propozycja podania marchewki w nieco innej formie. Słodycz miodu i ostrość musztardy podkreślają delikatny smak marchewki, ukazując ją w nowej, ciekawej odsłonie kulinarnej. 2 duże marchewki sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropli sosu sojowego Marchewkę zetrzeć na obieraku na wstążki, z podanych składników przygotować
Jadło i czytadłodrożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 80 g masła 1 jajo 1 żółtko 200 g półtłustego sera twarogowego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki miodu kilka kropli aromatu pomarańczowego Sposób przygotowania: Mleko podgrzać do ok. 30 stopni Celsjusza. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki miodu i 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić
W SMAKCały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu
VioletoweKucharzenieNaleśniki: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko Nadzienie: 2 jabłka 1 pomarańcza 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu Do miski wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dolewamy mleko oraz rozbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy z odrobiną oleju. Na patelnię po smażeniu naleśników wsypujemy brązowy(...)cukier. Czekamy aż zacznie zmieniać się w płyn. Dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce oraz miód. Wszystko dusimy do miękkości. Farszem napełniamy naleśniki, zwijamy w rulon. Smacznego
VioletoweKucharzenieDzisiaj na blogu kolejne danie z kurczaka. Tym razem przygotowałam podudzia pachnące miodem i musztardą w towarzystwie warzyw. Obiad szybki w przygotowaniu, właściwie jednogarnkowy... chyba że pokusimy się jeszcze o przygotowanie surówki. Najlepsza będzie do tego sałata, choćby z winegretem... Składniki: 8 podudzi z kurczaka 4 średnie ziemniaki gałązka pomidorków koktajlowych szklanka mrożonej fasolki szparagowej 2 małe cebule główka czosnku(...)oliwa przyprawa do grillowanych warzyw lub do ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 łyżki łagodnej musztardy 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka keczupu 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Pomidory umyć, można je poodrywać
Czerwień i błękitsosu owocowego. Palce lizać! ;) Składniki : pierś z indyka ( moja miała ok 900g) 2 jajka płatki migdałów imbir mielony sól, pieprz Sos : puszka brzoskwiń w syropie 3 pomarańcze 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu z białego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej imbir mielony sos tabasco Brzoskwinie kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnie. Miód, ocet z białego wina, sok wyciśnięty
Czerwona Porzeczkasezamowego 1 zielona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 225g pędów bambusa z puszki 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżki wody sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Sposób przygotowania Mięso mielone połączyć w misce z 2 łyżkami sosu sojowego, łyżeczką cukru i oleju sezamowego. Ugnieść rękami i zostawić(...)Ciasto delikatnie obracać widelcem i łyżką, uważać, żeby nie dotykać nieusmażonego ciasto, bo przykleja się do sztućców i może się rozerwać. Podawać z sosem, który robimy mieszając sos sojowy, miód i czosnek. Można dodać chilli lub inne dodatki
W kuchni wieczoremobchodzimy się tak samo. Ja tutaj w ostatniej chwili dodałam migdałów, z których nie obrałam skórki ale były i tak pyszne :) Składniki: 2 garści dowolnych orzechów 4 łyżki płynnego miodu 3 łyżki wody Wszystkie produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy na 180 C, w blachę wyłożoną papierem pergaminowym wsypujemy orzechy ( ja użyłam laskowych) pieczemy 3-5 minut. Następnie(...)zalać wrzącą wodą i obrać ze skórki, ale jeżeli wam się nie chce to mogą być w skorupce. Następnie orzechy przerzucamy do rondelka, dodajemy wodę i miód i gotujemy, aż woda wyparuje i powstanie karmel. Orzeszki przerzucamy na papier pergaminowy oddzielając w miarę aby się nie skleiły. Przerzucamy do słoiczka i gotowe :) Smacznego
