Marynata : sok z dwóch pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 łyżki miodu Mięso : 700 g mięsa z kurczaka lub indyka sól Do podania: 2 torebki ugotowanego ryżu, brązowego lub białego opcjonalnie kolendra, słodka papryka W garnku wymieszać sok, skórkę(...)pomarańczy, ocet, miód i przyprawy. Zagotować, trzymać na średnik ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Wystudzić. Mięso umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu i posolić. Przełożyć do plastikowej miski, zalać marynatą i wstawić do lodówki na min. 3 godziny lub dłużej. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika, ustawić 190*C, a gdy osiągnie
Chocolate Muffin Blogpokrojonej drobno papryczki chili ( u mnie z pestkami) 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki syropu klonowego lub miodu naturalnego płynnego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego tymianku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Umyte, osuszone i pokrojone warzywa ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą(...)oliwek. Pieczrki umyć i osuszyć, obciać końcówki ogonków ( nie obierałam skórki z kapeluszy ), dołożyć do warzyw. W miseczce połaczyć pozostałą oliwe, ocet balsamiczny i miód. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i taką mieszanką polać nasze danie. Po wierzchu posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 170 C z termoobegiem przez około 15 minut. Warzywa powinny
Gosia gotujekoncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki pędów bambusa sok z jednej pomarańczy łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku łyżka miodu 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć mąką(...)lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania doglądać przez około 5 minut.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,wyciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, tymianek oraz sól, pieprz i paprykę wg własnego uznania
Gosia gotujemój pierwszy bochenek, ale na pewno nie ostatni. Składniki : 400 g aktywnego zakwasu orkiszowego 500 g mąki orkiszowej razowej 450 – 500 ml wody 1 łyżka soli 1 łyżka miodu ( w oryginale jest melasa) 2 łyżki siemienia lnianego ( w oryginale jest czarnuszka ) 2 łyżki sezamu Sposób przygotowania : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wodę, sól, miód i zakwas. Dosypać ziarna
Gosia gotujeprzygotowanie zajmuje tylko 30 minut.Polecam serdecznie :) Składniki: 0,7 kg kiszonej kapusty 0,5 kg surowej białej kiełbasy 1 średnie jabłko pół garści suszonych podgrzybków 1 łyżka miodu 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 listek laurowy 2 goździki sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju ( u mnie zawsze(...)przykryciem również 15 minut. Po tym czasie zrobić pośrodku patelni z kapustą miejsce i ułożyć na nim białą kiełbasę oraz pokrojone w ósemki pozbawione gniazd nasiennych jabłko.Wszystko polać miodem , posypać drobno pokrojonym czosnkiem, majerankiem i tymiankiem.Dusić kolejne 10-15 minut aż jabłka będą miękkie ale się nie rozpadną
Gosia gotujełyżeczki przyprawy tandori masala 1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy lub oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka soli Sposób wykonania: _______________________ Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat
Gosia gotujedyni 3 małe podłużne buraki 1 duża kulka mozzarelli kilka liści sałaty 2 ząbki czosnku szczypta płatków chili świeży tymianek czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim dynię, skropić(...)mozzarellę poszarpaną na strzępki. Dynię wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia, obierać ze skóry. Kawałki dyni ułożyć na sałacie, podobnie upieczone buraki. Skropić całość dresingiem z oliwy, miodu i cytryny, posypać solą i pieprzem. Podawać.......Smacznego
Gosia gotujeświąteczny obiad...polecam. Składniki : 1,2 kg szynki b/k 5 dkg suszonych śliwek 5 dkg suszonych moreli Marynata : 1/2 główki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz majeranek czerwona papryka w proszku Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do pojemnika ( z pokrywką). W miseczce połączyć oliwę, miód, sos sojowy, przeciśnięty przez
Gosia gotujeKolejne pieczone skrzydełka na blogu. Po nucie orientu z tego przepisu , dzisiaj zapraszam na "klasykę gatunku". Skrzydełka w sosie BBQ z dodatkiem miodu...polecam. Składniki: 1 kilogram dużych drobiowych skrzydełek 1/2 łyżeczki soli 6-7 łyżek sosu BBQ, ja miałam z dodatkiem miodu 1/2 szklanki piwa 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć
