miód - 5845 przepisów (strona:108/390)

Pieczone warzywa z serem 187

twarogu. Składniki na pieczone warzywa z serem: 1 marchewka 1 pasternak lub pietruszka 1/2 selera 1 burak 1 cebula kawałek bundzu, lub dobrej fety sól, pieprz, majeranek, tymianek, ½ łyżeczki miodu, czosnek, oliwa z oliwek. Kawałki sera marynujemy w pieprzu, czosnku i oliwie. Odstawiamy na co najmniej godzinę i przyrządzamy warzywa. Warzyw (oprócz cebuli) nie obieramy, tylko zawijamy w folię aluminiową(...)każde osobno) i pieczemy do miękkości. Szybko obieramy i jeszcze ciepłe doprawiamy. W osobnej miseczce dajemy pokrojonego buraka a do niego miód, majeranek, oliwę, pieprz i sól. Do pozostałych warzyw dodajemy sól, pieprz, majeranek i czosnek. Obtoczone marynatami warzywa zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cebulę kroimy w piórka i karmelizujemy na odrobinie masła oraz doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy wszystko

ladykitchen
Sezamki 146

Sezamki Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 20 Porcje 20 Składniki 200 g sezam 200 g ksylitol 2 łyżki woda 1 łyżka miód opcjonalnie Sposób przygotowania Na suchej patelni prażymy sezam. Często mieszamy, żeby się nie przypalił. W rondelku gotujemy ksylitol z wodą. Gdy masa zbrązowieje zdejmujemy z ognia, dodajemy do niej sezam i miód i dokładnie

Kucharzyca
FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi 215

stopni C.  na jogurtowe nadzienie: duże opakowanie jogurtu naturalnego, ok. 400 g 200 g serka wiejskiego 2 łyżki dowolnej mąki, u mnie ryżowa 2 czubate łyżki płynnego miodu ok. 50 g wiórków kokosowych 3 łyżeczki żelatyny + 3 owoce kiwi  Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić - najlepiej włożyć(...)mikrofalówki i podgrzewać przez ok. 10-20 sekund. Przestudzić.  Jogurt zmiksować z serkiem wiejskim i miodem, następnie zagęścić mąką oraz wiórkami kokosowymi. Wymieszać z żelatyną.  Owsianym ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Forma powinna być wcześniej delikatnie natłuszczona i oprószona np. otrębami lub mąką. Ja tego nie zrobiłam i później miałam małe problemy z krojeniem. Następnie

Kuchnia Ellie
Koktajl bananowy - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki 126

pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka zielonego jęczmienia 1 pomarańcza 1 banan 1/2 pęczka natki z pietruszki cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt. Obrane owoce, podzielone na mniejsze kawałki dodajemy do jogurtu razem z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki. Całość miksujemy na gładką masę(...)Dodajemy do smaku cukier czy miód

Moja smaczna kuchnia
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie 178

boczku wędzonego 1-2 szklanki zakwasu (przepis ponizej) 2 łyżki smietany 12% 2 łyżki tartego chrzanu 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, pora, selera, nać, opłukaną białą kiełbasę, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym(...)często mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę (nabieramy do szklanki gorącej zupy, dodajemy do niej śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wlewamy do garnka z żurem), przypawiamy solą, pieprzem i ewentualnie miodem. Podajemy z pokrojona w plastry marchewką, białą kiełbasą, jajkiem na twardo. Dobrze smakuje również z ziemniakami lub świeżym pieczywem z masłem. Zakwas na żur: 1 szklanka mąki żytniej razowej pół

Zawsze głodna!
Chleb gryczany z chia i miodem 163

gram mąki gryczanej ( u mnie firmy Bezgluten) łyżka miodu łyżeczka soli paczuszka drożdży suszonych ciepła woda ok 400 - 430 ml  2 łyżki nasion chia Drożdże rozpuściłam w wodzie z miodem, dodałam mąkę, nasiona chia, sól. Wymieszałam. Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie odgazowałam. Wysmarowałam formę keksową ( 25 ) olejem włożyłam ciasto, posmarowałam oliwą. Wierzch posypałam nasionami chia

AZgotuj!
Naleśniki z bananem i czekoladą 154

wanilią szczypta soli odrobina oleju do smażenia naleśników Krem bananowy: 1 waniliowy serek homogenizowany 2 banany Sos czekoladowy: 100 g czekolady 70% kakao 15 g masła 1,5 łyżki miodu 70 ml mleka Dodatkowo: 1 banan pokrojony w plastry garść płatków migdałów uprażonych na suchej patelni Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli i stopniowo dodajemy(...)miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy. Przygotowanie sosu czekoladowego rozpoczynamy od połamania czekolady na małe kawałki i roztopienia w kąpieli wodnej. Dodajemy masło oraz miód, mieszamy. Zestawiamy sos z garnka z wodą, ubijamy i dodajemy mleko, aż uzyskamy sos o gładkiej konsystencji. Jeśli trzeba, przed podaniem sos można podgrzać. Przed podaniem na połowie naleśnika rozprowadzamy krem

Smakowity Blog Kulinarny
Stek tomahawk z salsą z czerwonej cebuli 198

kiedyś okazję kupić taki stek, to warto. Składniki: 1 stek typu tomahawk ( długo dojrzewający ) pieprz Sól Olej Masło klarowane Salsa: 1 czerwona cebula 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy Wykonanie: Stek nacieramy porządnie pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy salsę. Cebulę bardzo drobno kroimy. Dodajemy do niej(...)sojowy, ocet balsamiczny, oliwę i miód płynny ( skrystalizowany możemy na kilka sekund umieścić w mikrofalówce ). Całość mieszamy. Pycha. Stek smażymy na porządnie rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju aż będzie porządnie zrumieniony ( trwa to kilka minut z każdej strony ). W czasie smażenia solimy. Następnie usmażony stek umieszczamy w nagrzanym piekarniku do temp.180 o C na okres 15 minut. Po tym czasie

