miód - 5845 przepisów (strona:132/390)

Ciasto Marysieńka z kremówką 358

gorzkiego kakao 1 szklanka mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy 2 kubki kremówki po 330 ml. 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka(...)papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa placki. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem: W 1/2 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Radzę

Jadło i czytadło
Makowiec japoński 163

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 5 łyżek mąki 2 duże jabłka 3 łyżki płynnego miodu Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić(...)wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych składników. Białka ubić na sztywno.  Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką. Makowiec piec przez ok. 50 minut

Jadło i czytadło
Pasztet miodowy 152

Dziś polecam pasztet miodowy. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 4-5 łyżek miodu płynnego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia   Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać s łodkiego smaku(...)mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, śmietaną, cebulą, miodem. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i nie żałować majeranku. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez

Jadło i czytadło
Pasztet z wątróbką i jabłkiem 159

zawartości. 1 kg wątróbki drobiowej wymoczonej w mleku 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 4-5 łyżek miodu płynnego 1 duże jabłko pokrojone w kostkę sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna(...)przypalić).   Wątróbkęusmażyć na patelni. Następnie  zmiksować w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, jabłkiem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami.  Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut

Jadło i czytadło
Porzeczkowa Marysieńka 183

kakao 3/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 25 dag orzechów włoskich 5 białek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowo - budyniowy 400 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 budyń(...)Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Krem:  Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić

Jadło i czytadło
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 203

czosnku lody z pietruszki: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty sos do sałaty:  1 łyżka miodu gryczanego (lub innego) 1 łyżka musztardy sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju Najlepiej dzień wcześniej przygotować lody Natkę pietruszki pokroić i zgnieść w moździerzu (nie musi być na papkę(...)energicznie ręką, powinno być gęste tak jak na pizzę, tak więc w razie potrzeby należy dodać mąki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przygotowujemy sałatę Musztardę, miód, sok z cytryny i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na strzępy, dolewamy sos i mieszamy, najlepiej dłońmi, tak aby liście dokładnie pokryły się sosem

Jadło i czytadło
Sałata z sosem miodowo-musztardowym 142

zaprzeczam, że tak podana sałata smakiem swojej tradycji jest dobra. Jednak odkąd spróbowałam sałaty w sosie miodowo - musztardowym innej jeść już nie chcę. 1 główka sałaty 3 łyżki miodu kurpiowskiego 3 łyżki musztardy  3 łyżki oleju sok z 1/2 cytryny pieczywo Liście sałaty umyć, osuszyć i podrzeć na kawałki (nie kroimy nożem). Musztardę wymieszać z miodem i sokiem

Jadło i czytadło
Miodowe buraczki przekładane serkiem z dodatkiem świeżego chrzanu 162

jako nieestetyczną, aczkolwiek dobrą papkę, podawaną do kaczki i pyz. Dziś buraczki na moim stole prezentują się nieco lepiej ;-). Na dwie porcje: 1 duży buraczek czerwony 3 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 serek śmietankowy Almette korzeń chrzanu - ilość wg. uznania  (ewentualnie ze słoiczka) Oliwę wymieszać z miodem, dodać

Jadło i czytadło
Koktajl serowy z jagodami goji 131

jagodami goji - idealne lekkie śniadanie! Do przygotowania 2 szklanek koktajlu potrzebujemy: 1/2 szklanka suszonych owoców goji 1 serek śmietankowy Almette 1/2 szklanki jogurtu (lub mleka) 1-2 łyżki miodu Suszone jagody zalać gorącą wodą (ok. 1/3 szklanki), odstawić na 30 minut, następnie zmiksować blenderem na gładką masę (nie odlewać nadmiaru wody), dodać serek, jogurt i miód, dokładnie wymieszać. Gotowe

Jadło i czytadło
Surówka z wstążęk marchewki z miodem i musztardą 248

propozycja podania marchewki w nieco innej formie. Słodycz miodu i ostrość musztardy podkreślają delikatny smak marchewki, ukazując ją w nowej, ciekawej odsłonie kulinarnej.   2 duże marchewki sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropli sosu sojowego Marchewkę zetrzeć na obieraku na wstążki, z podanych składników przygotować

Jadło i czytadło
Ciasto drożdżowe z serem 357

drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 80 g masła 1 jajo 1 żółtko 200 g półtłustego sera twarogowego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki miodu kilka kropli aromatu pomarańczowego Sposób przygotowania: Mleko podgrzać do ok. 30 stopni Celsjusza. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki miodu i 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić

W SMAK
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 222

Cały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu

VioletoweKucharzenie
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i pomarańczą 197

Naleśniki: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko Nadzienie: 2 jabłka 1 pomarańcza 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu Do miski wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dolewamy mleko oraz rozbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy z odrobiną oleju. Na patelnię po smażeniu naleśników wsypujemy brązowy(...)cukier. Czekamy aż zacznie zmieniać się w płyn. Dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce oraz miód. Wszystko dusimy do miękkości. Farszem napełniamy naleśniki, zwijamy w rulon. Smacznego

VioletoweKucharzenie
Pierś z indyka w migdałach z pikantnym sosem owocowym 241

sosu owocowego. Palce lizać! ;) Składniki : pierś z indyka ( moja miała ok 900g) 2 jajka płatki migdałów imbir mielony sól, pieprz Sos : puszka brzoskwiń w syropie 3 pomarańcze 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu z białego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej imbir mielony sos tabasco Brzoskwinie kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnie.  Miód, ocet z białego wina, sok wyciśnięty

Czerwona Porzeczka
Sajgonki z kurczakiem 482

sezamowego 1 zielona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 225g pędów bambusa z puszki 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżki wody sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Sposób przygotowania Mięso mielone połączyć w misce z 2 łyżkami sosu sojowego, łyżeczką cukru i oleju sezamowego. Ugnieść rękami i zostawić(...)Ciasto delikatnie obracać widelcem i łyżką, uważać, żeby nie dotykać nieusmażonego ciasto, bo przykleja się do sztućców i może się rozerwać. Podawać z sosem, który robimy mieszając sos sojowy, miód i czosnek. Można dodać chilli lub inne dodatki

W kuchni wieczorem