Piwo w smaku gorzkawe, dość mocne i mocno czekoladowe. No i czy może być coś lepszego do brownie? ;) Składniki: 150 g tabliczki gorzkiej czekolady 100 g masła 2 łyżki miodu szklanka piwa (najlepiej ciemnego lub jakiegoś pszenicznego - miodowego) 1 łyżka gorzkiego kakao 4 jajka 1/3 szklanki brązowego cukru szczypta soli szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów laskowych(...)rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Dodać miód, gorzkie kakao i piwo i dokładnie wymieszać i ostudzić. Jajka ubić z brązowym cukrem i szczyptą soli na kogel-mogel. Dodać rozpuszczone składniki z rondelka i dokładnie wymieszać. Wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy. Powstałe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (całość będzie raczej płynna
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki rumu 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego(...)przez sito sok z niecałej cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki (2-3 godziny przed użyciem). Powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztopić, ostudzić. Drożdże rozetrzeć z miodem, 1 łyżką mąki i wymieszać z paroma łyżkami soku pomarańczowego. Zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20-30 minut). Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, żółtka, resztę soku pomarańczowego
Moja Delicjałyżki orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki masła klarowanego (albo 2 oliwy z oliwek) 1-1,5 łyżki miodu (lub syropu z agawy) kilka malin do ozdoby Przygotowanie: Do małych naczyń żaroodpornych wsyp owoce. W miseczce wymieszaj płatki owsiane, migdały, orzechy, wiórki kokosowe i sól, dodaj masło i miód, wymieszaj
Gotowanie to kochanieteraz wypróbowałam jego smak na kaczuszce. To był strzał w 10! Mięsko przepyszne! Składniki: 4 nogi kacze 2 szklanki soku z pomarańczy 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu sól,pieprz do natarcia kaczych nóg dodatkowo : 1 szklanka soku do polewania podczas pieczenia Wykonanie: Z nóg kaczych odcinamy tłuszcz po bokach. Dobrze nacieramy solą i pieprzem całe nogi(...)mieszamyz sosem sojowym i miodem, wkładamy do marynaty nogi kacze na dobę. Po tym czasie wykładamy-na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z kaczki, następnie przekładamy do brytfanki , polewamy odrobiną soku. Pieczemy ok godziny, co jakis czas polewając
Z Majeczką w kuchniskorupkach wymaga trochę pracy, ale efekt jest warty tego wszystkiego! Składniki: - 60 g oleju; - 40 g brązowego cukru; - 50 g cukru; - 60 g gorzkiej czekolady; - 1 łyżka miodu; - 2 jajka; - 1 łyżka cukru waniliowego; - 40 g mąki pszennej; - 2 łyżki kakao; - 8 skorupek jaj Wykonanie: W celu przygotowania skorupek, zrobić dziurę od spodu jajka ostrym nożem i powiększyć(...)około 1 cm. Wylać jajko ze skorupki. Wymyć wnętrze, zalać wrzątkiem, tak, żeby woda nalała się do wnętrza jaj i gotować około 5 minut. Wylać wodę, wysuszyć. Olej, cukry, miód i czekoladę umieścić w rondlu, podgrzewać do rozpuszczenia. Po lekkim wystygnięciu dodać jajka i wymieszać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do rondla i połączyć. Formę na muffinki wyścielić folią aluminiową
dom-agi.pltłuszczu , 32,5g węglowodanów oraz 3,5g błonnika . SKŁADNIKI: 150g kaszy jaglanej- waga przed ugotowaniem 40g mielonych migdałów 50g masła orzechowego Myprotein 2 małe jajka 30g żurawiny suszonej 30g miodu cynamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić Do kaszy dodać jajka, migdały, masło, miód i dokładnie wymieszać lub zmiksować Dodać żurawinę i cynamon i ponownie wymieszać Masę
peanutbuttermonsterzdrowe. W zeszłą sobotę zabrałam manatki poszłam do mamy, żeby użyczyła mi piekarnika. Jako, że jestem na etapie poszukiwań nowego sprzętu mogłam przetestować sprzęt mojej mamy :) SKŁADNIKI: szklanka miodu (miałam do dyspozycji wielokwiatowy)- tak wiem szklanka to dużo, ale po upieczeniu nie czuć go prawie wcale :) 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki otrąb orkiszowych 2 łyżki siemienia(...)lnianego 1 czubata łyżka otrąb gryczanych 2 łyżki płatków owsianych 2 garści mieszanki studenckiej 2 garści duszonej żurawiny 1/2 łyżeczki sody PRZYGOTOWANIE: Miód wymieszałam z jajkami. Wymieszałam z ww składnikami. Wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem. Piekłam 20 minut 180 stopni :) Podzieliłam na porcje. I macie domowego batonika :) Smacznego
ClauditteMissCookingpołowę piernika przełożyć marmoladą i górę polać czekoladą. Ale to już wedle uznania :) Składniki: 5 jajek 50 dag mąki 12 dag margaryny 12 dag cukru ½ szklanki śmietany 250 ml miodu (może być sztuczny) 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ok. 600g marmolady 5-8 tabliczek czekolady* (można dać różne czekolady, ja mieszam gorzkie i deserowe(...)Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Masę ciastową przekładamy do średniej wielkości blaszki, wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po upływie czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim piernika na około 5 minut
