miód - 5845 przepisów (strona:146/390)

zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką 124

inspiracja, zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką.  składniki na 3 porcje : 2 śliwki 1 jabłko 2 nektarynki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 200 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu musli pełnoziarniste z rodzynkami 2 łyżki Owoce kroimy na małe cząstki, dodajemy cukier, cynamon i mieszamy. Przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni(...)minut. Następnie na patelni przez chwilę prażymy rozdrobnione orzechy, po chwili dodajemy musli i miód. Dokładnie mieszamy i przekładamy na wierzch owoców..Deser najlepiej smakuje jak jest ciepły

noteskulinarnyfiga
Pierniczki bożonarodzeniowe 95

okresie świątecznym unosi się aromatyczny zapach pierniczków, na to czekamy cały rok bo tylko wtedy smakują one tak wyjątkowo. składniki: 125 g miękkiego masła ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki płynnego miodu 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Rozgrzewamy piekarnik(...)stopni C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. Pierniczki pieczemy ok 8 minut na rumiano. Przepis pochodzi z „Magazyn Kuchnia” nr 12/ grudzień 2008r

noteskulinarnyfiga
Rozgrzewająca herbata z pomarańczą, imbirem i liczi 77

Rozgrzewająca herbata - przepis- 1 l herbaty zielonej pomieszanej z czarną (najlepiej wybrać herbaty liściaste) 3 owoce liczi 3 duże plastry pomarańczy 1 cm plaster imbiru 8 goździków 1 łyżka miodu Do zaparzonej herbaty dodajemy owoce, imbir, goździki i miód. Wszystko mieszamy i czekamy chwilę, aż herbata nabierze smaku

noteskulinarnyfiga
Zapraszamy na kawowe wspomnienie lata :) 106

powiecie na łyk słodyczy ze szczyptą pikanterii ?  Kawa mrożona ze szczyptą chili Na 2 duże szklanki potrzebujemy: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej śmietana 30 % łyżka cukru pudru 2 łyżki miodu 1/2 litra zimnego mleka kostki lodu cynamon papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE:  Do szklanek wsypujemy po 1,5 łyżeczki kawy i zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Dodajemy po łyżce(...)miodu i mieszamy. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Do szklanek z kawą wlewamy mleko i mieszamy. Do napoju dodajemy kostki lodu. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Posypujemy cynamonem i papryką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - owsiane ciasteczka z orzechami i daktylami 135

poniedziałkowych "fitach" pokazywać przepisy na takie zdrowsze łakocie, które świetnie smakują i zaspokajają Naszą ochotę na słodycze. Dziś ciasteczka, których głównym składnikiem są płatki owsiane a słodzone są miodem. Ciasteczka owsiane z daktylami i orzechami SKŁADNIKI: 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pszennej 4 duże łyżki miodu 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu 10 daktyli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami 133

świeżych drożdży 50 ml letniego mleka szczypta soli jajko 40 g cukru 3 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1 łyżka mleka Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i i tyleż samo mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy posiekać na drobno, a następnie uprażyć na suchej patelni. Orzechy przełożyć do miseczki i dodać do nich miód. Całość wymieszać. Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazdo nasienne za pomocą łyżeczki do melona, aby powstały okrągłe wgłębienia. Jabłka skropić sokiem z cytryny.  Ciasto podzielić

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cynamonowa herbatka z jabłkiem 82

chłodne zimowe wieczory. Na dodatek ma fantastyczny cynamonowy zapach - może i Wy się skusicie ... :) Cynamonowa herbatka z jabłkiem SKŁADNIKI: 3 łyżeczki herbaty liściastej 1/2 jabłka laska cynamonu 2 łyżeczki miodu Herbatę wsypujemy do czajniczka i zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3 minuty do zaparzenia. Następnie przelewamy herbatę do garnuszka. Jabłko myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Jabłko i cynamon dodajemy(...)herbaty i podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem ok 2 minuty. Wyjmujemy laskę cynamonu z garnuszka i przelewamy herbatę do filiżanek. Słodzimy miodem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski na parze z owocami 116

owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 jajko 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki masła szczypta soli 2 pomarańcze 2 jabłka 2 łyżki miodu szczypta cynamonu 100 ml jogurtu naturalnego suszona mięta Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce(...)przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać kilka minut z dodatkiem cynamonu. Pod koniec smażenia dodać miód, całość wymieszać. Z ciasta formować małe placuszki, na środek kłaść po łyżeczce owoców i formować kulki.  W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć kluski i gotować

