miód - 5845 przepisów (strona:115/390)

Kasza jaglana na słodko 182

użyłam ekologicznej kaszy od  Eco Blik .  Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej  Eco Blik garść rodzynek garść suszonej żurawiny 1-2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Kaszę wsypujemy  do rondelka, prażymy ją przez kilka minut. Zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła kaszę. Gotujemy na małym ogniu do odparowania wody. Zalewamy mlekiem, dodajemy(...)sparzone gorącą wodą rodzynki i suszoną żurawinę. Wszystko razem zagotowujemy , dodajemy miód

Bajeczna Kuchnia
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 190

łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru po 1/4 łyżeczki mielonych goździków(...)anyżku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 100 g śliwek suszonych 50 g orzechów włoskich lub migdałów słoik powideł śliwkowych Masło roztapiamy i mieszamy z miodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ale piernik! 215

tracąc zatem więcej czasu, zapraszam na pierwszą część przepisu na wyjątkowy, aromatyczny i prawdziwie świąteczny... Piernik  staropolski przepis na 3-4 podłużne, przekładane pierniki Będziemy potrzebować: 500 g miodu pszczelego 250 g cukru (ja używam trzcinowego, ale można dać biały) 250 g tłuszczu - najlepiej 150 g prawdziwego masła i 100 g smalcu 3 duże jajka (jeśli są małe(...)łyżeczki soli 0,5 szklanki mleka 50 g przyprawy korzennej (można użyć domowej lub kupnej, ale jeśli używamy gotowej, to należy dać jej trochę więcej - ok. 60 g) Miód, cukier, masło, smalec i przyprawy łączymy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu. Czekamy, aż tłuszcz się rozpuści, a całość będzie płynna i jednolita. Gorącą mieszankę wylewamy na mąkę i zaparzamy

Ratunku obiad
Marchewkowy przekładaniec 139

podwyższamy temperaturę do 180 i zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy: 1 i 1/2 szklanki cukru 1 śmietanka

Kuba Gotuje
Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową! 145

Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych gruszek, masy z orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku(...)składników zagniatamy szybko ciasto. Przełóż do torebeczki foliowej i włóż do zamrażalnika na 12 minut. MASA ORZECHOWA : - szklanka obranych orzechów włoskich - 1 jajo duże - 70 ml mleka - 3 łyżki miodu - przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, goździki, kardamon - łyżka masła W/w składniki za pomocą blendera, zmiksuj na gładką masę. ponadto: - 6 sztuk gruszek (obierz i wydryluj gruszki, pokrój na ćwiartki) Wykonanie

SMYKWKUCHNI
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 152

jeśli chcemy otrzymać dużą porcję na standardową blachę ok 23x33 cm należy podwoić podane ilości składników) Piernik: 2 jajka 1/4 szkl cukru 125 g (ok 1/2 szkl) płynnego miodu (u mnie akacjowy z oferty Deluxe z Lidla ) 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (jeśli jest to dobrej jakości herbata to na te 1/2 szkl wystarczy 1 torebka(...)masła/margaryny 1/2 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao Piernik: 1. Oddzielić żółtka od białek.  2. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, a następnie ciągle miksując dodać żółtka, miód, olej, herbatę, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę piekarnikową (u mnie

Kto ugości moich gości?
Ciasto na piernik świąteczny - leżakujący 240

mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 g miodu 1/2  szkl  wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę  wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym

Gotowanie jest łatwe
Rogale Świętomarcińskie . 220

upiekłam z przepisu Ewy Wachowicz Do rogali użyłam pysznej mąki  z Młyna zbo ż owego w Szadku   Do lukru użyłam aromatycznych  Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia   . Zapraszam :)    Składniki : 50 g drożdży  1 szklanka mleka 6 jajek 2 łyżki cukru 1 kg maki 1/2 kostki roztopionego masła Dekoracja(...)szklanki cukru pudru 2, 3 łyżki   soku  z Cytrynek z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia Nadzienie : 100 g maku białego  100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kwaśnej śmietany  Wykonanie : Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 178

udka z gęsi sól pieprz suszony majeranek Dodatkowo: 6 średniej wielkości ziemniaków gałązki świeżego tymianku Kapusta: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki octu 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 czerwona cebula 1 granat sól pieprz Przygotowanie: Gęsie udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Udka układamy na rozgrzanej patelni skórą(...)piekarniku możemy przygotować modrą kapustę. Szatkujemy kapustę, następnie zalewamy kilkoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut). Do ugotowanej kapusty dodajemy drobno pokrojoną cebulę, miód, sól, pieprz, skrapiamy octem i olejem, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pestki granatu

Smakowity Blog Kulinarny
Kawa piernikowa 166

pozytywnie ;) Przepis polecam, bo w prosty sposób możemy wyczarować aromatyczną kawkę, bez żadnych skomplikowanych dodatków i urządzeń ;) Składniki: 200-250ml wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika śmietanka 30% W rondelku umieszczamy wodę, kawę, miód i przyprawę do piernika. Doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do kubeczka przez sitko o drobnych oczkach lub przez

Czerwona Porzeczka
Rogale Świętomarcińskie 1922

łyżeczki  soli 120 g masła  dodatkowo 300 g zmrożonego masła do wałkowania  Nadzienie z białego maku: 500 g białego maku 250 g cukru 250 g miodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g  pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj  Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku(...)zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, obieramy ze skorupki i mielimy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą na 15 minut, odsączamy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy miód i cukier, gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypujemy zmielony biały mak i smażymy przez

Bon Appetit Małgorzaty
Pudding chia z jagodami 148

Pudding z chia to wspaniała opcja na śniadanie :) Składniki: 4 łyżki otrąb owsianych z chia firmy Melvit 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka miodu płynnego 2 łyżki jagód (moje są ze słoiczka, ale mogą być również inne świeże owoce) Kilka listków świeżej mięty Przepis: Do miski dodajemy otręby z nasionami chia, zalewamy je mlekiem, dodajemy miodu i dokładnie ze sobą mieszamy

Emcia Pichci
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 174

miękkiego  masła Nadzienie z białego maku: 20 dag białego maku 10 dag łuskanych orzechów włoskich 5 łyżek mielonych migdałów ¾ szklanki cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej  w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Lukier do polania Skórka kandyzowana pomarańczowa(...)sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów. Ciasto

Wanilia i Kardamon
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 164

kawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  oliwa lub olej do smażenia  Marynata 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy(...)bardzo ostry nóż  Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso będzie już niemal

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata