upalny dzień. Ogórkowy jest bardzo orzeźwiający a dodatek mięty dodaje mu świeżości. Składniki: (na dwa koktajle) 6 brzoskwiń 2 ogórki wężowe 3-4 gałązki mięty pieprzowej 1-2 łyżeczki miodu z mniszka (lub pszczelego) plasterki ogórka i listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania : Brzoskwinie i ogórki myjemy i osuszamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy(...)półplasterki. Brzoskwinie, ogórki i listki mięty (bez łodyżek) miksujemy w dzbanku na gładko. Dosładzamy miodem do smaku. Lód kładziemy na suchej ścierce i rozdrabniamy uderzając tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Dodajemy do dzbanka miksera i miksujemy tylko chwilkę tak aby pozostały małe kawałki lodu. Serwujemy udekorowane plasterkiem ogórka i listkiem mięty
Pyry na Gazwidzieć efekty, co sprawi że motywacja wzrośnie. Zdrowe odżywianie jest za drogie Zależy jakich produktów zamierzasz używać. Można skomponować śniadanie z jagód goi, komosy ryżowej, mleka owsianego i miodu manuka, a można też użyć kaszy jaglanej, polskich jagód, domowego mleka ryżowego i miodu od lokalnego pszczelarza . Nie trzeba regularnie odwiedzać sklepów ze zdrową żywnością - większość produktów można kupić
Powiedz dietom niepęczek posiekanej zielonej pietruszki (duża garść), ponadto: 2 duże cebule czerwone, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, otarta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, sól do smaku, 60 ml piwa jasnego. Przygotowanie: Ciasto: Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i mąką razową. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)pizzy ). Ciasto skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w kostkę i cebulę w paski. Podsmażamy ok. 3 min. dodajemy, cukier, miód, skórkę z cytryny, szczyptę soli i smażymy kolejne 2 min, mieszając. Całość zalewamy piwem i dusimy na małym ogniu, aż cebula się zrumieni, a piwo zostanie wchłonięte. Odstawiamy do przestygnięcia
Moniki Smakołykisezonowa rozpusta . przepis na dwie porcje 2 średnie piersi kurczaka 150 gram czerwonej porzeczki 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru papryka wędzona w proszku sól oliwa do smażenia cieniutka kromka chleba z dynia i żurawiną 2 liście kapusty włoskiej kilka listków młodej boćwiny 2 gałązki porzeczki czerwonej Piersi z kurczaka marynujemy w soli i papryce wędzonej kilka godzin , następnie smażymy(...)minut by odpoczęły i doszły, na pozostałym tłuszczu smażymy na średnim ogniu kapustę z każdej strony po około 2-4 minut . Cukier karmelizujemy na patelni dodając porzeczki czerwone oraz miód i zgniatamy je delikatnie łyżką drewnianą i chwilę smażymy , gdy sos wydaje się zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, sos przecieramy przez sitko jeżeli okaże się że pestki porzeczek
na gazieświeżym ogórkiem, ale także na słodko np. z dżemem. Składniki: ½ kg mąki, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 300 ml wody, 15 dag ugotowanej ostudzonej kaszy jaglanej, 1 łyżka miodu, 1 ½ łyżeczki soli, 5 łyżek ziaren słonecznika. Wykonanie: Mąkę wymieszać z kaszą jaglaną, drożdżami, słonecznikiem i solą. Następnie wlewać powoli letnią wodę z miodem, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto
Tradycyjna KuchniaMleczny deser kawowy - waniliowy z nasionami chia Składniki kawowej warstwy: 200 ml mleka 3 łyżeczki mielonej kawy 100 ml wody 1 łyżeczka melasy (można ją ewentualnie zastąpić miodem) 5 łyżek nasion chia Kawę zaparzyć wodą, odstawić pod przykryciem. Przestudzoną przecedzić - ja używam papierowego filtra do kawy. (Jeśli używacie kawy rozpuszczalnej, to oczywiście nie ma potrzeby(...)przecedzać jej.) Do kawy dodać melasę lub miód oraz mleko. Wsypać nasiona chia i wymieszać wszystko razem. Odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki, po około godzinie można kolejny raz wymieszać i pozostawić na kolejne przynajmniej 2-3 godziny. Dlaczego tak ważne jest mieszanie tego deseru? Otóż dlatego, że nasionka pod wpływem wody (mleka, jogurtu
Codzienna kuchnia niecodziennamiętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki, by składniki się wystudziły Przed podaniem na stół posypujemy sałatkę ziarnem sezamu. Składniki na sos: mięta sok z cytryny oliwa miód Kilka liści umytej, osączonej mięty siekamy, dodajemy do niej około 2 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy i łyżkę miodu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. polać sosem sałatkę. Pomysł
Proste PotrawyMiodny kuch Składniki: ciasto: - 4 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki startej marchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka(...)wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Jajka ubijam razem z cukrem. Dodaję mąkę, olej, rozpuszczony miód, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Wszystko dokładnie miksuję. Dorzucam marchew oraz bakalie. Mieszam łyżką drewnianą. Wszystko przelewam do wysmarowanej tłuszczem keksówki oraz obsypanej mąką. Piekę w uprzednio nagrzanym piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem, czy jest już gotowe. Temperatura piekarnika
Kuchnia co dniaMiodowe bułeczki z jabłkami (źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki ) Składniki: - 15 dag margaryny roślinnej - 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej) - 3 łyżki cukru - 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy) - 150 ml mleka - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jabłka Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję(...)posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na pół godziny. Ciasto rozciągam na stolnicy tak, aby miało grubość 1,5-2,0 cm. Wykrawam z niego małe kółeczka. Układam je na blasze wyścielonej papierem
Kuchnia co dniapowideł śliwkowych 2 łyżki gorczycy 2 główki czosnku 1 szklanka bulionu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka tymianku 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Powidła śliwkowe wymieszać z tymiankiem i 1 łyżką gorczycy. Nadzienie umieścić we wnętrzu kurczaka. Związać(...)udka nicią kuchenną. Przełożyć kurczaka do naczynia do zapiekania. Bulion i wino wlać na dno naczynia. Dodać przekrojone na pół czosnek. W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę. Doprawić solą i pieprzem i polać marynatą kurczaka. Kurczaka przykryć folią aluminiową i piec przez 1 h. Po godzinie zdjąć folię i piec kolejna godzinę. Co jakiś czas polewać kurczaka sokiem
Moja Galeria Smakunasze samopoczucie. Co powiecie na dzisiejsze połączenie smaków? Koktajl czereśniowo malinowy z miętą SKŁADNIKI : 2 garście czereśni 1 garść malin świeżych 14 listków mięty opcjonalnie miód PRZYGOTOWANIE : Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki - można wydrylować, przekładamy do malaksera. następnie dodajemy garść świeżych malin oraz około 10 - 12 listków świeżej mięty. Całość(...)owoców z miętą miksujemy prze kilkanaście sekund do uzyskania koktajlu. (opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu) Przelewamy koktajl do szklanki i podajemy z listkiem świeżej mięty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidietetyczną... To prawdziwy eliksir młodości :) Kupiłam ich ponad kilogram więc z części z nich zrobiłam dwa pyszne koktajle. Składniki: 1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich 1 duża łyżka miodu rzepakowego kilka listków mięty pieprzowej 1 szklanka maślanki 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. W smaku pychota. Konsystencja gęsta i galaretkowata
Jemy Pijemymylnego, możemy przygotować lemoniadę z wszystkiego co bardzo lubimy i tutaj moja propozycja :) Składniki: 1 l wody 3 duże pomarańcze kilka solidnych garści świeżej mięty miód do smaku lód do schłodzenia Wiele ciekawych składników znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pomarańcze obieramy i tniemy na mniejsze części i wrzucamy do naczynia miksującego, miętę myjemy i dodajemy do naczynia, wszystko(...)miksujemy na miał i dodajemy odrobinę miodu wszystko nadal miksując ( chodzi o to aby wydobyć jak najwięcej smaku) wszystko zalewamy wodą i miksujemy jeszcze ok 1 minuty na małych obrotach. Gotowy napój przelewamy przez geste sitko do szklanek i podajemy z kruszonym lodem lub kostkami lodu. Smacznego
Niezły Młynekbrzoskwinie. Trzeba było więc szybko przerabiać te nektaryny, sami dobrze Wiecie, że są bardzo nietrwałe. Upał na zewnątrz, więc dla schłodzenia duszy i ciała powstał cudny koktajl mleczny osłodzony miodem, z dodatkiem nektarynek i odrobiny cytryny. Schłodzony, z kilkoma kostkami lodu, nie za słodki, ochłodził nas pozytywnie. Wyszło pysznie. Składniki: 2 szklanki mleka łyżka miodu ( kto lubi bardziej słodkie można
na moim stole...Składniki: (na około 6-8 bułeczek) Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 2 łyżki otrębów pszennych 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni 15 g świeżych drożdży(...)spryskania bułek Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać miód, sól, nasiona, otręby, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia
Nastoletnie Wypiekanie