Ulubiona sałatka Wojtka ... robi się ją kilka minut, a takie daje szczęście :D SKŁADNIKI: sałata rukola ser gorgonzola 2 dojrzałe gruszki pistacje masło, oliwa czosnkowa, ocet balsamiczny, parmezan, miód Umyte gruszki pokroić w cieknie plastry. Podsmażyć je na masełku wraz z pistacjami i łyżką miodu. Gruszki powinny być mięciutkie. Na rukoli kładziemy gruszki, pistacje oraz kostki gorgonzoli. Całość polewamy oliwą
MarciochaKucharzyjarmarku bożonarodzeniowym w Berlinie. Pochłonęła mnie świąteczna atmosfera. Czas rozpocząć świętowanie w domku:) Choinka czeka na pierniczki:) SKŁADNIKI: (ok 50 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka Czym udekorować: lukier(...)cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego, polewa z roztopionej czekolady, lub gotowe posypki świąteczne Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto
MarciochaKucharzyjaja 350 ml wody 500 g margaryny 2 łyżki cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika bakalie kilka pokrojonych drobno pigw w spirytusie 4 krople aromatu migdałowego 2 łyżki miodu gorzka czekolada migdały lub posypka Dla tych którzy uważają, że gotowe mieszanki są słabe, mogę tylko powiedzieć by spróbowali tej. Zawsze nam wychodzi wyśmienicie. Dodanie pigw w spirytusie sprawia(...)wilgotny. Rozpuścić i ostudzić margarynę.W wysokim naczyniu wymieszać wodę z margaryną, dodać jaja, wsypać zawartość opakowania i miksować kilka minut.Dodać posiekane bakalie, pigwę oraz aromat migdałowy i miód. Gotową masę przełożyć do czterech blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe). Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około
MarciochaKucharzyPyszny i pożywny koktajl mogący z powodzeniem być samodzielnym, lekkim posiłkiem dla osób dbających o dietę. SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszy jaglanej Szklanka truskawek Banan ½ szklanki mleka Łyżeczka miodu Sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Kaszę jaglana ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zmiksować z mlekiem na jednolitą masę. Dodać plasterki banana i umyte i odszypułkowane truskawki połączyć ze zmiksowaną kaszą(...)Dodać miód i sok z cytryny i ponownie zmiksować. Rozlać do wysokich szklanek, udekorować plasterkiem cytryny i truskawką
Pyry na Gazzdrowo, smacznie i kolorowo ... Składniki: miks sałat z botwinką lub kilka porwanych liści ulubionych rodzajów sałat i liście botwiny 1 średnia pomarańcza 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki wiórek kokosowych Przygotowanie: Na talerz układamy miks sałat z botwinką (gotowy lub skomponowany własnoręcznie). Obieramy pomarańczę, kroimy na większe kawałki. Układamy na sałacie. Jeden kawałek pomarańczy zostawiamy(...)wyciskamy z niego sok. W szklance mieszamy jogurt naturalny z miodem, wiórkami kokosowymi i łyżeczką soku z pomarańczy. Polewamy dowolnie naszą sałatkę. Na zdjęciu sałatka jest delikatnie "ozdobiona" sosem, ale już do jedzenia zużywam całą ilość sosu kokosowo-miodowego. Smacznego
Słodkie okruszkicoraz bardziej popularne są gotowe mix'y sałat które można wykorzystywać na wiele sposobów tudzież z sosem winegret i podać przykładowo do obiadu. Składniki : opakowanie Mix sałat 180g łyżka miodu łyżka musztardy Dijon 1 starty ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki / cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek papryka żółta 4-5 rzodkiewek(...)pomidory czerwona cebula Przygotowanie : Miód, musztarda, sól, oliwę z oliwek, sok z limonki mieszam i jak się sól rozpuści dodaję oliwę z oliwek i starty czosnek. Sos odstawiam na 10-15 minut. W między czasie paprykę kroję w kostkę, rzodkiewkę i cebulę w cienkie piórka a pomidory w kawałki. Do mix'u sałat dodaję pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, paprykę i polewam
Mechanik w kuchniprzez Foodmania - "Majówka z Owocowym Rajem" . W sklepie Owocowy Raj znajdziecie, m.in. takie składniki jak cynamon i cukier z prawdziwą wanilią , wykorzystane w moim przepisie. Składniki: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mąki krupczatki 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jabłka 4 łyżeczki (czubate) dżemu porzeczkowego 2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru(...)łyżeczki cynamonu 1 jajko Prostokątna forma do pieczenia 32-25 Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier z prawdziwą wanilią , kakao, przyprawę do piernika, cynamon i wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Po czym wlewamy powoli ciepłe (nie gorące!) mleko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciągle mieszając
