mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek cukru 1 cukier wanilinowy 100 g suszonych żurawiny Kruszonka: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru(...)piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz z żurawiną Żurawinę wcześniej namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie. Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone
Delicious Titbitslimonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę 0,5cm X 0.5cm. Marynata do łososia: Przygotować zesty z cytrusów. Wycisnąć sok z cytryny, ½ limony, 1 pomarańczy. Dodać(...)miód, świeżo siekane zioła, siekane chilli i przyprawy. Wszystko w misce wymieszać i odstawić na kilka minut. Do marynaty dodać łososia, zanurzyć rybę w pełni w marynacie. Marynować kilka godzin w lodówce. Warzywa: Ogórek kroić na ćwiartki, a następnie wyciąć gniazda nasienne- pokroić w brunoise( kostka 1-2mm), tak samo postąpić z jabłkiem oraz selerem
Plate of Joyprzede wszystkim zdrowe bakaliowo-czekoladowe kąski. Są pyszne! Koniecznie spróbujcie! Składniki: 150 g suszonych moreli, 75 suszonej żurawiny, 70 g wiórek kokosowych, 30 g płatków migdałowych, 2-3 łyżki miodu / syropu z agawy, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 100 g gorzkiej czekolady Do pojemnika blendera włożyć bakalie - morele, żurawine, wiórki i płatki migdałowe. Dobrze zmiksować na drobne kawałki. Zmiksowaną(...)masę wyłożyć do miski, dodać olej i miód, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę nakładać na łyżkę i formować przy pomocy drugiej łyżki. Dobrze ściskać masę łyżkami, aby składniki się ze sobą połączyły. Tak przygotowane kąski włożyć na talerzu/tacce do lodówki na około godzinę. Kiedy nasze zdrowe kąski są już schłodzone zanurzamy je w roztopionej gorzkiej czekoladzie
Plate of Joypiękny słoneczny dzień. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 4 duże jabłka , najlepiej szara reneta 500 g mrożonych truskawek 85 g cukru kryształu 100 g rodzynek 100 g brązowego cukru 50 g miodu 250 g masła 300 g płatków owsianych 300 g mąki 100 g płatków migdałów 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obieramy i kroimy na większe kawałki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier(...)dodając na sam koniec rodzynki. Podlewamy lekko wodą gdyby całość zaczynała przywierać do garnka. Jabłka powinny być lekko miękkie, ale nie rozgotowane. Truskawki powinny również lekko zmięknąć. Brązowy cukier, miód i masło rozpuszczamy. Mąkę, płatki owsiane, migdały i cynamon mieszamy razem. Płynną mieszankę wlewamy powoli do wymieszanych suchych składników. Mieszamy łyżką lub ręką do połączenia się całości. Jabłka i truskawki
Made By Mom And Sonstałe menu wiosenne i życzę pozytywnych wiosennych dni z jak najmniejszą ilością stresu!. Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1 pomarańcza 1 garść szpinaku 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl zimnej wody Przygotowanie: 1. Pomarańcze, szpinak, cytrynę umyć pod bieżącą wodą 2. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki, dodać szpinak, miód
Kuchnia PROzdrowotnageneralnie danie medalowe. Deseru już nie zamówiliśmy, ja jeszcze tylko poprosiłam o herbatę. Otrzymałam filiżankę z plasterkiem pomarańczy i świeżego imbiru, w imbryczku parzyła się herbata, uzupełnieniem był miód podany w kieliszku. Miód pochodził z pasieki Taty pana Barmana. Całość wspaniała, rozgrzewająca i ten aromat…. Wyszliśmy najedzeni ale bez uczucia ciężkości. Dania nie należą do najtańszych ale zdecydowanie
królestwo garówkminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1,5 łyżeczki kurkumy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku 200 g suszonych śliwek, 100 g migdałów, laska cynamonu, skórka z ½ cytryny, 1 łyżka miodu wielokwiatowego oliwa Migdały sparzyć obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Śliwki przekroić na pół. Cebule posiekać w kostkę, czosnek posiekać. Mięso pokroić na spore kawałki(...)cytryny, wlać około 700 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 6 godzin – mięso powinno być miękkie. Do mięsa dodać migdały, śliwki i miód, piec jeszcze pół godziny. Najlepiej podawać z kuskusem. zastawa