Smakowy RajFilmu poświęconego właśnie tym pierniczkom świątecznym :) Składniki: 500g mąki 40g przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 180g margaryny 70g cukru 150g miodu Lukier z białek : 2 białka 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: + barwniki spożywcze + kolorowe posypki Lukier np. z mlekiem: 1 szklanka cukru pudru Około 3 łyżki mleka (soku z cytryny(...)wody) Mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i kakao, wsypujemy do miski i całość mieszamy. Następnie robimy łyżką dołek, do którego będziemy wlewać pozostałe składniki. Margarynę, cukier i miód, zagotowujemy w garnuszku i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy będą zimne, wlewamy do miski z suchymi składnikami i dodajemy jajko. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, po czym pakujemy w woreczek foliowy
Smakowy Rajmakówkę jaką się nauczyłam robić u mojej Teściowej :) Składniki: 1 duża chałka (czerstwa)* 30 dag mielonego maku 1300ml mleka 3.2% 100ml śmietany kremówki 30% 3 – 4 łyżki cukru lub miodu Bakalie: 100g migdałów 100g orzechów włoskich 200g rodzynek Ewentualnie wiórki kokosowe * Czerstwa chałka lepiej wpija mleko. Jeśli macie świeżą, najlepiej przed zrobieniem makówki, pokroić ją na kromki, rozłożyć na blaszce(...)Mleko i śmietanę zagotowujemy razem w garnku, następnie wsypujemy mak i cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec kosztujemy i można dodać jeszcze cukru lub miodu, jeśli ktoś woli słodszą makówkę. Czerstwą chałkę kroimy w kromki około 1cm grubości. Migdały i orzechy siekamy dość drobno. Rodzynki przebieramy, gdyż czasem znajdują się w nich jakieś łodyżki
Smakowy Rajczym dzielić :) Ps. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Składniki: 10 dag masła 10 łyżek mleka 2 jajka 80 dag mąki 20 dag cukru 5 łyżek miodu 2 łyżeczki sody Masa grysikowa: 1400 ml mleka 200g grysiku (kaszy manny) 3 łyżeczki cukru waniliowego 350g miękkiego masła 82% 20 dag cukru pudru Polewa: 40g czekolady(...)zagotowujemy i powoli wsypujemy grysik, stale mieszając by nie było grudek. Po ugotowaniu pozostawiamy kaszę manną do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z sodą i robimy w nich dołek. Masło i miód roztapiamy razem w rondelku, dodajemy zimne mleko, by zmniejszyć ich temperaturę. Wlewamy miksturę do dołka z mąką, wbijamy jajka, dodajemy cukier i zarabiamy ciasto, najpierw widelcem lub drewnianą łyżką
Smakowy Rajsprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane : 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie : Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy(...)będzie gładka i sztywna . Jabłka karmelizowane : Jabłka dokładnie umyć , wyciąć delikatnie gniazda nasienne , nie rozkrawać jabłek . Pokroic je na cienkie plastry (ok pół cm ) Na patelni rozpuścić cukier ,miód ,cynamon i sok . Chwilkę pogotować , dodać na patelnię plastry jabłek , jedną warstwą . Gotować ok 20 sekund z każdej strony , zdjąć do wystudzenia . Podobne postąpić z resztą jabłek. Jeden blat
Malinowa Kawiarenkasmakowych! Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 200 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 150g surowej dyni - startej na drobnych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku(...)oczkach, dokładnie odcisnąć ewentualny sok. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę. Na końcu dołożyć startą dynię, wgniatając ją do środka. Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu zamiast rąk użyć miksera koniecznie
Grunt to przepis!mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g drożdży instant Jaglanka: 150 g płatków jaglanych 175 ml mleka 450 wrzącej wody 30 g miękkiego masła 13 g soli 30 g miodu Płatki jaglane zalać wrzątkiem, dodać masło, miód, sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych
Delicious Titbitssię na przygotowannie go w sposób nieco odmienny ...... Składniki: /2 porcje/ 2 jabłka po 2 łyżki grubo pokrojonych bakalii /migdały, orzechy włoskie, / rodzynek, żurawiny. 2 łyżki miodu sok z 1 pomarańczy Po ¼ łyżeczki cynamonu, mielonych gożdzików, imbiru i kardamonu Wykonanie: Jabłka umyć i wydrążyć miąższ pozostawiając dookoła cienką obwódkę(...)łyżki wody/ i dusić na małym ogniu do miękkości, ale owoce nie powinny być rozgotowane. Dodać przyprawy i odstawić do przestygnięcia. Jabłka połączyć z miodem i połową przygotowanych bakalii. Napełnić jabłka. Wierzch posypać obficie bakaliami
Zakamarki mojej kuchni