Gosia gotujeśrednia cebula 1 nieduża marchewka 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 szklanka piwa sól i pieprz do smaku olej do smażenia mąka do panierowania Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Doprawić(...)zagotować około 0,8 l wody, dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Do gotującej się wody przełożyć całe podpieczone mięso. Wlać piwo, dodać miód, musztardę i obranego ze skórki pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić na małym ogniu przez 60 minut. Na końcu ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bitki podałam z kasza jęczmienną ugotowaną
Gosia gotujeskładniki i proporcję na czas spisuję...polecam. Składniki: 800 g karczku wieprzowego 250 g marchewek koktajlowych 1 nieduża cebula garść świeżej bazylii kilka gałazek świeżego tymianku 2 łyżki miodu 150 g czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka majeranku kilka płatków chili 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku olej kujawski do smażenia mąka do panierowania(...)chili i pokrojonej w piórka cebuli. Dorzucić podsmażone mięso. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na niewielkim ogniu około 30-35 minut, po tym czasie dorzucić do garnka marchewki, wino, miód i pokrojone drobniutko bazylię i tymianek. Gotować kolejne 25 minut. Na koniec doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie solą. Podawać bezposrednio po przygotowaniu z sałatą i ziemniaczkami
Gosia gotujesmakołyk już na stałe zagości w mojej kuchni. Składniki : 1 kg czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 5 goździków 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 35 ml wiśniówki garść wiśni z wiśniówki Sposób przygotowania: Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Do garnka wlać łyżkę oliwy podgrzać i wrzucić na nią cebulę(...)dodać goździki, miód,ocet balsamiczny sól i pieprz.Wiśnie z likieru przekroić na pół i dorzucić do garnka.Na końcu dolać wiśniówkę i dusić na bardzo malutkim ogniu około 45 min.Płyn powinien wyparować, a konfitura staje się ciemna ... Smacznego
Gosia gotujeniepowtarzalny, ale jak to u mnie, przepis poślizg mieć musi, choć nie zawsze celowo. Składniki: 600 g karczku 2 cebule 1 czerwona papryka 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu majeranek, słodka papryka w proszku, tymianek, sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 1 kg małych ziemniaczków koperek 2 łyżki masła 5 ząbków czosnku sałata(...)winegretem Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w kostkę, dodać ocet, miód, przyprawy, czosnek i odstawić do lodówki na mininun 1 godzinę. Paprykę i cebulę pokroić w plastry. Na wykałaczki nadziewać naprzemiennie mięso i warzywa. Ziemniaki ugotować na połtwardo, odsączyć i przełożyć na posmarowaną masłem blachę, dodać ząbki czosnku i koperek w gałązkach, a pomiędzy ziemniakami poukładać szaszłyczki. Piec
Gosia gotujełopatki 500 g ziemniaków 300 g minimarchewki ( u mnie mrożona) 2 ząbki czosnku 2 gałązki lubczyku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czubricy 1 łyżka miodu 1 szklanka piwa 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Łopatkę umyć osuszyć i natrzeć przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, czubricą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć mięso(...)dookoła mięsa ułożyć obrane, przekrojone na pół ziemniaki i minimarchewkę. Zalać piwem, na wierzchu rozłożyc łyżke miodu i gałązki lubczyku ( jedną pokroiłam). Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika . Dusić 60 minut w temperaturze 160C, Podawac bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotuje250g makaronu gryczanego soba ( dostępny w internecie i dużych marketach) 200 g sera tofu 50 g ziaren sezamu 2 łyżeczki octu ryżowego 5 łyżeczek sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju sezamowego 2 cebule dymki kilka gałązek kolendry kilka płatków chili 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie(...)dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić, nie przelewać wodą. Wrzucić do miski. Dodać ocet ryżowy, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sos sojowy, miód, starty imbir i pokrojoną dymkę. Wymieszać, doprawić płatkami chili. Tofu pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z pozostałym olejem sezamowym na złoty kolor. Makaron przełożyć do miseczek posypać ziarnami sezamu i kolendrą. Danie smakuje dobrze zarówno
Gosia gotuje