użyłam ekologicznej kaszy od Eco Blik . Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik garść rodzynek garść suszonej żurawiny 1-2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Kaszę wsypujemy do rondelka, prażymy ją przez kilka minut. Zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła kaszę. Gotujemy na małym ogniu do odparowania wody. Zalewamy mlekiem, dodajemy(...)sparzone gorącą wodą rodzynki i suszoną żurawinę. Wszystko razem zagotowujemy , dodajemy miód
Bajeczna Kuchniałasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru po 1/4 łyżeczki mielonych goździków(...)anyżku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 100 g śliwek suszonych 50 g orzechów włoskich lub migdałów słoik powideł śliwkowych Masło roztapiamy i mieszamy z miodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami
Dzieje kuchennej Wiewiórytracąc zatem więcej czasu, zapraszam na pierwszą część przepisu na wyjątkowy, aromatyczny i prawdziwie świąteczny... Piernik staropolski przepis na 3-4 podłużne, przekładane pierniki Będziemy potrzebować: 500 g miodu pszczelego 250 g cukru (ja używam trzcinowego, ale można dać biały) 250 g tłuszczu - najlepiej 150 g prawdziwego masła i 100 g smalcu 3 duże jajka (jeśli są małe(...)łyżeczki soli 0,5 szklanki mleka 50 g przyprawy korzennej (można użyć domowej lub kupnej, ale jeśli używamy gotowej, to należy dać jej trochę więcej - ok. 60 g) Miód, cukier, masło, smalec i przyprawy łączymy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu. Czekamy, aż tłuszcz się rozpuści, a całość będzie płynna i jednolita. Gorącą mieszankę wylewamy na mąkę i zaparzamy
Ratunku obiadpodwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy: 1 i 1/2 szklanki cukru 1 śmietanka
Kuba GotujePrzepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku(...)składników zagniatamy szybko ciasto. Przełóż do torebeczki foliowej i włóż do zamrażalnika na 12 minut. MASA ORZECHOWA : - szklanka obranych orzechów włoskich - 1 jajo duże - 70 ml mleka - 3 łyżki miodu - przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, goździki, kardamon - łyżka masła W/w składniki za pomocą blendera, zmiksuj na gładką masę. ponadto: - 6 sztuk gruszek (obierz i wydryluj gruszki, pokrój na ćwiartki) Wykonanie
SMYKWKUCHNIjeśli chcemy otrzymać dużą porcję na standardową blachę ok 23x33 cm należy podwoić podane ilości składników) Piernik: 2 jajka 1/4 szkl cukru 125 g (ok 1/2 szkl) płynnego miodu (u mnie akacjowy z oferty Deluxe z Lidla ) 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (jeśli jest to dobrej jakości herbata to na te 1/2 szkl wystarczy 1 torebka(...)masła/margaryny 1/2 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao Piernik: 1. Oddzielić żółtka od białek. 2. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, a następnie ciągle miksując dodać żółtka, miód, olej, herbatę, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę piekarnikową (u mnie
Kto ugości moich gości?mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 g miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym
Gotowanie jest łatweupiekłam z przepisu Ewy Wachowicz Do rogali użyłam pysznej mąki z Młyna zbo ż owego w Szadku Do lukru użyłam aromatycznych Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia . Zapraszam :) Składniki : 50 g drożdży 1 szklanka mleka 6 jajek 2 łyżki cukru 1 kg maki 1/2 kostki roztopionego masła Dekoracja(...)szklanki cukru pudru 2, 3 łyżki soku z Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia Nadzienie : 100 g maku białego 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie : Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem
Sama słodycz i szczypta chiliudka z gęsi sól pieprz suszony majeranek Dodatkowo: 6 średniej wielkości ziemniaków gałązki świeżego tymianku Kapusta: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki octu 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 czerwona cebula 1 granat sól pieprz Przygotowanie: Gęsie udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Udka układamy na rozgrzanej patelni skórą(...)piekarniku możemy przygotować modrą kapustę. Szatkujemy kapustę, następnie zalewamy kilkoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut). Do ugotowanej kapusty dodajemy drobno pokrojoną cebulę, miód, sól, pieprz, skrapiamy octem i olejem, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pestki granatu
Smakowity Blog Kulinarnypozytywnie ;) Przepis polecam, bo w prosty sposób możemy wyczarować aromatyczną kawkę, bez żadnych skomplikowanych dodatków i urządzeń ;) Składniki: 200-250ml wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika śmietanka 30% W rondelku umieszczamy wodę, kawę, miód i przyprawę do piernika. Doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do kubeczka przez sitko o drobnych oczkach lub przez
Czerwona Porzeczkałyżeczki soli 120 g masła dodatkowo 300 g zmrożonego masła do wałkowania Nadzienie z białego maku: 500 g białego maku 250 g cukru 250 g miodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku(...)zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, obieramy ze skorupki i mielimy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą na 15 minut, odsączamy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy miód i cukier, gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypujemy zmielony biały mak i smażymy przez
Bon Appetit MałgorzatyPudding z chia to wspaniała opcja na śniadanie :) Składniki: 4 łyżki otrąb owsianych z chia firmy Melvit 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka miodu płynnego 2 łyżki jagód (moje są ze słoiczka, ale mogą być również inne świeże owoce) Kilka listków świeżej mięty Przepis: Do miski dodajemy otręby z nasionami chia, zalewamy je mlekiem, dodajemy miodu i dokładnie ze sobą mieszamy
Emcia Pichcimiękkiego masła Nadzienie z białego maku: 20 dag białego maku 10 dag łuskanych orzechów włoskich 5 łyżek mielonych migdałów ¾ szklanki cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Lukier do polania Skórka kandyzowana pomarańczowa(...)sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów. Ciasto
Wanilia i Kardamonkawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej oliwa lub olej do smażenia Marynata 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy(...)bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso będzie już niemal
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata