miód - 5845 przepisów (strona:96/390)

Świąteczny piernik leżakujący, część I 191

prosta akcja przyniosła jednak trochę komplikacji, więc mam nadzieję, że opchanie się tym piernikiem w Boże Narodzenie zrekompensuje obecne straty moralne i materialne :D Składniki: kostka masła 750 g miodu 3 duże jajka 1 kg mąki 3 łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 opakowania przyprawy korzennej +silny facet (opcjonalnie)      W teorii przygotowanie ciasta na piernik sprowadza się(...)rozpuszczenia masła i miodu, po ostudzeniu dodajemy porcjami przesianą mąkę i resztę składników, zagniatając ręką. W praktyce okazuje się jednak, że glut, który z tego powstaje jest dosyć ciężki do zagniecenia, dlatego zachęcam wykorzystanie w tym momencie swoich drugich połówek płci męskiej. Jako że sama żywię się tylko batonikami proteinowymi to dałam radę, jednak łatwo nie było ;) Początkowo mieszanie lekko

sama złodycz
Ciasteczka owsiane bez cukru i mąki 1132

zawierają też mnóstwo dobrych substancji odżywczych. No i robi je się dosłownie w 10 minut :) Składniki: 1 szklanka płatków owsianych pół szklanki żurawiny pół szklanki pestek słonecznika 2 łyżki miodu 2 banany      Przygotowanie ciasteczek nie wymaga żadnej specjalnej filozofii - wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą, banany rozgniatamy z miodem i dodajemy do masy ciasteczkowej. Wykładamy po łyżce

sama złodycz
Świąteczne pierniczki 260

szklanki miodu - 1/2 szklanki cukru - 1/4 kostki masła - 1 jajko - 1 łyżeczka sody - 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych - różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,      cukierki typu m&m's  PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.  Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto

Moje Kuchenne Rewelacje
Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 316

Składniki (na 2 paczuszki): 1 op. ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 5-6 ząbków marynowanego czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskich 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek

My Culinary Art
Kiełbasa pieczona w miodowym piwie 203

przygotowałam je na kolacje. Kiełbaski smakują podobnie do tych z grilla, które co chwilę ktoś polewa piwem :) Polecam! Składniki: 2 kiełbasy (w miarę suche) 1 piwo miodowe 1 łyżka miodu 1 cebula 1/2 słoiczka musztardy sarepskiej 1. Kiełbasę przecinamy w kratkę, tak jak te na grilla i układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy nią kiełbasę(...)miski wlewamy piwo, dodajemy miód i musztardę, dokładnie mieszamy i wlewamy do naczynia z przygotowaną kiełbasą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Gotowe

My Culinary Art
Pieczone skrzydełka z indyka 193

kurczaka wybrać indyka, bo jedynym minusem tego drugiego jest większa cena... :) Czas przygotowania: 1h w marynacie + 75 minut pieczenia. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 skrzydełka z indyka 8 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Ostra papryka cytryna Sól, pieprz Skrzydełka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy marynatę; miód mieszamy z sosem sojowym, wyciskamy do tego

Kolizje Smaków
Pieczone jabłka z kruszonką 131

Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 35-40 minut pieczenia) Ilość porcji: 5 Składniki: Na masę jabłkową: 1kg jabłek (4-5 sztuk) 50g masła 1 łyżka miodu wielokwiatowego ( jeśli ktoś preferuje bardzo słodkie można tą ilość zwiększyć do 2 łyżek) 1 łyżeczka cynamonu Na kruszonkę: 140g mąki pszennej 100g masła 100g brązowego cukru 50g płatków(...)składniki dokładnie mieszamy końcówkami palców, aż powstanie kruszonka. Jabłka myjemy oraz obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plastry. Na patelni umieszczamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy jabłka, cynamon oraz miód. Krótko obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temp 160 stopni. Obserwujemy kolor zapiekanki, będzie dobra jeśli kruszonka nabierze złotego koloru

Kolizje Smaków
Granola 182

Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, miodu i cukru zapiekanych do chrupkości, a następnie mieszanych z suszonymi owocami. Tradycyjnie podawana z jogurtem lub mlekiem. Używana również do słodkich wypieków. Według mnie idealna alternatywa dla musli czy płatków śniadaniowych. W nich zazwyczaj jest ogromna ilość cukru ukryta pod różnymi mylnymi nazwami i to co powinno być z założenia zdrowe, wcale zdrowe(...)musli, czy płatki. Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia Ilość porcji: około litra granoli (dwa słoiki widoczne na zdjęciach) Składniki: Szklanka otrębów pszennych Szklanka otrębów owsianych 4 łyżki miodu 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki migdałów w całości 1 jabłko 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki soli ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki

