miód - 5845 przepisów (strona:104/390)

Pierniczki gwiazdki i bałwanki 180

dalszy wypiekania pierniczków.Teraz wypiekamy gwiazdki i bałwanki.Ciasto szybko się robi ,a jeszcze szybciej się wykrawa i piecze. Polecam . Składniki na 50 szt 1 szklanka sztucznego miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1/2 przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 3 szklanki mąki jajko Dodatkowo(...)Chrupiąca posypka idealnie nadaje się jako dekoracja na torty, lody, desery. cukier puder 2 szklanki  mleko -tyle aby powstał lukier sok z cytryny  Wykonanie: Cukier,masło i miód rozpuszczamy w garnuszku, kiedy przestygnie dodajemy sodę kakao i przyprawy korzenne, mąkę i jajo. Składniki wyrabiamy rękoma raz dwa i zagniatamy ciasto.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Różowa kuchnia
KARP PO TORUŃSKU W SOSIE PIERNIKOWYM 134

DODATKOWO :  4-5 pierniczków bez czekolady i nadzienia 30 g czekolady deserowej  100 ml mleka 1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka masła przyprawa do piernika do smaku szczypta cynamonu  1 łyżka soku z cytryny kilka rodzynek 3 śliwki suszone migdały, orzechy do smaku(...)momentu częściowego odparowania płynu. Teraz dodajemy cukinię i gotujemy aż płyny odparuję. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem.  Do garnka przekładamy pokrojone śliwki, rodzynki i orzechy, dodajemy miód, masło, wlewamy mleko i zaczynamy gotować na małym ogniu. Po chwili,  dodajemy pokruszone pierniki i czekoladę, mieszając gotujemy aż sos będzie gęsty. Doprawiamy do smaku przyprawami. Studzimy. Na talerz układamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Galaretka kawowa na mleku migdałowym 130

niech to nie będzie rozpuszczalna ze słoika. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje w 300 ml szklankach ok. 600 ml mleka migdałowego* ok. 500 ml świeżo zaparzonej kawy** 4 łyżeczki żelatyny miód (opcjonalnie) 200 ml śmietanki kokosowej kostka czekolady 90% kakao 1 świeża figa * PRZYGOTOWANIE Jedną łyżeczkę żelatyny zalej łyżką zimnej wody, a następnie 2 łyżkami wrzątku, wymieszaj, aż się rozpuści. Żelatynę(...)wymieszaj z 300 ml mleka migdałowego, opcjonalnie dodaj odrobinę miodu i wlej do szklanek. Odstaw aż galaretka lekko stężeje. Czynność powtarzaj z różnymi proporcjami mleka migdałowego i kawy. U mnie warstwy kolejno zawierają: 200 ml mleka + 100 ml kawy, 100 ml mleka + 200 ml kawy, a ostatnia to 200 ml kawy. Odstaw do stężenia na kilka godzin

Food Square
Kurczak w glazurze teriyaki 191

pieczemy bez przykrycia. Po wystawieniu powinien być upieczony i chrupiący oraz gotowy do obtoczenia w glazurze. Glazura teriyaki: pół szklanki sosu sojowego 2-3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka ziaren sezamu Jeśli macie ulubiony sos teriyaki to możecie użyć gotowego i dodać tylko sezam, ale jeśli w domowej spiżarce jest sos sojowy i kilka dodatków(...)musicie martwić się o gotowe mieszanki. :) Na patelnię wlewamy sos sojowy, dodajemy cukier, podgrzewamy wszystko do momentu aż się rozpuści. Następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy.   Zagotowujemy całość i mieszamy do momentu aż całość nie odparuje i nie zgęstnieje. Kontrolujcie smak sosu, być może wystarczą tylko 2 łyżki brązowego cukru, ja dodałam nieco więcej. Gdy glazura już zgęstnieje wrzucamy

Cooking Monster
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 168

autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję, że i Ciebie zainspirują. :)  M I E J S C E   VII Kukurydziana tarta z gruszkami i miodem Ciekawy pomysł na wykorzystanie płatków kukurydzianych jako spodu. Do tego aromatyczny budyń jaglany z dodatkiem gruszek i miodu. Pyszne. M I E J S C E  VI Chlebek jaglano

Kuchnia Ellie
PEŁNOZIARNISTE MUFFINY Z JABŁKAMI, MIGDAŁAMI I CYNAMONEM 122

jabłko (ok 150 g bez pestek) 1 łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych migdałów 150 g mąki żytniej razowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 90 g jasnego cukru trzcinowego (jeśli lubisz słodsze, dodaj więcej cukru) ¼ szklanka mleka w temperaturze pokojowej 1 jajko w temperaturze pokojowej płatki migdałów do oprószenia lub kruszonka Przygotować metalową formę(...)drobną kostkę. Oprószyć cynamonem, polać odrobiną soku z cytryny, wymieszać i odstawić. W małej misce wymieszać zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Odstawić. Do małego garnuszka włożyć masło, miód i cukier trzcinowy. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać rózgą. Dodać suche składniki i wymieszać energicznie rózgą, aby pozbyć się

Calzonella.com
Mus gruszkowy. 231

oczywiście, kiedy tyko wyprodukowałem swoje, to pochwaliłem się tym mms-owo wiadomo komu, bo bardzo chciałem przeczytać coś w rodzaju wow ! ;);) Składniki: 1 kg dojrzałych małych gruszek 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Przygotować kandyzowane plasterki gruszki: Cukier i wodę umieścić w rondelku, wymieszać(...)wyjęciu plasterki delikatnie odkleić i przenieść na nowy papier, a po ostygnięciu zamknąć w pudełku. Pozostałe gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w grubą kostkę i wymieszać z miodem i sokiem z cytryny w naczyniu żaroodpornym. Umieścić w piekarniku pod grillem na 45 minut w temperaturze 200 stopni. Lekko ostudzić i zmiksować w blenderze. Przelać do kieliszków lub pucharków

zadanie-gotowanie
Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 244

pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki rodzynek 1 główka czosnku 1-2  łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego  2-4 łyżek miodu 4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Przygotować wywar warzywny: W 2 litrach osolonej wody  ugotować marchew, pietruszkę(...)małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem. Pod koniec smażenia solimy, nie wcześniej. Do miękkiego mięsa wlewamy wywar warzywny wraz z warzywami, dodajemy miód, cynamon, imbir, rodzynki i dżem. Składniki te dodajemy w małych porcjach, mieszamy, próbujemy i dalej dodajemy. Ważne aby utrzymać granicę miedzy słodkością a ostrością, no i z cynamonem należy wyważyć ilość

Jadło i czytadło
Karkówka marynowana w ciemnym sosie balsamicznym z rozmarynem i smażonymi ziemniakami 137

kotlety wieprzowe z karkówki 80 g oliwy z oliwek 4 ząbki czosnki pokrojone w cienkie plasterki 100 g cebuli pokrojonej w plastry 120 g ciemnego octu balsamicznego 20 g miodu 6 g posiekanego rozmarynu 4 g posiekanego tymianku 2 g posiekanej szałwii otarta skórka z 2 cytryn 350 ml bulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól do smaku dodatkowo(...)długo aż płyn się prawie całkowicie zredukuje. Teraz można do zredukowanego octu balsamicznego dodać bulion. Ponownie gotować aż sos zredukuje swoją objętość do połowy i nieco zgęstnieje. Wtedy dodać miód i zimne masło. Zamieszać krótko by się połączyły z sosem i wyłączyć. Dzięki dodaniu masła sos nabierze aksamitnej konsystencji Trzymane w cieple kotlety ułożyć na półmisku i zalać sosem. ziemniaki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Śniadaniowe serniczki z patelni 256

rozpuszczenie witamin A, D i E i lepsze ich wchłanianie przez organizm. Składniki (6 sztuk): 250g twarogu półtłustego 1 jajko 2 i pół łyżki mąki pełnoziarnistej 1 duża łyżka miodu cynamon otręby owsiane rodzynki/suszona żurawina Przygotowanie: Jajko ubij z miodem do powstania puszystej, jasnej masy. Dodaj twaróg i zblenduj/zmiksuj do gładkości. Dodaj mąkę, cynamon (ilość w zależności od preferencji

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Maseczka czereśniowo-owsiana do cery tłustej i mieszanej 152

sebum. Za to moja cera odwdzięcza mi się pięknym wyglądem. Składniki: garść czereśni 1 łyżka płatków owsianych 1 białko jaja kurzego 5-6 kropli soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Garść czereśni rozgniatamy w miseczce za pomocą widelca. Powstały sok odsączamy przez gazę z małymi dziurkami (wtedy maseczka nie będzie płynna). W osobnym naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę(...)Następnie dodajemy do niego nasz miąższ z czereśni, płatki owsiane, sok z cytryny i miód. Całość mieszamy łyżką. Maseczkę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy na 20 minut. Następnie zmywamy ją letnią wodą.  Mam nadzieję, że będziecie zadowolone tak jak ja! Dajcie znać, co sądzicie :)  Gosia

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Energetyczne i odbudowujące placuszki owsiane 179

się złogów w ścianach krwionośnych i luteinę korzystnie wpływającą na wzrok (chroni przed promieniami UVA i UVB). Jajka wzmacniają kości, poprawiają wygląd skóry i pomagają zachować zdrową sylwetkę.   Miód - własności tutaj Składniki (na około 8 małych placuszków): pół kubka płatków owsianych 2 jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka miodu/ksylitolu/innego słodzika łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Płatki(...)czasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli i łyżeczką zimnej wody. Następnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką rozmiękłe płatki owsiane z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, miodem i cynamonem. Dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Łyżką formuj na rozgrzanej i naoliwionej patelni małe placuszki. Możesz, tak jak ja, na ich górę powbijać różne owoce, np. plasterki bananów, porzeczki, jagody

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 195

naprawdę majonez czy śmietana są zbędne! Każdy z moich dipów to połączenie smaku i aromatu, które wzajemnie się przenikając, tworzą coś idealnego. Świeże zioła, ostry pieprz lub chili, słodki miód, odrobina kwaśnego soku z cytryny, sól ziołowa... wszystkie te podstawowe smaki nieźle się razem komponują! Więc do dzieła! Dlaczego warto? Jak już wspomniałam wyżej, dipy przygotowuję tylko na bazie jogurtu(...)duży ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę) szczypta soli ziołowej szczypta pieprzu pół łyżeczki suszonych ziół, np. dalmatyńskich itp. Dip miodowo-musztardowy: duża łyżka serka typu Bieluch 1 mała łyżeczka miodu 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu szczypta soli ziołowej Przygotowanie: Jak to w sosach bywa - wszystkie składniki porządnie wymieszać. Dipy warto przygotować wcześniej i wstawić

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Placuszki z kwiatkami cukinii 145

wapń. Działają odkwaszająco i obniżają cholesterol.  Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pół szklanki mąki pszennej (może być też inna, np. orkiszowa) 1 jajko pół szklanki mleka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia/pół łyżeczki sody pół łyżeczki cynamonu kwiatki cukinii Przygotowanie : Z kwiatków cukinii usuń pręciki i słupki (najlepiej wykręcając je palcami). Przełóż je na sitko(...)delikatnie przemyj wodą. Odstaw do obcieknięcia. Ubij jajko z miodem. Mąki połącz i dodaj do nich proszek do pieczenia/sodę i cynamon. Wsypuj je partami do ubitego jajka, cały czas miksując. Na koniec wlej mleko i wymieszaj. Kontroluj jednak gęstość ciasta. Ma być gęste, tak by na patelni się nie rozpływało.  Do ciasta wsyp kwiatki cukinii (im więcej

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Lunchbox #1 153

pieprzem. Smarujemy tortille, na serek wykładamy pokrojoną paprykę. Zawijamy, okręcamy w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce. Sałatka z pieczonej dyni mała dynia hokkaido olej rozmaryn feta ocet balsamiczny miód sól, pieprz Dynię dzielimy na półksiężyce, smarujemy oliwą wymieszaną z rozmarynem. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-30 minut (aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się). Studzimy. Kroimy w kostkę(...)etap można zrobić wieczorem, resztę sałatki najlepiej przygotować rano. Do pudełeczka wkładamy dynię, posypujemy fetą. Z 3 łyżek oleju, łyżki octu i pół łyżeczki miodu i odrobiną przypraw, przygotowujemy sos, którym polewamy dynię z fetą. Sos jogurtowy To nic innego jak gęsty jogurt naturalny (małe opakowanie) z łyżeczką musztardy, doprawiony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Czekam na  zdjęcia Waszych

Czerwona Porzeczka