Polecam przepis na skrzydełka marynowane w sosie sojowym z miodem Produkty: 10 skrzydełek 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki słodkiej papryki papryka ostra
Ugotujmy CośKonserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami
Tradycyjna KuchniaPyszna i zdrowa owsianka orzechowa. Idealna na pożywne śniadanie Składniki: 3 łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka ½ cytryny 1 jabłko 10 orzechów laskowych 5 łyżek miodu Wykonanie: Płatki owsiane zalać 5 łyżkami przegotowanej zimnej wody i odstawić na pół godziny. Następnie dodać zimne mleko, sok z cytryny, starte jabłko i posiekane orzechy (koniecznie laskowe). Całość wymieszać, posłodzić miodem i podawać
Tradycyjna Kuchniastarczy ;) Składniki: 1 jabłko 2 brzoskwinie 3 łyżki otrębów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabletki STEWII fruktoza 1 łyżeczka cynamonu miód do polania Sposób przygotowania: Otręby, jogurt, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, STEWIE mieszamy razem i odstawiamy, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy jabłka (obieramy) i brzoskwinie, kroimy(...)owoce i znów ciasto, żeby przykryło wszystkie brzoskwinie i jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut gotowe ciasto polewamy miodem i podajemy z serkiem homogenizowanym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjabłka ( w zależności od wielkości) 2 łyżeczki cynamonu 4 (spore) łyżki otrębów 6 łyżek wrzątku 3-4 łyżeczki serka homogenizowanego naturalnego 3 tabletek STEWII/fruktoza 2 jajka ewentualnie miód do polania Sposób przygotowania: Otręby zalewamy 6 łyżkami wrzątku i odstawiamy na bok żeby spęczniały w tym czasie jabłka myjemy,obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach starte jabłka mieszamy(...)starte jabłka na jabłka wykładamy pianę z jajek ponownie wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20-30 minut (sprawdzamy czy góra się nie spala) podajemy polane miodem oraz serkiem homogenizowanym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmuffinek serduszek i 2 zwykłe): 2 jajka 0,5 szklanki maślanki (może być też jogurt albo kefir) 1,5 szklanki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 jabłko 3 łyżki miodu (chyba że jabłko będzie bardzo słodkie to wtedy mniej) kilka kropel olejku migdałowego garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłko obieramy(...)trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy w oddzielnej misce mieszamy: miód, jajka, maślankę, olejek do suchych składników dodajemy mokre i wszystko mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25 minut (pilnujemy żeby góra się nie spaliła) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodatek jest wartościowa dla organizmu ;) Składniki (12 babeczek): 0,5 szklanki płatków jęczmiennych firmy Kupiec 1 szklanka otrębów owsianych firmy Kupiec 2 jajka (L) 3/4 szklanki maślanki 3 łyżki miodu 1 banan spora garść rodzynek 5 daktyli 2 łyżeczek proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Banana obieramy i rozduszamy widelcem na miazgę dodajemy otręby, płatki jęczmienne, miód, rodzynki, pokrojone
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka maku kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka masła 3/4 szklanki mleka 2-3 łyżki miodu opcjonalnie garść rodzynek lub żurawiny (kto co lubi;)) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy mleko, miód kiedy będzie ciepłe dodajemy płatki, otręby, mak gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpiątek znajdę czas i ugotuję coś godnego pochwały ;) Składniki (1 porcja): 0,5 szklanki kaszy jaglanej firmy Kupiec 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody łyżeczka miodu około 8 daktyli 1 łyżeczka kakao 0,5-1 jabłko Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy z wodą, mlekiem i miodem zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu (możemy dolać wody jak będzie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanka płatków owsianych firmy Kupiec 0,5 szklanki otrębów owsianych firmy Kupiec 2 łyżki lnu złocistego (siemię lniane) garść rodzynek 2-3 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu możemy dodać też inne, ulubione bakalie ;) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach (żeby powstała z niego papka) dodajemy do nich otręby(...)płatki owsiane, cynamon, siemię lniane oraz ciepły miód wszystko dokładnie mieszamy rozsmarowujemy nasze musli na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 160 stopni (sprawdzamy czy się nie palą) podczas pieczenia przewracamy i mieszamy granolę minimum 3 razy, za pierwszym razem przewracając dzielimy na mniejsze kawałki żeby nie powstał
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwyszły mi tylko dwie babeczki, ale przy najbliższej okazji przygotuj większą porcję ;) Składniki (2 babeczki): 3 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka miodu 2 łyżki serka homogenizowanego ulubione owoce (ja dałam kilka kawałków ananasa i kiwi) opcjonalnie jakieś słodzidło do serka (ja nic już nie dodawałam bo sam otrębowy spód i owoce były(...)wystarczająco słodkie) Sposób przygotowania: Mieszamy otręby, miód oraz 2 łyżki gorącej wody i odstawiamy na kilka minut, aż spęcznieją wykładamy masę otrębową na spód oraz boki silikonowych papilotek do muffinek (wymaga to trochę cierpliwości, ponieważ otręby odklejają się od boków i trzeba je mocno przyciskać) pieczemy w temp 170 stopni przez około 20-30 minut, pilnujemy żeby się nie spaliły
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćporcje) - truskawki - 8 sztuk - ser "Feta" - 3 plastry - sałata - 10 liści - oliwki zielone - 8 sztuk - liście mięty - 10 sztuk - oliwa - 3 łyżki - miód - 1 łyżeczka - sok z cytryny - 2 łyżki - pieprz Sposób przygotowania: Sałatę porwać na małe kawałki, dodać pokrojony w kostkę ser, plastry truskawek oraz przekrojone na pół oliwki(...)liście mięty. Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, a następnie polać sałatkę. Całość posypać gruboziarnistym pieprzem. Smacznego
Fit-aminakurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili 1 ząbek czosnku ulubione zioła - najlepiej świeże Dressing: 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek 1/4 szklanki musu roztartego(...)jednej, świeżej figi lub 1/4 szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciskanego) 1/4 szklanki octu balsamicznego pół garści listków tymianku 1 łyżka miodu świeżo zmielona sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia piersi z kurczaka oraz pozostałych składników (liści rukoli, pomidorków) i osuszenia ręczniczkiem papierowym. Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, a składniki
Symfonia SmakówSkładniki: (2 porcje) - gorzka czekolada - 5 kostek - jogurt naturalny - 1 łyżka - mleko - 2 łyżki - orzechy laskowe - 10 sztuk - kakao (naturalne) - 1 łyżka - miód - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Orzechy laskowe obrać z brązowych skórek, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami mleka. Do masy orzechowej(...)dodać rozpuszczoną czekoladę, jogurt naturalny, kakao oraz miód. Całość dokładnie zmiksować. W kremie maczać owoce np. truskawki, kiwi lub pomarańcze. Smacznego
Fit-aminaRewelacyjne orzeźwienie w ciepłe dni. Słodycz arbuza przenika się ze smakiem kwaśnych borówek. Dla mnie bomba! 500 g arbuza 100 g borówek amerykańskich 0,5 szklanki miodu 2 szklanki mleka Z arbuza wykrawamy miąższ i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Dodajemy borówki amerykańskie oraz wlewamy płynny miód. Wszystko dokładnie blendujemy. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzenie