Dziś przedstawiam Wam dietetyczny przepisy dla każdego łasucha. Składniki: 3 banany 2 pomarańcze 250 g truskawek jogurt naturalny miód (opcjonalnie) mleko Wykonanie: Wszystkie składniki blenderujemy jeden po drugi by powstały warstwy. Najpierw masę bananową, następnie pomarańczową. Z truskawkami może być problem. Jeżeli są świeże to nie będzie problemu z ich zmieleniem. Natomiast jeżeli mamy mrożone tak jak moje(...)Wkładamy je do blendera i zalewamy odrobiną gorącej wody by je odmrozić i takim sposobem powinny się zmielić na gładką masę. Jeżeli nie są za słodkie możemy dodać łyżkę miodu. Przed nałożeniem truskawek, nakładamy jogurt naturalny. Możemy deser posypać płatkami migdałów, ale nie jest to konieczne. Deser jest zdrowy, pełen witamin ale też zapychający
Panda i jej światszkl czerwonej soczewicy 1 papryczka chili pęczek pietruszki 1 bakłażan 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej 1 puszka pomidorów w kawałkach 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano 2 łyżeczki miodu 2 łyżki ketchupu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka fety olej rzepakowy oliwa z oliwek pieprz słodka papryka Przygotowanie: bakłażana myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju(...)się do faszerowania, czwartą filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na odrobinie oliwy, doprawiamy słodką papryką, dodajemy 2 łyżki ketchupu. przekładamy do wysokiego naczynia, blendujmey, dodajemy musztardę, pomidory oraz miód połówki papryk nadziewamy farszem, wymieszanym z fetą oraz rozgniecioną widelcem ( lub drewnianą łyżką) soczewicą i parmezanem Owijamy folią aluminiową, układamy na patelni, podlewamy wodą, dusimy około 20 minut Podajemy gorące
Luźna Kuchniaszybko znikały, tak wszystkim smakowały. Składniki: masa: 400 g maku mielonego Back Mit, 200 g tartych migdałów Back Mit, 350 ml mleka, 150 g cukru trzcinowego, 150 g miodu, ciasto: 200 ml letniego mleka, 60 g świeżych drożdży, 100 g cukru trzcinowego, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 700 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą(...)wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy ok. 10-15 min., ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy migdały, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe
Moniki Smakołykipieczenia (podpiekamy ok. 10 min. w piekarniku w temp. ok. 180 st. C), drugą rozwałkowujemy i kładziemy na masę jabłkową. Warstwa jabłkowa: 1 kg startych jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru (opcjonalnie w zależności od tego jak kwaśne będą jabłka) 1 łyżka masła Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek
kuchcikowniapysznie. Na słodko i na ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z brązowym ryżem i lekką sałatką. Składniki (4 porcje): 500 g filetów z piersi indyka 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta chili sól, pieprz 1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry(...)Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy. 3. Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 5. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, tak żeby mięso pozostało miękkie i soczyste. 1 porcja (140 g) zawiera: 170 kcal; 23,7 g białka; 3,5 g tłuszczów
Powiedz dietom nieSkładniki 2 piersi z kaczki 4 średnie buraczki 5 łyżek soku pomarańczowego 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie Buraki umyć, ale nie obierać i każdego owinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut. Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki. Pierś z kaczki umyć(...)skórą do dołu, a następnie obracamy na drugą stronę. Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy. Chwilę smażyć mieszając. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę, aby "odpoczęła". Na talerzu ułożyć plasterki buraków, pokrojoną w plastry pierś i polać sosem. Smacznego
O kuchni z uczuciempieprz, vegeta,ostra papryka, 2 – 3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka, 1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu z kostki,mąka, sól,olej do smażenia, parę kropli cytryny, odrobina miodu. Przygotowanie: Mięso wyrobić z jajkami, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno cebulę (można podsmażyć na złoty kolor), dodać bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić dokładnie.Uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące(...)rosołową wg przepisu. Śmietanę wymieszać z dwoma łyżkami mąki,dokładnie wymieszać i wlać powoli do gotującego się bulionu. Zagotować. Doprawić do smaku.Dodać chrzan, parę kropli cytryny i odrobinę miodu. Pulpety przełożyć do sosu. Chwilę pogotować
kulinarnajamka.blogspot.comgram pędów bambusa, 1 zielonej papryki chili, 1 czerwonej papryki słodkiej, 1 małej cukinii, 1 puszki pomidorów, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 1/2 cytryny, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek miodu, 1 łyżki oliwy, 1 łyżki octu ryżowego, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczek ziaren sezamu, 2 łyżeczek oleju sezamowego, kilku listków bazylii(...)następnie jeszcze przez 3 minuty od strony mięsa. Tak podsmażone piersi kaczki umieściłem w naczyniu żaroodpornym układając je skórą do góry. W miseczce wymieszałem łyżkę sosu sojowego, łyżkę miodu i łyżeczkę pieprzu kajeńskiego i powstałą mieszaniną posmarowałem obficie skórę filetów z kaczki ułożonych w naczyniu żaroodporny. Następnie włożyłem je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut
Wyprawy kulinarnezmiksować, aby nie tworzyły się kryształki lodu. Na koniec uformować porcje sorbetu, wstawić do zamrażarki. Łosoś 600 g filetu z łososia norweskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju lub oliwy 2 łyżeczki octu balsamicznego sól i pieprz Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na 4 porcje (równo nie zawsze znaczy sprawiedliwie ;) ). Sok z cytryny wymieszać(...)miodem, olejem, octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. Do szczelnie zamykanego pojemnika wsadzić kawałki ryby. Zalać przygotowaną marynatą. Pojemnik zamknąć, odstawić do lodówki na 2 godziny. Od czasu do czasu odwrócić na chwilę pojemnik do góry dnem. Zamarynowanego łososia grillować po 3-4 minuty z obu stron. Sałatka z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 16 niedużych pomidorków 1 ząbek czosnku
Pełny talerzświecie. Całym!" Ta granola wygrała nawet z pewnymi cynamonowymi kwadracikami, a to nie łatwe zadanie. ;) Mogę, więc z pełną odpowiedzialnością napisać gorąco polecam! Składniki: 4 łyżki tahini 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie) 2 łyżki oleju np. rzepakowego, słonecznikowego 3 szklanki z czubkiem płatków owsianych 3/4 szklanki migdałów (obranych) 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrąb owsianych 4 łyżki(...)owoce sezonowe do podania np.: truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku na małej mocy rozpuścić tahini z miodem, cukrem i olejem, zamieszać. Masa powinna być jednolita. Mogą pozostać niewielkie kryształki cukru. Rozpuszczą się w piekarniku. Odstawić na bok. W misce wymieszać pozostałe składniki (płatki, migdały, sezam, otręby, siemię
Pełny talerznamoczenia śledzi- może wymieszane z wodą 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 cebula 1 nieduże jabłko sok z cytryny 200 g śmietany 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki posiekanego koperku sól i pieprz Śledzie opłukać, przełożyć do miski. Zalać mlekiem, odstawić na 2-6 godzin. Czas zależy od tego, jak słone są ryby. Następnie filety osuszyć. Skropić(...)minut. Pokroić w ok. 3 cm dzwonka. Cebulę obrać, drobno pokroić. Jabłko obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z majonezem miodem, koperkiem, jabłkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny lub octem. Śledzie, zalać śmietaną, wymieszać. Odstawić na min. kilka godzin do lodówki. Smacznego
Pełny talerzMleczno owocowe smaki w połączeniu z owsianką i drobinkami masła orzechowego to śniadanie idealne :) Składniki: 50 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka miodu 2 duże truskawki 1/2 banan kilka malin 1 łyżka proszku malinowego LYO FOOD (dostępne od kwietnia) + słoik po maśle orzechowym ;) Przygotowanie: Płatki zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia(...)Zagotuj mleko. Dodaj płatki i nasiona chia. Gotuj przez 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Do płatków dodaj miód i wymieszaj. Truskawki i banana pokrój w kostkę. Do słoika przełóż 1/3 owsianki. Następnie ułóż pokrojone truskawki. Wyłóż kolejną 1/3 owsianki. I ułóż banana. Pozostałą część owsianki wymieszaj z proszkiem malinowym. Tą część umieść na wierzchu słoiczka
Zdrowie na języku :Płyżki orzechów nerkowca lub niesolonych orzeszków ziemnych rukola ( ilość wedle uznania ) Sos do sałatki: sok z 1/2 małej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła zahartować, przelewając zimną wodą. Pozostawić na sicie, aż nadmiar wody obcieknie(...)Pomidory pokroić w cząstki, cebulę pokroić w cienkie pióra. Ser bałkański pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki delikatnie połączyć. Przygotować sos. Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, miód i zioła przełożyć do niedużego słoiczka. Zamknąć słoik i potrząsać energicznie, aż sos zmieni się w gładką emulsję. Tuż przed podaniem polać sałatkę brokułową sosem. Smacznego
kolorowotorcikowozmiany daty na kalendarzu one wciąż objęte są snem zimowym. Co więc pofałdowanym strukturom dodać może kopniaka, jak nie połączenie maku, amarantusa, bakalii i "cynamonowego raju"? Jak nic, łyżka miodu i woreczek przypraw uderzają w wyobraźnię i twórczość na tyle, że nasze smocze dziecko będzie miało chałupę "all inclusive". SKŁADNIKI: - półtorej szklanki ziarna amarantusa - półtorej szklanki maku niebieskiego - rodzynki sułtańskie(...)rodzynki korynckie garść - jagody inkaskie garść - żurawina 2 garści - cukier trzcinowy 2-3 łyżki - miód 3-4 łyżki - masło 2-3 łyżki - orzechy włoskie drobno siekane pół szklanki - Ziarenka " Cynamonowy raj ", 2 garści, WYKONANIE: Amarantus zalewamy wodą - 3 szklanki i pozostawiamy na noc do napęcznienia, następnie gotujemy aż woda się wchłonie. Mak zalewamy wodą i zostawiamy aż napęcznieje i gotujemy
Wypisz Wymalujsuszony daktyl, a do max godziny jemy głównie białko, np koktajl białkowy. Wieczorny: 30 minut przed treningiem jemy połączenie węglowodanów złożonych z prostymi, np chleb żytni z miodem. Uważamy by porcja błonnika nie przekraczała 2 gramów, ponieważ obciąży żołądek, co może skutkować późniejszymi problemami. Po treningu oczywiście posiłek białkowy, np wspomniany koktajl. Dla lepszej budowy mięśni do białka należy dodać(...)płynów szczególnie po treningu !!! Mój system odżywiania przy treningu wygląda następująco. Obiad jem o 14:30, około 17 godziny przed treningiem jem 2 daktyle bądź kromkę chleba z miodem. O 17:30 zaczynam trening- rozgrzewka, tabata, ćwiczenia na mięśnie, tabata, rozciąganie. Następnie jem węglowodan prosty np. suszone owoce a potem spokojnie przygotowują posiłek białkowy, np sałatka z Newellą
Życie na widelcu