spaghetti Omnomnom, 80 g natki pietruszki, żółte pepperoni, ząbek czosnku, 130 ml oliwy, 20 -30 ml przegotowanej wody, sok z 1 cytryny, sól, miód wielokwiatowy, 20 połówek suszonych pomidorów w oliwie , oliwa "z pomidorów", tarty cheddar do posypania, sól Natkę, pepperoni (z pestkami lub bez - zależy czy lubimy na bardzo ostro czy troszkę mniej), czosnek, sok z cytryny zmiksować(...)doprawić solą i miodem do smaku. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Z pomidorów zdjąć skórkę, podgrzać je na oliwie. Sos z pietruszki podgrzać. Wymieszać spaghetti z sosem i delikatnie z pomidorami. Ułożyć na talerzu, posypać startym serem. Posypałam czarną solą. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce
królestwo garówjagnięcej (można użyć wątróbkę cielęcą), 2 łyżki mąki, 300 g mrożonych malin, 300 g mrożonej mieszanki owoców, 7 g agaru, 3 cebule, 2 jabłka winne, sos Kikkoman, 200 ml miodu pitnego trójniak, 2 łyżki masła, oliwa. Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania galaretki potrzeba nam 500 ml przecieru, brakującą ilość(...)wzdłuż). Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę poddusić 3 minuty z dodatkiem szczypty cukru. Dodać jabłka, wlać 200 ml wody, 50 ml sosu kikkoman, miód pitny i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Smażyć wątróbkę na rumiano z obu stron ( około 3 minut z każdej strony). Wątróbkę przełożyć do cebuli. Dusić razem
królestwo garówfarsz: 300 g pieczarek, 100 g rukoli, 1 - 1,5 łyżki sosu ostrygowego, 2 - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1/2 cytryny, sok z cytryny, 1 łyżka miodu, sos: 250 ml octu ryżowego, 200 ml cukru, kawałek świeżego imbiru, 1/4 pepperoni, olej do głębokiego smażenia - ryżowy Sos: Do garnka wlać ocet, wsypać cukier, dodać posiekany imbir i pepperoni(...)gotować aż sos zgęstnieje. Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na oleju. Ostudzić. Rukolę pokroić, włożyć do miski. Dodać do niej pieczarki. Miód wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, skórką cytrynową. Sosem polać pieczarki z rukolą, delikatnie dokładnie wymieszać. Na kawałek ciasta na pierożki kłaść trochę farszu, pierożki zlepiać. Smażyć w głębokim oleju. Pierożki podawać z sosem. Można
królestwo garówrabarbaru, 4 łyżki cukru, kawałek cynamonu, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 – 2 łyżki miodu Rabarbar umyć, obrać, osuszyć. Pokroić w kawałki długości około 5 cm. Na patelni rozpuścić cukier karmelizując go, wrzucić cynamon oraz rabarbar. Dokładnie mieszając chwilę przesmażyć. Wlać wino, dusić około 5 minut – rabarbar ma zmięknąć ale nie rozpaść się. Rabarbar zdjąć z patelni przy użyciu cedzaka(...)smażyć do zagęszczenia. Gdy będzie gęsty, zdjąć patelnię z ognia, dodać miód (do smaku), wymieszać. Polać sosem rabarbar. Podawać do dań z drobiu. zastawa
królestwo garówkaczka, sól, gałązki jałowca do wędzenia, 250 ml soku z pomarańczy, 50 ml sosu sojowego Kikkoman, 1 łyżka miodu lipowego, Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – (zawsze go odcinam). Kaczkę przeciąć wzdłuż mostka na pół, rozłożyć. Lekko osolić skórę. Na dnie dużej patelni z grubym dnem (ja używam(...)gałązki jałowca. Położyć ruszt, na nim kaczkę skórą do góry i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić godzinę. W garnku zagotować sok z pomarańczy z sosem sojowym i miodem. Kaczkę przełożyć do worka do pieczenia, położyć skórą do dołu, polać sosem. Worek zamknąć. Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 2 -2.5 godziny. Po godzinie pieczenia odwrócić
królestwo garówtruskawek, 250 g serka mascarpone 250 g spaghetti – może być inny, 3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka miodu lipowego, 1 garść listków mięty i melisy, sól Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. 800 g pokroić na pół, resztę (najładniejsze) odłożyć. Na patelni rozpuścić cukier, wrzucić truskawki i zagotować. Truskawki odcedzić i zmiksować. Płyn z truskawek gotować do zgęstnienia. Połączyć z serkiem mascarpone(...)następnie ze zmiksowanymi truskawkami. Doprawić do smaku miodem. Kilka listków ziół odłożyć, resztę rozdrobnić i wymieszać z sosem truskawkowym. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerze wyłożyć 3/4 sosu. Do pozostałego na patelni sosu dodać makaron, wymieszać. Wyłożyć makaron na talerze z sosem. Udekorować pozostałymi truskawkami i listkami mięty i melisy. Ja użyłam buraczane spaghetti. zastawa
królestwo garówBuraki, oliwa, 2-3 łyżki miodu, sól, sok z cytryny, folia aluminiowa Buraki umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Posmarować oliwą i zawinąć w folię. Ułożyć na rozgrzanym do 200 stopni ruszcie, piec pod przykryciem około 35-40 minut. Wykałaczką sprawdzić czy buraki są miękkie. Powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Sok z cytryny wymieszać z miodem i 3 łyżkami oliwy