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Batoniki musli z Mixit 177

mieszanki musli Mixitna bazie płatków owsianych 1 puszka - 411 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 50 g suszonej żurawiny 50 g wiórek kokosowych 50 g płatków owsianych opcjonalnie łyżka miodu Przygotowanie: Mleko podgrzać lekko w garnuszku, dodać miód i wymieszać.    Do miski wsypać mieszankę mixit dodać pokrojoną drobno suszoną żurawinę, wiórki kokosowe i wymieszać.       Dodać ciepłe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 202

dziesiątkę i ciasto zniknęło bardzo szybko... Miodownik z orzechami i kawą SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki kefiru 2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru masa: 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa(...)wody  dodatkowo:  100 g siekanych orzechów włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE:  Przygotowujemy ciasto.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Wałkujemy na cienkie placki wielkości formy do pieczenia ( u mnie forma 36x23). Pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 120

mąki żytniej pełnoziarnistej i wychodzą trochę mniej słodkie w smaku niż tradycyjne. Pełnoziarniste pierniczki - choinki SKŁADNIKI: Na pierniczki: 350 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 g miodu prawdziwego 100 g masła 1 jajko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao szczypta soli 40 g przyprawy do pierników Do dekoracji: barwniki spożywcze 1 białko(...)cukru pudru  cukrowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.  Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej 130

masy makowej z bakaliami Helio 0,5 litra mleka 1 bułka paryska 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 garść migdałów 1 garść orzechów włoskich 1 garść rodzynek 2 duże łyżki miodu wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy w całości) i orzechy drobno siekamy i dodajemy(...)masy makowej.  Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami. Do przygotowania moich makówek na szybko wykorzystałam gotową masę makową z firmy Helio .  Masa ta jest dobra w smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Trufle czekoladowe z nutką chili 92

Pauliny w filmowej kuchni ;-). Pierwszy raz przygotowałam je ponad rok temu i wracam do tego przepisu systematycznie. Trufle czekoladowe z nutką chili SKŁADNIKI: 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżka miodu 50 g śmietany kremówki 1 łyżka alkoholu najlepiej wódki smakowej 50 g masła szczypta chili w proszku kakao PRZYGOTOWANIE: Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)rozpuszczonej czekolady dodajemy miód, masło, śmietanę i alkohol i dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku chili i mieszamy aż wszystkie składniki połączą się i powstanie gładka masa. Odstawiamy masę do ostygnięcia. A następnie formujemy zwilżonymi rękoma kuleczki i obtaczamy je w kakao

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Koktajl: jogurt naturalny, kukurydza i czerwone pomarańcze 161

Koktajl: jogurt naturalny, kukurydza i czerwone pomarańcze Czas przygotowania: 10 minut Składniki na 3/4 litra Składniki: 1 puszka kukurydzy 3 czerwone pomarańcze 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki płynnego miodu Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Obieramy je ze skórki i kroimy na cząstki, starając się zachować cały sok. Pokrojone pomarańcze wkładamy do blendera. Dorzucamy do nich kukurydzę(...)odcedzam ich z płynu. Dodajemy miód i jogurt. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
polędwica w sosie borówkowym 180

Wytrawnie owocowa rozkosz . przepis na trzy - cztery porcje 450 gram polędwicy wieprzowej 2 średnie cebule 200 gram borówek 4  łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy garść posiekanych kiełków sałaty garść grzybów enoki garść grzybów shimeji 2 łyżki zblendowanego mango sól , pieprz , bazylia suszona i chili zmielone do smaku Polędwice przyprawiamy i obsmażamy po około 2 minuty(...)mięso z piekarnika i odstawiamy by odpoczęła na 5 minut - następnie porcjujemy i podajemy z ciepłym sosem borówkowym. NA SOS BORÓWKOWY Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru następnie dodajemy miód oraz borówki , smażymy do zgęstnienia zgniatając borówki łyżką drewnianą - dekorujemy gorącym sosem talerz. DODATKI Z upieczonej cebuli odrywamy dwie warstwy liści tak by powstała miseczka i wlewamy do niej gorący

na gazie