Słodkie okruszkirodzynek sok z połowy cytryny 1 budyń o smaku śmietankowym łyżka mąki ziemniaczanej mała płaska łyżeczka cynamonu Polewa migdałowo-miodowa : 8 dkg cukru 1 dkg masła 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki mleka 6 dkg płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto na spód : Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać cukier , masło, posiekać nożem. Wbić jajko, wymieszać wszystkie składniki razem(...)cynamon oraz budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną , wymieszać i zagotować. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto kruche, równo rozsmarować. Polewa migdałowo-miodowa : Do małego rondelka włożyć masło, cukier, miód oraz płatki migdałowe, wlać mleko i wymieszać. Rondelek postawić na ogniu , ciągle mieszając zagotować, pogotować 5 minut. Gorącą polewę wylać na masę jabłkową , równo rozsmarować po całej powierzchni. Gotowe
Przepisy i porady kulinarnezimnego masła * szczypta soli Nadzienie tarty : * domowy budyń bananowy lub waniliowy bądź przygotowany z torebki - ważne żeby był przygotowany z połowy składników podanych na opakowaniu * 2 gruszki * łyżka miodu * 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie : Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować budyń z połowy składników podanych(...)opakowaniu - ja bym użyła dwóch torebek. Przygotowałam domowy budyń bananowy . Ciastem wylepić dno i boki foremki do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w 180 stopniach. Rozpuścić miód z cukrem, gruszki obrać, pokroić w ósemki i karmelizować aż będą miękkie. Budyń wylać na upieczone ciasto. Ułożyć kawałki gruszki, włożyć na 15 minut do piekarnika. Tartę podawać przestudzoną
Magiczne Życie MartySkładniki: (na około 8- 10 sztuk) Batoniki: 135 g cukru 50 g masła 25 g miodu płynnego- ja użyłam lipowego szczypta soli 60-70 g płatków migdałowych-pokruszonych Polewa truflowa: 200 g mlecznej czekolady- jak najlepszej jakości- dobra czekolada da lepszy smak końcowy 50 ml śmietany kremówki 50 ml serka mascarpone 4 łyżeczki masła Potrzebne również będą: papier do pieczenia(...)kąpieli wodnej szpatułka bądź łyżka do mieszania i nakładania masy truflowej garnuszek ubijaczka do mieszania mały nożyk mikser Przygotowanie: Batoniki: 1. Migdały pokruszyć w dłoniach 2. Masło, miód oraz cukier podgrzewać na małym ogniu w garnuszku do momentu wrzenia. 3. Kiedy Masa zacznie wrzeć mieszać od czasu do czasu najlepiej użyć ubijaczki by nic nie przywarło
KreatywnePinyszklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki płatków jaglanych 1½ szklanki mieszanki studenckiej 2 łyżki zarodków pszennych 2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wszystkie składniki, oprócz mieszanki studenckiej, wsypujemy do miski. Dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach
bistro mamafiletów z piersi kurczaka - garść zielonych oliwek - włoska oliwa z oliwek - 1 łyżeczka octu winnego - bazylia, tymianek, sól, czosnek - utarte w moździerzu z łyżką masła - łyżeczka miodu - łyżeczka musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu) - młode ziemniaki, masełko tymianek cytrynowy- świeży Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami utartymi w moździerzu, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Musztardę, miód, oliwę
SMYKWKUCHNIgrubo ziarnisty cukier puder Arbuza blendujemy razem z malinami , wylewamy na talerz posypujemy pieprzem i cukrem pudrem. Chłodnik podawać z dodatkami. SOS PORZECZKOWY 1/2 szklanki czarnej porzeczki 1 łyżka miodu Porzeczki blendujemy zostawiając kilka sztuk do dekoracji , doprawiamy miodem . DODATKOWO ogórek świeży rzodkiewki ser feta ser cheddar z jagodami i żurawiną kilka malutkich listków mięty skórka z cytryny Smacznego
na gazieuczyliśmy się kolorów, a potem przygotowywaliśmy tęczę z kryształków hydrożelowych. Tęcza powstanie pewnie dużo później w porównaniu z czasem znikania sezamków :) Składniki : 150 g amarantusa ekspandowanego szklanka (200 ml) miodu 7 suszonych śliwek 2 łyżki pokruszonych nerkowców 100 g sezamu 80 g złocistego siemienia lnianego Włączyć piekarnik na 200 stopni C. O tej porze roku miód jest skrystalizowany, więc
Weekendy w domu i ogrodzieznajdziecie link do przepisu na użytą pastę sezamową :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych ok. 250 ml mleka 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini kupnej lub z tego przepisu 1/2 łyżeczki miodu posiekane orzechy żurawina Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodać tahinę i miód, wymieszać. Przełożyć do miseczki
Chocolate Muffin Blog