Niezły MłynekProdukty potrzebne; Ocet Balsamiczny 2-3 łyżeczki Pomarańcz 1 sztuka Miód 3-4 łyżk Olej 500ml Natka pietruszki 1 pęczek Czosnek 3-4 ząbki sól 1 łyżeczka pieprz 1 łyżeczka gałka muszkatałowa 1 łyżeczka musztarda typu Dijon 2-3 Łyżki Sposób przyszykowania: 1. Do miski wrzucamy pokrojony na pół czosnek, natkę piętruszki(...)Skrapiamy sokiem z pomarańczy, przyprawiamy solą,pieprzem i gałką, mieszamy do wszystko, 3. Zalewamy olejem, octem, dodajemy musztardę i miód. 4. Wszystko miksujemy blenderem . 5. Odstawiamy na 2h do lodówki , choć polecam na 12h daje najlepszy smak
pichcisztoZobacz także inne przepisy na -----> SAŁATY Sałata z rukolą i granatem - przepis: mix sałat rukola granat gruszka garść orzechów nerkowca sok z cytryny dressing: łyżeczka musztardy miodowej łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy szczypta soli Sałata z rukolą i granatem - jak zrobić? Rukolę umyj, osącz i osusz. Granat przetnij na pół, ostukaj skórę drewnianą łyżką, lekko(...)upraż przez chwilę na suchej patelni, by się zarumieniły. Mix sałat oraz rukolę ułóż na talerzu, dodaj kawałki gruszki oraz osączone pestki granatu. Przygotuj dressing. Musztardę zmieszaj z miodem oraz oliwą. Dodaj sok z cytryny oraz szczyptę soli. Przed podaniem polej sałatkę sosem. Smacznego
Moje Qulinariagatunku jabłek/ Składniki: /2 porcje/ 3-4 jabłka laska cynamonu /najlepiej ile kto lubi.../ 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka pełnoziarnistych herbatników 4 pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki , pokroić(...)przykryciem /od czasu do czasu mieszając/ do momentu, aż jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/. -Pod koniec dodać rodzynki i pokrojone figi. -Jabłka przestudzić i dosłodzić miodem /wyjąć laskę cynamonu/. -Przygotować szklane miseczki. -Na dnie wyłożyć warstwę pokruszonych herbatników i przykryć je warstwą jabłek. -Na jabłka na nałożyć ponownie cienką warstwę ciastek i ponownie nałożyć jabłka. -Wierzch
Zakamarki mojej kuchniwygląd swoich włosów, skóry oraz paznokci. Składniki: - kiwi - 2 sztuki - gruszka - 2 sztuki - sok z 1 pomarańcza - zielona pietruszka - 3 łyżki - bazylia świeża - 3 łyżki - miód - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Gruszkę oraz kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać sok z pomarańcza, miód oraz drobno posiekaną zieloną pietruszkę i bazylię. Wszystkie składniki razem
Fit-aminaSkładniki: 120 gram gorczycy żółtej 1/3 szklanki octu jabłkowego 2/3 szklanki wody tymianku, rozmarynu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki soli morskiej 2 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej Wykonanie: Gorczycę zalewamy wymieszanym octem jabłkowym z wodą. Pozostawiamy do wchłonięcia przez 3 do 4 dni. Nasiona gorczycy pochłoną prawie cały płyn. Namoczoną(...)jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki wody i nadal mieszamy. Przekładamy do słoika nie pozostawiając pęcherzyków powietrza. Musztardę trzymamy w lodówce. Jeżeli lubimy mniej pikantną musztardę dodajemy więcej miodu. Zamiast suszonych ziół można użyć świeżych. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: -5 dkg drożdży -płaska łyżeczka cukru -2 łyżeczki soli -łyżeczka miodu -2 łyżki stopionego masła -300 ml ciepłej wody -2 szklanki mąki graham -2 szklanki mąki pszennej 650 -1/2 szklanki mąki żytniej Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 100 ml wody, 4 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe ilości mąki mieszamy razem. Rozczyn wyrósł(...)mąki dodajemy sól, pozostałą wodę, rozczyn i masło zmieszane z miodem. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy bochenek i przekładamy do natłuszczonej formy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 50 minut
Maminek kulinarnyomlet bez żółtek. Składniki na jeden duży omlet : 3 białka 1,5 łyżki maki (pszennej lub kukurydzianej) łyżka mleka łyżka cukru trzcinowego masło do smażenia / olej rzepakowy łyżeczka miodu banan / ulubione owoce Sposób przygotowania: Białka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mleko - lekko łączymy. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy masło i czekamy do momentu(...)drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Na gotowy placek wykłądamy pokrojone świeże owoce - ja dodałam banany, ale można użyć również mus jabłkowy albo mrożone owoce. Całość polewamy ulubionym miodem. Smacznego! *Więcej informacji o diecie wątrobowej znajdziecie
Słodkie Przyjemności