrowe śniadanie można sobie zapewnić jedząc słodycze

peanutbuttermonster
Mini Przyjemniaczki = bezmączne muffinki z bananem i masłem orzechowym 194

łyżeczki sody oczyszczonej1,5 łyżki miodu4 łyżki płatków owsianych błyskawicznychPrzygotowanie: W misce rozgnieć widelcem banana. Dodaj masło orzechowe i jajko, dokładnie wymieszaj. Wsyp sodę oczyszczoną, dodaj płatki owsiane i miód, wszystko bardzo dokładnie połącz.Przelej masę do 3/4 głębokości foremek na muffinki, piecz je w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, około 10 minut. Smacznego!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos

Gotowanie to kochanie
Batoniki kokosowe bez cukru! 182

C.Puszkę z mleczkiem kokosowym mocno wstrząsamy, a następnie przelewamy jego zawartość do garnuszka, (mleczko będzie zwarte, ale pod wpływem temperatury, nabierze odpowiedniej, płynnej konsystencji), do ciepłego mleczka dodajemy miód i chwile gotujemy.Do wysokiej miski wsypujmy płatki owsiane, dodajemy przyprawy i zalewamy ciepłym mlekiem. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakieś 10- 15 minut, aby lekko napęczniało.W tym czasie robimy

Słodkie Przyjemności
Stroop Wafel 163

mnie w wersji cynamonowej, zapraszam :) "Składniki:2 opakowania małych okrągłych wafli (80 wafelków)1 1/2 szklanki brązowego cukru1 kostka masłapół łyżeczki cynamonu/ ziarenka z 1 laski wanilii2 łyżki miodu wielokwiatowego/gryczanegoSposób przygotowania:Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i cynamon, albo ziarenka wanilii. Pozostawiamy na gazie do całkowitego rozpuszczenia się cukru, co chwilę mieszając. Gdy cukier się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 160

jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!"Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego2 małe jabłkapół szklanki orzechów włoskich3 łyżki miodu lub cukru brązowego łyżka cynamonu50 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 200`CCiasto rozwijamy z papieru i układamy na lekko oprószonym mąką blacie (najlepiej na silikonowej(...)się nie rozerwie i będzie jednakowej grubości z każdej ze stron). Jabłka obieramy i kroimy w malutką kosteczkę, przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem (możecie zamiast cukru użyć miodu)  i cynamonem. Orzechy łupiemy, a następnie przekładamy do bawełnianej ściereczki i miażdżymy młotkiem do mięsa abo w jakiś inny ciekawy sposób :) W zależności od tego jak chcecie się rozładować

Słodkie Przyjemności
Świąteczne pierniczki II 153

pierniczki II. "Składniki:150 g masła100 ml miodu100 g drobnego cukru brązowego2 łyżeczki proszku do pieczenia450 g mąki jajko1 łyżka kakao10 g przyprawy korzennejSposób przygotowania:Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i drobny cukier. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści.W dużej misce mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao i korzennymi przyprawami. Gdy masa maślana całkowicie ostygnie dodajemy

Słodkie Przyjemności
Miodownik 163

orzechów włoskich4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropiełyżeczka sodyDodatkowo:100 g czekolady mlecznejgarść orzechów laskowychSposób przygotowania:Do rondelka wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy, dodajemy pół szklanki wody i mieszamy. Dodajemy miód, resztę cukru, masło i wszystko dokładnie mieszamy. Dodać sodę rozprowadzoną z odrobiną wody - odstawić do ostygnięcia.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i miodową masę. Wymieszać w malakserze, albo mikserem

Słodkie Przyjemności
Sałatka szpinakowo-szparagowa z pestkami moreli 190

przypadnie Wam do gustu."Składniki:garść rukoligarść świeżego szpinakugarść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej5-6 truskawek5 zielonych szparagówmała garść orzechów laskowych i włoskichkilka pestek moreligarść suszonej żurawinydressing:dwie łyżeczki miodu gryczanego1,5 łyżki octu balsamicznego5 łyżek oliwysólSposób przygotowania:Sałaty myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku myjemy i dorzucamy - gdy są zbyt duże rwiemy. Mieszamy.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy(...)zimną wodąOrzechy i suszone pestki moreli miażdżymy i kroimy na małe kawałki, posypujemy nimi sałatę, na wierzchu układamy szparagi.Przygotowujemy dressing.Do shakera/zamkniętego słoika wlewamy oliwę z oliwek, ocet i miód. Doprawiamy solą i wstrząsamy.Przygotowaną sałatkę polewamy dressingiem.Smacznego

Słodkie Przyjemności

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję