jaglanej - 1,5 szklanki wody - łyżeczka sosu sojowego Sałatka: - 100g roszponki - 100g koziego sera (roladka) - 1 gruszka - 4 figi suszone - garść ziaren słonecznika Dresing: - 2 owoce pomarańczy - 1 łyżka miodu - 1 łyżka octu winnego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)czym pokroić w większą kostkę. Figi suszone pokroić w paseczki. Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła). Dressing: Sok z pomarańczy wycisnąć, dodać miód i ocet winny – wszystko wymieszać. A na koniec... Na talerzu ułożyć liście roszponki, następnie kaszę jaglaną, plastry sera koziego, kawałki gruszki i figi. Na koniec polać dresingiem z pomarańczy
Sajkofanka smakuoliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego Puree: - 2 buraki - łyżka masła Dodatki: - pół cukinii - 50g twarogu wędzonego - 50ml jogurtu naturalnego - łyżka miodu Przygotowanie: Kurczak: Piersi myjemy, oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około(...)obieraczką do warzyw wycinamy paski (oczywiście najpierw należy je sparzyć delikatnie we wrzątku, po czym szybko zahartować :) , które później zawijamy w ruloniki Twaróg wędzony kruszymy, jogurt naturalny łączymy z miodem. Układamy klasycznie, bądź fantazyjnie na talerze
Sajkofanka smakusałatką z grejpfruta i pomarańczy - 2 piersi z kaczki - przyprawy: sól, imbir, suszona skórka pomarańczy, cynamon, goździki, kminek, majeranek Sos: - 1 owoc pomarańczy - garść żurawiny suszonej - 2 łyżki miodu gryczanego - 100ml soku z jabłek - 100ml wina z jabłek - cynamon mielony szczypta - łyżka masła Sałatka: - 1 pomarańcza - 1 grapefruit Kaczka: Pierś z kaczki myjemy, osuszamy i usuwamy zbędne pierze, jeśli jakieś(...)grapefruita. Sos: Pomarańczę obieramy ze skóry, usuwamy albedo i wyciskamy sok. Fileciki oraz sos z pomarańczy wrzucamy do małego rondelka, dodajemy łyżkę masła i dwie łyżki miodu, chwilę razem podsmażamy. Po chwili dodajemy żurawinę, wlewamy wino i sok z jabłek, doprawiamy cynamonem. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż sos będzie miał pożądaną
Sajkofanka smakunaprawdę efektowne zarówno na prezent, ale i sprawdzają się jako dekoracja świąteczna. Zapraszamy! (; Składniki (na ok.20 choinek) : ok.1g cukru na karmel 65ml wodu na karmel 200g cukru 125g miodu akacjowego po pół łyżeczki przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika 600g mąki + do posypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo(...)patelni na silnie rumiany kolor. Do cukru dolewamy wodę i zagotowujemy. Pozostały cukier dodajemy do gorącego karmelu, dokładnie mieszamy - a gdy całość się w miarę dokładnie rozpuści dodajemy płynny miód, przyprawy, zgotowujemy i ostudzamy. Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzoną masę cukrową, jaja, stopiony tłuszcz, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie
Symfonia Smakówporcje): Ugotowana pierś kurczaka Pomarańcza (1-2 plastry) Rzodkiew biała Rukola Pestki dyni Truskawki Opcjonalnie natka pietruszki Składniki na sos musztardowo- miodowy: 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Trochę jogurtu Składniki na marynatę do rzodkwi: Bazylia Plaster pomarańczy Sól Sos pomarańczowy: Sok pomarańczowy (ok. 200 ml) Świeży rozmaryn Wykonanie: Gotujemy pierś z kurczaka z warzywami(...)rosół) Najpierw przygotowujemy sos pomarańczowy, ponieważ będzie to najdłużej trwało. Sok wlewamy do garnuszka i dorzucamy świeży rozmaryn. Gotujemy na małym ogniu do zredukowania, aż osiągniemy konsystencje lejącego miodu. Następnie odstawiamy do ostygnięcia (stanie się jeszcze gęstszy). W czasie kiedy sok nam się zagęszcza, zrywamy porządną garść liści bazylii i razem z plastrem pomarańczy miksujemy w blenderze. Wszystko przeciskamy przez
Symfonia Smakówmalo dojrzalych i w kazdym doslownie kesie wyczuwalam ich swiezy smak. Z czystym sumieniem moge ten wypiek polecic do popoludniowej kawki lub herbatki. skladniki: 1/2 kg bananow 125 ml miodu 100g rodzynek 2 jajka 250g maki 125g cukru 125g masla 1/2 lyzeczki cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia wykonanie: Obrane banany zmiksowac wraz z miodem i jajkami na jednolita mase
Przysmaki Karolkipracy, nieco więcej czekania, które mam nadzieje wiecie jak wykorzystać ;-) Aromatyczny kurczak z piekarnika składniki: 6 nóżek kurczaka 2 laski wanilii 1 laska cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka miodu 1 cytryna 2 liście laurowe sól, pieprz 1,5 szklanki wody wykonanie: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Każdą nóżkę doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy odrobina oliwy. Układamy(...)naczyniu żaroodpornym. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny, rozcięte na pól laski wanilii, miód, kurkumę, cynamon. Wszystko zagotowujemy. Do naczynia z kurczakiem kładziemy liście laurowe i wanilię wyłowioną z garnka oraz wlewamy część przygotowanej mikstury tak by skropić nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 2 godziny. Od czasu do czasu zraszamy mięso
Przysmaki Karolkichodzi o te właśnie owoce nie trzeba im wyszukanego towarzystwa, dlatego u mnie jest tylko bita śmietana i niezastąpiony serek mascarpone. Truskawkowa fantazja składniki: 500 g truskawek 1 łyżka miodu 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder - opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z 1 łyżką miodu. Pozostawiamy kilka truskawek
Przysmaki Karolkimargaryny 2,5 dag drożdży świeżych 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli masa 10 dag maku 3 dag masła 2-3 łyżki miodu cukier wanilinowy aromat migdałowy 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli Wykonanie: - margarynę stopić i ostudzić - drożdże rozkruszyć drobno, dodać cukier, przesianą mąkę, jajko, śmietanę i margarynę - ze składników wyrobić(...)wyrośnięcia - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut, dobrze osączyć na sitku - osączony mak zmielić 3 razy - w rondlu rozpuścić masło z miodem i cukrem wanilinowym - dodać mak i smażyć 10-15 minut, często mieszając - na koniec dodać trochę aromatu migdałowego, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia - do ostudzonej masy dodać żółtko utarte z cukrem
Smakołyki Berenikiodpocząć blenderowi, gdyż masa jest bardzo gęsta. Z poniższego przepisu można wykonać 22 kuleczki. Owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia Składniki: 200g płatków owsianych 10 łyżek mleka 4 łyżki miodu 100g masła lub margaryny 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie) Wykonanie: - w rondelku rozpuścić tłuszcz z miodem i mlekiem - do płynnej masy dodać cynamon i opcjonalnie cukier
Smakołyki Berenikisłodka, z wyczuwalnym aromatem kakao i ładnym brązowym kolorem, kontrastującym w torcie z jasną barwą masy budyniowej. Tort miodowy Składniki: blaty miodowe 400g mąki pszennej 50g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru 2 żółtka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% krem budyniowy 400ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5l mleka) 3 łyżki(...)cukru 2 żółtka 100g masła masa krówkowa/kajmakowa 300g masy krówkowej o smaku kakao 150g masła płatki migdałów i maliny do dekoracji Wykonanie: BLATY MIODOWE - masło, miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia się składników, ostudzić - mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto - ciasto podzielić na 6 równych części (można
Smakołyki Berenikikakaowe Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180ºC Czas pieczenia: 15-20 min. 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g margaryny lub masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno
coolinarnastrefa.blogspot.comCzas pieczenia: 1 h Składniki 40 dag mąki Graham, typ 1850 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie) 1 łyżka soli 80 ml ciepłego mleka 2 łyżki płatków owsianych 1 żółtko tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić
coolinarnastrefa.blogspot.commasę makową: 100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej 350 g maku suchego ( także może być zmielony) 2 garście włoskich orzechów posiekanych 70 g rodzynków 4 łyżki cukru brązowego 4 łyżki miodu 1 łyżeczka ekstraktu np . migdałowy, cytrynowy 3 jajka rozmiar m 4 łyżki cukru zwykłego 1 białko odrobina soli Składniki na masę serową: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego półtłustego albo tłustego(...)wrzątku 15 minut. Potem zlać wodę i delikatnie osuszyć rodzynki. Orzechy połamać na mniejsze kawałeczki. Do zmielonego maku wsypujemy rodzynki, orzeszki, skórkę pomarańczową, ekstrakt, cukier brązowy, miękkie masło i miód. Wszystko należy połączyć na jednolitą konsystencję. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Żółtka jajek z 3 sztuk utrzeć na ładny żółty kolor. Białka i utarte żółtka należy przełożyć
Olcia gotuje!chwile – pierwsze dla Niej i dla mnie. Mam nadzieję, że w kolejnych latach takich pięknych momentów będzie więcej i więcej. A pierniczki? Smakowały wyśmienicie. Składniki: • 250 g miodu, ja użyłam lipowego i wielokwiatowego • 400 g mąki pszennej • 1 jajko • 50 g masła (w temp. pokojowej) • 2 łyżeczki przyprawy do piernika • 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kieliszek rumu • 1 pełna łyżka kakao Sposób przygotowania: 1. Do misy miksera wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, masło pokrojone na małe kawałki, proszek do pieczenia, kakao i jajko. 2. Wymieszać na wolnych obrotach i powoli, nie przestając zagniatać, dodać mąkę. 3. W trakcie wyrabiania ciasta wlewamy rum. 4. Ciasto przenieść na oprószoną mąką stolnicę. 5. Rozwałkować
W mojej kuchni