Smaki Ewy
Udka na żółtym ryżu z warzywami 378

łyżeczka kurkumy pieprz czarny 2 cebule 2 marchewki 1 brokuł sól MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą

https:KKuchniaMniam
Czekoladowo-miętowe ciasto z tofu. 185

kokosowej 2 łyżki kakao w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Mokre: 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1/4 szklanki miodu 30 g czekolady gorzkiej minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki tartej czekolady 2. Masa z tofu: 250 g tofu naturalnego (użyłam tofu naturalnego Polsoi) 2 łyżki mąki(...)małym ogniu, nie dopuść do wrzenia). PRZYGOTOWANIE SPÓD 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Wymieszaj suche składniki w misce. 3. W rondlu podgrzej mleko i  miód. Następnie dodaj gorzką czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się roztopi. Ogień musi być mały, żeby czekolada się nie przypaliła. Dodaj olej i energicznie wymieszaj. 4. Mokre składniki z rondla wlej

Powiedz dietom nie
Moje #kuchenneskarby - Zakupy w sklepie z produktami arabskimi 208

pierwszy w programie "Ugotuj mi mamo!" na Kuchni +, w którym autorka wykorzystywała go do posłodzenia zdrowych słodyczy dla dzieci. Kupiłam i przepadłam! Syrop daktylowy zwany również miodem daktylowym lub melasą z daktyli obecnie stał się popularny jako zdrowy zamiennik cukru, ale jest to tradycyjny produkt wykorzystywany w kuchni krajów Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki. Produkuje się go z zagęszczonego(...)chronić się przed przeziębieniami - znajdujące się w nim naturalne salicylany działają podobnie jak aspiryna. Ja pokochałam melasę z daktyli za jej unikalny smak. Odkąd zaczęłam jej używać, zastąpiła miód w mojej porannej owsiance. Świetnie tez smakuje z jogurtem naturalnym i na naleśnikach lub placuszkach. Ale ma ona o wiele więcej zastosowań, bo można jej stosować wszędzie tam, gdzie wcześniej używaliście

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe masło orzechowe 152

wiadomość, niestety masło orzechowe nie dla wszystkich, gdyż orzeszki ziemne to jeden z nasilniejszych alergenów. Składniki: orzechy ziemne 400 g 1 łyżka oleju - opcjonalnie 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie Wykoniamie: przed zmiksowaniem orzechów możesz je uprażyć na patelni, nie jest to jednak konieczne.  umieścić orzechy w kielichu blendera i zmiksować, jak długo zależy to mocy urządzenia. Moja(...)wówczas zamieszać i po problemie. Przechowywać w lodówce w zakręconym słoiczku. Smacznego!  Uwagi: masło można dowolnie wzbogacać i modyfikować np. dodatkiem kakao. Jeśli jadasz masło z dżemem dodatek miodu jest zbyteczny. Jeśli go dodajesz najlepiej wmieszać go do gotowego masełka. Sól jest jednak nieodzowna, bez jej dodatku masło jest bez wyrazu. Najszybciej zrobisz pyszne masło używając solonych orzeszków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Armeriter de lux (Bułkowy recykling de lux ;) ) 149

tyż baje dobre) 2 jajca szklōnka mlyka 2 łeżki brōnołtnego 10 cukru 2 łeżki masła klarowanego kapka łoleju zōłza: 10-15 dkg pozimek 1 biołoł 11 szokolada 1 łeżka miodu abo brōnołtnego cukru, keby Wōm ta zołza bōła za moło słodkoł Obrane pozimki zmiksujcie, postołwcie na piecu na małym łogniu (niy mogōm sie zawarzić 12 ) i wciepcie(...)rozpuszczynia ta biołoł szokolada. Jak sie rozpujści, to mogecie jeszcze dać trocha miodu (abo cukru) i fertich. 14 Jajca rozfyrlejcie 15 (mogecie i mikserym) ze cukrym i mlykiym. Rozgrzyjcie sie na patelni łeżka masła i kapka łoleju. Pokrejcie bōłka abo wek na szajby, 16 porzōndnie tōnknijcie 17 we jajcach z mlykym i wciepcie na patelnia. Jak sie fajnie przibrōnołci

Chop w kuchni
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 178

taka moja podróż do przeszłości, kiedy byłam jeszcze nastolatką. Dlaczego? Otóż własnie w taki sposób marynowałam udka. Wlewałam do miski to co mi przyszło do głowy, ketchup, olej, miód, czosnek, przyprawy i zioła. Mieszałam i w takiej mieszance marynowałam te udka. Tak też mi zostało do dziś i nawet podobnie tłumaczę dziecku, żeby bawił się dodatkami. Kombinacji jest mnóstwo, proporcje(...)świeżo zmielona sól (u mnie himalajska) świeżo zmielony pieprz czarny dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek niedźwiedzi zioła prowansalskie papryka mielona ostra Ziemniaki: kilka ziemniaków (wyszorowanych i pokrojonych

Blondynka Gotuje
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 278

porcje Fesenjan: 3-4 piersi z kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy czarny pieprz sól Melasa z granatów: 300 ml soku z granatów 50 g cukru(...)podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz gęsty sosu. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Podanie Danie podawaj z ryżem lub chlebkiem naan

Food Square