duża marchewka 1 seler 200 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka(...)liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek. Dodajemy pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem, dodajemy przecier i miód z musztardą. Doprawiamy niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem ok 2 h co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jak mięso będzie
Niezły Młynekpewnym napoju ... Składniki: 2 torebki herbaty Teekanne Fit&Slim sok z 1/2 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 5-7 goździków kawałek imbiru ( wielkości połowy kciuka ) 1/2 łyżeczki miodu 1/2 szklanki wrzątku 300 ml przegotowanej zimnej wody Wykonanie: We wrzątku zaparzyć herbatę Teekanne Fit&Slim - herbatka zawiera w składzie yerba mate, pokrzywę, miętę zieloną, herbatę zieloną i mirt cytrynowy(...)dodając pokrojony imbir i goździki. Napar parzyć 5 minut. Posłodzić miodem. Przestygnięty napar połączyć z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Uzupełnić zimną, przegotowaną wodą. Pić na zdrowie. Napój poza właściwościami stymulującymi trawienie i metabolizm, posiada właściwości lecznicze i zapobiegające przeziębieniu. Smacznego
kolorowotorcikowookoło 15 minut. Zbieramy ścięte białko, dodajemy warzywa i gotujemy na najmniejszym ogniu około 50 minut. Do zupy: -3 papryki czerwone -papryka słodka łyżka -papryka ostra łyżeczka -lubczyk -łyżeczka miodu -szalotka -wino białe półwytrawne -pieprz, sól -masło klarowane Posiekaną szalotkę szklimy na maśle klarowanym, dodajemy sypkie papryki i lubczyk, podlewamy winem, wrzucamy papryki posiekane. Smażymy kilka minut, aż papryki zmiękną(...)Przekładamy zawartość patelni do garnka, dolewamy przecedzony bulion (ok 2 litrów), dodajemy miód i marchew z bulionu. Gotujemy około 20 minut i miksujemy blenderem. Zalewamy zupą kluseczki, opcjonalnie dodajemy kleks z gorgonzoli. Moja Żona nie przepada, więc z kleksem tylko dla mnie. Zupa jest dość ostra, więc jeżeli nie przepadacie dodajcie do niej łyżkę śmietany w trakcie miksowania
BaRepasCzas przygotowania: 5 minut Porcje: 2 Składniki: 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego (w wersji wege roślinnego), 2 filiżanki świeżo zaparzonej kawy, przyprawa do pierników , mielony imbir, mielony cynamon, miód do smaku. Przygotowanie: Mleko podgrzać z przyprawami, dodać do gorącej kawy. Podać z miodem
SzczyptaSmaQczerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około 10 minut w wywarze warzywn0-drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy miodem , solą i pieprzem
na gazieZastanawiacie się co może pomóc, gdy jesteście przeziębieni to zapraszam na idealnego grzańca Produkty potrzebne: Piwo 1 lit miód 2 łyżki sok z cytryny 2 łyżeczki żółtka 2 szt Sposób przygotowania; 1. W rondlu gotujemy piwko i wbijamy do niego dwa żółtka 2. Dodajemy miód i sok z cytryny, 3. Mieszamy wszystko ze sobą
pichcisztozrobiłam batoniki w keksówce, ale można zwiększyć ilość składników i zrobić w dużej formie. SKŁADNIKI 2 jajka 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżki miodu 80 g płatków owsianych 2 kopiaste łyżki otrębów pszennych 2 kopiaste łyżki otrębów żytnich 2 kopiaste łyżki otrębów owsianych suszone owoce np. rodzynki, żurawina, daktyle, morele można dodać kawałki orzechów(...)dodałam jedynie odrobinę płatków migdałowych) WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę (np. keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, miód i roztrzepać. Do jajek dodać płatki, otręby i suszone owoce (większe, takie jak morele, pokroić). Wymieszać wszystko łyżką i przełożyć równomiernie do formy wygładzając górę. Piec 20-25 minut, do momentu
Passions hobbies lifetego takie ogólnie niedobre! Dziś to nastawienie się zmieniło. Uff! Na szczęście. Każdego ranka lubię wypić szklankę ciepłej wody z cytryną. Teraz dodaję też trochę miodu z własnej pasieki. Pysznie i zdrowo! Jest wiele powodów dla których warto pić taką miksturę każdego dnia, m.in: poprawia się nasza odporność na choroby - coś w sam raz na zimowe, chłodne(...)Pamiętajcie, żeby woda nie była jednak za gorąca, bo miód traci wtedy swoje wszystkie właściwości! Miłego Poniedziałku i dużo, dużo uśmiechu
Chocolate Stop Temptingfigi. SKŁADNIKI: 60 dag filetu z piersi indyka, 10 plasterków suszonych jabłek, 6 łyżek oleju 15 dag żurawiny świeżej lub mrożonej, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżeczki miodu, sól, pieprz kolorowy, papryka ostra mielona. PRZYGOTOWANIE: Mięso nacinam nożem wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem kolorowym. Na płacie mięsa układam(...)temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem. Żurawinę przekładam do garnka. Wlewam wino, wsypuję szczyptę soli. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Dodaję miód, mieszam i chwilę gotuję. Z upieczonej rolady zdejmuję nitkę. Mięso kroję w plastry. Polewam sosem żurawinowym. Roladę można dodatkowo podać z pieczonymi figami (figi kroję na ćwiartki i zapiekam
Tradycyjna kuchnia Kasipapryka 2 marchewki 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku kilka małych pomidorków 100 ml wytrawnego białego wina garść pietruszki bulion (marchew, pietruszka, seler naciowy, 2 liście laurowe) 4 łyżki miodu 1 łyżka masła, 5 łyżek oleju curry, chili, papryka słodka, sól, pieprz KROK 1: Ugotować bulion: Do ok. 1,5 l zimnej wody włożyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe(...)Gotować na wolnym ogniu ok. 1 h KROK 2: Zamarynować nogi z kurczaka: Nogi z kurczaka umyć i dokładnie osuszyć Obtoczyć w miodzie, słodkiej czerwonej papryce oraz chili Odstawić na godzinę, po czym smażyć na oleju, na małym ogniu około 20 - 25 minut, obracając i kontrolując stopień wysmażenia KROK 3: Na łyżce oleju oraz łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę
smacznieinatematZapraszam :) Składniki : 1 ciasto francuskie około 5 jabłek 3 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy szczypta anyżku jeśli ktoś lubi cukier trzcinowy do posypania 1 jajko do posmarowania ciasteczek Wykonanie: Jabłka umyć , obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka , dodać miód, cukier waniliowy, cynamon
Sama słodycz i szczypta chilisprawdzą, np. jako mikołajkowy prezent dla naszych najbliższych. 100g suszonych daktyli bez pestek 50 g poppingu amarantusowego 50 g mielonych migdałów 2 czubate łyżki kakao naturalnego 1 płaska łyżka miodu Daktyle wkładamy do rondelka i zalewamy gorącą wodą na tyle, aby nie do końca przykrywała owoce. Gotujemy na dużym ogniu, aż woda prawie cała wyparuje, zostanie ok 1-2 łyżek(...)gęstego syropu. Datyle wraz z syropem od razu blendujemy. Do oddzielnego naczynia wsypujemy popping amarantusowy, mielone migdały i kakao. Mieszamy. Dodajemy masę z daktyli i miód. Wszystko razem mieszamy, aż powstanie jednolita masa i formujemy ją w niewielkie kulki. Polecam schłodzić je w lodówce, aby troszkę stwardniały. Przepis bierze udział w akcjach
Zawsze głodna!zdrowsze od tych tradycyjnych :) Porcja dla 2 osób: 3-4 korzenie pietruszki olej roślinny sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie) opcjonalnie odrobina miodu Pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w paski na kształt frytek. Wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy olej, miód (nie jest konieczny, ale fajnie podkręca słodkawy smak pietruszki), przyprawy i wszystko dokładnie
Zawsze głodna!orzechów (u mnie mieszanka studencka bez rodzynek) 50 g ekologicznego ananasa suszonego Symbio 50 g ekologicznych płatków kokosowych Symbio 1 łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki płynnego miodu Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Orzechy siekamy na mniejsze, ale niezbyt małe kawałki. Wrzucamy je do dużej miski. Dodajemy płatki. Olej kokosowy podgrzewamy do stanu płynnego, dodajemy miód i mieszamy
Zawsze głodna!kurki w pełni, więc koniecznie wybierzcie się do lasu! Wybierzcie się na kurki, sezon w pełni! Składniki: 1/2 małego pora 250 g kurek 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku tymianek sól pieprz łyżeczka jasnego sosu sojowego śmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki(...)posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku ( świeżego lub suchego, roztartego w moździerzu). Na koniec - po łyżce - dodawać śmietanę. Gotować, cały czas mieszając, aż sos zredukuje się do pożądanej gęstości. Jeśli trzeba, doprawić solą. Sos kurkowy na porze jest delikatniejszy od tego
W SMAK