królestwo garówkremówka – 600 ml, 2 płatki gwiazdki anyżu, 1/2 laska kory cynamonu, 4 ziarna czarnego pieprzu, 4 ziela angielskie, 2 torebki kardamonu, 4 goździki, 20 g żelatyny, 3 - 4 łyżki miodu, krokant: 100 g orzechów laskowych, 200 g cukru, Deser czasochłonny lecz łatwy w przygotowaniu. Ale chyba wart czasu jaki się jemu poświęci. ciastka migdałowe: Migdały podprażyć na suchej patelni(...)godziny. piernikowa pianka Mleko zagotować z przyprawami, przykryć i odstawić do ostudzenia. Przecedzić. Podgrzać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka i połączyć z gorącym mlekiem, dodać miód i wymieszać. Śmietanę ubić, połączyć z przestudzonym mlekiem z żelatyną. Przelać do formy z płaskim dnem, odstawić do zastygnięcia. krokant Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówBrukselka – kapusta brukselska – wyhodowana w Brukseli w latach dwudziestych XIX wieku. 300 g brukselki, 2 mandarynki, sok z 1 limonki, 1 – 2 łyżki miodu płynnego, 4 łyżki oliwy. Brukselkę obrać z wierzchnich uszkodzonych liści, umyć, osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski. Dodać sok z limonki, miód, oliwę i wymieszać. Mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Obrać
królestwo garówplastry łososia wędzonego, 2 łyżki syropu z granatów, 1 łyżka miodu 1 burak, 12 jajek przepiórczych, ognista mieszanka przypraw, Syrop z granatów wymieszać z miodem. Buraka umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać. Pokroić w cienkie plasterki a następnie paseczki. Wymieszać z sosem. Odstawić do ostygnięcia. Łososia pokroić w cienkie paski. Buraka osączyć i wymieszać z łososiem. Ugotować jajka przepiórcze
królestwo garówszalotki, 100 g wędzonego łososia, 1 -2 buraki, 1 ogórek, jajka przepiórcze lub kurze, ognista mieszanka przypraw sok z limonki, łyżka miodu, 4 łyżki oliwy, Buraki umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać i pokroić w kostkę ( około 0,5x0,5 cm). Włożyć do miseczki. Sok z limonki, miód i oliwę wymieszać. Wlać do buraków, wymieszać i odstawić. Jajka ugotować
królestwo garównatki pietruszki, żółte pepperoni, ząbek czosnku, 130 ml oliwy, 20 -30 ml przegotowanej wody, sok z 1 cytryny, sól, miód wielokwiatowy Natkę, pepperoni (z pestkami lub bez - zależy czy lubimy na bardzo ostro czy troszkę mniej), czosnek, sok z cytryny zmiksować. Sos doprawić solą i miodem do smaku. zastawa
królestwo garówczerwonej cebuli, 2 łyżki oleju lub oliwy, kawałek kory cynamonu, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 duże twarde gruszki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, sok z cytryny, sól, cukier, miód, Cebulę pokroić w cienkie plasterki, poddusić dodając szczyptę soli i cukru. Gruszki zetrzeć (nie obierać) na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli razem z cynamonem i anyżem. Dusić około(...)minut, wlać wino, dusić 10 minut i wlać sok z cytryny. Dusić do miękkości, doprawić miodem i solą. zastawa
królestwo garówspaghetti Omnomnom, 80 g natki pietruszki, żółte pepperoni, ząbek czosnku, 130 ml oliwy, 20 -30 ml przegotowanej wody, sok z 1 cytryny, sól, miód wielokwiatowy, 20 połówek suszonych pomidorów w oliwie , oliwa "z pomidorów", tarty cheddar do posypania, sól Natkę, pepperoni (z pestkami lub bez - zależy czy lubimy na bardzo ostro czy troszkę mniej), czosnek, sok z cytryny zmiksować(...)doprawić solą i miodem do smaku. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Z pomidorów zdjąć skórkę, podgrzać je na oliwie. Sos z pietruszki podgrzać. Wymieszać spaghetti z sosem i delikatnie z pomidorami. Ułożyć na talerzu, posypać startym serem. Posypałam czarną solą. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce
królestwo garówjagnięcej (można użyć wątróbkę cielęcą), 2 łyżki mąki, 300 g mrożonych malin, 300 g mrożonej mieszanki owoców, 7 g agaru, 3 cebule, 2 jabłka winne, sos Kikkoman, 200 ml miodu pitnego trójniak, 2 łyżki masła, oliwa. Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania galaretki potrzeba nam 500 ml przecieru, brakującą ilość(...)wzdłuż). Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę poddusić 3 minuty z dodatkiem szczypty cukru. Dodać jabłka, wlać 200 ml wody, 50 ml sosu kikkoman, miód pitny i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Smażyć wątróbkę na rumiano z obu stron ( około 3 minut z każdej strony). Wątróbkę przełożyć do cebuli. Dusić razem
królestwo garów