Kolizje Smaków
Gulasz 166

wynagrodzony:)   Składniki: 600g karkówki 500g łopatki 3 łyżki śmietany 30% 200 ml wody 50ml oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku ½ cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka wody Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowujemy marynatę: kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy zgnieciony czosnek oraz sok z ½ cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki(...)miodu, 1 łyżkę oleju rzepakowego i 1 łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę

Kolizje Smaków
Granola tropikalna 177

Składniki: Szklanka otrębów owsianych Szklanka otrębów pszennych Szklanka otrębów żytnich Szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki migdałów w całości ½ szklanki orzechów sojowych ½ szklanki pestek słonecznika pomieszanych z pestkami dyni 4 łyżki miodu 1 łyżka oleju Szczypta soli ½ szklanki rodzynek 160g - 2 opakowania tropical mix w składzie:* 48g - 30% płatki kokosowe 48g - 30% suszony ananas 32g - 20% suszona papaja 32g - 20% migdały *Zdecydowanie(...)mogłyśmy nigdzie znaleźć na wagę płatków kokosowych czy papai. Wszystkie składniki oprócz rodzynek i tropical mixu mieszamy intensywnie w misce. Należy zwrócić szczególną uwagę, aby dobrze wymieszać miód ze wszystkimi składnikami. Blachę do pieczenia wykładamy papierem wysypujemy powstałą mieszankę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 35 minut często mieszając. Po upieczeniu i przestudzeniu mieszanki dorzucamy rodzynki i mieszankę

Kolizje Smaków
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 247

ciekawe, danie najbardziej przypadło do gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie panom :) Składniki: 2 piersi z kurczak 5 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 2 łyżki miody 2 łyżeczki płatków chili 3 łyżeczk soku z limonki 1 łyżeczka skórki z limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka świeżych listków rozmarynu Świeżo mielony pieprz, sól Około 1 szklanki pokrojonych(...)chili, paprykę, rozmaryn, skórkę oraz jedną łyżeczką soku z limonki i 2 łyżki oliwy. Całość mieszamy i odkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. W miseczce mieszamy ocet balsamiczny, miód, 2 łyżeczki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz truskawki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony i mniej więcej

Kolizje Smaków
Jabłka tarte zapiekane z malinami, jagodami Goji i ziarnami 228

zbóż To Wam będzie potrzebne: - 8 jabłek (u mnie odmiana Piros - uwielbiam letnie jabłka! :)  - pół szklanki malin  - 2 łyżki jagód Goji - łyżka siemienia lnianego - łyżka sezamu - łyżka miodu  - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki kardamonu - 5 czubatych łyżek płatków owsianych górskich  - 4 białka jaj  Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy białko jaj, cynamon, kardamon(...)mieszamy łyżką. Do jabłek dodajemy maliny, sparzone wrzątkiem jagody Goji i ziarna. Mieszamy wszystko, doprawiamy miodem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zajadamy ze szklanką kefiru - smacznego! To wersja dla bardzo głodnych... ... a tu dla tych, którzy chcą podać komuś bliskiemu piękne śniadanie nie tylko do łóżka

Sajkofanka smaku
Piernikowe choinki 172

Przepis na Piernikowe choinki: Składniki: 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub miękkiego masła, 2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypania, 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kotanyi 1/2 szkl. miodu lipowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szkl. brązowego cukru pisaki cukrowe i pisaki żelowe Dr. Oetkera do dekoracji Do misy robota wrzucamy margarynę lub masło i brązowy cukier, dokładnie ucieramy(...)Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4 mm i wykrywamy foremkami różne kształty, ja choinki. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do gorącego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 264

bardziej subtelne w smaku polecam masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta gotowego do leżakowania. Gdy minie okres „kwarantanny”  J  zaprezentuje dalsze etapy. Składniki 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego 1 szklanka cukru 400 g smalcu (masła) 1,5 kg mąki pszennej 4 jajka 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka łyżeczka soli 4 torebki przyprawy(...)piernika lub 3-4 łyżki własnoręcznie sporządzonej przyprawy korzennej Smalec  rozpuścić , cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia.. Mleko podgrzać. Do przestygniętej    masy dodać  mąkę,  jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól. Ciasto dokładnie wyrobić nie polecam mikserem, ciasto jest zbyt gęste

RAROSSA
PIERNICZKI BRUKOWCE 343

braku kawy rozpuszczalnej, użyłam gotowy biały lukier PRZEPIS  (w  oryginale) 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550) 200 gramów cukru (można też dać brązowy) 100 gramów miodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 1 -2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej(...)kawałki karmelu, nożem lub łyżeczką zeskrobcie je i mieszajcie, spokojnie, wszystko się rozpuści ( u mnie trwało to około 6 minut). Do karmelu rozpuszczonego już w wodzie dokładamy resztę cukru, miód i przyprawę do piernika, wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną

RAROSSA