królestwo garówinne wyroby piekarnicze, makarony, korek i bawełna). Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów. bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka, wiśnia nadwiślanka
królestwo garówfazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze. Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów: bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka, wiśnia nadwiślanka
królestwo garówgwiazdki anyżu, 8 goździków, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, sól 400 g czarnej porzeczki, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, 4 nasiona kolendry, 1 łyżka miodu, cukier, sól, 3 łyżki zimnego masła, Pierś gęsi oczyścić, skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa. Przyprawy zemleć lub rozgnieść w moździerzu, natrzeć nimi mięso i odstawić na 30 minut(...)trzymać pod przykryciem jeszcze około 10 – 15 minut. Temperatura nie powinna przekroczyć 200 stopni. Porzeczki zagotować z winem i przyprawami. Przetrzeć przez sito. Następnie odparować przez gotowanie. Doprawić miodem, cukrem i solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z zimnym masłem. Pierś pokroić plastry, polać sosem. zastawa
królestwo garówmąki pszennej, 100 g masła, 2 żółtka, 50 g cukru pudru, skórka otarta z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego, 5 fig, sos: 3 łyżki cukru, 150 ml śmietany kremówki 30%, sól, ekstrakt waniliowy, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę(...)zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Na patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się lekko skarmelizuje, ale nie spali. Wlać miód pitny, mieszać. Smażyć aż cukier się roztopi,a masa lekko zgęstnieje. Formę do małej tarty (20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dno wylać karmel. Na wierzchu ułożyć 2 pokrojone, w plasterki figi. Ciasto rozwałkować na wielkość
królestwo garówschab z dzika, sól, pieprz, gałązki jałowca, smalec – ja używam smalec z gęsi, 2 łyżki pestek słonecznika, 50 ml miodu pitnego Schab z dzika oczyścić, usunąć błony, tłuszcz. Umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem), na nim mięso(...)przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić około godziny. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć mniej więcej 55 stopni. Na suchej patelni podprażyć nasiona słonecznika, wlać miód i smażyć aż płyn dokładnie odparuje. Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron na rumiano. Pokroić w plastry. Podawać na gorąco posypany słonecznikiem. Ja podałam z puree ze skorzonery , galaretką z rokitnika
królestwo garówzaparkowaliśmy na świeżo ściętym ściernisku - parkingu tuż koło zabytkowego młyna. Wokół zabytkowego młyna na dość dużym terenie od samego rana rozstawia się kilkaset stoisk. Aleja wędlin, aleja miodów, aleja serów i win mówią same za siebie. Prócz tego plac centralny, ośla łączka i aleja slow food. Samo zwiedzanie, rozmawianie, degustowanie, kupowanie zajmuje kilka godzin. Największym miłym zaskoczeniem(...)producenci najlepszych tradycyjnych produktów, szefowie kuchni oraz my świadomi konsumenci. Jest to niepowtarzalna okazja, aby w jednym miejscu spróbować i ewentualnie kupić niektóre z kilkuset naturalnych, unikatowych produktów. Konkursy: Miód Roku, Smak Roku, Turniej Nalewek oraz Turniej Kucharzy są naturalnym uzupełnieniem festiwalu. Jak co roku, w trakcie Festiwalu Smaku w Grucznie odbył się Turniej Kucharzy, podczas którego 9 zespołów kucharzy
królestwo garówmięsa z jelenia na gulasz, 200 g cebuli, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 300 ml powideł śliwkowych , sól, pieprz, 6 goździków, 1 płaska łyżeczka cynamonu, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, tłuszcz do smażenia – tłuszcz gęsi, Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć rumieniąc mięso(...)wino, dodać goździki, cynamon, sól, dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać powidła śliwkowe. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem, zagotować. Podałam z kluskami z tartych ziemniaków . zastawa
królestwo garówmielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, krem: 500 g serka mascarpone 300 g śliwek suszonych/wędzonych* do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku polewa: 300 g czekolady deserowej * W zależności jaki smak chcemy uzyskać powinniśmy wziąć odpowiednie śliwki. Jeżeli krem ma być lekko śliwkowy, to możemy użyć śliwki kalifornijskie
królestwo garów